mokry makowiec

Zaczęty przez gioseppe, 04 Gru 2008, 18:59:07

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

hej :)
naszlo mnie na makowiec - z kruchego ciasta  z mokrym nadzieniem z bakaliami
wiecie na pewno o czym pisze - czasem sa np. takie drozdzowki typu suchary, tylko liźniete makiem - nie cierpie ich :P
a czasem sa z takim fajnym nadzieniem lepkim i smakowitym z przeroznymi bakaliami :)

czy macie sprawdzony przepis na takie ciasto?
nie chce eksperymentowac a sama nie mam :(
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

suegro

chcesz makowca rozpakowywacza??
:P  :point_lol:
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

gioseppe moja mama ma przepis na rewelacyjny makowiec z jabłkami, jest mokry, mozna go popełnic na kruchym spodzie lub bez.

Jak od niej wyciagne, to wrzuce :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia

#3
gioseppe, moja mama piecze pyszny makowiec o wdzięcznej nazwie "Śmieciarz" :mocking:
Już wrzucam przepis:

ŚMIECIARZ

Ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 10 dkg masła
* 15 dkg margaryny
* 10 dkg smalcu
* 5 żółtek
* 10 dkg zwykłego cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.
Wstawić do lodówki/zamrażarki na taki czas, aby potem można było je zetrzeć na tarce.
Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i wstawić na noc.

Masa makowa:
* 30 dkg maku
* 1 jajko
* 1 łyżka masła
* olejek rumowy
* słoik powideł

Mak sparzyć, przepuścić dwa razy przez maszynkę (z sitkiem do maku).
Dodać jajko, 1 łyżkę powideł śliwkowych, cukier puder, olejek migdałowy i rozpuszczone masło.
Wszystko wymieszać.

Warstwa białkowa:
* 5 białek

Białka ubić na sztywną pianę.

Na formę kłaść w kolejności:
1. Część jasna starta na tarce
2. Posmarować powidłami
3. Część ciemna starta na tarce
4. Masa makowa
5. Białka ubite na sztywną pianę
6. Ciasto jasne starte na tarce

SMACZNEGO  :eat:
;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

masę makową mozna kupić gotową w puszce :)


chyba bakaland to robi


masa rewelacyjna :)

gioseppe

Cytat: suegro w 04 Gru 2008, 23:29:44
chcesz makowca rozpakowywacza??
:point_lol: jasne :P pragne z calego serca :) tesciowa ma mi jutro podeslac takiego pysznego makowca, jak go dorwe to calego na raz zjem, moze uda sie cyknac fotke to pokaze o co chodzi :) problem w tym, ze ona zamawia to u jakiejs babki, ktora nie chce zdradzic przepisu :(

Cytat: Kasia w 05 Gru 2008, 09:09:27
masę makową mozna kupić gotową w puszce :)
nie lubie gotowych ;)

wrobelek0403 trzymam za slowo!
tusia, dzieki; ciekawe czy to takie jak mi sie od wczoraj marzy :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

tusia

Cytat: gioseppe w 05 Gru 2008, 10:07:16
...
tusia, dzieki; ciekawe czy to takie jak mi sie od wczoraj marzy :)

gios, na pewno Ci posmakuje, ja go uwielbiam  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

specjalnie dla gioseppe:

Makowiec z jabłkami

1.   masa makowa
20 dag suchego maku zalewamy  1 l mleka – gotujemy przez godzinę.
Mak z mlekiem studzimy i odstawiamy na noc. Rano mak odcedzamy i mielimy przez maszynkę 1 raz.
Dla korzystających z gotowej masy – tego maku wychodzi ok. 1,5 -1,75 szklanki.

2.   Ciasto kruche (opcjonalnie – nie jest konieczne, ja wolę bez)
25 dag mąki
15 dag masła lub margaryny
1 żółtko
12 dag cukru pudru

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać cukier, wymieszać, dodać rozbite żółtko zmieszane z łyżką zimnej wody - szybko i energicznie zagnieść ciasto, formując z niego kulę. Owinąć je w ściereczkę, pergamin lub folię przezroczystą i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić dno tortownicy (24-26 cm). Dno ciasta nakłuć widelcem.  Podpiec ok. 5-7 min w piekarniku w 180 st.

3.   Ciasto makowe
w/w masa makowa
6 żółtek
1,5 szkl. cukru
1 kostka margaryny
6 łyżek kaszy manny
3 duże kwaśne jabłka – obrane i starte na tarce z dużymi oczkami, odsączone z soku
2 łyżeczki proszku d. pieczenia
2 garście bakalii – skórki, rodzynek, posiekanych orzechów i migdałów
Zapach migdałowy

Żółtka utrzeć na puch z cukrem, kawałki margaryny ucierać powoli z masą żółtkową. Mieszając po łyżce dodawać masę makową i kaszę manną, utarte jabłka i proszek do pieczenia, bakalie, zapach.

Białka ubić na pianę – wymieszać łyżką z ciastem.

Wylać masę do formy lub na podpieczony spód.

Piec  45-50 min w 180 st. w termo obiegu.

smacznego ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

No! masz szczesci, jest :)

Kurde, a ja nie mam maszynki do mielenia miesa...Mozna to czyms zastapic? Moze malakserem?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

mayagaramond  lepiej kupić gotową masę. Z malakserem nie próbowałam i jakoś sobie nie wyobrażam.

znalazłam kiedys w necie, ze mozna suchy mak zmielic w młynku do kawy - a potem namoczyc i ugotowac. Ale trzeba by ten młynek najpierw umyc porzadnie, bo inaczej bedzie mak o zapachu kawy :/
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 14 Gru 2008, 15:24:46
mayagaramond  lepiej kupić gotową masę. Z malakserem nie próbowałam i jakoś sobie nie wyobrażam.

znalazłam kiedys w necie, ze mozna suchy mak zmielic w młynku do kawy - a potem namoczyc i ugotowac. Ale trzeba by ten młynek najpierw umyc porzadnie, bo inaczej bedzie mak o zapachu kawy :/

hm, nie wiem czy tu kupie mase makowa, bo mak to akurat mam, przywozlam kiedys z chorawacji ;) Mlynka do kawet tez nie posiadam. Kurde, w ogole nic nie mam! :zly: :zly:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

maya, jak chcesz moge Ci przesłac pocztą puszkę masy  :mocking: :mocking:

a moze jakis polski sklep w monachium jest i calla mogłaby Ci odesłac????
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 14 Gru 2008, 16:27:13
maya, jak chcesz moge Ci przesłac pocztą puszkę masy  :mocking: :mocking:

a moze jakis polski sklep w monachium jest i calla mogłaby Ci odesłac????

oni tu tez pieka makowce, wiec moze dostane mielony mak. Sprawdze jutro w supermarkecie.

A jak ty robisz to ciasto to tylko ta makowa czesc bez kruchego spodu?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 14 Gru 2008, 16:45:06

A jak ty robisz to ciasto to tylko ta makowa czesc bez kruchego spodu?

ja robie bez spodu. w sumie to na poczatku miałam przepis bez spodu, a potem dostałam ten ze spodem - widac oba funkcjonują w obrocie ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

Cytat: wrobelek0403 w 14 Gru 2008, 14:39:43
specjalnie dla gioseppe:

Makowiec z jabłkami
dziekuje :) mam nadzieje, ze kiedys upichce i sprawdze ktory z Waszych przepisow najlepszy ;)
piwko!
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

suegro

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Ja zrobie dopiero ;) Ale chyba w niedziele. No i z gotowej masy makowej ;) Dam znac co wyjdzie, o ile wyjdzie ;)

suegro

Ja planuje zrobic we wtorek i tez z gotowej masy, bo sie nie dorobilam maszynki ;)
czekam na relacje w takim razie ;)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Majeczka

Ciasto od Wrobelka w piekarniku, masa makowa wyszla dosc rzadka, czy taka miala byc?? jesli dodajemy gotowa mase kakowa trzeba zmiejszyc ilosc cukru. ciekawa jestem efektu- bo ze nie beztalencie cukiernicze  :blush:
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Majeczka miało być rzadkie :) mam nadzieje, ze wyszlo  :thumbup:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

suegro

Cytat: mobka w 19 Gru 2008, 21:24:24
Ja zrobie dopiero ;) Ale chyba w niedziele. No i z gotowej masy makowej ;) Dam znac co wyjdzie, o ile wyjdzie ;)

halo halo ;)
i jak? robiłaś?
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Majeczka

Oj wyszlo wyszlo tylko mi sie od soboty zapomnialo :) pyszny jest , tylko ja robilam w duzej blaszce wiec wyszedl cienki, jak zrobicie w waskiej to bedzie wyzszy :) super polecam
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

crazy.live

To ja wklejam mój przepis, mam go od 2 lat i wszystkim smakuje
            Makowiec na biszkopcie

Ciasto:       
5 jajek
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
puszka  maku zmielonego
3 jajka
15 dag masła

Polewa czekoladowa:

Składniki

•       3 łyżki mleka
      
•       3 łyżki cukru
      
•       3 łyżki kakao
      
•       2 łyżki masła
      

Etapy przygotowania

1.       Wszystko razem wymieszać (mleko, cukier, kakao) i podgrzewać na lekkim ogniu pilnując, aby się nie przypaliło. Pod koniec dołożyć 2 łyżki masła.



Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem,   i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu. Polać polewą czekoladową
Smacznego.

kariima

a ja piekłam w taki sposób, że biszkopt był odwrócony, czyli na maku a później przekładacie a mak będzie wilgotny jak zmieszacie z jabłkami, ja tak robię i jest pycha :)

suegro

Cytat: suegro w 19 Gru 2008, 11:29:30
dziewczyny, a robiła któras z Was to?

http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Makowiec-warstwowy-z-wisniami.html

a ja ostatecznie zrobilam ten z przepisu
wizualnie to nie wygladal za dobrze ;)
smak za to super
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login