mokry makowiec

Zaczęty przez gioseppe, 04 Gru 2008, 18:59:07

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

hej :)
naszlo mnie na makowiec - z kruchego ciasta  z mokrym nadzieniem z bakaliami
wiecie na pewno o czym pisze - czasem sa np. takie drozdzowki typu suchary, tylko liźniete makiem - nie cierpie ich :P
a czasem sa z takim fajnym nadzieniem lepkim i smakowitym z przeroznymi bakaliami :)

czy macie sprawdzony przepis na takie ciasto?
nie chce eksperymentowac a sama nie mam :(
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

suegro

chcesz makowca rozpakowywacza??
:P  :point_lol:
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

gioseppe moja mama ma przepis na rewelacyjny makowiec z jabłkami, jest mokry, mozna go popełnic na kruchym spodzie lub bez.

Jak od niej wyciagne, to wrzuce :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

tusia

gioseppe, moja mama piecze pyszny makowiec o wdzięcznej nazwie "Śmieciarz" :mocking:
Już wrzucam przepis:

ŚMIECIARZ

Ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 10 dkg masła
* 15 dkg margaryny
* 10 dkg smalcu
* 5 żółtek
* 10 dkg zwykłego cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki kakao

Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.
Wstawić do lodówki/zamrażarki na taki czas, aby potem można było je zetrzeć na tarce.
Najlepiej przygotować ciasto wieczorem i wstawić na noc.

Masa makowa:
* 30 dkg maku
* 1 jajko
* 1 łyżka masła
* olejek rumowy
* słoik powideł

Mak sparzyć, przepuścić dwa razy przez maszynkę (z sitkiem do maku).
Dodać jajko, 1 łyżkę powideł śliwkowych, cukier puder, olejek migdałowy i rozpuszczone masło.
Wszystko wymieszać.

Warstwa białkowa:
* 5 białek

Białka ubić na sztywną pianę.

Na formę kłaść w kolejności:
1. Część jasna starta na tarce
2. Posmarować powidłami
3. Część ciemna starta na tarce
4. Masa makowa
5. Białka ubite na sztywną pianę
6. Ciasto jasne starte na tarce

SMACZNEGO  :eat:
;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Kasia

masę makową mozna kupić gotową w puszce :)

chyba bakaland to robi

masa rewelacyjna :)

gioseppe

Cytat: suegro w 04 Gru 2008, 23:29:44
chcesz makowca rozpakowywacza??
:point_lol: jasne :P pragne z calego serca :) tesciowa ma mi jutro podeslac takiego pysznego makowca, jak go dorwe to calego na raz zjem, moze uda sie cyknac fotke to pokaze o co chodzi :) problem w tym, ze ona zamawia to u jakiejs babki, ktora nie chce zdradzic przepisu :(

Cytat: Kasia w 05 Gru 2008, 09:09:27
masę makową mozna kupić gotową w puszce :)
nie lubie gotowych ;)

wrobelek0403 trzymam za slowo!
tusia, dzieki; ciekawe czy to takie jak mi sie od wczoraj marzy :)

tusia

Cytat: gioseppe w 05 Gru 2008, 10:07:16
...
tusia, dzieki; ciekawe czy to takie jak mi sie od wczoraj marzy :)

gios, na pewno Ci posmakuje, ja go uwielbiam  :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

wrobelek0403

specjalnie dla gioseppe:

Makowiec z jabłkami

1.   masa makowa
20 dag suchego maku zalewamy  1 l mleka – gotujemy przez godzinę.
Mak z mlekiem studzimy i odstawiamy na noc. Rano mak odcedzamy i mielimy przez maszynkę 1 raz.
Dla korzystających z gotowej masy – tego maku wychodzi ok. 1,5 -1,75 szklanki.

2.   Ciasto kruche (opcjonalnie – nie jest konieczne, ja wolę bez)
25 dag mąki
15 dag masła lub margaryny
1 żółtko
12 dag cukru pudru

Mąkę wsypać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem, dodać cukier, wymieszać, dodać rozbite żółtko zmieszane z łyżką zimnej wody - szybko i energicznie zagnieść ciasto, formując z niego kulę. Owinąć je w ściereczkę, pergamin lub folię przezroczystą i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wylepić dno tortownicy (24-26 cm). Dno ciasta nakłuć widelcem.  Podpiec ok. 5-7 min w piekarniku w 180 st.

3.   Ciasto makowe
w/w masa makowa
6 żółtek
1,5 szkl. cukru
1 kostka margaryny
6 łyżek kaszy manny
3 duże kwaśne jabłka – obrane i starte na tarce z dużymi oczkami, odsączone z soku
2 łyżeczki proszku d. pieczenia
2 garście bakalii – skórki, rodzynek, posiekanych orzechów i migdałów
Zapach migdałowy

Żółtka utrzeć na puch z cukrem, kawałki margaryny ucierać powoli z masą żółtkową. Mieszając po łyżce dodawać masę makową i kaszę manną, utarte jabłka i proszek do pieczenia, bakalie, zapach.

Białka ubić na pianę – wymieszać łyżką z ciastem.

Wylać masę do formy lub na podpieczony spód.

Piec  45-50 min w 180 st. w termo obiegu.

smacznego ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

mayagaramond

No! masz szczesci, jest :)

Kurde, a ja nie mam maszynki do mielenia miesa...Mozna to czyms zastapic? Moze malakserem?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

mayagaramond  lepiej kupić gotową masę. Z malakserem nie próbowałam i jakoś sobie nie wyobrażam.

znalazłam kiedys w necie, ze mozna suchy mak zmielic w młynku do kawy - a potem namoczyc i ugotowac. Ale trzeba by ten młynek najpierw umyc porzadnie, bo inaczej bedzie mak o zapachu kawy :/

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 14 Gru 2008, 15:24:46
mayagaramond  lepiej kupić gotową masę. Z malakserem nie próbowałam i jakoś sobie nie wyobrażam.

znalazłam kiedys w necie, ze mozna suchy mak zmielic w młynku do kawy - a potem namoczyc i ugotowac. Ale trzeba by ten młynek najpierw umyc porzadnie, bo inaczej bedzie mak o zapachu kawy :/

hm, nie wiem czy tu kupie mase makowa, bo mak to akurat mam, przywozlam kiedys z chorawacji ;) Mlynka do kawet tez nie posiadam. Kurde, w ogole nic nie mam! :zly: :zly:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

maya, jak chcesz moge Ci przesłac pocztą puszkę masy  :mocking: :mocking:

a moze jakis polski sklep w monachium jest i calla mogłaby Ci odesłac????

mayagaramond

Cytat: wrobelek0403 w 14 Gru 2008, 16:27:13
maya, jak chcesz moge Ci przesłac pocztą puszkę masy  :mocking: :mocking:

a moze jakis polski sklep w monachium jest i calla mogłaby Ci odesłac????

oni tu tez pieka makowce, wiec moze dostane mielony mak. Sprawdze jutro w supermarkecie.

A jak ty robisz to ciasto to tylko ta makowa czesc bez kruchego spodu?

wrobelek0403

Cytat: mayagaramond w 14 Gru 2008, 16:45:06

A jak ty robisz to ciasto to tylko ta makowa czesc bez kruchego spodu?

ja robie bez spodu. w sumie to na poczatku miałam przepis bez spodu, a potem dostałam ten ze spodem - widac oba funkcjonują w obrocie ;)

gioseppe

Cytat: wrobelek0403 w 14 Gru 2008, 14:39:43
specjalnie dla gioseppe:

Makowiec z jabłkami
dziekuje :) mam nadzieje, ze kiedys upichce i sprawdze ktory z Waszych przepisow najlepszy ;)
piwko!

suegro

Józef Piłsudski

mobka

Ja zrobie dopiero ;) Ale chyba w niedziele. No i z gotowej masy makowej ;) Dam znac co wyjdzie, o ile wyjdzie ;)

suegro

Ja planuje zrobic we wtorek i tez z gotowej masy, bo sie nie dorobilam maszynki ;)
czekam na relacje w takim razie ;)

Józef Piłsudski

Majeczka

Ciasto od Wrobelka w piekarniku, masa makowa wyszla dosc rzadka, czy taka miala byc?? jesli dodajemy gotowa mase kakowa trzeba zmiejszyc ilosc cukru. ciekawa jestem efektu- bo ze nie beztalencie cukiernicze  :blush:
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

wrobelek0403

Majeczka miało być rzadkie :) mam nadzieje, ze wyszlo  :thumbup:

suegro

Cytat: mobka w 19 Gru 2008, 21:24:24
Ja zrobie dopiero ;) Ale chyba w niedziele. No i z gotowej masy makowej ;) Dam znac co wyjdzie, o ile wyjdzie ;)

halo halo ;)
i jak? robiłaś?

Józef Piłsudski

Majeczka

Oj wyszlo wyszlo tylko mi sie od soboty zapomnialo :) pyszny jest , tylko ja robilam w duzej blaszce wiec wyszedl cienki, jak zrobicie w waskiej to bedzie wyzszy :) super polecam
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

crazy.live

To ja wklejam mój przepis, mam go od 2 lat i wszystkim smakuje
            Makowiec na biszkopcie

Ciasto:       
5 jajek
¾ szklanki mąki tortowej
¾ szklanki cukru
cukier waniliowy
5 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa makowa:
puszka  maku zmielonego
3 jajka
15 dag masła

Polewa czekoladowa:

Składniki

•       3 łyżki mleka

•       3 łyżki cukru

•       3 łyżki kakao

•       2 łyżki masła

Etapy przygotowania

1.       Wszystko razem wymieszać (mleko, cukier, kakao) i podgrzewać na lekkim ogniu pilnując, aby się nie przypaliło. Pod koniec dołożyć 2 łyżki masła.

Żółtka jaj przeznaczonych do masy utrzeć z cukrem, dodać masło. Następnie wymieszać z makiem,   i pianą ubitą z 3 jajek. Wyłożyć masę na wyścieloną natłuszczoną folią aluminiową prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Piec 40 minut w temp. 180-200 °C.
Białka ubić na pianę. Pod koniec ubijania wsypać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie wlać olej, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem, a mak na wierzchu. Polać polewą czekoladową
Smacznego.

kariima

a ja piekłam w taki sposób, że biszkopt był odwrócony, czyli na maku a później przekładacie a mak będzie wilgotny jak zmieszacie z jabłkami, ja tak robię i jest pycha :)

suegro

Cytat: suegro w 19 Gru 2008, 11:29:30
dziewczyny, a robiła któras z Was to?

http://mojewypieki.blox.pl/2008/12/Makowiec-warstwowy-z-wisniami.html

a ja ostatecznie zrobilam ten z przepisu
wizualnie to nie wygladal za dobrze ;)
smak za to super

Józef Piłsudski