sernik czekoladowy

Zaczęty przez abkasia, 21 Lis 2008, 10:34:51

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

justynaaaa2

abkasia spód jednak jest razem po prostu mi się jeden kawałek rozwalił, ale jak kroiłam następny to było już ok :) pytałam czy "ubić jajka" to znaczy osobno pianę a osobno dodać żółtka czy razem je bełtać mikserem?

golinda

a ja czekoladę rozpuszczam inaczej
kostki daję do garnka, zalewam 1/3 szklanki gorącej wody (na 2 tabliczki) i wstawiam na mały ogień - o wiele mniej pieprzenia, a efekt bardzo dobry :)

golinda

Cytat: justynaaaa2 w 24 Lis 2008, 16:58:48
abkasia spód jednak jest razem po prostu mi się jeden kawałek rozwalił, ale jak kroiłam następny to było już ok :) pytałam czy "ubić jajka" to znaczy osobno pianę a osobno dodać żółtka czy razem je bełtać mikserem?

razem

justynaaaa2

Cytat: golinda w 24 Lis 2008, 17:00:40
Cytat: justynaaaa2 w 24 Lis 2008, 16:58:48

razem
ufff no to dobrze zrobiłam, ale głowiłam się nad tym chwilę  :hmm: doszłam jednak do wniosku, że gdyby miały być osobno to by było napisane, że pianę ubić a żółtka osobno  ;) chyba mam tendencję do nadinterpretacji  :mocking:

abkasia

mayagaramond

Wyglada b. smakowicie, ale czy nie za duzo czekolady w czekoladzie? Jak bede miala wene to upieke w czwartek na piatkowe uczenie sie. :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

abkasia

Cytat: mayagaramond w 24 Lis 2008, 20:27:08
Wyglada b. smakowicie, ale czy nie za duzo czekolady w czekoladzie? Jak bede miala wene to upieke w czwartek na piatkowe uczenie sie. :)
nie za duzo!! :point_lol: :point_lol:

inkageo

Ja też upiekę w tym tygodniu żeby umilić sobie naukę :)
Abkasiu  :beer:
Imagine there is no hate

abkasia

nionczka

A nie za slodki on jest?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

aja

o mateńko wygląda cudnie!!! ale bym zjadła

abkasia

Cytat: nionczka w 26 Lis 2008, 14:19:37
A nie za slodki on jest?
ja nie lubie slodkich ciastek, on nie jest slodki.. :point_lol:

jusia

abkasia sernik w piekarniku, oby sie udal  :pray: :pray: :pray: bo masa na surowo smakowita, a spod to juz w ogole :)
a na tej stronie, z której podałaś przepis to są jeszcze inne fajowe serniki, szkoda tylko,że ja za sernikami to aż tak nie przepadam
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jusia

Cytat: golinda w 24 Lis 2008, 17:00:19
a ja czekoladę rozpuszczam inaczej
kostki daję do garnka, zalewam 1/3 szklanki gorącej wody (na 2 tabliczki) i wstawiam na mały ogień - o wiele mniej pieprzenia, a efekt bardzo dobry :)
golinda dzieki za rade, teraz juz zawsze bede taqk robic i przy tym serniku tez tak zrobilam  :dance: :dance:

jusia

i znowu ja ;) sernik sie udal, wyglada przepysznie  :jupi: :jupi: :jupi: blacha o średnicy 24 cm, masy było w sam raz, najpierw wyrosł, ponad tortownice, pozniej opadl, jest piekny ;) ale faktycznie malo sernikowaty, 
użyłam twarogu łowickiego na sernik, polecam

abkasia

jusia no to sie ciesze :) a probowalas juz?

ishka82

Sernik właśnie siedzi w piecu. Tylko robiłam z połowy masy...mam go krócej piec? No i grzanie od góry i dołu, czy lepiej tylko od góry ??? Jezu, ja nie umiem piec ciast :ohboy: Niech moi ktoś pomoże :pray: :pray: :pray: :padam: :mocking:

abkasia

ja zawsze pieke z gory i dolu.. ale szczerze mowiac nie mam pojecia czy piec krocej... :ohboy:

ishka82

Cytat: abkasia w 22 Gru 2008, 20:24:05
ja zawsze pieke z gory i dolu.. ale szczerze mowiac nie mam pojecia czy piec krocej... :ohboy:
Dałam na 45 minut, a po tym czasie wyłączyłam piekarnik i niech dochodzi w stygnącym. Jakieś 25 minut grzanie dolne i górne, później tylko górne, bo często mam spody popalone ;) Zobaczymy, zobaczymy... :blush:

abkasia

no zobaczymy, bo sama jestem ciekawa.. ja tez zamierzam nastepnym razem piec z polowy porcji..

ishka82

abkasia, wygląda i pachnie fajnie, niski jest, no ale pół porcji, to pół porcji ;D
Ja mam inny dylemat - czy polewa czekoladowa to będzie już za dużo szczęścia, czy w sam raz :knuje: ...troszkę popękał na górze i polewa by to zamaskowała ;) Jak myślicie ???

tusia

Cytat: ishka82 w 22 Gru 2008, 23:00:03
abkasia, wygląda i pachnie fajnie, niski jest, no ale pół porcji, to pół porcji ;D
Ja mam inny dylemat - czy polewa czekoladowa to będzie już za dużo szczęścia, czy w sam raz :knuje: ...troszkę popękał na górze i polewa by to zamaskowała ;) Jak myślicie ???

ishka myślę, że możesz polać polewą. W końcu sernik i tak jest czekoladowy ;)
Ciekawe jak będzie smakował ;)
Chyba na Sylwestra taki upieczemy, jak będzie dobry :)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

ishka82

Sernik był bardzo dobry. Wielu osobom smakował :D Ja chyba jednak wolę bardziej klasyczny ;) Choć jest wielce prawdopodobne, ze na taki też mi jeszcze ochota przyjdzie :mocking:

tusia

ishka, piękny ten Twój sernik :thumbup:
A na żywo jest jeszcze piękniejszy :bravo:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...