Czy oszczedzacie i jak?

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Lis 2008, 14:46:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rudasekawf

Cytat: niewiemjaka w 04 Lut 2011, 16:28:46to w katowiach si?

noo prawie ;) w chorzowie graniczącym z katowicami. W samych katowicach poniżej 1200 nie znajdziesz nawet za klite.

mayagaramond

Cytat: justynaaaa2 w 03 Lut 2011, 18:51:18będziemy je mieć dopóki nie padnie,

:beer: :beer:

ja mam tak z moja komorka, dopoki nie zdechnie chyba nie zdecyduje sie na zakup nowej. Tym bardziej, ze podobaja mi sie takie za kilkaset €. A za kilkaset € to ja moge gdzies na pare dni wyjechac.

My nie ustalamy naszych wydatkow - jesli H. potrzebuje nowy kask na motor, to go kupuje albo nowy obiektyw czy cos takiego. Jak szlam na podyplomowke to tez nie tlumaczylam sie z tgeo - poprostu wiedzialam, ze nie moge w tym samym czasie isc na podyplomowek i co chwila kupowac buty ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wis

Cytat: nionczka w 04 Lut 2011, 08:55:34
Mozesz przezyc z zasadniczej? wtedy premia moze isc w calosci na konto oszczednosciowe i staje sie nietykalna.

Raczej musimy tak zrobić, że pensja idzie na oszczędnościowe a premia na życie. Na odwrót to byśmy nie przeżyli  :thumbdown: Albo jedlibyśmy cały miesiąc placki ziemniaczane  :rotfl:
Dobra. Od marca tak robimy. Do 10-go dolecimy na pensji K. A moja od razu sruuu na oszczędnościowe. Tylko muszę zlikwidować dostęp do niego przez internet ;) Czego oczy nie widzą tego sercu nie żal ;)

konwalia

Cytat: wis w 04 Lut 2011, 18:30:09. Tylko muszę zlikwidować dostęp do niego przez internet
wis ja odradzam takie rozwiązanie, w awaryjnej sytuacji lepiej mieć dostep do kasy
a czy ja ruszysz czy nie jest w głowie ;)

wis

Cytat: konwalia w 04 Lut 2011, 19:31:12
wis ja odradzam takie rozwiązanie, w awaryjnej sytuacji lepiej mieć dostep do kasy
a czy ja ruszysz czy nie jest w głowie ;)
W awaryjnej to ja pracuję w banku i mogę zrobić przelew, ew. dziewczyny mi na telefon zrobią :D
I trzecia - rodzinna kasa zapomogowo-pożyczkowa  :mocking: i jej przelewy przez telefon/internet - czyli mama ;)
Konwalia, jak ja widzę konto oszcz. to i tak tą kasę rozpieprzam  :headbang: bo przelewam  na ROR...
Mamy też kredytówki i też można ostatecznie ruszyć.

konwalia

Cytat: wis w 04 Lut 2011, 22:17:37jak ja widzę konto oszcz. to i tak tą kasę rozpieprzam  headbang bo przelewam  na ROR...
to założylabym takie gdzie kolejny przelew jest płatny w mcu i tym pierwszym wypłacałabym  bym sobie np 5zł :D

cherry

inka  :rotfl: medal za metode na oszczedzanie  :thumbup:

mi to chyba tylko dlatego udaje sie oczczedzac, bo jestem antyzakupowa,
nie mam czasu i nie lubie lazic po sklepach, jakby bylo inyczej to strach sie bac.
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Eeeee ja 80% zakupów robię przez internet, sama niechęć do sklepów stacjonarnych nie wystarczy ;)

A na konto oszczędnościowe oboje wpłacamy takie same kwoty i tego samego dnia, bardzo sobie do serca tą wspólność wzięliśmy, w razie czego, będzie wiadomo ile kto ma i nawet odsetki będziemy mieć takie same ;)
Imagine there is no hate

cherry

inkageo mialam na mysli te drobne ze spodni meza, jak pomyslie ile spodnii wkladam do pralki i jakby w kazdych bylo 5zl to niezla sumka by sie uzbierala ;-)

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

inkageo

Aaaaaa, ale tego to ja do oszczędności nie zaliczam, zaraz wydaję :D
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

moj nie nosi drobnych w kieszeniach lol takze zerowe szanse zarobkowania na praniu :D:D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

inkageo

Ale czasem wylecą spinacze, a ja już się cieszę i kucam pod pralką  :rotfl: :rotfl:
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

moj nawet spinaczy nie nosi ;P

www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 05 Lut 2011, 16:38:32moj nie nosi drobnych w kieszeniach

moj tez nie :(

Zreszta u nas to H. czesciej niz ja robi pranie, wiec kasa bylaby jego ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Jak M. robi pranie, to monety znajduję w bębnie :D
Imagine there is no hate

konwalia

jakby mój P. robił pranie to by oszczędnie nie było-prędzej by poszedł kupić nowy ciuch, albo poprosił młodą o pranie, a ona bierze białe, czarne, czerwone razem-wszytsko sine by było ;)

magoo

moj P tez nie nosi drobnych w kieszeniach ;D
ale za to mój tato nosi i jak byliśmy dziećmi to zawsze nas wołał, ze daje spodnie do prania
wysypywał wszystkie drobne, a my się dzieliliśmy
mama nie miała napiwków
(inka to jest kolejny powód aby się nie starać lol lol lol)

wis

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 05 Lut 2011, 16:48:14
moj nawet spinaczy nie nosi ;P
Zwierzu, chcesz nam powiedzieć, że nic już mu się po prostu w spodniach nie mieści ?  ;)

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 04 Lut 2011, 12:17:32czy wymieniaja zarowki na energooszczedne?

zarowki energooszczedne sa blee ;)

cherry

Cytat: mayagaramond w 05 Lut 2011, 18:24:19zarowki energooszczedne sa blee
dlaczego? Masz na mysli "zimny kolor swiatla"? bo sa juz i takie ktore maja
fajny kolor.

Ja zmienilam bank, po przeanalizowaniu zeszlorocznego excela -
male sumy, ale nazbieralo sie prawie 90€ w ciagu roku.
Teraz nie mam zadnych oplat i nic nie place za karte kredytowa.
Czasem warto zapytac w swoim banku, zawsze jest mozliwosc
zmiany na "inna taryfe" czy "umozenia oplaty za karte kredytowa"
sa takie mozliwosci i warto pytac.
No i regularne zakupy w aptece - robie juz tylko w aptekach internetowych,
jak nie mam pytan i nie potrzebuje porady - oszczedza sie do 40%.

mayagaramond

Cytat: cherry w 05 Lut 2011, 19:33:45dlaczego? Masz na mysli "zimny kolor swiatla"? bo sa juz i takie ktore maja
fajny kolor.

nie, bo zawieraja rtec, nie mozna ich wyrzucac do smietnika. Ogolnie uwazam, ze wycofanie zwyklych zarowek z obrotu to troche polowanie na czarownice. Lepiej poczekac az LED bedzie tansze.

errata

a mój mąż sama sprawdza spodnie zanim je da do prania ;D wychodzi na to, że sknera z niego :D

konwalia

odświeżam wątek

salsa

trzeba tu "chujowy" przekopiować :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

to ja jeszcze raz wrzuce te szablony

www.annawilk.pl