Czy oszczedzacie i jak?

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Lis 2008, 14:46:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nionczka

rudasekawf a czy na pewno rata za kredyt bedzie duzo wyzsza niz koszt wynajmu? My tez wynajmujemy i to wcale nie jest tanie, chociaz udalo nam sie fajne meiszkanie znalezc. Splacaja wlasne przynajmniej cos Wam z tego zostaje. I inwestowac w nie warto, nawet pomalowac, bo wiesz, ze Twoje.

Dodany tekst: 04 Lut 2011, 08:50:01

Tez uwazam, ze lepiej jakby ten watek byl zamkniety. Kurcze, my tu w koncu o finansach naszych rozmawiamy :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wis

Mieliśmy oszczędności, ale kupiliśmy drugi samochód. Jeszcze i tak mamy 20 tys. "kredytu" u teściowej za auto. Tyle, że moja mama daje mi co miesiąc sporo kasy i od razu przelewam to teściowej - taki samospłacający się kredyt ;)
Mam o tyle komfortową sytuację, że nie mamy hipoteki. Od października jakoś nic nie udaje nam się odłożyć  :blush: i w sumie jestem zła, bo jest z czego...
Na wiosnę trzeba robić przegląd auta, kupić opony do drugiego, chcemy malować mieszkanie i wymienić sofę  :crazy: Cholera, trzeba oszczędzać.
Tylko ja dostaję pensję w dwóch kawałkach - zasadniczą na koniec m-ca i premię do 10-go. I to jakoś nie sprzyja oszczędzaniu ;)

nionczka

Cytat: wis w 04 Lut 2011, 08:52:52Tylko ja dostaję pensję w dwóch kawałkach - zasadniczą na koniec m-ca i premię do 10-go. I to jakoś nie sprzyja oszczędzaniu
Mozesz przezyc z zasadniczej? wtedy premia moze isc w calosci na konto oszczednosciowe i staje sie nietykalna.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

Cytat: nionczka w 04 Lut 2011, 08:48:23Tez uwazam, ze lepiej jakby ten watek byl zamkniety.
postuluję po raz kolejny, teraz już nie sama :)

Dodany tekst: 04 Lut 2011, 09:05:26

Cytat: nionczka w 04 Lut 2011, 08:48:23Tez uwazam, ze lepiej jakby ten watek byl zamkniety.
postuluję po raz kolejny, teraz już nie sama :)

Dodany tekst: 04 Lut 2011, 09:08:15

Cytat: wis w 04 Lut 2011, 08:52:52kupić opony do drugiego
wis ja zamawiałam w pon za 369zł opona-była mega promocja bo zima, ale chyba zainteresowanie wzrosło, bo dziś kosztują już 499
więc tym bardziej bym chciała, żeby przysłali dobre daty

rilla

my tez musimy kupic opony:( eh ale dzisiaj maz mi mowi, ze jakies tam jego akcje w dwa dni zarobiły 250 zł i juz sprzedal. Jakis plus:)

zwierzatko_mojej_mamy

no jak przeniose do zamknietych to ani rudasek ani cherry juz sobie z nami nie pogadaja - moze po prostu piszcie to co uwazacie, ze mozecie puszczac w eter ;) bez jaj - co jest tajemniczego w tym, ze ludzie maja oszczednosci na dom czy boja sie kredytu i czy wymieniaja zarowki na energooszczedne? podajecie namiary gps na zakopana po kamieniem fortune zyciowa? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

claridad

rudasekawf
my też w wynajętym mieszkamy. U nas jest taka sytuacja, że nie dostaniemy kredytu hipotecznego póki co więc w zasadzie odpada się zastanawianie czy kupować czy nie kupować. No mówi się trudno.
A ból wydawania znam bardzo dobrze. Większa częśc kasy jaką dostaję za tłumaczenie pójdzie na całkowitą spłatę studenckiego i o te 400zł/msc więcej w kieszeni zostanie. Z jednej strony się cieszę, z drugiej tak mi szkoda, że akurat w ten sposób ją wydam :(

inkageo

A ja nie powiem ile miesięcznie odkładamy, bo jeszcze nas ktoś obrabuje :D
Imagine there is no hate

magdalinska

inka a w jakiej skarpecie trzymacie ;D

konwalia

Cytat: magdalinska w 04 Lut 2011, 12:30:10
inka a w jakiej skarpecie trzymacie ;D
żeby nikt nie ukradł to powinna być brudna lol

inkageo

Właśnie miałam to napisać :D M jest specjalistą od wkładania brudnych skarpetek w różne miejsca ;) Ukrywa je przede mną, jak nie chce mu się wynieść ich do kosza, a po jakimś czasie się odnajdują..
Imagine there is no hate

magdalinska

:D
czyli juz wiemy, ze konwalia swoje osdzczednosci trzyma w brudnej skarpecie w koszu na pranie  :D

inkageo

Ale wracając do tematu, to my raczkujemy w oszczędzaniu, dopiero od grudnia mamy wspólne konto na ten cel ;) Strasznie mi szkoda na nie wpłacać  :rotfl:
Imagine there is no hate

magdalinska

czyli inka tez :D  tylko ze one moga byc wszedzie ;)

niewiemjaka

Cytat: rudasekawf w 04 Lut 2011, 07:12:26Martwi mnie to, że mieszkamy w wynajętym mieszkaniu Sad ale jak byłam policzyć kredyt na mieszkanie to zgroza, takie raty
nasz wynajem kawalerki 30m2 kosztował tyle co obecna rata za mieszkanie 2 pokojowe 50m2
wiec nam to wlasnie odwrotnie żal było placic tyle lat komus pieniadze za wynajem i szly one w kosmos zamiast juz pracowac na wspolne mieszkanie, wiec jak tylko nas przycisnelo i byla mozliwosc i po prostu moglismy to kupilismy :D czego Tobie rudasku rowniez zycze! :D

inkageo

Ja rekwiruję monety, które wylatują ze spodni M. jak je wrzucam do prania, mówię spodniom dziękuję i traktuję to jako napiwek, a jak to są takie po 5 zł, to M. ubolewa, ale i tak nie wkłada ich nigdy do portfela, jego strata  :rotfl: :rotfl:
Imagine there is no hate

damka

ja swoje oszczędności trzymam w butach i torebkach, kupując je :)

fasolka1980

Cytat: inkageo w 04 Lut 2011, 12:45:17
Ja rekwiruję monety, które wylatują ze spodni M. jak je wrzucam do prania, mówię spodniom dziękuję i traktuję to jako napiwek, a jak to są takie po 5 zł, to M. ubolewa, ale i tak nie wkłada ich nigdy do portfela, jego strata  :rotfl: :rotfl:

INKA - aj lov ju  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

inkageo

Mieszkaj z prawnikiem...on mi chce w takich sytuacjach dać 50 gr znaleźnego i liczy, że mu oddam piątkę :D
Imagine there is no hate

magdalinska

Cytat: inkageo w 04 Lut 2011, 12:45:17mówię spodniom dziękuję i traktuję to jako napiwek,
opluty :D  iluvu

Kasia

Cytat: inkageo w 04 Lut 2011, 12:56:21on mi chce w takich sytuacjach dać 50 gr znaleźnego i liczy, że mu oddam piątkę Cheesy

opluty opluty

konwalia

u mnie P. codziennie wrzuca jakies drobne do skarbonki, po roku zawsze ma na wędkę czy coś innego
całę szczęście nie nosi nic luzem w kieszeniach, przed daneim do prania wyjmuje wszystko
on ma system-kazda kieszeń ścviśle przewidziana na co innego, a ja do dzisiaj nie wiem z ktorej sięgnąc kluczyki do auta

rudasekawf

Cytat: niewiemjaka w 04 Lut 2011, 12:44:12nasz wynajem kawalerki 30m2 kosztował tyle co obecna rata za mieszkanie 2 pokojowe 50m2
wiec nam to wlasnie odwrotnie żal było placic tyle lat komus pieniadze za wynajem i szly one w kosmos zamiast juz pracowac na wspolne mieszkanie, wiec jak tylko nas przycisnelo i byla mozliwosc i po prostu moglismy to kupilismy Cheesy czego Tobie rudasku rowniez zycze! Cheesy

W takim przypadku to oczywiście sie nie dziwię :):) Placimy za wynajem 850 zł za mieszkanko 50m2 ( z centralnym i woda w cenie) myslę, ze to tanio jak na wynaajem. Jak bylismy w naszym banku i pytalismy o kredyt na 180 tysiecy to policzyli nam na 30 lat ratę chyba cos okolo 1200 zł. Oczywiście do raty redytu trzeba dodać jeszcze czynsz i wszystko na nowym mieszkaniu, więc wychodzi sporo więcej. Rozumiem, ze płacisz na swoje, ale ja mam niestety niepewną sytuację z praca i moja wypłata od wrzesnia może być a nie musi. Czekamy na ustbilizowanie sytuacji.

zuzia

niewiemjaka

rudasekawf ah no to tak... malo placicie za wynajem ;)  to w katowiach si?
no wlasnie trzeba miec w miare pewna prace, no najlepiej obydwoje ;)
no i trche kasy na poczatek (koszty kredytu ewentualne remonty czy urzadzanie itd)