Czy oszczedzacie i jak?

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Lis 2008, 14:46:29

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cherry

Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

fasolka1980

ja tez mam swojego excela

jest bezlitosny - o ile się uczciwie spisuje wszystko :D

zwierzatko_mojej_mamy

rudasekawf nic nie zmienialiscie w  domu? - bo nam podskoczyly jak kupilismy pakiet z upc - tv z upc na dekoderze, ktory ciagnie ok 20 zl miesiecznie ;( ale tak kocham opcje nagrywania, ze mowi sie trudno. wiem o tym zuzyciu, bo kumpel kupil taki miernik co sie zaklada na kontakt przed wtczka i mozna sobie policzyc zuzycie kazdego sprzetu ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

golinda, dzięki za link  :beer:
może mi na dobre wyjdzie, że nieregularne wpływy zmusiły mnie do liczenia pieniędzy ;)

zwierzatko_mojej_mamy

ponoc z takich online najlepszy jest mint: http://www.mint.com/ , ale nie wiem jak sie ma do polskich realiow - ktos probowal?

Dodany tekst: 18 Sty 2011, 21:08:49

Cytat: golinda w 18 Sty 2011, 21:08:03mam, mam, mam i nagle nie mam :/
lol lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

rany, dużo za ten prąd!
w życiu tyle nie zapłaciłam
nam wychodziło zawsze jakieś 60-70PLN na miesiąc
teraz mniej, bo mamy od jakiegoś roku zniżkę, ale tak czy siak...

mobka

My placimy ok 150zl/2m-ce, ale nie mamy bojlera, za to kuchenke elektryczna.

niewiemjaka

rudasekawf ja nie mam bojlera do ogrzewania wody a to pewnie TO tak duzo zuzywa prądu, dlatego nie ma sensu porownywac zuzycia, jednak to duza zmiana z 240 na 340 !!! a macie ocieplony ten bojler? musicie uzywac czajnika na prad? (nie mozecie np gazu?)

ja z oszczednosci zaszalalam i zmienilam abonament tel :mocking:

salsa

ja zawsze bylam nr 5
moj maz nie wiem - co miesiąc wydawał do spodu ale sie nie zadłużał, czerpał jednak z tego przyjemność i nic nie odkładał

dzis po latach mojej indoktrynacji  stał sie 5 :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Nigdy nie bylam 2. I nigdy nia nie bede - potrafie wydac duzo (dlatego tez nie jestem jedynka ;) ), ale nie wiecej niz mam.

Mysle, ze jestem 5 - bo zarabiam, oszczedzam, cos tam inwestuje.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

emcia

Cytat: rudasekawf w 18 Sty 2011, 20:26:44
oszczędność .. mam nadzieje, że to pod ten wątek :) otóż mam pytanie dotyczące zuzycia i rachunkow za prąd. Mieszkamy z M. we dwoje, mamy wszystkie podstawowe sprzęty domowe (czajnik, mikrofalówka - używane z rozsądkiem, piecyk gazowy, tv, laptop) dodatkowo bojler na wodę w lazience 50l na prad. Ostatnio nasze rachunki za prąd wydają mi się jakies za wysokie. mianowicie za 2m-c 340 zł (ok 660 kWh) listopad-grudzień. Wcześniej płaciliśmy max 240zł. Nie zmieniliśmy sprzętu żadnego a rachunki bahh do góry ( no nie chce mi się wierzyć, że tak sie podniosły ze względu na dłuższe świecenie lamp).
Jakie wy macie rachunki? bo może już sobie cos ubzdurałam :) a nie bardzo wiem jak oszczedzić prad ;/
spodziewam się rachunku 500-600 za pół roku
bojler, zmywarka,pralka, tv,lodówka,  komputer prawie non stop
tyle, że u mnie jest taryfa nocna, 3h w dzień i weekendowo taniej, zazwyczaj wtedy się pierze i zmywa

kasiad

rudasekawf ja myślę, że to ten bojler tyle prądu ciągnie
Zadzwoń do swojego dostawcy prądu i zapytaj czy można zmniejszyć zaliczki na poczet przyszłych rachunków
Zawsze nowe prognozy są wystawione analogicznie za ten sam okres roku poprzedniego  ;)
Prąd niestety drożeje i odbiorcy mogą to odczuć jedynie widząc kwoty na rachunkach  ;) Bo o tym na codzień przecież się nie mówi  ;)

Dodany tekst: 19 Sty 2011, 07:33:03

My mamy wszystko na prąd (lodówka, pralka, zmywarka, tv, laptop, dekoder, kuchenka elektryczna, czajnik elektr. (nie mamy gazu), ekspres), ale ze względu na zniżkę moje opłaty są niemiarodajne  ;)

rudasekawf

Hejo dziewczyny mnie też sie wydawało, że te rachunki sa cos za duże. ;/;/ Poszukam na allegro moze tego miernika prądu do gniazdka i poszukam tego zżeracza pradu.

Z jedynych zmian jakie zaszły w urządzeniach to zmiana bojlera bo stary pękł, ale kupiliśmy dokładnie taki sam tylko nowszy model więc powinien brac tyle samo albo nawet mniej ( taki zakupiony bo właściciel taki chciał mieszkania).

Właśnie ze względu na to, ze mieszkanie jest wynajmowane a rachunki reguluje z wlaścicielem nie wiem na jakiej taryfie jestem (zadzwonie do vatenfalla ale watpiem, że mi powiedz skoro rachunki sa nie na mnie). Wychodzi mi 0,48 gr/kWh ale wiadomo, że w tym jest przesył utrzymanie linii , więc przeliczanie pieniążków nic nie daje).

Co do czajnika to uzywamy go malo w sumie bo może dwie herbatki dziennie, ale gaz do kucheniki mamy z butli ( ok 50 zł na 2 m-c przy codziennym gotowaniu)  zmienianie jej jest troche prolematyczne i dlatego korzystałam z urządzenia eletrycznego.

Zapisywałam kiedyś nasze wydatki na poczatku jak sie przeprowadziliśmy i raczej sa one unormowane wokół podobnych wartości cały czas właśnie oprócz rachunków za prąd.

Starałam się oszczędzać bardzo prąd tez przez jakiś czas (aż do przesady czy da to jakie zmiany), ale komfort życia bardzo się obniza kiedy myslisz tylko o tym jak długo żarówki świecą, jak długo tv leci, komp jest włączony. Powiem, że oszczędności jakiejś ogromnej to nie było i myśle, że cena lekow antydepresujnych :P przekroczylaby nasze oszczędności na pradzie. heh ide do pracy bo sie nagadalam :)

kasiad

Cytat: rudasekawf w 19 Sty 2011, 07:42:42
Wychodzi mi 0,48 gr/kWh ale wiadomo, że w tym jest przesył utrzymanie linii , więc przeliczanie pieniążków nic nie daje).

U nas wychodzi chyba 0,55 gr/kWh, więc te 0,48 to całkiem ok  ;)
A może skoro to wynajmowane mieszkanie to sprzęt agd jest stary  :hmm: A gdy nie ma tej najwyższej klasy oszczędności A to tyle tego prądu ciągnie  :hmm:

feeling.good

frustruje mnie ten wątek, więc idę :)

zuzia

Cytat: kasiad w 19 Sty 2011, 07:30:19ale ze względu na zniżkę moje opłaty są niemiarodajne
jaką zniżkę?

zuzia

jo_miekka

nie wiem, o jaką zniżkę chodzi Kasiadowi, ale my mamy zniżkę moich rodziców - pracowników energetyki.

kasiad

Cytat: jo_miekka w 19 Sty 2011, 10:59:41
nie wiem, o jaką zniżkę chodzi Kasiadowi, ale my mamy zniżkę moich rodziców - pracowników energetyki.

jo o tą samą  ;)

rudasekawf

Cytat: kasiad w 19 Sty 2011, 07:30:19dostawcy prądu i zapytaj czy można zmniejszyć zaliczki na poczet przyszłych rachunków
nie moge tego zrobić bo mieszkanie mam wynajęte i umowa jest na właścicieli. Tak wogole to mam podlicznik w domu i poprostu płacimy wedle zużycia raz na dwa m-c a jak to własciciele rozliczają to nawet nie wiem :/

konwalia

moge się pochwalić, że caly miesiąc zapisywałam wydatki i zamierzam to robić nadal  :jejeje:

fasolka1980

konwalia :thumbup:  i jak wyszło podsumowanie stycznia? zgodnie z oczekiwaniami?

ddu

kurcze, muszę zacząć,  wychowawczy + dziecko równa się duuuuużo pieniędzy mniej :(
zapisywanie wydatków już mi się znudziło. ja oszczędzam, zapisuję, a mój mąż nie. no to po co