Ciastka Cranberry Noel dla Jo

Zaczęty przez sonja, 13 Lis 2008, 14:00:44

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonja

Przepis jest Marthy Stewart, kiedyś przypadkowo obejrzałam i się zakochałam w tych ciastkach. Niestety nie zapisałam, ale znalazłam o tu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17684&hl=cranberry+noel

Podaję za w.w. forum:

225 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji
ok. 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę,
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do
następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Moje zmiany:
zamiast pekanów nerkowce - rewelacyjnie się sprawdziły
zamiast wiórków kokosowych - płatki migdałowe

Ciastka są delikatne, kruche, maślane. Rewelacyjne!! Zrobiły furorę (chyba największą obok czeskich na winie) rok temu u nas na święta i w tym roku też będą:)

jo_miekka

#1
Sońka, wielkie dzięki. Polewam duzo piwa!
Ale gdzie jest foto?! Gdzie jest foto?

Ale chyba widziałam je na Galerii Potraw, z takimi slicznymi czerwonymi drobinkami.
A myslisz, że można je zrobić przed świętami na próbę? ;;)

Czeskie na winie tez robiłam w zeszłym roku i też "furorzyły" :)

sonja

Foto to w domu u rodzicow ew, a kiedy tam bede nie wiem:(( popatrz na te z linku... śliczne są:) pewnie, że można zrobić przed świętami na próbę, warto, na pewno się nie zawiedziesz:)

jo_miekka


tusia

mmmmmmm... wyglądają super!  :yes:
Ciekawe jak smakują... ;;)  jupi
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bu_hoooka

a czy suszona żurawina to jest tak ogólnie dostępna??
Just married...

jo_miekka

bu_hoooka w zwykłych sklepach raczej rzadko, ale w moim warzywniaku występuje:)
w hipermarketach pewnie też, wiem, że jest jakaś paczkowana

sonja

W Hipermarketach występuje obok bakalii, np firmy bakaland, ale lepsza jest taka z warzywniaka na wagę, w sklepach ze zdrową żywnościa też powinna być:)

Basia

suszoną żurawinę można dostać też w sklepach internetowych. Ja wypróbowałam tą
http://www.mniammniam.pl/sklep/?act=det&kat1=216&kat2=220&srt=&id=2914

a ciasteczka wyglądaja pięknie Sonja!
na pewno je wypróbuje! brawo

:piwko: for you

Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

suegro

Cytat: sonja w 13 Lis 2008, 14:00:44
Przepis jest Marthy Stewart, kiedyś przypadkowo obejrzałam i się zakochałam w tych ciastkach. Niestety nie zapisałam, ale znalazłam o tu: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=17684&hl=cranberry+noel

Podaję za w.w. forum:

225 g masła miękkiego
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny (ok. 10-12 dkg)
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów lub orzechów włoskich/laskowych/pistacji
ok. 100 g wiórków kokosowych

Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę,
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko.
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do
następnego dnia.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Moje zmiany:
zamiast pekanów nerkowce - rewelacyjnie się sprawdziły
zamiast wiórków kokosowych - płatki migdałowe

Ciastka są delikatne, kruche, maślane. Rewelacyjne!! Zrobiły furorę (chyba największą obok czeskich na winie) rok temu u nas na święta i w tym roku też będą:)

O matko!
Te ciastka mają wszystko to co powinny mieć porządne ciastka!
Żurawinę, orzechy, kokos,płatki migdałowe.
Muszę to zrobić :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

riannka

ciastka zrobiłam,

sonja pisze prawdę są pyszne i pięknie wyglądają :)


zuzia

riannka
ile zajęło ci zrobienie tych ciasteczek?

bo zastanawiam się co dać dziewczynom w pracy na święta i tak sobie umyśliłam, że może te ciasteczka + pierniczki zrobić :)

riannka

#12
Cytat: zuzia w 27 Lis 2008, 10:18:39
riannka
ile zajęło ci zrobienie tych ciasteczek?

bo zastanawiam się co dać dziewczynom w pracy na święta i tak sobie umyśliłam, że może te ciasteczka + pierniczki zrobić :)

zuziaku,
robiłam je kilkanaście minut, godzinkę spędziły w zamrażarce, później krojenie - chwilę trwa - żurawiny nie chciały się kroić - pieczenie max 15 min.

z tej porcji wyszło ponad 50 ciasteczek, piekłam na dwie tury.

Bardzo dobry pomysł, też o tym myślalam, ale po dzisiejszym dniu przeszły mi dobre chęci :)

rilla

dziewczyny nie mam miksera, a robot który mam jest okropny i myśląc o walce z nią odechciewa mi się wszystkiego. Czy zrobię te ciastka ręcznie w misce przy użyciu trzepaczki? bo z opisu wygląda, że najważniejsze jest zmiksowanie masła i cukru

riannka

Cytat: rilla w 27 Lis 2008, 13:16:40
dziewczyny nie mam miksera, a robot który mam jest okropny i myśląc o walce z nią odechciewa mi się wszystkiego. Czy zrobię te ciastka ręcznie w misce przy użyciu trzepaczki? bo z opisu wygląda, że najważniejsze jest zmiksowanie masła i cukru

rilla

jeżeli masło będzie miękkie powinno się udać, nie wiem tylko czy trzepaczką ???

a oto moje strzeliłam im fotkę, specjalnie dla jo: 



sonja

Ja bym utarła tzw pałką, a jak nie to łyżką drewnianą masło z cukrem:)

jo_miekka

riannka jakie ładne ciasteczka  :bravo:
robię w weekend już na pewno, na pewno!
a co to za ciekawe naczynie, w którym są? bo tak z góry ciekawie wygląda...

sonja

A moje zachwalanie nie wystarczyło  :crying: :crying:

Tylko Riannka ufa moim przepisom  :daisy:

jo_miekka

sonja wystarczyło, maj dir, ale zwlekałam, bo ciągle coś mi wypadało w czasie zarezerwowanym na ciastka, Riannka mnie tylko "popchnęła" ;)

riannka

#19
Cytat: jo_miekka w 27 Lis 2008, 20:40:07
riannka jakie ładne ciasteczka  :bravo:
robię w weekend już na pewno, na pewno!
a co to za ciekawe naczynie, w którym są? bo tak z góry ciekawie wygląda...

słoik na ciasteczka :)

ciasteczka zrobiły furorę w pracy, zniknęły  w zastraszającym tempie

w domu P. oszczędza, wydziela sobie  :mocking:

Kasia

Cytat: sonja w 27 Lis 2008, 20:20:02
Ja bym utarła tzw pałką, a jak nie to łyżką drewnianą masło z cukrem:)


dokładnie tak :)


ja czesto ucieram ta drewniana pałką bo mi sie nie chce miksera włączać

mika

żurawina jest też na pewno w Bomi - ale droga bo 6 zl za 100 g, ja kupiłam na targu - 25 zl za kilo

mika

zrobiłam!!! wyszły przepyszne!!! polewam za przepis, a jeżeli mężowi zasmakują to jeszcze raz poleje, bo to niespodzianka dla niego :D

abkasia

a ciasteczka sa kwaskowate?? bo mam ochote na takie kwaskowate- winne :)

sonja

Cytat: abkasia w 02 Gru 2008, 14:02:54
a ciasteczka sa kwaskowate?? bo mam ochote na takie kwaskowate- winne :)

nie bardzo szczerze mówiąc:(