tort orzechowo-cytrynowy

Zaczęty przez bagietka12, 11 Lis 2008, 15:06:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bagietka12

CIASTO :) zeby były dwa kolory to jedno jest ciemne drugie jasne :D

CIEMNE CIASTO (KAKAOWIEC)

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 łyżka gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4,5 łyżki wody
6 łyżek oleju

Żółtka utrzeć z 0,5 szklanki cukru, dodać wodę i olej, potem mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Białka utrzeć z resztą cukru. Wszystko wymieszać. Upiec (ok.40-50 minut w temperaturze ok.170-180 stopni) i przekroić na pół.

JASNE CIASTO

5 jaj
niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
szczypta soli

Wymieszać: 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu (uwaga bo będzie się pieniło :D).
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier. Wymieszać żółtka z białkami i dodać mąkę. Upiec (ok.40-50 minut w temperaturze ok.170-180 stopni) i przekroić na pół.

bagietka12

no i masy też dwie:

MASA ORZECHOWA

30 dkg orzechów włoskich zmielonych
1 szklanka grysiku błyskawicznego
30 dkg cukru pudru
5 dkg kokosu (ja zamiast kokosu daje więcej orzechów)
1 szklanka czystej wódki (ja daje niepełna szklankę)

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Po 3 godzinach roztopić kostkę masła, ostudzić, dodać do masy orzechowej i dokładnie zmiksować.

MASA CYTRYNOWA

1 budyń śmietankowy
0,5 litra mleka
sok z cytryny (1-2 cytryny)
1 masło (może być pół masła, pół margaryny)
ok. pół szklanki cukru (trzeba kosztować w trakcie robienia)
cukier waniliowy

Ugotować budyń i wystudzić (mieszać od czasu do czasu żeby nie porobiły się grudki). 
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po trochu budyń (tak żeby masa się nie zważyła).
Na koniec ucierania dodać sok z cytryny. Jak masa będzie za bardzo budyniowa to można dodać trochę masła.

bagietka12



giga

bagietka12 czy ciasto wkładasz do podgrzanego piekarnika?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bagietka12

Cytat: giga w 11 Lis 2008, 22:05:21
bagietka12 czy ciasto wkładasz do podgrzanego piekarnika?

tak ciasto wkłada się do nagrzanego piekarnika :)