szukam sprawdzonych przepisów na sos musztardowy i sos vinegret

Zaczęty przez bagietka12, 11 Lis 2008, 14:42:59

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

bagietka12


malybob

Vinegret- na oko ocet balsamiczny, oliwa i musztarda, szczypta soli i pieprzu. Najlepiej w jakims słoiczku, mozna wtedy dobrze wstrzasnac .
Wersja extra- podprazyc ziarna sezamu, dodac je do sosu z odrobina miodu.

callja

Sos musztardowy (ostatnio popełniony = zaimprowizowany)

W pół szklanki gorącego bulionu rozpuściłam dwa trójkąciki serka topionego (naturalnego) i jogurt naturalny (1/2 l), następnie dodałam kilka łyżek ostrej musztardy "francuskiej" (z grubo mielonej gorczycy). Dodałam dwa wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, i do smaku  - cukru, soli i nieco bazylii. Całość podgrzałam mocno (nie zagotowując), i oblałam tym sosem chudą wędlinę. Sos wyszedł niezbyt gęsty, ale o gładkiej konsystencji, lekki i "małotłuszczowy".
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

tusia

bagietka12 znalazłam ciekawe przepisy na sos winegret

na stronce: http://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_dwojga/sosy/przepisy.html#sos_winegret


Sos winegret

Najbardziej popularny sos sałatkowy z oliwy, soku z cytryny lub octu winnego, soli i pieprzu oraz ewentualnie musztardy.
Przepis na sos winegret. Klasyczny sos sałatkowy z oliwy lub oleju, octu lub soku z cytryny

Z sokiem z cytryny:

  * 1 łyżka soku z cytryny
  * 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  * szczypta soli morskiej
  * świeżo zmielony czarny pieprz
  * 1 łyżeczka musztardy (dowolnie)

Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą.
Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.


Z octem winnym:

    * 1 łyżka octu winnego
    * 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
    * szczypta soli
    * świeżo zmielony czarny pieprz

Do miseczki wlać ocet winny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą.
Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Miodowy sos winegret

Sos winegret wzbogacony o miód i czosnek. Przyrządzony na bazie oliwy z oliwek.
Oliwę z oliwek można zastąpić olejem z pestek winogron lub innym olejem roślinnym.
Pyszny miodowy sos winegret do sałatek. Najlepszy sos do sałaty, pomidorów.

Składniki:

*  1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
*  3 - 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
*  1 łyżka miodu
*  1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
*  szczypta soli morskiej
*  świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć.
Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia

...i na sos musztardowy: http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/salatka_z_grilla/salatka_z_grilla.html

Francuski sos musztardowy:

*  2 żółtka
*  1 łyżeczka musztardy
*  1 łyżeczka masła
*  4 łyżki śmietany
*  1 łyżeczka octu winnego
*  natka pietruszki, koperek
*  kilka kropel soku z cytryny
*  sól i pieprz

Na parze ucierać mikserem na gładką masę żółtka z musztardą i masłem.
Wymieszać ze śmietaną, dodać ocet, sok z cytryny, sól, pieprz i zioła.
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

a ja robie taki sosik:
skladniki daje na oko..
-oliwa z oliwek,
-sok z cytryny,
-musztarda,
-odrobine cukru, soli i pieprzu,
-ocet balsamiczny,
-czosnek zmiazdzony,

lub wersja ubozsza:
-cytryna,
-olej,
-czosnek,
-musztarda, sol, pieprz do smaku
:thumbsup:

bagietka12

dziękuje Wam dziewczyny za przepisy, będę próbować :) i wszystkim polewam  :piwko: bo sie należy :)

ddu

a ja mieszam jogurt (lub majonez) z musztardą fracuską i miodem - do zapiekania w tym kurczaka i jako dip- wyśmienite!

MagdaG

callija - dzisiaj sos musztardowy Twojego przepisu zaserwowałam mojemu przyszłemu z kurczaczkiem.... rozpływał się nad talerzem - dzięki Ci kochana:)

Majeczka


A ja dodam przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z domowym winegretem
1 sałata lodowa
2 pomidory
sos winegret:
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżka musztardy
sok z ½ cytryny
1 łyżka brązowego cukru
szczypta bazylii
szczypta tymianku
8 łyżek oliwy
Z sałaty usunąć głąb. Liście podrzeć, wrzucić do miski. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać.

Przygotować sos winegret. Czosnek przecisnąć przez praskę, posolić, dodać musztardę (polecam dijońską z miodem), sok z połowy cytryny i cukier (najlepszy będzie brązowy). Przyprawić ziołami - roztartymi uprzednio w dłoniach. Wymieszać. Następnie cały czas mieszając dolać oliwę.

Sos dodać do sałatki tuż przed podaniem.
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

Cytat: Majeczka w 19 Lis 2008, 23:38:33A ja dodam przepis Ewy Wachowicz
genialny jest ten sos polecam
tylko ja nie robię z łyżeczką soli a znacznie mniejszą ilością no i obowiązkowo musi być świeża bazylia i musztarda miodowa :)
w zasadzie jeden z moich ulubionych

robiłam również z polecanej strony "kwestia smaku"
robiłam vinegrett i jeszcze jakiś i bez rewelacji     w zasadzie szkoda na nie składników (ale strona ładna i zachęcająca)