zabawki różne :)

Zaczęty przez brawurka, 24 Paź 2008, 08:33:16

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcheewka

Cytat: ziuta w 16 Sie 2012, 08:37:19
ja pakuję młodego w krzesełko do karmienia ;D tak samo robię z rysowaniem i malowaniem, i się sprawdza, poza krzesełkiem nie ma dostępu do kredek/farb/ciastoliny i innych takich i już

otóż to! ja też pakuje w krzesełko i daje ciastolinę, cos tam lepi, ale ostatnio zaczeła ją jeść, więc schowałam.
Tylko ja nie wiem jak sie ta ciastoliną bawić? Zazwyczaj robie jej wałki, które ona kroi plastikowym nożykiem, robie też kulki a ona robi pieczątki ( spłaszcza je)

Pierwszy raz dałam ciastoline na podłodze i była ona wszędzie!! Teraz na krzesełku mam spokoj.
Kredkami maluje w swoim pokoju przy stoliku.

Dodany tekst: 16 Sie 2012, 08:06:50

Cytat: feeling.good w 16 Sie 2012, 08:44:46
a ja Stasiowi rozkładam na podłodze podkładkę ceratową :) Wie, że tylko tam może się bwić ciastoliną. Dywanów nie mam, więc problemu też nie. Kredkami maluje w wielu miejscach, ale są poza jego dostępem, jak chce malować, to prosi albo przynosi papier :)

fajny pomysł z ceratą ;) bo mam farby do malowania pacami i nie wiedziałam jak je dać aby nie naciapala za bardzo.
U nas wcześniej kredki też byly na prośbę, bo malowala nimi po podłodze i dywanie, ale teraz już nie. Kredki leżą w pudełku na stoliku, podobnie papier i malowanka. jak chce to bierze i maluje, tylko, ze ona raczej sama w pokoju nie zostaje, wiec zawsze ktoś czuwa nad rysunkami.

Dodany tekst: 16 Sie 2012, 09:08:21

aaa i jeszcze - moze ktoś polecić jakieś fajne malowanki dla 2 latków??
Wszystko co widziałam to jakieś takie trudne, a ja potzrbuje prostych, dużych rysunków. No i duże naklejki, bo Ola uwielbia naklejać ;)
Jakie kupić?

Kasia

Cytat: marcheewka w 16 Sie 2012, 10:04:29a ja potzrbuje prostych, dużych rysunków
ja drukuję  z netu :D

marcheewka

Cytat: Kasia w 16 Sie 2012, 09:20:33
ja drukuję  z netu :D

oo, ale skąd? jakieś specjalne stronki dla dzieci są?

kasia, juz sobie wygooglalam i wydrukowalam!1 dzięki!
O tym nie pomyslałam ;)
:beer:

OlaFasola

Ja rysuję młodemu kontury do kolorowania na bloku. Fajne dostał też ze żłobka color fun dla 2-3 latków. Proste, spore obrazki z niewielką ilością szczegółów http://cache.wysylkowa.pl/cache.php?f=http://wysylkowa.pl/o/d2/8/1003638.JPG

ziuta

Cytat: marcheewka w 16 Sie 2012, 10:04:29Tylko ja nie wiem jak sie ta ciastoliną bawić?
ja kupiłam na początek zestaw z taką najprostszą wyciskarką, bo nie wiedziałam czy będzie zainteresowany, ale ponieważ nam się spodobało, to teraz chcę kupić lodziarnię, bardziej dla siebie niż dla K. :D
Cytat: marcheewka w 16 Sie 2012, 10:04:29aaa i jeszcze - moze ktoś polecić jakieś fajne malowanki dla 2 latków??
Wszystko co widziałam to jakieś takie trudne, a ja potzrbuje prostych, dużych rysunków. No i duże naklejki, bo Ola uwielbia naklejać
Jakie kupić?
ja kupuję w auchan takie książeczki typu ćwiczenia dwulatka, akademia dwulatka
trzeba przejrzeć, bo są różne, ale w tych ćwiczeniach, które wkleiłam są takie duże obrazki do kolorowania, np. piłka albo miś na całą stronę A4, a naklejki z tych książek często stosuję potem jako nagrody ;D

foszek

Mysmy ostatnio malowali sitkiem i szczoteczka do zebow, to dopiero bylo sprzatania.
A na podlodze malujemy na kartonach z ikeowskich szafek.

Cytat: marcheewka w 16 Sie 2012, 10:04:29Tylko ja nie wiem jak sie ta ciastoliną bawić? Zazwyczaj robie jej wałki, które ona kroi plastikowym nożykiem, robie też kulki a ona robi pieczątki ( spłaszcza je)
wycinajcie "ciasteczka" foremkami albo obijajcie pieczatki (jezeli masz takie dzieciece stemple lub zrob sama np z ziemniaka)

My mamy Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Dominika zna ciastolinę ze żłobka i ją lubi :) ja za to mniej ;) w domu mamy jeden zestaw, ale rzadko się nim bawimy, bo ja nie mam do tego cierpliwości :blush: dobrze, ze w żłobie moje dziecko może się artystycznie wyżyć :D

marcheewka

Cytat: foszek w 16 Sie 2012, 10:00:27
Mysmy ostatnio malowali sitkiem i szczoteczka do zebow, to dopiero bylo sprzatania.
A na podlodze malujemy na kartonach z ikeowskich szafek.
wycinajcie "ciasteczka" foremkami albo obijajcie pieczatki (jezeli masz takie dzieciece stemple lub zrob sama np z ziemniaka)

My mamy Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mamy stemple i wyciskamy. mam zestaw do robienia tortów, wiec dużo wyciskarek do ciasteczek, no ale Ola jeszcze za mała i chce te ciasteczka jeść, więc nie robimy ;)

Justynna

Cytat: ziuta w 16 Sie 2012, 09:57:36
ja kupuję w auchan takie książeczki typu ćwiczenia dwulatka, akademia dwulatka
trzeba przejrzeć, bo są różne, ale w tych ćwiczeniach, które wkleiłam są takie duże obrazki do kolorowania, np. piłka albo miś na całą stronę A4, a naklejki z tych książek często stosuję potem jako nagrody ;D
Też kupujemy te książeczki, M. uwielbia. Zamawiałam je w Merlinie, ale kupić można wszędzie. A ostatnio fajne były w Biedronce :)

golinda

Cytat: ishka82 w 16 Sie 2012, 11:06:09rzadko się nim bawimy, bo ja nie mam do tego cierpliwości

:highfive:

już się martwiłam, że jestem jedyna, która hamuje dziecko artystycznie

emcia

weszłam z pytaniem co na ślub+chrzest /jakas zabawka?książka?/

jak widzę ciastolinę to z chęcią bym kupiła  :point_lol:
dla siebie rzecz jasna, dałybyście się pobawić

foszek

syn mi przyniosl z przedszkola gwiazdke z tych ikeowskich perelek, bialutka  :dreaming:

golinda

nieee! moje dziecko każe mi układać rybkę  z tych koralików

nie wychodzi mi, jęczę "nieeee!" a ona mnie głaszcze i mówi: no już cichutko, malutka, już nie płacz, już dobrze!

ishka82

emcia, zapraszam do mnie, Młoda chętnie Ci pokaże jak się bawić ciastoliną ;)

Dodany tekst: 16 Sie 2012, 21:16:44

Cytat: golinda w 16 Sie 2012, 20:10:30

nie wychodzi mi, jęczę "nieeee!" a ona mnie głaszcze i mówi: no już cichutko, malutka, już nie płacz, już dobrze!
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

foszek

Cytat: golinda w 16 Sie 2012, 20:10:30

:rotfl:
golinda a ktore koraliko w koncu kupilas?

jusia

a ja tych koralikow sie boje, Fran wszystko by bral do geby  :crazy: :crazy:
ciastoline lubie, ale faktycznie pozniej sie taka breja robi, a nawet jak w dywan wetrze to to sie pozniej pieknie odkurza, jak wyschnie, ale Fran glownie ciastoline rozwalkowuje, a pozniej jezdzi po niej autkami i sprawdza slay opon  :crazy: :crazy: to samo robi zreszta w pascie do zebow, mace, wodzie (rozlanej na stole) i w piachu  :crazy: :crazy: :crazy:
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

golinda

Cytat: foszek w 16 Sie 2012, 21:34:01
:rotfl:
golinda a ktore koraliko w koncu kupilas?

a gdzieś tam wstecz jest link :)

dragonfly

Cytat: ishka82 w 16 Sie 2012, 10:06:09
Dominika zna ciastolinę ze żłobka i ją lubi :) ja za to mniej ;) w domu mamy jeden zestaw, ale rzadko się nim bawimy, bo ja nie mam do tego cierpliwości :blush: dobrze, ze w żłobie moje dziecko może się artystycznie wyżyć :D
ha ha ha..... u nas tak samo - malowanie, plasteliny i inne "artystyczne wyzywania" sa w zlobku, w domu kroluja przebieranki (albo lekarz albo balerina) i ipad (glownie aplikacjie z Montesori), no i praktycznie cale dnie spedza na hulajnodze (na podworku rzecz jasna) ;D
ostatnio sprzatalam jej pokoj i duzo zabawek poszlo do kosza, szczegolnie puzli, bo wymieszane wszystkie, pogubione elementy, szalu juz dostawalam....

kotabma

u nas ciastolina, kredki, flamastry sa w zasiegu reki Z. Mnie nie przeraza sprzatanie po ciastolinie - jak na razie odkurzacz i M daja rade :D
Z tylko raz chciala wziac ciastoline do buzi jak miala roczek. teraz nie ma juz takich zapedow - ale ona generalnie niczego do buzi nie bierze wiec pod tym wzgledem mamy luz

farby - robilismy 2 podejscia w domu ale ona sie boi brudnych rak :D
na razie sa schowane ale sadze ze niedlugo znow siegne.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

Cytat: kotabma w 19 Sie 2012, 22:04:32arby - robilismy 2 podejscia w domu ale ona sie boi brudnych rak
a pędzelkiem?

Dodany tekst: 19 Sie 2012, 21:08:21

Ja uwielbiam prace plastyczne. To jeden z niewielu rodzajów zabaw, które mnie nie nudzą, wręcz przeciwnie. Ale w sumie mnie to nie dziwi. Zawsze lubiłam prace plastyczne, robótki ręczne, zetpety.
My się ostatnio na akwarele przestawiłyśmy i kolaże z kolorowego papieru i gazet.

kotabma

Cytat: nionczka w 19 Sie 2012, 22:06:48a pędzelkiem?
nie da rady bo i tak jakas plamka pojawi sie na rekach albo na stole czy ubraniu (fartuszku) i jest panika

z drugiej strony w zlobku maluje farbami i jest ok - wiec ja tego nie rozumiem

vobi

Cytat: dragonfly w 19 Sie 2012, 17:12:05glownie aplikacjie z Montesori

dragonfly, podasz jakiegos linka do tych aplikacji?

ziuta

nic nie sądzę o garnkach, ale mogę polecić sprzedawcę :) kupowałam u nich dużą zjeżdżalnię ogrodową i wszystko było szybko i bez problemu
tylko potem mi kilka razy przysyłali ankietę czy jestem zadowolona z ich usług i to mnie już wkurzało

kotabma

marcheewka lala fajna ale ja mojej Z. z wlosami bym jeszcze nie dala - ona by je powyrywala - i to nie, ze sawiadomie by wyrywala, a zaczelo by sie lala ma wlosy, mama ma wlosy Z ma wlosy - lala kitki, mama kitki nie, Z kitki nie - lale z wlasami zostaly u nas schowane na lepsze czasy :D

nie wiem jak Twoja O reaguje na wlosy u lalek :D