orzechowiec - pysznoooości!!

Zaczęty przez callja, 22 Paź 2008, 02:01:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

callja

Ciasto według przepisu mojej przyjaciółki - przepyszne, i jakoś tak mi się odświętnie kojarzy ;) może z powodu orzechowej "skórki"?? Polecam :D

Placek orzechowy

składniki ciasta:
    3 szkl. mąki
    ¾ szkl. cukru
    1 łyżeczka sody
    25 dag margaryny lub masła
    2 całe jajka
dżem (najlepiej powidła śliwkowe – nie żałować!! – ok.200g)
składniki polewy:
    20 dag cukru
    20 dag orzechów włoskich
    12 dag masła
    2 duże łyżki miodu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Do większej można dodać dwie łyżki miodu. Ułożyć na blasze większą część ciasta, tak by przylegało ono do ścianek i było mniej więcej równej grubości. Można użyć papieru do pieczenia, aby ciasto nie przywarło do blachy. Posmarować dżemem. Drugą część ciasta pociąć na kawałki, rozwałkować i układać na dżemie, tak by pokryć całą jego powierzchnię.

Składniki polewy wymieszać i podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu rozpuszczenia się cukru. Polewę równomiernie rozprowadzić po powierzchni ciasta.

Piec ok.40 min. Początkowo w temp. 150°C, później w 180°C.

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

jo_miekka

Oj, znam to ciasto, pyszne jest! Zwykle obskubuję polewę, bo pyyyyyyszna :)

giga

calljajakiej wielkości ma być blaszka?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

callja

Nie potrafę dokładnie określić wielkości... :-[ średnia płaska blaszka "plackowa" - dużo zalezy od tego, na jaką grubość "wywałkujesz" ciasto ;)

bagietka12

a drugą czesc cista trzeb pociąć i rozwałkować?  :confused: nie rozumiem  :no:

callja

Kroimy "grudę" ciasta na mniejsze kawalki, i każdy rozwałkowujemy; te małe placuszki nakładamy na warstwę powideł, i sklejamy z sobą tworząc wierzchnią warstwę ciasta, na którą nakładamy polewę orzechową.
Inna wersja - rozwałkowujemy całość, nawijamy placek na wałek i rozwijamy na warstwie powideł; brzegi wystające poza blaszkę odcinamy.

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wysłowiłam :confused:

bagietka12

dziękuję za super jasne wytłumaczenie  :perfect: już wiem poprostu trzeba pokryć powidła a jak to już zależy od weny  ;) stawiam  :piwko: za przepis :) zrobię na weekend

eva_luna

przepis brzmii bardzo podobnie do miodownika, tam tylko dodaje na powidla mase budyniowa. Jesli to rzeczywiscie to samo, to PYCHA!!!

brawurka

robie tociasto od rana :) i ciagle brakuje mi skladnikajakiegos,abylam pewnaze wszytsko mam. T. pojechal po 2 masło,bo 1 to za mało i na wieczór powinno byc gotowe :)

giga

Cytat: brawurka w 24 Sty 2009, 17:07:58
robie tociasto od rana :) i ciagle brakuje mi skladnikajakiegos,abylam pewnaze wszytsko mam. T. pojechal po 2 masło,bo 1 to za mało i na wieczór powinno byc gotowe :)
to pewnie wrzucisz zdjęcie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

za póżno,już zjedzony. nastepnym razem mniej miodu dodam,bo troche za slodkie mi wyszło.