zdrowa DIETA

Zaczęty przez tiliam, 18 Paź 2008, 11:28:46

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suegro

Cytat: wrobelek0403 w 19 Sie 2009, 13:20:29
ja bym bardzo chciała nauczyc się zdrowego zywienia "na zawsze" - udało się pod koniec studiów, duzo wtedy schudłam, miałam stały rytm posilków, miejsca gdzie sprzedawali pyszny pełnoziarnisty chleb i ulubione jogurty.

a potem ... przeprowadziłam sie do tesciów  :headbang: :headbang: :headbang: co prawda mieszkałam u nich tylko 4 misiace, ale to wystarczyło, zeby złamac moją silną wolę, a i duzego wpływu na to co w kuchni nie miałam - tesc na słowo "light" dostaje białej goraczki  :zly: :zly:

no i od czterech lat próbuje od nowa  :mocking: :mocking: dlatego nie lubie jak mi tesciowa "podrzuca" swoje gotowanie, bo pyszne jest, ale niestety tłuste i słodkie, a wyrzucac jedzenia nie potrafie  :blush: :blush:

to akurat bardzo dobrze :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

OlaFasola

wrobelek0403 ja również bym chciała jeść smacznie i zdrowo, ale ostatnimi czasy mam wrażenie, że moja silna wola już mnie nie lubi.
A mój ukochany mąż jak tylko zabierałam się za odchudzanie znosił do domu jakieś smakołyki i już po mnie.
Teraz ze względu na ciążę nie myślę o odchudzaniu, ale jednocześnie bardzo boję się przytyję dużo i potem będzie mi to ciężko zgubić, dlatego staram się za wczasu zdrowo odrzywiać.

Dodany tekst: 19 Sie 2009, 13:26:43

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 13:23:18
fajnie, będę wdzięczna.

to ja również poproszę.

suegro

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 13:25:10
no właśnie też mi sie tak wydawało, że light wcale nie są zdrowe.
ale nie wiem dlaczego tak jest

ja nie kupuję w każdym razie raczej

bo nie wszystko jest light mimo napisu na opakowaniu :)
nie ma też przepisów określających, co może, a co nie może być oznakowane etykietką light.
żeby dowiedzieć się, co naprawdę jest light, to każdorazowo trzeba sprawdzać etykiety (zresztą to zawsze warto :)

poza tym:
-wiele produktów jest słodzonych zastępnikami cukru aspartamem lub laktitolem
-zebt dobrze schudnąć to trzeba tez jednocześnie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników
-jak pijemy mleko light to traci na tym przyswajalność witamin A, D, E i K ( są rozpuszczalne właśnie w tłuszczu )
- czesto nie ma w nich cukru, ale jest natomiast wiecej weglowodanow

itd itp

Aha i jeszcze jedna rzecz.
Jak się przypatrzymy to zwykle te produkty light sa drozsze, wiec sie nie oplaca tym bardziej :)

Józef Piłsudski

wrobelek0403

Cytat: suegro w 19 Sie 2009, 13:37:17
bo nie wszystko jest light mimo napisu na opakowaniu :)
nie ma też przepisów określających, co może, a co nie może być oznakowane etykietką light.
żeby dowiedzieć się, co naprawdę jest light, to każdorazowo trzeba sprawdzać etykiety (zresztą to zawsze warto :)

poza tym:
-wiele produktów jest słodzonych zastępnikami cukru aspartamem lub laktitolem
-zebt dobrze schudnąć to trzeba tez jednocześnie dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych dla zdrowia składników
-jak pijemy mleko light to traci na tym przyswajalność witamin A, D, E i K ( są rozpuszczalne właśnie w tłuszczu )
- czesto nie ma w nich cukru, ale jest natomiast wiecej weglowodanow

itd itp

Aha i jeszcze jedna rzecz.
Jak się przypatrzymy to zwykle te produkty light sa drozsze, wiec sie nie oplaca tym bardziej :)

ja o tym light napisałam w sensie, ze on nie uznaje zdrowej kuchni  :zly: a sam ma problemy z żołądkiem i powinien przestrzegac diety lekkostrawnej  :stupid: :stupid:

sama czytam etykiety na light i w zasadzie jedna rzecz, kt nie mozna nic zarzucic jest serek wiejski piatnicy ;) reszta ma niby obnizoną zawartosc tłuszczu, ale wtedy wiecej cukru i kalorycznie wychodzi praktycznie to samo ;)

a co do zamienników cukru to od 10 lat słodze aspartamem i stwierdziłam, ze jak miałoby mi zaszkodzic, to albo juz zaszkodziło i skutki ujawnią się za kolejne 10 lat, albo nic mi nie bedzie ;)

a ksylitol jest potwornie drogi (38 zł za kg  :headbang: :headbang: )
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

szelma

Ale co zrobic, jak ja na tluste mleko mam odruch wymiotny? Tylko odtluszczone daje rade... Lepiej takie czy w ogole wtedy?

suegro

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 13:28:30
suegro, słuchaj,
a słyszałaś o czymś takim jak test na nietolerancję pewnych pokarmów?

i w ogóle co zrobić jeśli sie podejrzewa, że ma się uczulenie na jakiś składnik, np. mleko, bo zawsze po nim jest gorsza cera. jak sprawdzić na jaki konkretnie składnik jesteśmy uczuleni, jakieś testy alergiczne się robi, wiecie coś na taki temat?

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmów to nie to samo.
Tak przez net to trudno diagnozowac :)

Więc najlepiej iść do lekarza rodzinnego - on w zaleznosci co stwierdzi to wysle Cie do opowiedniego lekrza.
Jak alergologa to on Ci bedzie pozniej robil rozne testy np rasta, skórne itp

Józef Piłsudski

suegro

Cytat: wrobelek0403 w 19 Sie 2009, 13:45:56
ja o tym light napisałam w sensie, ze on nie uznaje zdrowej kuchni  :zly: a sam ma problemy z żołądkiem i powinien przestrzegac diety lekkostrawnej  :stupid: :stupid:

sama czytam etykiety na light i w zasadzie jedna rzecz, kt nie mozna nic zarzucic jest serek wiejski piatnicy ;) reszta ma niby obnizoną zawartosc tłuszczu, ale wtedy wiecej cukru i kalorycznie wychodzi praktycznie to samo ;)

a co do zamienników cukru to od 10 lat słodze aspartamem i stwierdziłam, ze jak miałoby mi zaszkodzic, to albo juz zaszkodziło i skutki ujawnią się za kolejne 10 lat, albo nic mi nie bedzie ;)

a ksylitol jest potwornie drogi (38 zł za kg  :headbang: :headbang: )

to tak jak z papierosami :D
wszyscy wiedzą, że są szkodliwe, ale palą, bo przecież nic im nie jest :D

aspartam rozkłada się w naszym organiźmie na szkodliwy aldehyd mrówkowy i kwas mrówkowy.
a ten formaldehyd jest rakotwórczy, tzn może być

Cytat: szelma w 19 Sie 2009, 13:51:02
Ale co zrobic, jak ja na tluste mleko mam odruch wymiotny? Tylko odtluszczone daje rade... Lepiej takie czy w ogole wtedy?

co do mleka się nie wypowiem
słyszałam już tyle teorii na jego temat, że sama nie wiem

jak lubisz to pij :)

ja jem płatki z mlekiem, bo lubię, widocznie mój organzim się dopomaga :)

Dodany tekst: 19 Sie 2009, 14:04:16

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 14:02:12
to nie ja mam ten problem, ale ok :)
powiedzmy tak, problem jest w sumie błahy, nie jest to jakaś niewiadomo jaka zmiana cery. ale jakaś jest.
lekarz - proszę zrobić morfologię krwi.
zrobiona, ok, wszystko w porządku.
proszę nie pić mleka.

znalazłam w necie coś, że można zamówić test na nietolerancję pokarmów. ale w sumie nie wiem czy to jest cokolwiek na co warto wydać pieniądze.

pewnie najlepiej wybrać się do dietetyka 

sa testy na allegro za 400 zł
wolałabym pojsc do lekarza :)

Józef Piłsudski

mayagaramond

Cytat: suegro w 19 Sie 2009, 13:07:54
nie zgodzę się, to wcale nie jest dużo,
a jesli mowisz, że nie czujesz głodu to calkiem mozliwe, ale tylko dlatego, że organizm się przestawił się na "biedniejszy czas"
organizm działa też wtedy na zwolnionych obrotach co miedzy innymi objawia sie zwolnionym metabolizmem
kontynuujac historie, nasz organizm nauczony tego, ze moga pojawiac sie "biedniejsze czasy" następnym razem gdy dostanie troche wiecej jedzenia niz zwykle to sprytnie zmagazynuje go sobie na przyszlosc w postaci tłuszczyku ;)

i kółko się zamyka :)

dobrze gada :)

Dodany tekst: 19 Sie 2009, 14:21:10

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 13:28:30
suegro, słuchaj,
a słyszałaś o czymś takim jak test na nietolerancję pewnych pokarmów?

i w ogóle co zrobić jeśli sie podejrzewa, że ma się uczulenie na jakiś składnik, np. mleko, bo zawsze po nim jest gorsza cera. jak sprawdzić na jaki konkretnie składnik jesteśmy uczuleni, jakieś testy alergiczne się robi, wiecie coś na taki temat?
musisz isc do alergologa.

W DE ostatnio ostrzegaja przed tym:
http://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/allergien/default.aspx?sid=337385

http://www.yaacool.com/index.php?article=1471
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

a czy ja mowie, ze chudne?? :D ja mowie, ze jak przyzwyczaisz zoladek do takich malych porcji, to wydaje sie duuuzo ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

DZIEN 14 - OSTATNI

SNIADANIE
omlet z dwóch jajek, mała porcja tatara z łososia
herbata

II SNIADANIE
jogurt z orzechami
mała kawa z mlekiem

OBIAD
kotlet z indyka marynowany i usmazony w marynacie (bez dodatkowego tłuszczu)
bób gotowany
sałatka z pomidorów

PODWIECZOREK
2 łyzki serka ricotta z jogurtem greckim i odrobiną kakako
duza kawa mrozona z mlekiem

KOLACJA
sałatka: pomidor, papryka, kawałek awokado, paluszki krabowe, koperek, sos jogurtowy z 1/2 łyzeczki majonazu
herbata

tiger

PODSUMOWANIE
schudłam 2 kg (troche mało, ale w sumie nie dziwne, skoro siedze cały czas w domu  :foch: )
efekty negatywne
- straciłam sporo energii, nie jestem w stanie przebiec nawet 20 min bez przystanków, nawet przy wejsciu na 2 pietro dostaje zadyszki. Nie podoba mi się to  :zly: :zly:
efekty pozytywne: nie mam napadów głodu, nawet jak czuje głód to nie przeszkadza mi to w innych zajeciach, kiedys jak byłam głodna nie potrafiłam się skupic zupelni na niczym ;)

ide zjesc w koncu serek z malinami, mniam

Dodany tekst: 20 Sie 2009, 09:27:15

edit: zabije mojego chłopa - zjadł mi wszytkie maliny, kt sobie na dzisiaj kupiłam  :zly: :zly:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

magoo

wrobelek0403 gratulacje, ze udalo ci sie wytrwac  :bravo:

jo_miekka

wrobelek0403 no bez węglowodanów, to raczej daleko nie pobiegniesz... Ja bym zrobiła przerwę w treningu przy takiej diecie albo dołożyła coś węglowodanowego, bo się wykończysz. Serio.

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 20 Sie 2009, 10:56:01
wrobelek0403 no bez węglowodanów, to raczej daleko nie pobiegniesz... Ja bym zrobiła przerwę w treningu przy takiej diecie albo dołożyła coś węglowodanowego, bo się wykończysz. Serio.

zgadzam sie, z weglowodanow i cukieru (owoce) organizm czerpie energie, jak mu jej nie dostarczasz to lipa.

mysle, ze 2 kg w dwa tygodnie to dobry wynik, martwilabym si ejakbys schudla np. 5. :) Bo to za duzo w za krotkim czasie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

wrobelek0403

jo_miekka no bez cukru miało byc dwa tygodnie, teraz zamierzam powoli znow wprowadzac pieczywo, owoce i troche słodyczy ;)

Dodany tekst: czw 20 sie 2009 10:37:13 GMT-1

maya, pamietam, ze tilliam schudła 4 kg ;)

ale masz racje, pewnie schudne jeszcze z dwa przez kolejne 2-3 tygodnie i akurat bedzie super :)

jo_miekka

wrobelek0403 no dobrze, dobrze, ja tak tylko teoretyzuję. Ale jak biegasz co drugi dzień (tak?), to daj sobie w ten dzień więcej tego chociaż...

wrobelek0403

Cytat: jo_miekka w 20 Sie 2009, 11:47:50
wrobelek0403 no dobrze, dobrze, ja tak tylko teoretyzuję. Ale jak biegasz co drugi dzień (tak?), to daj sobie w ten dzień więcej tego chociaż...

jo, no własnie ostatni tydzien nie biegałam, tylko na rowerze jezdziłam, bo nie dawałam rady no i kolano się odezwało :(

jak podskoczysz kilka postów wyzej, to pisałam o kontuzji, ech...

edit o kontuzji pisałam w watku o bieganiu ;)

jo_miekka

Laski na diecie znalazłam super watek na Galerii Potraw. Dotyczy zdaje się diety SB, ale whatever. Przepisy zdają się być fajne i zdjęcia takie, że się ślinię już od kwadransa...
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,97018884,97019083.html

noki

swietne przepisy, glodna sie zrobilam :)

jo_miekka

Doczytałam. To jednak dieta Dukana. Czymkolwiek jest :)

czarnasia13

Dieta Dr. Dukana opiera się głównie na proteinach i czasem dodaje się warzywa. Bardzo dużo na niej się chudnie. Można o niej poczytać na Dieta.pl

Wezyr

No Dukan jest już bardzo popularny, a informacji o nim też mnóstwo w całej sieci. Moja kumpela ostatnio pięknie chudnie i chwaliła się, że jest na diecie 36s, ciekaw jestem jak to działa ale sądząc po efektach całkiem przyzwoicie.

marax

Według mnie jak ktos ma do zrzucenia ok 5 kg to dieta jest nie dla niego . Trzeba zacząc sie ruszac , to pozostawi trwalszy efekt . Jak ruch wejdzie w nawyk, będzie to napewno bardziej skuteczne niz 5 kg na minusie przez pierwszy miesiąc - potem jojo . Aktywnosc fizyczna ujędrnia cialo . Dieta hmmm możne i mniej kilogramów ale cialo wisi ................. JA zaczęłam biegac od kilku dni. Dieta= mam caly dzien myslec o tym czego nie moge zjesc ............................. co to za zycie . podstawowa wiedza o zdrowym odzywianiu i wysilek fizyczny = sukces przy malej nadwadze.

aniak1211

Cytat: maraxela w 25 Maj 2011, 17:39:04Dieta= mam caly dzien myslec o tym czego nie moge zjesc ............

Znam dziewczyne-mloda bo ledwo kilka lat starsza od nas;)
Ale 150cm. wzrostu i 160kg wagi jak nie wiecej,
miala zmniejszanie żołądka po czym nie mogla jesc praktycznie nic,
kobieta z nawykiem jedzenia tony frytek dziennie,fast food-zestaw rodzinny na jedno posiedzenie nagle nie moze nic jesc.
To jest straszne!!!
Ja ograniczylam slodycze i na poczatku ciezko bylo;)
Ale po kilku miesiacach nie ta kobieta:)

marax

Cytat: aniak1211 w 25 Maj 2011, 17:48:28
Znam dziewczyne-mloda bo ledwo kilka lat starsza od nas;)
Ale 150cm. wzrostu i 160kg wagi jak nie wiecej,
miala zmniejszanie żołądka po czym nie mogla jesc praktycznie nic,
kobieta z nawykiem jedzenia tony frytek dziennie,fast food-zestaw rodzinny na jedno posiedzenie nagle nie moze nic jesc.
To jest straszne!!!
Ja ograniczylam slodycze i na poczatku ciezko bylo;)
Ale po kilku miesiacach nie ta kobieta:)
ja pisalam o 5 kg :) Ja sobie powiedzialam ze dieta przy mojej wadze to lenistwo z mojej strony . To pójście niejako na łatwiznę bo to 5 kg to spokojnie mozna zrzucic przy regularnym ruchu - efekt wizualny duzo lepszy niz przy glodowce . Cieżko mi się zebrac za te ćwiczenia ale glodzić się nie będę . Jak chce byc chuda to mam ruszyc 4 litery .......................

suegro

Tylko, ze wlasciwa dieta to nie glodowka.
Szkoda, ze slowo dieta tak sie kojarzy.

Józef Piłsudski