wyprawka - lista

Zaczęty przez gioseppe, 13 Paź 2008, 15:43:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

Cytat: zuzia w 16 Gru 2010, 23:41:22
no tak, ale ja mam część w domowym gg a część w pracowym i nigdy nie pamiętam tego wysłać :blush:

spoko spoko :*

doda polałam

mary

Konwalia, mogę wiedzieć na jaki miesiąc roku jest ta Twoja wyprawka (skoro masz 2 czapki)?

Ala84

Konwalia,

Gratuluję ciąży!
dziękuję za listę wyprawkową może  i mi się w koncu kiedyś przyda!

Pozdrawiam!

Ala

niewiemjaka

Cytat: doda w 16 Gru 2010, 21:22:37albo majtki siateczkowe Cheesy

ale podkłady też niezłe Cheesy ja miałam belli, 2 op. Cheesy
dokladnie majty siateczkowe robia wrażenie :rotfl: o podkładach nie wpsomne....

ktos tutaj tez mial wlewke doodbytnicza enema znaczy sie lewatywe - tez moze przerażac :rotfl:

konwalia

Cytat: mary_popins w 17 Gru 2010, 11:27:33
Konwalia, mogę wiedzieć na jaki miesiąc roku jest ta Twoja wyprawka (skoro masz 2 czapki)?
na 5 lipca-2 cienkie czapeczki w sumie kupię-jedna mniejszą, drugą większą

Ala  dzięki :beer:

mary

Cytat: konwalia w 17 Gru 2010, 12:37:01na 5 lipca-2 cienkie czapeczki w sumie kupię-jedna mniejszą, drugą większą

myślałam, że to na zimę ;) Niesamowicie jesteś zorganizowana na tyle miesięcy przed. A dlaczego akurat pieluchy babydream wybrałaś - pytam, bo nigdy o takich nie słyszałam, a wiedzy nigdy dość ;) Zwłaszcza, że są chyba tańsze od pampersów.

salsa

Cytat: zosia2007 w 16 Gru 2010, 20:52:32
salsa na poczatku to chyba zadna z nas nie ogarniala tego tematu ale jak przyszlo co do czego szybko sie mozna nauczyc :D ;)
obys się nie myliła co do mnie :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

rilla

mary_popins to pieluchy z rossmana, Piotrek też ma i są miękkie i chłonne

zosia2007

Cytat: salsa w 17 Gru 2010, 13:22:09
obys się nie myliła co do mnie :D
dasz rade, w swoim czasie ;)

salsa

Cytat: zosia2007 w 17 Gru 2010, 14:11:59
dasz rade, w swoim czasie ;)
ten czas tak leci... wczoraj ginka mowi : no wszystko pieknie, piekny 9 !! tydzien
a ja tylko w myslach : matko, to juz 9 lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

Justynna

konwalia, gratuluję :)

Dodany tekst: pią, 17 gru 2010, 14:30:34

Cytat: doda w 16 Gru 2010, 21:07:35
konwalia, jeśli Ciebie nie wkurzają uwagi do Twojej listy :) to tylko powiem, że wkładki laktacyjne babydream były dla mnie najgorsze ze wszystkich, bo nie miały tego przylepca, więc się ruszały i przesuwały w staniku. nie podchodziły mi zupełnie. już teraz nie pamiętam, które były dla mnie najlepsze, chyba na Penaten nie narzekałam, jedne mnie "gryzły" i nie moglam w nich wytrzymać, ale nie pamiętam które :hmm: może BabyOno :hmm: nie pamiętam
a dla mnie Babydream może być, przynajmniej nie zostawiają "kłaczków" jak np. J&J

konwalia

mary popins babydreeam poleciła mi koleżanka-tańsze i podobno się sprawdzają

ja zrobiłam listę szybko-bo chcę rozlożyć wydatki w czasie(np jak się coś zdarzy w promocji to kupię już) i w 8mcu chciałabym już nie martwić się tym

mobka

Ja po pozytywnych opiniach Miki i Dody kupilam 2 szt. babydreamow i okazaly sie b. fajne. Ale niestety do rossmanna musialabym specjalnie jezdzic a tesco z promocjami mam niemalze po drugiej strony ulicy, wiec z pampersow korzystamy. Ale jak wroce do pracy, to pewnie czesciej babydreamy bedziemy miec.

feeling.good

też uważam, że babydreamy są fajne, choć jak są mocno zsikane, to takie twarde grudy się robią. teraz mam ich pieluchomajtki

rilla

o ja jutro sie wybieram po nowa partie, to moze te pieluchomajtki kupie, bo ciezko juz P. ubrac w normalne pieluchy

feeling.good

Cytat: rilla w 17 Gru 2010, 20:29:06
o ja jutro sie wybieram po nowa partie, to moze te pieluchomajtki kupie, bo ciezko juz P. ubrac w normalne pieluchy

one niestety drogie bo ok. 1 zł. za sztukę. Używamy poza domem i w sytuacjach, gdy normalnej pieluchy założyć się nie da :D

konwalia

ja mam pytanie czy kaftaniki są niezbędne? body nie starczą?

zuzia

Cytat: konwalia w 02 Sty 2011, 15:13:53
ja kaftaników w ogóle nie używałam.
zwłaszcza, że będziesz miała letnie dziecko to nie bedziesz nakładała niewiadomo ilu warstw :)

ishka82

Cytat: konwalia w 02 Sty 2011, 15:13:53
ja kaftaników używałam tylko w szpitalu (ich wymóg), w domu dosłownie kilka razy, zdecydowanie body są wygodniejsze :)

konwalia

super :)
to nie kupuję, wolę body
w szpitalu u nas ubierają w ich, a potem będę zakładac body w takim razie

dzięki  :beer:

zwierzatko_mojej_mamy

ja tez nie mam ani pol kaftanika i nie zamierzam ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mobka

A ja mialam 3 sztuki i sie sprawdzaly. Bo w samym body z krotkim takiemu maluchowi bylo chlodno. Moglam na body pajaca zalozyc, ale woalam kaftanik i spodenki. Ale przygodde z kaftanikami zakonczylam na tych 3 sztukach w rozmiarze 56 :) A pozniej przeszlam na koszulki z dlugim rekawem zakladane przez glowe :)

Kasia

ja uważam że kaftanki nie sa potrzebne

ja miałam chyba ze 3 sztuki, miałam całe kompleciki wyprawkowe i one mi się przydaly w szpitalu i w pierwszym miesiącu (miałam rozmiar 62)

dla mnie wygodne były, ale musiały być w tych kompletach aby mi do spichów pasowaly ;) rozkompletowanych ciuchów nie cierpię :D

bez pokojnie tez bym się obyła, chociaz wygodne były :D

tylko miałam zapinane na zatrzaski, te sznurowane dla mnie to porazka tzn nie miałam takich ale sobie wyobrażam że to porażka :D

elizapj

Konwalia po pierwsze gratulcje!!! :bravo: :bravo: :bravo: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
po drugie pozwalam sobie pokomentowac wyprawke, z moim 6tyg doswiadczeniem;) bo chcialam kupowac minimum i tak robilam ale czesc okazalo sie, ze jednak trzeba miec wiecej:

Łóżeczko ikea 90zł
materac lateksowy hevea 200zł
2 ochraniacze na materacyk 20zł
prześcieradło z gumką 4szt 35zł frotte
rożek 30zł
przewijak 30zł
2 pokrowce na przewijak 15zł - starczy 1 i tak szansza ze bedzie nonstop do prania:( - po tyg sie poddalam i klade na pokrowiec nieprzemakalna 'travel' podkladke do przewijania owinieta w pieluche flan - przewijak wiec pozostaje czysty a pieluchy latwo i tanio szybko zmieniac

laktator avent(kompl z butelką) lub tt(kompl z butelką, pojemnikiem do sterylizacji, termotorbą) ręczny 80zł lub reczno-elektr avent
stanik do karmienia 100zł - jesli rozwazasz muszle lktc, potrzebujesz minimum 4sztuk
wkładki laktacyjne 3-4op 20zł babydream - moze sie okazac ze czesciej wolisz je zmieniac, liczylabym ze potrzeba wiecej opakowan by kalkulacja byla realistyczna
1 butelka dr brown 30zł
2 smoczki uspokaj. 20zł

mutsy urban z fotelikiem i akcesor. 3000zł lub
mutsy transporter z fotelikiem i akcesor. 2000zł

pieluchy tetra 20szt 30zł
pieluchy flanela 5-10szt 30zł - 5 szt to bardzo malo:( czsami brudzi sie cm2 a i tak cala musisz prac... mi mama pociela i flanelowe i tetrowe na mimi pieluzki i do 'malych potrzeb' typu wytrzec buzie, biore te mini pieluchy...ale i tak ciagle piore i susze bo nonstop potrzebne
1 szt ręcznik z kapturem 20zł - 3 mimimum:( roznie sie moze dziac poczas wycierania bobasa;)
mini ręczniczki ikea 10szt 10zł

wanienka 40zł
nożyczki do paznokci 10zł - pilnik papierowy spoks starcza
szczoteczka do włosów 10zł
pieluchy najmniejsze 2op. 50Zł babydream
pieluchy rozm.2 1op 50zł babydream
płyn do mycia bambino 10zł
szampon bambino 10zł
chusteczki wilgotne 2op 10zł babydream - tu strasza ze chemia w nich moze uczulac, nie korzystam wcale
płatki bawełniane do zmywania pupy 1op 5zł babydream - moje mini pieluchy spisuja sie lepiej i sa b-iej eco;)
patyczki do uszu z blokadą 5zł
gaziki jałowe  5*5cm 20op 15zł
gaziki niejałowe do przemywania 10*10cm 8zł
sól fizjologiczna '5ml 20szt 6zł
glukoza w proszku 5zł
koper fix herbatka 5zł
linomag maść 7zł
woda morska 20zł
gruszka do nosa rozkręcana canpol 10zł - wg mnie na b malych w ogole nie dziala, sol morska starcza

majtki siatkowe 4szt 15zł
podkłady 2op 10zł
duże podpaski 3op 15zł
tantum rosa 4saszetki 15zł
koszula nocna 2szt 50zł - malo!!! nie musisz nic nowego kupowac, ale spakuj wiecej, bo to sie super latwo brudzi, niekoniecznie dzieckiem, wystarczy sprobowac jesc zupe w lozku szpitalnym;)

body długi rękaw  56+62 7szt - miej kilka 50, ja mialam za malo a F mial wlasnie 50cm przy urodzeniu, dzis mimo ze ma juz 57, to nadal wole te mniejsze, w innych tonie - choc letnie dzieci tego prob nie maja, zimowe maluchy w za duzych body maja wielgrny dekolt:(
body krótki rękaw 56+62 10szt  jak wyzej
2-3 pajace
skarpetki 7par - latem to chyba za duzo... jesli masz pajace czy siochy pelne to raczej malo kiedy bedziesz miec okazje na skarpetki - i te u maluchw rzadko sie brudza;)
łapki 2pary - moga okazac sie niepotrzebne, sporo spiochow ma obecnie wszyte lapki - ani razu nie uzylam, a sporo zaplacilam za 2 pary, kupowalam w wawie jakies banalne ale tylko takie byly i cena wysoka
2 czapeczki 200zł - malo; latwo sie brudza na poczatku. poza tym warto testowac przed kupieniem na glowie jakiegos malucha. ja mam mase a tylko 3 pasuja:( tzn reszta spada

Dodany tekst: 02 Sty 2011, 18:34:49

rety bez sensu ten rozowy.... mam nadzieje ze dacie rade przeczytac...

mobka

To ja skomentuje elize jeszcze :D

Łóżeczko ikea 90zł
materac lateksowy hevea 200zł
2 ochraniacze na materacyk 20zł
prześcieradło z gumką 4szt 35zł frotte
rożek 30zł
przewijak 30zł
2 pokrowce na przewijak 15zł - starczy 1 i tak szansza ze bedzie nonstop do prania:( - po tyg sie poddalam i klade na pokrowiec nieprzemakalna 'travel' podkladke do przewijania owinieta w pieluche flan - przewijak wiec pozostaje czysty a pieluchy latwo i tanio szybko zmieniac

Ja mam 3 i 2 spokojnie by mi starczyly. Pod glowe podkladam tetre, bo jak widomo Kuba ulewa od zawsze. Reszta czasami sie jakas kupa zabrudzi, albo mi obsika. Ale nigdy 2 nie mialam w praniu a piore raz na 5-6dni.

laktator avent(kompl z butelką) lub tt(kompl z butelką, pojemnikiem do sterylizacji, termotorbą) ręczny 80zł lub reczno-elektr avent
stanik do karmienia 100zł - jesli rozwazasz muszle lktc, potrzebujesz minimum 4sztuk -

Imo 2 starcza, bo to mozna wieczorem przeprac w rekach i na rano jest suchy. Ale ja sie moge srednio znac. Jeden kupilabym przed porodem, nastepne dokupila juz po, jak wiadomo bedzi ejak duze maja byc.

wkładki laktacyjne 3-4op 20zł babydream - moze sie okazac ze czesciej wolisz je zmieniac, liczylabym ze potrzeba wiecej opakowan by kalkulacja byla realistyczna

Przypuszczam, ze konwalia obstawia tyle opakowan na sam poczatek. Ja przy nklej laktacji zuzylam prawie 3 opakowaia w 4 tyg. ;)

1 butelka dr brown 30zł
2 smoczki uspokaj. 20zł

mutsy urban z fotelikiem i akcesor. 3000zł lub
mutsy transporter z fotelikiem i akcesor. 2000zł

pieluchy tetra 20szt 30zł
pieluchy flanela 5-10szt 30zł - 5 szt to bardzo malo:( czsami brudzi sie cm2 a i tak cala musisz prac... mi mama pociela i flanelowe i tetrowe na mimi pieluzki i do 'malych potrzeb' typu wytrzec buzie, biore te mini pieluchy...ale i tak ciagle piore i susze bo nonstop potrzebne

Mi flanela sluzyla w zasadzie tylko do wyscielania wozka i polozenia na przescieradle jak mlody spal z nami w lozku. Do innych czynnosci tetra i jeszcze raz tetra. Mam 5 falnel i teraz juz w ogole nie uzywam. 3 by mi starczyly.

1 szt ręcznik z kapturem 20zł - 3 mimimum:( roznie sie moze dziac poczas wycierania bobasa;)

Tu sie zgadzam, 2-3 sie przydaja.

mini ręczniczki ikea 10szt 10zł

wanienka 40zł
nożyczki do paznokci 10zł - pilnik papierowy spoks starcza

Ja preferuje obcinaczke. Nie wyobrazam sobie paperowego pilnika u ruchliwego dziecka :)

szczoteczka do włosów 10zł
pieluchy najmniejsze 2op. 50Zł babydream
pieluchy rozm.2 1op 50zł babydream
płyn do mycia bambino 10zł
szampon bambino 10zł
chusteczki wilgotne 2op 10zł babydream - tu strasza ze chemia w nich moze uczulac, nie korzystam wcale

A podczas wyjsc z czego korzystasz? Ja mimo ze to chemia i mialam w domu korzystac z platkow i wody to i tak uzywam chusteczek :) Jakbym miala wygodniejsza umywalke, to bym tylek pod kran wsadzala ;)

płatki bawełniane do zmywania pupy 1op 5zł babydream - moje mini pieluchy spisuja sie lepiej i sa b-iej eco;)

No nie wiem czy sa b. eco ;) Policz zuzycie wody, prady, detergentow do prania :) Z reszta kupa sie ciezko spiera z pieluch. Szczegolnie w niskich temp. a pranie w wysokich eco nie jest ;)

patyczki do uszu z blokadą 5zł
gaziki jałowe  5*5cm 20op 15zł
gaziki niejałowe do przemywania 10*10cm 8zł
sól fizjologiczna '5ml 20szt 6zł
glukoza w proszku 5zł
koper fix herbatka 5zł
linomag maść 7zł
woda morska 20zł
gruszka do nosa rozkręcana canpol 10zł - wg mnie na b malych w ogole nie dziala, sol morska starcza

Czasami, zeby wyciagnac jakas pojedyncza "koze" sie przydaje. Najperw woda morska, pozniej gruszka ;)

majtki siatkowe 4szt 15zł
podkłady 2op 10zł
duże podpaski 3op 15zł
tantum rosa 4saszetki 15zł
koszula nocna 2szt 50zł - malo!!! nie musisz nic nowego kupowac, ale spakuj wiecej, bo to sie super latwo brudzi, niekoniecznie dzieckiem, wystarczy sprobowac jesc zupe w lozku szpitalnym;)

body długi rękaw  56+62 7szt - miej kilka 50, ja mialam za malo a F mial wlasnie 50cm przy urodzeniu, dzis mimo ze ma juz 57, to nadal wole te mniejsze, w innych tonie - choc letnie dzieci tego prob nie maja, zimowe maluchy w za duzych body maja wielgrny dekolt:(

Tak niewielke dzieci dosc rzadko sie zdarzaja. Jesli nie byloby wskazan do tego, ze dzicko jest male, ja bym 50 nie kupowala. Mi 56 starczylo raptem na 3 tyg., a czesto gesto dzieci w 56 sie w ogole po porodzie nie mieszcza. Co do duzego dekoltu w za duzych body, to nie zauwazylam. Na pozniejszym etapie duzy dekolt robi sie w body dobrych rozmiarowo jak dziecko lezy na brzuchu ;)

body krótki rękaw 56+62 10szt  jak wyzej
2-3 pajace
skarpetki 7par - latem to chyba za duzo... jesli masz pajace czy siochy pelne to raczej malo kiedy bedziesz miec okazje na skarpetki - i te u maluchw rzadko sie brudza;)

Mi sie skarpety czesto brudzily, szczegolnie jak zapomnialam sciagnac przy sprzataniu kupy ;)

łapki 2pary - moga okazac sie niepotrzebne, sporo spiochow ma obecnie wszyte lapki - ani razu nie uzylam, a sporo zaplacilam za 2 pary, kupowalam w wawie jakies banalne ale tylko takie byly i cena wysoka

Lapki w tesco kosztuja kilka zł :)

2 czapeczki 200zł - malo; latwo sie brudza na poczatku. poza tym warto testowac przed kupieniem na glowie jakiegos malucha. ja mam mase a tylko 3 pasuja:( tzn reszta spada

Polecam wizane. Ale ja czapek uzywalam tylko przez pierwsze kilka tygodni na 20 min po kapieli. I pozniej jak bylo chlodniej to na spacery. Starczaly mi 2.

Takze co mama to opinia rozna na rozne sprawy :)