Plytki w lazience - ALTERNTYWA

Zaczęty przez siog, 13 Paź 2008, 13:34:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

Cytat: nionczka w 13 Paź 2008, 15:42:56
Siog, Ty lepiej wrzucaj zdjecia domu i zajrzyj na email hotmailowy bo wlasnie Ci cos wysylam.

:smiley_thnx: Super, takie cos tez mi po glowie chodzi. tyle ze duzo osob ma takie same:)

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

siog

a widzial ktos takie bteonowe/zywicowe sciany/podlogi na zywo? nie z katalogu itd itp. jak to wyglada w realu, jak wrazenia?

mayagaramond

Cytat: siog w 14 Paź 2008, 17:08:36
a widzial ktos takie bteonowe/zywicowe sciany/podlogi na zywo? nie z katalogu itd itp. jak to wyglada w realu, jak wrazenia?

Widzialam tylko kamien u tych znajomych z Hiszpanii. Caly dom tak maja zrobiony. Sprawdze w domu moze mam fote na ktorej podloge widac.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: siog w 13 Paź 2008, 15:30:58
Cytat: kamelia04.08.2007 w 13 Paź 2008, 15:28:16
Cytat: siog w 13 Paź 2008, 15:19:45
pytanie, czy taka np.podloga betonowa nie bedzie zimna???

u siebie w łazience miałam ogrzewanie podłogowe. Podłoga była wyłozona terakota, co do podlogi betonowej i zatopoinego w nim ogrzewania podłogowego, to nie wiem czy tak sie da.

Ogrzewanie podlogowe było dobrym pomysłem, samo ogrzewanie kaloryferem nie dawalo takiego efektu, bardzo przyjemnie sie wchodzi do łazienki, gdy nie ciagnie zimno od podłogi. Ogrzewanie podlogowe ma jednak to do siebie, ze instalacja nie jest tania (chodzi mi o ceny maty i termostatu), i ekspolatacja też nie (ceny w PL).

ogrzewanie podlogowe to moje marzenie! ale niestety nie stac nas na nie w tym momencie i nie wiadomo tez czy uda sie zainstalowac w naszym domu. jest stary ma 200 lat i ponoc nie ma wystarczajaco miejca pod podloga zeby to zainstalowac... w nowym domu byloby o wiele latwiej.

ogrzewanie podłogowe ma sens tylko jeśli jest ogrzewaniem dodatkowym
my zamontowalismy sobie w kuchni, przedpokoju i łazienkach
jeśli w całym domu jest tylko podłogowe, to w tym domu jest strasznie zimno
kto nie wierzy, niech spyta zuzi... ;)

a poza tym wszędzie muszą być płytki, żeby można było w ten sposób ogrzewać - ładnie to wygląda?

zuzia

Cytat: siog w 13 Paź 2008, 15:30:58
ogrzewanie podlogowe to moje marzenie! ale niestety nie stac nas na nie w tym momencie i nie wiadomo tez czy uda sie zainstalowac w naszym domu. jest stary ma 200 lat i ponoc nie ma wystarczajaco miejca pod podloga zeby to zainstalowac... w nowym domu byloby o wiele latwiej.

moi teściowie mają ogrzewanie podłogowe w całym domu... i:
1. dom jest wybudowany już jakiś czas temu (chyba 14 czy 15 lat) więc jest to pewnie inny system ogrzewania podłogowego niż teraz.
2. jest na prąd więc jest cholernie (!!!) drogie
3. sporo trwa zanim się nagrzeje
4. nie wszędzie opłaca się włączać (np. łazienka na dole jest połączona z korytarzem i tam np. ogrzewanie nie jest włączane bo i tak zanim się nagrzeje....)
5. duże powierzchnie jak np. kuchnia połączona z jadalnią jest powierzchnią "nie do nagrzania" i to jest naprawdę masakra
6. dobrze, że w domu jest kominek :D

także generalnie - jak na cały dom to jest to moim zdaniem drogie i nieopłacalne. nie trzeba mieć wprawdzie wszędzie płytek bo teściowie np. w sypialniach mają parkiet i pod nim zamontowane ogrzewanie,
teściowa twierdzi, że drugi raz by tego nie zamontowała. łazienka, ubikacja - ok. ale reszta to nie bardzo :)

zwierzatko_mojej_mamy

mozna miec pod parakietem, tylko zelazna zasada - nie wlaczac zanim nie mina 3 miesiace od polozenia parkietu, zeby pod wplywe ciepla sie nie wypaczyl/rozjechal itp ponoc mozna po miesiacu, ale fachura nasz zalecal 3 dla gwarancji - nie mamy ogrzewania podlogowego - temat wyszedl przy luznych rozmowach remontowych przy fajce :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 15 Paź 2008, 11:12:19
mozna miec pod parakietem, tylko zelazna zasada - nie wlaczac zanim nie mina 3 miesiace od polozenia parkietu, zeby pod wplywe ciepla sie nie wypaczyl/rozjechal itp ponoc mozna po miesiacu, ale fachura nasz zalecal 3 dla gwarancji - nie mamy ogrzewania podlogowego - temat wyszedl przy luznych rozmowach remontowych przy fajce :D

z tego co wiem, to tylko chyba jeden rodzaj drewna egzotycznego się nadaje na podłogowe (oczywiście k..sko drogi)

justynaaaa2

jest jeszcze jeden patent na cieplejszą podłogę  :-[ jak się buduje dom od podstaw to warto tak zaprojektować rury z ciepłą wodą, żeby szły w tych miejscach gdzie chcielibyśmy mieć cieplejszą podłogę  :) moi rodzice nie mają ogrzewania podłogowego ale rury im idą przez przedpokój i kuchnię i w jednej łazience na linii przy umywalce i wannie i jak jest włączone ogrzewanie to jest bosko - ja raz zimą tak sobie kiedyś piec podkręciłam, że aby umyć zęby musiałam sobie dywanik pod umywalkę podsuwać, bo na bosaka nie dało się ustać  :hihi:
u mnie w bloku, nie wiem czy to przypadek czy ktoś miał rozum też tak rury idą - mam ciepło na przedpokoju, przy wannie i umywalce i w jednym miejscu w kuchni  :ok: czuć wyraźnie, że jest cieplej, na bosaka bez problemu się stoi i nawet podłoga szybciej wysycha w tych miejscach, więc coś w tym jest  ;)

golinda

wiesz co? ja widziałam przed wylaniem podłóg gdzie u nas idą rury (zawsze ta z ciepłą wodą jest obok tej z zimną) i wiadomo, że muszą być w kuchni i łazience no i że przez pokój ich nikt ciągnął nie będzie :) więc idą klatką schodową na górę do łazienek i koniec - dłuższe rury = większy koszt+niebezpieczeństwo niższego ciśnienia w kranach

marax

my mamy tylko w kuchni i w lazience-reszte podłógi wylozone jest deskamim wiec to jest cieple z samej swojej faktury.nie wiem jak sie bedzie sprawdzac bo dopiero jutro 1 uruchomienie pieca i calego ukladu grzewczego -ale moj maz zawsze musi miec w lazience cos cieplego pod nogami i notorycznie wychodzac z wanny stawal na dywanik.Wiec dywanik caly czas byl mokry-normlanie mnie to doprowadzalo do szaly

siog

Dzisiaj sie juz dowiedzialam ze na pewno nie da sie zainstalowac ogrzewania podlogowego w tym domie.

marcheewka

Cytat: justynaaaa2 w 15 Paź 2008, 16:39:34
jest jeszcze jeden patent na cieplejszą podłogę  :-[ jak się buduje dom od podstaw to warto tak zaprojektować rury z ciepłą wodą, żeby szły w tych miejscach gdzie chcielibyśmy mieć cieplejszą podłogę  :) moi rodzice nie mają ogrzewania podłogowego ale rury im idą przez przedpokój i kuchnię i w jednej łazience na linii przy umywalce i wannie i jak jest włączone ogrzewanie to jest bosko - ja raz zimą tak sobie kiedyś piec podkręciłam, że aby umyć zęby musiałam sobie dywanik pod umywalkę podsuwać, bo na bosaka nie dało się ustać  :hihi:
u mnie w bloku, nie wiem czy to przypadek czy ktoś miał rozum też tak rury idą - mam ciepło na przedpokoju, przy wannie i umywalce i w jednym miejscu w kuchni  :ok: czuć wyraźnie, że jest cieplej, na bosaka bez problemu się stoi i nawet podłoga szybciej wysycha w tych miejscach, więc coś w tym jest  ;)

To prawda!
U mnei w mieszkaniu rury od pogrzewania przechodzą przez przedpokój tak, że jak sie buty siagnie to tak milutko ciepła jest podloga :yes:
W kuchni rurki biegną akurat równolegle do ciągu roboczego, wiec stojąc przy płycie kuchennej mam ciepło w stopy  :)

W nowym mieszkaniu planujemy ogrzewanie podłogowe w łazience (dodatkowe)no i moze jeszzce w kuchni.

siog

Dzieki za wszystkie wpisy:) mnie juz sytuacja bardziej sie klaruje. Spedzialm niedziele w sklepach z plytami,podlogami itd itp. Wiec sklaniamy sie jednak do podlogi drewnianej. w innym prypadku to bedzie kamien naturalny, ktory bardzo mi sie spodobal tez. Moze bedzie polaczenie przy prysznicu(bez kabiny) bedzie kamien a reszta lazienki podloga z drewna.

Nionczka dzieki za maila, sliczne sa te zdjecia ostatnie i sobie zapisalam je:)

siog

siog

wiec sytuacja jest taka:

jest ten korytarz z drzwiami do ogrodka i w/w kibel i prysznic sa oddzielne przy tym korytarzu jako wneki. Wiec sciany miedzy nimi beda wywalone i wrszystko wyrzucone i razem z tym korytarzem ma byc jeden duzy pokoj lazienkowy.

Chermelle

np.
http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,64345,3333161.html?i=5

raczej bedzie zimna

ale nie doczytalam jak macie z ogrzewaniem? bo mozna podlogowe zrobic i bedzie ciepla podloga

zwierzatko_mojej_mamy

ale czy w beton moza ladowac ogrzewanie podlogowe? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Chermelle

Cytat: Chermelle w 24 Paź 2008, 11:24:52

np.
http://dom.gazeta.pl/czterykaty/5,64345,3333161.html?i=5

raczej bedzie zimna

ale nie doczytalam jak macie z ogrzewaniem? bo mozna podlogowe zrobic i bedzie ciepla podloga

nie doczytalam i sie powtorzyłam

wanny z pierwszej strony suuuper :)

siog

juz wiem ze musza jednak byc plytki. mysle o podobnych:
http://www.mandarinstone.com/products/travertine?gclid=CNjIoov95pcCFUob3godRnJCCg

te mi sie podobaja
http://www.silkestone.ie/view_product_detail.asp?pid=194&secid=7&cid=13&act=show

ale teraz doczytalam gdzies ze sa ciezkie w utrzymaniu i brudza sie bo to nat kamien. no i mam problem  :headbang:

konwalia

Cytat: siog w 30 Gru 2008, 00:40:55
juz wiem ze musza jednak byc plytki. mysle o podobnych:
http://www.mandarinstone.com/products/travertine?gclid=CNjIoov95pcCFUob3godRnJCCg

te mi sie podobaja
http://www.silkestone.ie/view_product_detail.asp?pid=194&secid=7&cid=13&act=show

ale teraz doczytalam gdzies ze sa ciezkie w utrzymaniu i brudza sie bo to nat kamien. no i mam problem  :headbang:

Moi znajomi mJ te z pierwszego linka po lewej na górze(te z wgłębieniami). Co do czystości da się wytrzymać podobno, masakra była przy kładzeniu- cholernie twarde, cięzko się docina i w nich wierci- policzą Cię podwójnie

siog

wracam do tematu  :headbang:

a takie cus? widzial ktos? wie ktos co to jest, jak to wyglada i wogole???  :hmm: (natural stone carpets)

http://www.naturalstonecarpets.ie/about.html

podobno mozna wybrac kolor jaki sie chce. jest toto naturalne no i bez "szwow"

2 opcja. znalazlam wloskie plyty (a la kamien), mozna wybrac duzy rozmiar i moga byc podciete tak ze beda sie stykac dokladnie, czyli znowu "bez szwow". problem cena. sa super jakosci ale tez trzeba naprawde swietnego specjalisty do ich kladzenia. za m2 130 eur. potrzebuje 8,5 m + oplata za kladzenie  :headbang: :headbang:

aja

Cytat: siog w 24 Sty 2009, 22:04:37
http://www.naturalstonecarpets.ie/about.html

z czymś takim to ja się spotkałam-widziałam  tylko w prywatnych klinikach/szpitalu itp. miejscach!
oj ale ja bym sobie tego w mieszkaniu nie połozyła

golinda

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 24 Paź 2008, 11:26:19
ale czy w beton moza ladowac ogrzewanie podlogowe? :>

a w co? chyba, że nie zrozumiałam pytania ;)