ciasto z marchwi (raz jeszcze)

Zaczęty przez bozena.dp, 12 Paź 2008, 16:23:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bozena.dp

wiem, że był juz przepis na ciasto marchewkowe, ale mój jest inny ;)
moje ciasto to taki jakby piernik marchewkowy ;)

składniki na dużą blachę:

1kg marchwi
1kg cukru
1kg mąki
2 jajka
proszek do pieczenia

marchew utrzeć na drobnej tarce, dodać cukier i odstawic na 12 godzin (najlepiej na noc)
następnie dodać resztę składników, wymieszać i wyłożyć na dobrze nasmarowaną tłuszczem blachę.
Pies ok. pół godziny.
można dodać do ciasta łyżeczkę aromatu pomarańczowego

smacznego

tutaj z lukrem  ;)

sweedee

i to cała filozofia?!  :surprise:
matko, banalnie proste!  what

sie wydaje...  :shy:


bozena, na ile stopni piekarnik nastawiasz?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

bozena.dp

#2
sweedee bo to ciasto jest proste jak kiełbasa (jak to mówił mój nauczyciel PO w technikum  :hihi: )

piekarnik tak na 175 st. (bez termoobiegu mam) ;)

noki

proste rzeczywiscie, ale ta ilosc cukru mnie przeraza :(

bozena.dp

Cytat: noki w 13 Paź 2008, 02:34:52
proste rzeczywiscie, ale ta ilosc cukru mnie przeraza :(

wbrew pozorom, ciasto wcale nie jest jakieś super słodkie, tak jak mówiłam to takie piernikowate ciasto toche jest ;)

magdarynka

Ciasto marchewkowe kiedys wzbudzilo moje wielkie niedowiezanie, jak to ciasto z marchewki ??? Ale jadlam u kolezanki i ono faktycznie jest lekko piernikowe i smaczne. A teraz widze ze przepis calkiem prosty, pewnie zrobie niedlugo. bozena lukier sama tez robilas ?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rilla

bozena to jest porcja na blaszke cala tak?
bo ja mam taka foremke na ciasta marmurkowego lub piernika i chyba bedzie z tego diwe porcje

bozena.dp

magdarynka lukier robiłam sama z białaka i cukru pudru ;)

rilla tak, to jest na cała dużą blachę ciasta, ale możesz na początek spokojnie zrobić połowę porcji, jak masz taka mniejszą blaszke  ;)

magdarynka

bozena.dp az Ci poleje, ja mam do lukrow malo cierpliwosci. Mozesz dac przepis  :prayer:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


aniak1211

szykuje sie do zrobienia tego ciasta,musze tylko marchewke kupic ;)

Lukier tez mozna zrobic  ze smietany i cukru pudru,zeby byl snieznobialy kilka kropel cytryny dodajemy.

Nie pamietam proporcji ale lyzka lub dwie smietany i duzo cukru

aniak1211

Ciasto upieczone :)

Mam piekarnik do d.... a nie do pieczenia i troszke za dlugo potrzymalam w nim ciasto,troszke suche i twardawe przy brzegach ale poza tym pycha :yes:
Wcale nie jest slodkie,ten lukier jest potrzebny :yes:

mika

też zrobiłam to ciasto wczoraj
mężulo zachwycony
bałam się że wyjdzie mi zakalec bo mam do d..y piekarnik ale tylko trochę przypiekły się boki
ale ciasto jest pychaaaaa tego cukru wcale nie czuć (no pewnie potem w biodrach lol)

bozena.dp

cieszę się, że smakuje  :D

nam się też czasami brzegi lekko przypiekają  :P
widać taki urok tego cista  :hihi:

aniak1211

a czy wam tez marchewka puscila sok???
czy to ja mam taka "nadziewana"??? :ag: :ag: :ag:

bozena.dp

Cytat: aniak1211 w 19 Paź 2008, 21:48:20
a czy wam tez marchewka puscila sok???
czy to ja mam taka "nadziewana"??? :ag: :ag: :ag:

tak, puściła sok, ale to jest ok :)
potem dodajesz mąkę, jajka, proszek do pieczenia, mieszasz wszystko razem, na blache i do piekarnika ;)

zuzia

znalazłam 2 przepisy:
Ciasto marchewkowe

4 jajka
250 g cukru pudru
185 ml oleju słonecznikowego
300 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
400 g marchwi, obranej i startej na tarce


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
Okrągłą formę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i wysypać mąką.
Jajka utrzeć z cukrem, następnie dodać olej.
Makę, sól, proszek, sodę i cynamon przesiać przez sitko, a następnie połączyć z jajkami. Na końcu dodać tartą marchew.
Przelać do formy i piec 1 godzinę.
Smacznego!

i przepis Pascala
Oto przepis:
* 8 średnich marchewek (ok. 400 g tartej marchewki)
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
* 4 jajka
* 80 g płatków migdałowych lub pestek słonecznika lub dyni
* 80 g suszonych śliwek
* 100 g lub 1 tabliczka gorzkiej czekolady

tusia

bozena.dp, zuzia bardzo interesujące te Wasze przepisy  :D
Muszę koniecznie wypróbować, jak smakują marchewkowe ciasta, bo brzmią smakowicie  :yes:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login