laktator, wkładki laktacyjne, smoczki, butelki, nakładki na tetamte ;)

Zaczęty przez gioseppe, 09 Paź 2008, 14:06:54

mobka

Co do butelek, dla najmniejszego maluszka polecam Tomee Tippie, nie polecam Lovi aktywne ssanie. Z tej drugiej mleko wyplywa za szybko i Mlody mi ulewa. Z TT leci troche wolniej. Lovi pewnie wykorzystamy w przyszlosci, szczegolnie, ze mamy ja duza (250ml), a TT na teraz mala jest ok :)

marcheewka

Cytat: mobka w 19 Sie 2010, 20:13:58
Co do butelek, dla najmniejszego maluszka polecam Tomee Tippie, nie polecam Lovi aktywne ssanie. Z tej drugiej mleko wyplywa za szybko i Mlody mi ulewa. Z TT leci troche wolniej. Lovi pewnie wykorzystamy w przyszlosci, szczegolnie, ze mamy ja duza (250ml), a TT na teraz mala jest ok :)

My mamy właśnie jedną TT i dwie Aventu, ale tak na oko to wydawało mi sie, że TT jest lepsza, zobaczymy w praniu.

marcheewka

Mam pytanie o wkładki laktacyjne, jest ich wiele na rynku, w różnych cenach. Jakiej firmy wkładki polecacie????

zosia2007

jak dla mnie spoko byly J&J i Penaten, dla mnie wystarczaly ale wiem ze jak ktos ma bardzo duzo pokarmu to potrafia przesiakac

od Kasi dostalam Lansiloh (chyba tak sie pisze) - one byly duzo ciensze, dzialaly na takiej zasadzie jak podpaski allways (robia z mleka taki jakby zel) nie przeciekaja, super ale dla mnie jedna ich wada to taka ze sa duze i mi ze stanika wystawaly

nie polecam belli - jej rogi sa szorstkie i gryza

mika

martullek

lansinoh są owszem duże, ale superchłonne i cienkie - używałam na wyjścia. w domu na co dzień używałam babydreamowe z rossmana - one z kolei były grube, przez cienką bluzkę było widać krążki, ale zimą w grubszych swetrach nie miało to takiego znaczenia. używałam b dużo wkładek, a te są chyba najtańsze. j&j zostawiały mi na piersiach kłaczki, musiałam je wyskubywać przed przystawieniem Wojtka do piersi.
jak laktacja się zmniejszyła miałam przez pewien czas wielorazowe aventu - niestety wyprałam sobie jedną parę przez przypadek z czerwonymi bluzkami i miałam różowe ;)

zuzia

na tej samej zasadzie co lansinoh działają wkładki TT. ja polecam jedne i drugie.

odradzam JJ, nuk, bellę - ja miałam dużo pokarmu i wszystkie te dziady mi przeciekały strasznie.

Dodany tekst: 22 Sie 2010, 00:45:22

dziewczyny, czy któraś wie jak to jest z butelkami avent?
bo nowe, w takim niby miodowym odcieniu, sa podobno z 0% BPA. a starsze, nie mają takiego oznaczenia. znaczy, że one to BPA mają? wierzyć mi się nie chce. a starsze są często sporo tańsze od tych miodowych (jak to zazwyczaj ze starszymi bywa).
kupować nowe czy starsze będą ok? w Świecie Dziecka kiedyś babka powiedziała, ze chodzi wyłącznie o to, ze wcześniej nie było nakazu tego oznaczenia.

mobka

Zuzia z BPA jest tak, ze te bez oznaczenia zawieraja, ale spelniaja bardzo rygorystyczne normy.

zuzia

Cytat: mobka w 22 Sie 2010, 09:28:05
Zuzia z BPA jest tak, ze te bez oznaczenia zawieraja, ale spelniaja bardzo rygorystyczne normy.
dzięki
:beer:

elizapj

a jeszcze w starych postach wyczytalam::
Cytat: gioseppe w 24 Paź 2008, 13:04:58spacery (zimą)
na spacer mozna zabrac juz 5-6 dniowego noworodka na pol godziny
pod warunkiem ze jest zdrowy
i nie ma mgły

o co chodzi z ta mgla? ze wilgoc za duza w powietrzu?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rudasekawf

Rozglądam się za laktatorem, chciałabym mieć coś wybrane, żeby w razie potrzeby T. poszedł i kupił taki jak chce.  Do pracy wracam jak mała będzie miała skończone 4 miesiące, więc pewnie będę karmiła jeszcze piersią.

Macie jakieś sprawdzone? w internecie mnogość opinii.

tiliam

rudasekawf

Z tego co dziewczyny maja na forum i polecają to kojarze Medela Mini Electric.
Moja kolezanka chwali i poleca Medelę Swing.

Ja tez sie juz powoli za tym rozglądam i myślę że zakupię jeszcze przed porodem ten pierwszy.
On cos koło 300 zł kosztuje, ten drugi koło 500 zł, wiec wydatek niemały.

rudasekawf

Cytat: tiliam w 17 Wrz 2013, 09:35:53myślę że zakupię jeszcze przed porodem ten pierwszy
też właśnie o nim czytam.

Zastanawiam się nad kupnem przed porodem,ale wiem, że część dziewczyn potem nie używa i tak się łamię, czy będzie potrzebny. Jednak to 300zł.

tiliam

Ja juz zdecydowałam ze kupię laktator przed porodem- tak czy siak pewnie sie przyda, chociażby jak bede musiała gdzieś wyjść i zostawić małego z tata ;)
A jak sie nie przyda to trudno- najwyzej sprzedam.

Co do monitora oddechu to ja tez kupuje - razem z niania elektryczna
Ale ja to panikara jestem i muszę miec wszystko wcześniej kupione, przygotowane ;)

rudasekawf

Cytat: doda w 17 Wrz 2013, 09:54:56Prędzej bym przed porodem monitor oddechu kupila
Szczerze nawet nie myślałam nad kupnem. Kurcze muszę poczytać o tym.

Dodany tekst: 17 Wrz 2013, 09:15:22

Co do laktatora to chyba jeszcze poczekam. Zobaczę co i jak. Pewnie kupię, bo będę małą musiała przyzwyczaić, że jak wrócę do pracy w lutym, to T. będzie ją z butli karmił.

salsa

ja nie miałam monitoru oddechu -uwazam ze przy zdrowo urodzonym donoszonym dziecku to niepotrzebna przesada-ale tez jak rodzice maja naturę panikarza to moze lepiej miec? choc ja sobie nie wyobrażam stresu jaki się rpzezywa jak to się włączna niepotrzebnie, a tak niestety bywa.
ja miałam nianię z kamerką i to uwazam za hit sezonu, korzystam non stop

laktator mam mini electrik własnie i dla mnie tylko elektryczny - ostanio pożyczyłam na chwile silniczek koleżance, ktora ma reczny i była w szoku jak w 5 minut sciagneła cała butelkę - od razu dokupiła na allegro silniczek

polecam kupić na allegro silniczek uzywany a nowe dokupić sobie tylko końcówkę i butelkię ze smoczkiem calma

ja sciagam sporadycznie, problemu z laktacją nie było na zadnym etapie ale jednak jest znaczna róznica

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

justynaaaa2

ja też medelę mini electric i polecam :) przy moim ściąganiu non stop dała radę to przy sporadycznym też da, choć moja już słabiej ciągnie niż na początku
też się wahałam przed porodem kupować czy nie kupować, ręczny czy elektryczny i dziękuję niebiosom że kupiłam bo chyba bym się zapłakała w tym szpitalu ;D no ale mój przypadek nie jest reprezentatywny ;)

ruda jeśli zamierzasz wrócić szybko do pracy i nadal karmić to kup elektryczny :)

fasolka1980

uzywane medela mini elektric idą na allegro jak swieże bueczki ;) sama niedawno sprzedalam za 70% ceny, a kupowalam za mniej niz obecnie on kosztuje.

Teraz przy S. nie uzywałam w ogóle bo byłam w domu, ale wczesniej z I. jak miałam podyplomówkę to był w stałym użyciu. No i jak dla mnie tylko elektryczny, jezeli ktoś chce stale tego używać.

Co do monitora oddechu to nigdy nie miałam, ale dzieciaki były zdrowe i donoszone, więc nie było potrzeby. Dodatkowo spały z nami w pokoju.

justynaaaa2

Cytat: fasolka1980 w 17 Wrz 2013, 10:41:02
uzywane medela mini elektric idą na allegro jak swieże bueczki ;) sama niedawno sprzedalam za 70% ceny, a kupowalam za mniej niz obecnie on kosztuje.
ja swój to bym się wstydziła wystawić ;) teraz już wiem, że nie kupiłabym używanego, bo widzę, że nie da się go idealnie domyć
myję dokładnie po każdym użyciu, sterylizuję a i tak w środku są takie zakamarki, że nie ma szans go doczyścić  :crazy:

fasolka1980

doda to zależy czy masz parcie na karmienie piersią. Jeśli tak, to bym kupiła.

Dodany tekst: 17 Wrz 2013, 10:59:00

justynaaaa2 ja swojego az tak nie zajechałam, był w naprawdę dobrym stanie, a po użyciu go wyparzałam i wygotowywałam.

fasolka1980

fasolka1980

a no to OK, takiego malucha to musisz co ok 3-4h karmić, ale jak masz na miejscu to poczekaj. Jak będzie potrzebny to kupisz.

mobka

Ja mam monitor po Kubie, przy Szymon ie ani razu nie użyłam, się za to z niani korzystam. Polecam monitor używany kupić. Ja coś ok.  100zl zapłaciłam.
I nie wiem jak z medela, ale laktator aventa nie ma żadnych zakamarków.

justynaaaa2

ja kupiłam używany zestaw niania + monitor ale teraz bym kupiła sam używany monitor (albo pożyczyła) a nianię nową, bo odbiornik mi już lekko siada a z niani jednak korzystam dużo i pewnie jeszcze długo będę, więc pewnie za jakiś czas będę musiała kupić nową, bo ten padnie