Desery

Zaczęty przez giga, 05 Paź 2008, 19:20:41

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giga

Jakie macie pomysły na deser. A o to mój:

Deser z jogurtu

:) :) 4 porcje
:) :)

:chef: czas przygotowania:
           10minut i 30 minut oczekiwania

:clover: bardzo łatwe

Składniki :

- 3 małe pojemniczki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki płynnego miodu
- pół torebki cynamonu
- 1 paczka płatków migdałowych

Sposób przygotowania :

1.Włóż do miski wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Nie wsypuj całego cynamonu, zostaw odrobinę do udekorowania deseru.

2.Przelej deser do miseczek i wstaw do lodówki na około 30 minut.

3.Przed podaniem posyp cynamonem.

Przepis zaczerpnięty z kuchni greckiej
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

jakos rzadko robie desery. Bardzo lubie waniliowy "Paradiescreme" z ananasem. Nie wiem jaka to sie po polsku nazwa, cos ala budyn tylko nie trzeba gotowac, proszek ubija sie z zimnym mlekiem.

W DE bardzo czesty deser (bo blyskawiczny ;) ) to twarozek (taki z kubelka), zmieszac z cukrem waniliowym, odrobina mleka i ubita smietanka. Dodac owoce (swieze lub z puszki), wstawic do lodowki. Po jakis 30 minutach mozna podawac.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

calla

Cytat: mayagaramond w 05 Paź 2008, 19:32:33
jakos rzadko robie desery. Bardzo lubie waniliowy "Paradieskreme" z ananasem. Nie wiem jaka to sie po polsku nazwa, cos ala budyn tylko nie trzeba gotowac, proszek ubija sie z zimnym mlekiem.

Chodzi Ci o Pudding?? Daje sie go rowniez do ciast jako mase kremowa??
Jezeli tak, to po polsku tez jest to puding :-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

Nie wiedzialam, ze mozna to brac do ciast.  A maz nie podzieliby sie tym przepisem na tort? :) :)

calla

Cytat: mayagaramond w 05 Paź 2008, 21:55:09
Nie wiedzialam, ze mozna to brac do ciast.  A maz nie podzieliby sie tym przepisem na tort? :) :)

Podzieli, podzieli :-)
Wolna chwila Ci napisze, albo jak znajde w sieci to podam linka, bo pisania jest troszke.
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

Basia

a ja na niespodziewane wizyty mam taki deser:

mus malinowy lub truskawkowy (czyli zmiksowane owoce z cukrem- ja mam zawsze kilka porcji zamrożonych. robie w sezonie cały zapas)
jogurt naturalny
ewentualnie kawałki  owoców

przekładam do wysokich pucharków na przemian mus owocowy i jogurt, tak by powstały paski. na wierzch czasami daję kleks bitej śmietany
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

dragonfly

a zna ktos przepis na pana cotta? bo ja uwielbiam, ale tylko w restauracjach jadlam, a w domu tez bym chciala, to nie moze byc trudne....

giga

Cytat: dragonfly_80 w 06 Paź 2008, 21:55:15
a zna ktos przepis na pana cotta? bo ja uwielbiam, ale tylko w restauracjach jadlam, a w domu tez bym chciala, to nie moze byc trudne....
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wloska/panna_cotta/panna_cotta.html

dragonfly

giga  :piwko:
bede produkowac jutro chyba (z sosem z malinek :) )

giga

dragonfly_80Smacznego :piwko:

jo_miekka

Basiu, robię takie podobne rzeczy jak Ty. Zwykle w kieliszkach do wina, bo ładnie wygląda.
Panna Cottę też w kieliszkach robiłąm kiedyś :)

tusia

Cytat: Basia w 06 Paź 2008, 21:14:36
a ja na niespodziewane wizyty mam taki deser:

mus malinowy lub truskawkowy (czyli zmiksowane owoce z cukrem- ja mam zawsze kilka porcji zamrożonych. robie w sezonie cały zapas)
jogurt naturalny
ewentualnie kawałki  owoców

przekładam do wysokich pucharków na przemian mus owocowy i jogurt, tak by powstały paski. na wierzch czasami daję kleks bitej śmietany

Akurat mam zamrożone truskawki, więc na pewno niebawem wypróbuję Basiu Twój przepis :jejeje:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

wrobelek0403

a ja robie to:

http://www.poprostugotuj.pl/index.php?page=11&recipe=127

tylko zastepuje mascarpone zwykłym serkiem homongenizowanym naturalnym.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/