Krokiety

Zaczęty przez siog, 29 Wrz 2008, 18:22:58

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

:oops:

Dziewczyny, czy mozecie podac przepisy na krokiety??? moga byc z miesem, grzybami i kapusta. Please :)) mam taka ochote  :sekret:

mayagaramond

Cytat: siog w 29 Wrz 2008, 18:22:58
:oops:

Dziewczyny, czy mozecie podac przepisy na krokiety??? moga byc z miesem, grzybami i kapusta. Please :)) mam taka ochote  :sekret:

Naprodukowalam sie na plotach, wkelejam i tu:

Smazysz nalesniki. Farsz robie z cebuli i pieczarek. Najpierw posiena cebule, jak sie zeszkli przekladam na talerz, na patelni podsmazam posiekane pieczarki. Mieszam z cebula. Doprawiem sola i pieprzem. Odstawiam az wystygdzie, dodaje posiekana zoltko (czyli wczesniej na twardo ugotowac wink ). Farsz ukladam na nalesniki. Skladam i panieruje jak kotelety, ale bez maki. Fru na patalnie.

Niektorzy dodaja do farszu ser zolty albo topiony, ale biora same pieczarki i cebule. Mozna tez dodac czosnek, jak ktos lubie. ja lubie, ale do krokiertow nie dodaje.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

siog

Maya  :smiley_thnx:
masz  :piwko:

panikarola

aaa, ja dopisalam, ze nie daje sproszkowanego zoltka, za to w ktoryms momencie na patelnie do pieczarek i cebulki dorzucam posiekana na troche drobniej kiszona kapuste. i oprocz soli i pieprzy daje troche papryki slodkiej i ostrej, i troszke przyprawy typu maggi. to sa dla mnie taradycyjne krokiety, takie do barszczu.

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

salsa

siog

KROKIETY Z MIESEM (według mojej MAmy, ja tez tak robie i je uwielbiam)

mięso (ładny kawałek chudego miesa,wołowego lub wieprzowego) ugotowac we wrzątku
drobniutko posiekaną cebule podsmażyc na oliwie
mieso po ugotowaniu zmieli , w misce wymieszac dobrze z cebulką (wlać ja razem z resztką oliwy ze smażenia) jajkiem SUROWYM , sol, pieprz do smaku
usmażyć nalesniki
(bez cukru oczywiście)

nakładać porcje mięsa w formie rulonu  na naleśniki, zakładać dwa "konce" do środka i zwijać w rulonik

w miseczce rozmącić jajko (mozna lekko ubić)
maczasz w jajku krokiety, następnie w bułce tartej
opiekać na patelni na rumiano

ja robie więcej i zamrażam, potem tylko do piekarnika i gotowe\\
uwielbiam z barszczykiem
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

siog

Dziekuje! Polalam  :piwko:

goga

siog a ty je w nocy robisz  :ag:
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

siog

Cytat: goga w 30 Wrz 2008, 00:17:28
siog a ty je w nocy robisz  :ag:
:lollol:  :rofl1:

Goga  :piwko: ja to albo na jedzenie patrec nie moge albo cos chce i juz! Przypomnialy mi sie krokiety z miesem ze stolowki i az slina pociekla. pomyslalam te napewno beda mi smakowac (przestalam czuc smak w jakimkolwiek jedzeniu). Teraz juz tak tego pewna nie jestem  ;D

jeszcze godzine temu mialam faze na cheeseburgera z mcdonaldsa  :hihi:  ale tez juz przeszlo :cry:

golinda

ja właśnie wczoraj zrobiłam z kapustą kiszoną i pieczarkami - do farszu dodaję dużo przypraw i pokrojoną w kostkę cebulę
a jak mam grzyby leśne, to zamiast pieczarek - pycha!
do tego barszczyk!

emcia

Zrobiłam szybkie krokiety/paszteciki/kapusniaczki wigilijne z gotowego ciasta francuskiego i farszu kapuściano-grzybowo-pieczarkowego.
Na kwadraty ciasta kładziemy farsz i zlepiamy brzegi.

Tak wygladają po niedopieczeniu, bałam się że się spalą jak włożę je drugi raz jutro do piekarnika przed podaniem więc na złoto nie piekłam.

emcia

przepis Salsy na piwne

- robisz ciasto naleśnikowe tylko z piwem włąsnie (tzn - w zależnosci od ilosci - 1 szk mleka + 1 piwa i zwiekszasz proporcjnalnie w zależności od potrzeb  )  i przyprawami - smażysz naleśniki, ładujesz farsz mięsny lub jaki chcesz inny - panierujesz w jajku i bułce tartej i obsmażasz na oliwie
takie paszteciki kocham
mozna je ogrzewac dowoli w piekarniku i zawsze sa mięciutkie - no i nie ma zbyt duzo ciasta, bo ja lubie duzo farszu mało ciasta wink

emcia

i przepis Zwierzaka

trójkąciki pseudo francuskie

CIASTO:
- 2 szkl. mąki pszennej;
- 1/2 szkl. zimnego piwa;
- 1 paczka zimnej margaryny;
- garść mąki do podsypania.

- FARSZ mięsny lub kapuściano-grzybowy lub grzybowy.

[Proporcje na 24 trójkąty - ale jak sie cieniej rozwalkuje to wychodzi wiecej - ostatnio najadlo sie z tej porcji 7 zarlokow ]

Mąkę przesiać na stolnicę, drobno posiekać z zimną margaryną, dodać piwo i zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i schować na ok. 30 minut do lodówki.

Podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Pociąć na kwadraty o boku ok. 6 cm.
Na środek każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, złożyć po przekątnej formując trójkąty.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 180 - 200C i upiec na złoty kolor.

callja

Przepis zwierzaka już skopiowany :) Lubię ciasta na piwie, sa z reguły pulchne i nie kruszą się, a to fajna okoliczność ;)

A na ciasto "półfrancuskie" znam  jeszcze jednen prosty patent:

1/2 kg mąki
1/2 kg margaryny
1/2 kg białego sera (zmielonego)
1 jajko

Mąkę siekamy z tłuszczem, nastepnie dodajemy ser i jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Lekko schładzamy, natępnie wałkujemy na grubość około 1/2 cm, wykrawamy kształty jakie potrzebujemy i nadziewamy. Pieczemy w temperaturze ok. 200 st. na złoty kolor.

Ciasto jest o tyle fajne, że mozna je nadziewac i na słono, i na słodko - tylko wtedy warto je potraktować cukrem-pudrem
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rilla

hm do środka robię farsz:
- mięsny,
- z kapusty kiszonej z grzybami,
- z białej kapusty.

dziś był farsz z białej kapusty
farsz z białej kapusty: 1/2 główki białej kapusty szatkuję i gotuję do miękkości (u mnie ok 20-30 min w szybkowarze), 1 cebule kroję w ostkę i dusze na maśle/margarynie, kapustę odcedzam, dodaję cebule, pieprz, sól i dwie łyżki masła (jak farsz jest zbyt wodnisty odparowuje na małym ogniu w garnuszku - nie szybkowarze:)

naleśniki:
0,5 kg mąki,
1 jajko,
1 żółtko,
sól,
woda ok. 0,7 l.

Wszystko miksuje - ja nauczyłam się robić wodniste ciasto, lepiej się nalewa na patelnie i naleśniki są bardzo cienkie i sprężyste.

Smażę naleśniki - najwięcej roboty, ale jak ma się wprawę to idzie szybko. Usmażone naleśniki przekładam na duży talerz i przykrywam drugim, przez to nie wysychają i są długo ciepłe. Po usmażeniu wystarczającej ilość naleśników (dziś wyszło mi ich 15), z pozostałego ciasta (dziś dodałam z 100 g mąki i wodę) i tartej bułki robię panierkę.
Naleśniki odkrywam, daje farsz zawijam (jak mi się podoba), maczam w cieście i otaczam w tartej bułce. Smażę na gorącym oleju. Podaję do nich czerwony barszcz, a mięsne często polewam sosem cebulowym.
Smacznego

tachogti

o rany, ale paprania, ale Olo uwielbia, moze kiedys zrobie  :thumbup:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

emcia

ciekawy farsz, nigdy nie jadłam takich z białą kapustą i w cieście

magdarynka

Uwielbiam krokiety z kapucha i grzybami. I najlepsze sa wlasnie te wlasnorecznie zrobione :D

giga

Cytat: emcia w 21 Lis 2009, 16:10:54
ciekawy farsz, nigdy nie jadłam takich z białą kapustą i w cieście
ja też takich nie jadłam, ciekawy przepis i pewnie wypróbuję, tym bardziej, że spodziewam się gości stroniących od mięsa