Stylizacja zlotej- bede wdzieczna za wszelkie rady :) liczę na Waszą pomoc!

Zaczęty przez zlota, 24 Wrz 2008, 17:58:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zlota

"Cantedeskie to wytworne, eleganckie i bardzo trwałe kwiaty, znane również pod nazwą kalla, bądź kalia. Łacińska nazwa Calla należy do spokrewnionej z nim czermieni błotnej - rosliny rosnącej dziko na podmokłych terenach w całej Polsce, niemniej jednak potoczny język i określenie kalla najczęściej opisuje nam właśnie Cantedeskie" http://www.e-ogrody.com/tygodnik/cantedeskie,170,383.html

"Słowo "cantedeskia" niełatwo wymówić. Może dlatego do tego tak atrakcyjnego kwiatu przylgnęło prostsze imię "kalla" lub "kalia" (w dawnej literaturze pojawia się jeszcze wdzięczna "kalijka"). Niezbyt to zgodne z botaniką, bo łacińska nazwa Calla zarezerwowana jest dla spokrewnionej z nim czermieni błotnej rosnącej dziko na podmokłych terenach w całej Polsce, ale język potoczny rządzi się swoimi prawami" http://dom.gazeta.pl/ogrody/1,72162,4148839.html

czyli tak naprawde, a nie tylko potocznie kalia jest na obrazku 1, a  pomimo, że na obrazku nr 2 są duże kwiaty to jest to cantedeskia ;)

emcia

Kalia, kalla to nazwy potoczne na 100%
Zantedeschia sp. to nazwa kwiatów (Rodzaj Zantedeschia) , o których mowa, a Calla palustris nie ma z nią nic wspólnego.

justynaaaa2

Cytat: wrobelek0403 w 29 Wrz 2008, 17:07:11
Cytat: justynaaaa2 w 29 Wrz 2008, 15:19:38
zlota tak to jest to samo :) jak powiesz, że chcesz wiązankę z kalii to na pewno będą w kwiaciarni wiedziały o co ci chodzi  :ok:
a jaki kolor wybrałaś ???

justynaaa, a to nie jest tak, ze calle są duze, a cantadeskie małe????

no z tego co ja wiem, to kantadeska jest jakby od nazwy łacińskiej :) w mojej magicznej książce gdzie są nazwy po łacinie i mała i duża nazywa się tak samo, są po prostu różne gatunki (o małym kwiatku, większym, bardziej podłużnym, bardziej rozchylonym itp.) a kalla to tak jak już dziewczyny powiedziały to jest nazwa potoczna, bo calla to zupełnie to co innego :) mówi się tak, bo już się tak przyjęło i każdy wie o co chodzi  ;)