ZMYWARKA - jaka kupic?

Zaczęty przez Anupka, 23 Wrz 2008, 08:53:43

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Calgonity nie są drogie, tylko trzeba kupować wielkie opakowania. Ja kupuję właśnie w rossmanie za 50 zł jest z 75 sztuk, albo i więcej, a jak jest promocja to i za 40 zł takie wielkie opakowania są. W rossmannie jest taniej niż w makro i supermarketach. Próbowałam kiedyś somatu i jeszcze jakiś robol czy coś takiego, ale po somacie zostawał mi różowy nalot, a ten robol jakoś śmierdział. Więcej nie eksperymentuje ;)
Imagine there is no hate

zuzia

ja tez uzywam tylko calgonitu. somat okazal sie wielkim niewypalem. wiecej nie testuje.
i tak jak inka - poluje na duze opakowania.

mobka

A ja kupilam ostatnio duze opakowanie Somat Perfect i zadowolona jestem. Nie widze roznicy w porownaniu z calgonitem.

Dodany tekst: 29 Wrz 2009, 16:10:01

Roznicy nie widze w jakosci zmywania, w cenie byla prawie dwukrotna :)

justynaaaa2

ja też już pisałam, że różnicy nie widzę :) ostatnio długi czas używałam somatu ale się skończył i teraz mam promocyjne opakowanie calgonitu (była akcja za 29,90 zł. 90 tabletek) niestety dzisiaj nie domył mi garnka, który jakoś nadzwyczajnie brudny nie był ;) dla mnie somat czy calgonit jeden pies  ;)

magdalinska

sprawdziłam, kupiłam w rossmanie DOMOL, nic tanszego juz nie było ;) dzisiaj włacze i zobacze czy to cos warte.........

Dodany tekst: 29 Wrz 2009, 16:54:33

sprawdziłam, kupiłam w rossmanie DOMOL, nic tanszego juz nie było ;) dzisiaj włacze i zobacze czy to cos warte.........

abkasia

a mi sie regolarnie calgonit nie rozupuszczal.... nie wiem dlaczego.... teraz uzywam somatu i wszystko sie rozpuszcza i dobrze domywa....
a uzywala ktoras tych tabletek z lidla?

magdalinska

jak wykoncze te domole to kupie z Lidla.
No wiec, sprawa przedstawia sie nastepujaco.
głupia właczyłam na 1/2 załadunku, bo miałam mało, no i na niektorych kubkach (2szt) czy jednek mieseczce na taki jakby nalot, czy w niektorych miejscach jakby drobinki proszku. i teraz nei wiem czy z po prostu nie domyło bo było za mało wody (przy 1/2 jest mniej wody? - tak sobie tlumacze ;) ) - a na 1/2 prałam pierwszy raz, czy po prostu takie sa te tabletki.
na drugi raz właczam na pelny załadunek i zobacze wtedy

ishka82

Ja się jeszcze nie miałam okazji pochwalić, że właściwie przypadkiem stałam się właścicielką zmywarki elektrolux :) I nie wiem jak mogłam bez niej żyć ;D

gatka2804

Zreformowalismy sie i zamierzamy niebawem nabyc zmywarke. I mam tu kilka pytan do juz szczesliwych posiadaczek tego wynalazku:

Chce zeby to byla 60-ka Boscha. I mam dylemat. Miejsca jest tak na styk. Najlepiej jakby byly zmywarki o wymiarach 59 cm to bylabym spokojna. A w tym miejscu co bym chciala ja widziec to moze sie nie zmiescic . Jak cos to trzeba bedzie chyba skuwac ze sciany taki przypodlogowy cokolik z plytek...

Ale wole 60 niz potem zalowac i sie nie miescic do 45. Gotuje obiady codziennie wiec i garow troche jest wiec nie martwie sie ze nie bede miala czym zapelnic

I mam takie pytanko. Bo jesli sie ona w tym miejscu upatrzonym przeze mnie nie zmiesci to bedzie musiala stanac troche dalej od zlewu a co za tym idzie dalej od pobierania wody i odprowadzania. Wezami sie nie martwie, bo beda szly pod szafkami i je mozna przedluzyc. Ale czy zmywarka ma na tyle sily zeby ciagnac i wypompowywac wode przez jakies 2,5 metra wezy - zamiast 1,5 m jak by miala w planowanym miejscu?

gatka2804

No i kupilismy zmywarke. Duza - 60 cm, taka jak chcialam. Stoi daaaleko od poboru/odplywu wody ale dziala. Moj zdolny maz poradzil sobie z instalacja w niespelna 2 godziny.
Zebym nie wykrakala... Ale wyprobowalismy ja niemal pusta na krotkim programie zeby sprawdzic czy wszystkie weze szczelne, czy zmywarka radzi sobie z wypchnieciem i pobraniem wody na takiej dlugosic i bylo oki. Teraz wlasnie chodzi standardowy dlugi program po obiado-kolacji. Jestem zadowolona!

Anupka

No to gratuluje. :bravo: I zazdroszczę!

My powróciliśmy to programu "praca rąk własnych". Po przeprowadzce nie możemy znaleźć gwarancji do zmywarki (ani żadnej innej gwarancji), a R twierdzi, że jak naprawiać, to już lepiej nową kupić. A jak nową to pod zabudowę. A pod zabudowę, to po remoncie. A remont to jeeeeeeeeeeeeeeszczeee...

Nie kupujcie zmywarek Bauknecht (czy jak to tam było z pisownią). Działała bez zarzutu, myła ładnie, aż do momentu, kiedy się popsuła. A to w sumie krótki okres czasu był... chyba...
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gatka2804

Cytat: Anupka w 26 Lis 2008, 18:36:26
Spiesze doniesc, ze zmywarka zakupiona. W sposob odbiegajacy od wszelkich regul ogolnie pojetego rozsadku.
R. zobaczyl zmywarke na promocji, z opinia "najlepsza w tescie konsumenckim". Pozlismy do sklepu. Okazalo sie, ze zmywarki nie ma na sklepie, bo ostatni dzien promocji i ktos wlasnie wzial ostatnia ze sklepu. Jak nie ma to poszlam sobie ogladac inne. A R. nadal gadal ze sprzedawca. Jak mi sie juz znudzilo ogladanie, poszlam szukac R. Znalazlam go, przy kasie. Szczerzyl zeby i obwiescil mi, ze wlasnie kupilismy zmywarke. Padlam, hehe.

Zmywara jest firmy Bauknecht, dzis prala po raz pierwszy. Generalnie wszystko wyglada super, nie domyla sie tylko kula do gotowania ryzu, z jednej strony. A mnie juz wszystko jedno, grunt, ze to nie ja zmywalam! JUUUUPIIII!!!!!!!!! :jupi:

Dziekuje wszystkim za opinie :) :beer: :thankyou:

Hej Anupka
Znalazlam Twoja starsza wypowiedz w tym watku. Rzeczywiscie po tego typu sprzecie spodziewalabym sie dluzszej niezawodnosci. Jak juz zaznalam jakim zmywarka jest super udogodnieniem to tym bardziej wspolczuje, bo musisz wrocic do standardowego mycia. To tak jakby nagle nie miec pralki i trzeba by prac recznie...

konwalia

moja taniutka zmywara zelmera sprawuje się super, zgodnie stwierdziliśmy, ze był to jeden z najlepszych zakupów w życiu

a z tabletek odpowiada mi calgonit i o dziwo rowsmanowskie
nie lubie za to somatu

ishka82

Ja już bez zmywarki nie wyobrażam sobie życia, a mam ją niecałe 3 miesiące ;D
Nawet nie wiedziałam, że Zelmer zmywary robi...inne sprzęty mają super, bardzo lubię zelmera, to pewnie i zmywarki są ok :)

Dodany tekst: 20 Lut 2010, 19:37:31

A używałyście żelu zamiast tabletek? Bo ja się zastanawiam nad taką opcją jak mi się tabletki skończą ;)

magdalinska

ja kupiłam teraz proszek Calgonit, cenowo wychodzi bardzo atrakcyjnie, taniej nawet niz najtansze tabletki

ishka82

Cytat: magdalinska w 20 Lut 2010, 19:50:24
ja kupiłam teraz proszek Calgonit, cenowo wychodzi bardzo atrakcyjnie, taniej nawet niz najtansze tabletki
Jesteś z niego zadowolona? Jak się go dozuje? Wg mnie tabletki calgonit wychodzą dość drogo i w dodatku kilka razy mi się nie rozpuściły do końca...Dlatego właśnie następnym razem myślę o wypróbowaniu czegoś innego ;)

magdalinska

jest taki dziubek w zakretce i sypiesz ile chcesz. dopiero zaczelam go uzywac, ale wydaje sie ok. wczesniej miałam domole, bo tabletki calgonit są strasznie drogie i bylo mi szkoda kasy, a ten proszek wagowo wychodzi taniej niz te domole w promocji ;)
moj brat cały czas uzywa tego proszku i jest zadowolony

zwierzatko_mojej_mamy

ja kupilam 3 calgonity jak byly na promocji i mam szafke zawalona calgonitami ;D starczy chyba na rok :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mignon

Cytat: ishka82 w 20 Lut 2010, 19:36:57Nawet nie wiedziałam, że Zelmer zmywary robi...inne sprzęty mają super, bardzo lubię zelmera, to pewnie i zmywarki są ok

Też lubię Zelmara :) mam nawet ich prostownicę do włosów i jest super

a zmywarkę mamy Boscha i już sobie życia bez niej nie wyobrażam

konwalia

tfu mam mastercooka lol ae to i to polskie i mam z obu firm trochę sprzątu  ;)

Dodany tekst: 20 Lut 2010, 20:34:09

ja miałam pół roku 3 kartony calgonitu 54+14gratis po 29,90, teraz mi było za drogo, to kupiłam w rossmanie
a somat dostałam na próbę od koleżanki, polecam taki sposób próbowania ;)

Angie

Ja mam w spadku po porzednich właścicielach whirlpoola  i cos słabo domywa.
Używamy calgonita. Ostatnio tak słabo myje że rzadko jej używam   :zly:

Kasia

tanie tabletki i podoobno dobre sa  .................. w Lidlu :D

justynaaaa2

też słyszałam, że te lidlowe są dobre, chyba zośki mi to mówiła  :hmm:
jak mi się skończy promocyjny zapas calgonitu to wypróbuję te z lidla :) dla mnie generalnie nie ma różnicy w tych tabletkach, wg mnie wszystkie są takie same  :hmm:

magdalinska

Cytat: justynaaaa2 w 20 Lut 2010, 22:18:57
dla mnie generalnie nie ma różnicy w tych tabletkach, wg mnie wszystkie są takie same  :hmm:
dla mnie tez ;) ja patrze na cene ;)

zuzia

Cytat: Angelos w 20 Lut 2010, 22:02:05
Ja mam w spadku po porzednich właścicielach whirlpoola  i cos słabo domywa.
Używamy calgonita. Ostatnio tak słabo myje że rzadko jej używam   :zly:
a może ją wypierz?