Fish cakes...

Zaczęty przez dragonfly, 21 Wrz 2008, 17:06:21

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

a po polskiemu to chyba beda krokiety rybne, albo kotlety rybne....
Zaleta - wykorzystuje sie resztki z np poprzedniego dnia jak sie mialo rybe na obiad albo kolacje np...
Moj debiut - wyszly pyszne, wiec dziele sie przepisem

sos tatarski (sama robilam, bo bajecznie prosty - i smakowal lepiej niz sklepowy)
125ml majonezu (ja wzielam 4 duze lyzki)
1 lyzeczka posiekanych kaparow
1 lyzeczka chrzanu
1 lyzeczka musztardy
1 mala cebulka, bardzo drobno posiekana
1 lyzeczka posiekanej pietruszki (natki)
Wymieszac - gotowe :)

kotlety:
250g ugotowanej ryby - my mielismy reszte lososia smazonego z wczoraj plus niezjedzona polowke ryby wedzonej ;)
3 sredniej wielkosci,ugotowane ziemniaki
½ lyzeczki startej skorki z cytryny
1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki
1 lyzeczka posiekanego szczypiorku
1 lyzeczka posiekanego koperku
bulka tarka (do obtaczania)
oliwa z oliwek - do smazenia
sol, pieprz (plus co tam innego lubicie)

Ziemniaki ugotowac, dodac lyzke sosu tatarskiego i razem wymieszac na gladka mase, dodac zielenine, skorke z cytryny, i poczastkowana rybe. Ja dodalam pokrojone warzywa (grilowane, zostaly z wczorajszej kolacji) - papryka i fasolka szparagowa. Wlozyc lapska i wymieszac, dodac przyprawy do smaku, ulepic kotlety (wyszly nam 4 spore), opanierowac w bulce tartej i na goraca oliwe. Smazyc z jednej i drugiej strony, az sie zrumieni (tak jak mielone np).

Jako dodatek zobilismy gotowane na parze ziemniaki i szparagowke, potem lekko podsmazone - pycha. Podawac z czastka cytryny. Smacznego!!!!
Winko wskazane ;)
Tego nie da sie zepsuc, powaznie....

suegro

Cytat: dragonfly_80 w 21 Wrz 2008, 17:06:21
a po polskiemu to chyba beda krokiety rybne, albo kotlety rybne....
Zaleta - wykorzystuje sie resztki z np poprzedniego dnia jak sie mialo rybe na obiad albo kolacje np...
Moj debiut - wyszly pyszne, wiec dziele sie przepisem

sos tatarski (sama robilam, bo bajecznie prosty - i smakowal lepiej niz sklepowy)
125ml majonezu (ja wzielam 4 duze lyzki)
1 lyzeczka posiekanych kaparow
1 lyzeczka chrzanu
1 lyzeczka musztardy
1 mala cebulka, bardzo drobno posiekana
1 lyzeczka posiekanej pietruszki (natki)
Wymieszac - gotowe :)

kotlety:
250g ugotowanej ryby - my mielismy reszte lososia smazonego z wczoraj plus niezjedzona polowke ryby wedzonej ;)
3 sredniej wielkosci,ugotowane ziemniaki
½ lyzeczki startej skorki z cytryny
1 lyzeczka posiekanej natki pietruszki
1 lyzeczka posiekanego szczypiorku
1 lyzeczka posiekanego koperku
bulka tarka (do obtaczania)
oliwa z oliwek - do smazenia
sol, pieprz (plus co tam innego lubicie)

Ziemniaki ugotowac, dodac lyzke sosu tatarskiego i razem wymieszac na gladka mase, dodac zielenine, skorke z cytryny, i poczastkowana rybe. Ja dodalam pokrojone warzywa (grilowane, zostaly z wczorajszej kolacji) - papryka i fasolka szparagowa. Wlozyc lapska i wymieszac, dodac przyprawy do smaku, ulepic kotlety (wyszly nam 4 spore), opanierowac w bulce tartej i na goraca oliwe. Smazyc z jednej i drugiej strony, az sie zrumieni (tak jak mielone np).

Jako dodatek zobilismy gotowane na parze ziemniaki i szparagowke, potem lekko podsmazone - pycha. Podawac z czastka cytryny. Smacznego!!!!
Winko wskazane ;)
Tego nie da sie zepsuc, powaznie....

Ale ładnie to wygląda.

I to winko :drunk:
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

Apetycznie i pięknie wygląda. :eat: :champaign:

salsa

dragonfly  nie obraź sie kochana, ale prawdziwy sos tatarski powinien byc z ogóreczkiem konserwowym  i grzybkiem, za to bez chrzanu -  inaczej dla mnie sie nie liczy ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

dragonfly

Cytat: salsa w 16 Sty 2009, 17:39:49
dragonfly  nie obraź sie kochana, ale prawdziwy sos tatarski powinien byc z ogóreczkiem konserwowym  i grzybkiem, za to bez chrzanu -  inaczej dla mnie sie nie liczy ;)

dla mnie "prawdziwy sos tatarski" do tej pory byl tylko ze sloika za sklepu wiec prosze nie podcinac mi skrzydel tak od razu ;)
:mocking:

emcia

Cytat: salsa w 16 Sty 2009, 17:39:49

tez mi tu ogórka brakowało