usadzanie gości przy weselnych stołach

Zaczęty przez mary, 28 Sie 2007, 17:35:17

talula

Z wstepnych oględzin sali wychodzi na to, ze przy naszym stole jest 6 miejsc, czyli dla nas, swiadków i ich os. towarzyszacych. W moich stronach jest taki zwyczaj, ale to nawet nie o zwyczaj chodzi, wydaje mi sie, ze rodzice tez by woleli siedziec obok swojego rodzeństwa, rówieśników...Mary, a może popytaj, tak najczęsciej najlepiej jest, rodzice sami powiedzą, co o tym myślą. Latem byłam na weselu, na którym obok PM siedzieli rodzice i jak ktos pisial, drętwo było przy tym stole i nikt tam nie podchodził..

zuzia

Cytat: "talula19"Latem byłam na weselu, na którym obok PM siedzieli rodzice i jak ktos pisial, drętwo było przy tym stole i nikt tam nie podchodził..

ja też bylam na takim weselu. I wlaśnie drętwo bylo. Bo świadkowie zniknęli na parkiet, mlodzi też i zostali rodzice.
Moja mama wolala siedzieć z rodzinką.

Kasia

moim zdaniem rodziców przy młodych to się usadzałao kiedyś

mam wrażenie że dzisiaj takie usadzanie ma miejsce gdy ani młodzi ani rodzice nie byli dawno, dawno na żadnym weselu

bo pamietam że kiedyś tak było że im bliższa rodzina tym bliżej młodych powinna siedzieć

mary

talula19, my nie mamy okrągłych stolików.  U nas są dwa większe stoły, przy jednym siedzi PM. I chodzi mi o ustalenie kto ma siedzieć przy tym stole i jak blisko PM.