kalafior w cieście i kurczak w panierce a`la moja M

Zaczęty przez Anupka, 15 Wrz 2008, 19:23:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anupka

Jako, że dzis jadlam, to dziele sie przepisem mojej siostry.

Kalafior:
- umyc
- podgotowac z 10 min w lekko osolonej wodzie (nie moze byc calkiem ugotowany, zeby pozniej sie nie rozpadl w trakcie podsmazania)
- toche ostudzic
- podzielic na male czastki
- osuszyc z wody  podobno - kalafior powinien byc suchy, znaczy woda powinna juz porzadnie obcieknac - wtedy panierka lepiej sie na nim trzyma

Ciasto do kalafiora:
- maka
- sol
- pieprz
- curry
- woda lub mleko

Ilosci skladnikow na oko, w zaleznosci od wielkosci kalafiora i upodoban co do ilosci przypraw.
Wszystko wymieszac na dosc geste ciasto (tak, zeby ladnie oblepialo czastki kalafiora i nie zjezdzalo z nich).
Potem rozpuscic tluszcz na glebokiej patelni. Kalafiora zanurzac w ciescie i na woka. Smazyc na zloty kolor.

Kurczak:
- filety umyc
- pokroic na paski
- natrzec sola, pieprzem, czosnkiem, papryka
- wrzucic w roztrzepane jajo
- wrzucic w bulke tarta
- smazyc na zloty kolor.

Mozna podawac z jakas zielenina ;)

Smacznego! :)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

Anupka, ja tez robię kalafiora w cieście:) ciasto robie takie troche naleśnikowe: ale zamiast mleka daje piwo , sole i daje tez jajko
różyczki kalafiora i brokuła, podgotowane, maczam w gęstym cieście i smażę
odkładam na ręczniki papierowe, żeby ściągnęło tłuszcz
pycha ;)

musze przetestowac Twoj przepis ;)

aaa, filety jesli robie w panierce (b. rzadko), to robie dokładnie tak samo, tylko filety kroje na kotleciki a nie paski i nacieram tak samo papryka, sola pieprzem i chilli ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)