Super cienkie ciasto na pizzę :)

Zaczęty przez tiliam, 11 Wrz 2008, 15:18:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Składniki

•  1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)

•  1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni (wsadzam palca, ma być ciepła ale nie gorąca)

•  2,5 dkg drożdży (Kupuję takie 10 dag i dzielę je na 4 porcje- jedną zużywam od razu - resztę zamrażam na następne)

•  1/2 łyżeczki soli

•  1/2 łyżeczki cukru

•  2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

1.  Z pokruszonych drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Ja czekam aż wyrośnie tak do połowy szklanki. Ustawiam na blacie koło zapalonego palika (mają tam ciepło).

2.  Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.

3.  Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ja używam tej takiej dużej blachy co jest w piekarniku od razu:) ta czarna:)) Ja kładę na nią  papier do pieczenia - na to wylewam olej.  Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc troszkę grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem  - Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Ja ostatnio ograniczyłam się do sera, na to pikantne peperoni, i na to jeszcze raz ser żółty. Pycha. Zawsze wychodzi i robi się naprawdę prosto.
Nawet ja (beztalencie jeżeli chodzi o wypieki na bazie drożdży - dałam radę). Średnio robię ją raz na 2 tygodnie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ajawgrudniu

Mó prawie mąż  ;) jest fanem pizzy, a ja na grubym cieście nie bardzo...zreszta ja w ogóle nie bardzo pizze.Ale dzis niespodzianka, będzie pizza. Za przepis dziekujemy już  :piwko:

salsa

tiliam    :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko:

Bede probowac, moze nawet w sobote:) maz zrobi, juz obiecał

JO - a Ty wypros u sis przepis, porównamy popróbujemy:) jak ma taki talent kulinarny jak Ty to mysle, ze to moze byc ciekawa pozycja :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

emcia

katgoli

ja czytalam gdzies ze zeby ciasto na pizze bylo naprawde dobre nalezy je zrobic kilka dni przed pieczeniem pizzy - im dluzej tym lepiej a podobno jak sie je zamrozi i odmrozi to jeszcze lepsze- sama jeszcze nie wyprobowalam

talula

Wyprobowałam wczoraj, pyszna pizza wyszła, dzieki Tiliam ;D  moze ciut za twarde ciasto mi wyszlo, moglam dodac wiecej wody, nastepnym razem tak zrobie;)

Tak przy okazji, na czym walkujecie ciasto..na blacie? moja mama ma stolnice..sa moze jakies maty do tego?

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

talula

Oooo i jak sprawdza sie? dzieki Zwierzaku, polewam.... ;)

talula

Tak mi ta pizza wczoraj smakowała  (poszla w ciagu 10-15 min), ze chyba zrobie dzis raz jeszcze..M. sie załamie...a w planach jeszcze byla pieczona rybka...i ciastka niepozorne....

zwierzatko_mojej_mamy

talula19 no fajne to to - ma taka powierzchnie, do ktorej raczej nie ma szans, zeby sie cos przykleilo ;) w rulonik potem i za lodowke (teraz musze znalezc nowe miejsce hihi ) no i ma na sobie jeszcze kolka ze srednicami i zamiany miar z angielskich na nasze + kubeczki i lyzeczki ile maja ;)

o tu widac:

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

talula

Cytat: katgoli w 12 Wrz 2008, 08:41:14
ja czytalam gdzies ze zeby ciasto na pizze bylo naprawde dobre nalezy je zrobic kilka dni przed pieczeniem pizzy - im dluzej tym lepiej a podobno jak sie je zamrozi i odmrozi to jeszcze lepsze- sama jeszcze nie wyprobowalam

myslicie, ze w lodowce wytrzyma ze dwa dni?

jo_miekka

katgoli

Cytat: talula19 w 12 Wrz 2008, 12:29:36
Cytat: katgoli w 12 Wrz 2008, 08:41:14

myslicie, ze w lodowce wytrzyma ze dwa dni?

czytalalam jeszcze ze wloskie pizzerie tak robia.

magda_ok

A ja moje cienkie ciasto na pizze robie tak jak ciasto na makaron/ pierogi - maka, sol, woda, jajko + oliwa. Wszystko niestety na "oko".
BEz drozdzy! Wychodzi super cienkie, jako stolnicy uzywam akiej duzej deski (deseczka to niewlsciwe imie dla niej)  z ikei.
A w ogole sa specjalne walki do walkowania pizzy od razu na blaszce...

magdarynka

wlasnie pochlonelam z mezem, cala   :-[ ale byla taka dobra !!! stawiam piwko  :piwko:

salsa

tiliam  dzis robimy pizze według Twojego przpisu ;) :baj:

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

tiliam

salsa

to dajcie znać, czy Wam smakowała:)

tiliam

Dziewczyny,

jak zrobie cienkie ciasto na pizzę, mogę przechować ten zlepek w lodówce do następnego dnia?? czy wyrośnie mi jakoś??

tiliam

hmm zaryzykowałam, zrobilam wczoraj i wsadzilam do lodowki-troche wyroslo, ale nie na tyle zeby wylalo sie z talerza:) mam nadzieje ze da rade to rozwalkowac na dzisiejszy obiad:)