Super cienkie ciasto na pizzę :)

Zaczęty przez tiliam, 11 Wrz 2008, 15:18:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Składniki

•  1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
   
•  1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni (wsadzam palca, ma być ciepła ale nie gorąca)
   
•  2,5 dkg drożdży (Kupuję takie 10 dag i dzielę je na 4 porcje- jedną zużywam od razu - resztę zamrażam na następne)
   
•  1/2 łyżeczki soli
   
•  1/2 łyżeczki cukru
   
•  2 łyżki oleju

Etapy przygotowania

1.  Z pokruszonych drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Ja czekam aż wyrośnie tak do połowy szklanki. Ustawiam na blacie koło zapalonego palika (mają tam ciepło).
     
2.  Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
     
3.  Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ja używam tej takiej dużej blachy co jest w piekarniku od razu:) ta czarna:)) Ja kładę na nią  papier do pieczenia - na to wylewam olej.  Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc troszkę grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem  - Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni.
Ja ostatnio ograniczyłam się do sera, na to pikantne peperoni, i na to jeszcze raz ser żółty. Pycha. Zawsze wychodzi i robi się naprawdę prosto.
Nawet ja (beztalencie jeżeli chodzi o wypieki na bazie drożdży - dałam radę). Średnio robię ją raz na 2 tygodnie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ajawgrudniu

Mó prawie mąż  ;) jest fanem pizzy, a ja na grubym cieście nie bardzo...zreszta ja w ogóle nie bardzo pizze.Ale dzis niespodzianka, będzie pizza. Za przepis dziekujemy już  :piwko:

salsa

tiliam    :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko: :piwko:

Bede probowac, moze nawet w sobote:) maz zrobi, juz obiecał


JO - a Ty wypros u sis przepis, porównamy popróbujemy:) jak ma taki talent kulinarny jak Ty to mysle, ze to moze byc ciekawa pozycja :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

emcia


katgoli

ja czytalam gdzies ze zeby ciasto na pizze bylo naprawde dobre nalezy je zrobic kilka dni przed pieczeniem pizzy - im dluzej tym lepiej a podobno jak sie je zamrozi i odmrozi to jeszcze lepsze- sama jeszcze nie wyprobowalam

talula

Wyprobowałam wczoraj, pyszna pizza wyszła, dzieki Tiliam ;D  moze ciut za twarde ciasto mi wyszlo, moglam dodac wiecej wody, nastepnym razem tak zrobie;)

Tak przy okazji, na czym walkujecie ciasto..na blacie? moja mama ma stolnice..sa moze jakies maty do tego?

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

talula

Oooo i jak sprawdza sie? dzieki Zwierzaku, polewam.... ;)

talula

Tak mi ta pizza wczoraj smakowała  (poszla w ciagu 10-15 min), ze chyba zrobie dzis raz jeszcze..M. sie załamie...a w planach jeszcze byla pieczona rybka...i ciastka niepozorne....

zwierzatko_mojej_mamy

#9
talula19 no fajne to to - ma taka powierzchnie, do ktorej raczej nie ma szans, zeby sie cos przykleilo ;) w rulonik potem i za lodowke (teraz musze znalezc nowe miejsce hihi ) no i ma na sobie jeszcze kolka ze srednicami i zamiany miar z angielskich na nasze + kubeczki i lyzeczki ile maja ;)

o tu widac:

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

talula

Cytat: katgoli w 12 Wrz 2008, 08:41:14
ja czytalam gdzies ze zeby ciasto na pizze bylo naprawde dobre nalezy je zrobic kilka dni przed pieczeniem pizzy - im dluzej tym lepiej a podobno jak sie je zamrozi i odmrozi to jeszcze lepsze- sama jeszcze nie wyprobowalam

myslicie, ze w lodowce wytrzyma ze dwa dni?

jo_miekka


katgoli

Cytat: talula19 w 12 Wrz 2008, 12:29:36
Cytat: katgoli w 12 Wrz 2008, 08:41:14
ja czytalam gdzies ze zeby ciasto na pizze bylo naprawde dobre nalezy je zrobic kilka dni przed pieczeniem pizzy - im dluzej tym lepiej a podobno jak sie je zamrozi i odmrozi to jeszcze lepsze- sama jeszcze nie wyprobowalam

myslicie, ze w lodowce wytrzyma ze dwa dni?

czytalalam jeszcze ze wloskie pizzerie tak robia.

magda_ok

A ja moje cienkie ciasto na pizze robie tak jak ciasto na makaron/ pierogi - maka, sol, woda, jajko + oliwa. Wszystko niestety na "oko".
BEz drozdzy! Wychodzi super cienkie, jako stolnicy uzywam akiej duzej deski (deseczka to niewlsciwe imie dla niej)  z ikei.
A w ogole sa specjalne walki do walkowania pizzy od razu na blaszce...

magdarynka

wlasnie pochlonelam z mezem, cala   :-[ ale byla taka dobra !!! stawiam piwko  :piwko:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

tiliam  dzis robimy pizze według Twojego przpisu ;) :baj:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

tiliam

salsa

to dajcie znać, czy Wam smakowała:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tiliam

Dziewczyny,

jak zrobie cienkie ciasto na pizzę, mogę przechować ten zlepek w lodówce do następnego dnia?? czy wyrośnie mi jakoś??
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tiliam

hmm zaryzykowałam, zrobilam wczoraj i wsadzilam do lodowki-troche wyroslo, ale nie na tyle zeby wylalo sie z talerza:) mam nadzieje ze da rade to rozwalkowac na dzisiejszy obiad:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login