Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

mobka

Cytat: Kasia w 25 Mar 2010, 08:54:06
były szczepione w szpitalu i dalej zgodnie z kalendarzem szczepień

To w takim razie oszukuja z liczba wkluc, bo powinno byc 21/16/14 ;D

Kasia

Cytat: mobka w 25 Mar 2010, 08:52:48Natomiast przy szczepionce 6w1, ktora zawiera wzw b, mamy ja podawana 4 razy. Rozumiem, ze tu te dawki sa jakies inne pewnie. A  mozna 6w1 szczepic jesli dziecko w szpitalu zwykla przeciw wzw zaszczepili?
ten temat juz tutaj opisywałysmy i z tego co pamietam to wyszło jak zwykle czyli że wszystko zalezy od lekarza

w 6in1 dawki żółtaczki sa takie same jak z 5in1 wiec przy 6in1 masz jedno zaszczepienie wzw wiecej

i ....
jedni lekarze nie widzą w tym nic złego
inni jeden raz, wtedy kiedy wzw nie powinno być zalecają "przejscie" na 5in1
a jeszcze inni od razu proponują 5in1

Dodany tekst: 25 Mar 2010, 08:59:14

Cytat: mobka w 25 Mar 2010, 08:55:26
To w takim razie oszukuja z liczba wkluc, bo powinno byc 21/16/14 ;D

to chyba chodzi o to że o tyc h pierwszych sczepieniach ty nie decydujeszsz (POWIEDZMY)
i dopiero dalej wybierasz odpowiadajacy tobie program

te szpitalne szczepienia są w programie standardowym a póżniej rodzic decyduje o zmianie lub nie programu szcepień :D

mobka

Cytat: Kasia w 25 Mar 2010, 08:56:44w 6in1 dawki żółtaczki sa takie same jak z 5in1 wiec przy 6in1 masz jedno zaszczepienie wzw wiecej

Wg tej strony 5w1 nie zawiera w ogole wzwb :)

Dodany tekst: 25 Mar 2010, 09:02:26

Ech, dopatrzylam sie 2 dawki wzwb w 2 m-cu w przypadku szczepieia 5w1. Moja pomylka, czyli sa dwie dawki. Co nie zmienia fakttu, ze w tabeli jest blad, bo te szczepienia po urodzeniu powinny byc uwzglednione - oszusty ;)

Angie

mobka 5 w1 nie ma wzw. Jak szczepisz cały czas 6w1 to masz zaszczepione dziecko jednym wzw więcej.
My szczepiliśmy tylko za pierwszym razem 6w1, potem dwie kolejne 5 w1 i w 6 miesiącu życia zaczepiliśmy szczepionką tylko na wzw.
W ten sposób miała 3wzw, a nie 4.

mobka

Cytat: Angelos w 25 Mar 2010, 09:04:05
mobka 5 w1 nie ma wzw. Jak szczepisz cały czas 6w1 to masz zaszczepione dziecko jednym wzw więcej.
My szczepiliśmy tylko za pierwszym razem 6w1, potem dwie kolejne 5 w1 i w 6 miesiącu życia zaczepiliśmy szczepionką tylko na wzw.
W ten sposób miała 3wzw, a nie 4.

No wlasnie dla mnie jak szczepisz caly czas 6w1, to 2x wiecej szczzepisz na wzwb, bo pierwszy raz masz w szpitalu samo wzw b, a pozniej masz 6w1 podawana 4x, wiec wychodzi, ze przyjelo sie 5 dawek wzw b. A normalnie sa 3 dawki tylko ;D

Ja sie powaznie zastanawiam, czy nie szczepic tymi darmowymi, ale to mam jeszcze do doczytania. Na pewno nie bede szczepic 6w1, bo to dla mnie przerost formy nad trescia.

Angie

mobka pewnie jak zobaczysz takiego małego szkraba i igłę, to wezmiesz
5w1, bo szkoda Ci będzie dziecka  :blush: szczepienia są dość bolesne ;D

mobka

Cytat: Angelos w 25 Mar 2010, 09:21:05
mobka pewnie jak zobaczysz takiego małego szkraba i igłę, to wezmiesz
5w1, bo szkoda Ci będzie dziecka  :blush: szczepienia są dość bolesne ;D

Pewnie tak, choc na razie wycodze z zalozenia, ze ja przezylam, to dziecko tez da rade :D

vobi

mobka to nie moja sprawa w sumie, ale czy te 3xca 110 zl (mam na mysli 5w1) to taki wielki koszt? Moim zdaniem lepiej oszczedzic na wozku niz na szczepionkach ;) Wiadomo ze oprocz mniejszej ilosci wkluc te szczepionki 5/6w1 sa nowszej generacji, mniejsze ryzyko powiklan poszczepiennych. Moim zdaniem zdecydowanie warto.

ishka82

mobka, my się decydujemy na darmowe ;) Myślimy jeszcze nad rota i pneumokokami.

Kasia

mobka jak finanse pozwalaja to lepiej jednak szczepić tymi skojarzonymi
bo i dfziecko ma mniej wkłuć, jak nóżka puchnie to mniej
no i te szczepionki sa podobno lepsze technologicznie czy jakos tak :hmm:

jak z kasą cienko to wiadomo ... wyboru nie ma :( lepiej odłozyc na dodatkowe pneumo, rora i meingokoki

mobka

Cytat: vobi w 25 Mar 2010, 10:11:49
mobka to nie moja sprawa w sumie, ale czy te 3xca 110 zl (mam na mysli 5w1) to taki wielki koszt? Moim zdaniem lepiej oszczedzic na wozku niz na szczepionkach ;) Wiadomo ze oprocz mniejszej ilosci wkluc te szczepionki 5/6w1 sa nowszej generacji, mniejsze ryzyko powiklan poszczepiennych. Moim zdaniem zdecydowanie warto.

vobi jasne, ze to nieduzy koszt. Ale jak dodam jeszcze rota, pneumo... a poza tym place na opieke zdrowotna, wiec nie bardzo usmiecha mi sie doplacac. Ale pewnie skonczy sie to i tak 5w1. 6w1 jest moim zdaniem naciagana. I to grubo ;D

Glownie chodzilo mi o to, ze ta tabela na stronie szczepienia.pl nie jest rzetelna. Wprowadzaja rodzicow w blad, a tego bardzo nie lubie.

Kasia

mobka jak ja chciałam zaszczepić na pneumo, 5i1 i wzw to lekarka i pielęgniara same zaproponowały abym się z pneumo wstrzymala bo szkoda jedną noge dwa razy kłuć :hmm:
powiedziały że jeden zastrzyk na jedną noge wystarczy i że to jest duzo

podejrzewam że przy standardowym planie by nic nie powiedziały bo tam mozliwosci oszczedzenia nogi nie ma :(

fasolka1980

a wiecie, ze mozna zarzadac na pismie zeby nie szczepic dziecka na zoltaczke w szpitalu? pozniej sie szczepi w przychodni. Moja kolezanka tak zrobila i jej corka bardzo szybko sobie poradzila z zoltaczką, a my się bujalismy prawie 2 miesiace  :headbang:

my mielismy 6w1 + rota. Pneumokoki zrobimy po 1 roku

mobka - a na dodatkowe bedziesz szczepic?tzn rota i pneumo?

marax

fasolka ale o czym ty mowisz. Jak to sobie poradzila z zoltaczką - chodzi ci o tą zoltaczkę po urodzeniu zaraz ?

Kasia

Cytat: fasolka1980 w 25 Mar 2010, 12:59:39a my się bujalismy prawie 2 miesiace  headbang

a z czym sie bujaliscie?
my szcepilismy w szpitalu i :hmm: z nic małemu nie było. ale nie wiem za bardzo co mogło sie dziać, moze czegos nie zauwazyłam :hmm:

abkasia

Cytat: maraxela w 25 Mar 2010, 13:02:00
fasolka ale o czym ty mowisz. Jak to sobie poradzila z zoltaczką - chodzi ci o tą zoltaczkę po urodzeniu zaraz ?
no wlasnie!.... to nei ma zwiazku, bo to nie ta zoltaczka.. ;)

Kasia

Cytat: maraxela w 25 Mar 2010, 13:02:00chodzi ci o tą zoltaczkę po urodzeniu zaraz ?

o fizjologiczną chodzi?
ona chyba jest niezależna od szczepienia :hmm:

Michał miał bardzo małą, bardzo
w zasadzie w ciągu 4 dni przeszła, w szpitalu nas nawet nie zatrzymali, chociaż na inflanckiej to tylko mocne przypadki zatrzymywali

vobi

Cytat: fasolka1980 w 25 Mar 2010, 12:59:39a wiecie, ze mozna zarzadac na pismie zeby nie szczepic dziecka na zoltaczke w szpitalu? pozniej sie szczepi w przychodni. Moja kolezanka tak zrobila i jej corka bardzo szybko sobie poradzila z zoltaczką, a my się bujalismy prawie 2 miesiace

fasolka, ale przeciez "bujaliscie sie" z zoltaczka fizjologiczna, a szczepienie jest na wzw B, to chyba nie ma ze soba nic wspolnego? Poza tym, wiekszosc dzieci jednak jest szczepiona w szpitalu na zoltaczke, a stosunkowo niewiele (przede wszystkim wczesniaki) przechodzi taka "poglebiona" zoltaczke. Wydaje mi sie, ze szczepienie nie ma na to zadnego wplywu :hmm:

Dodany tekst: 25 Mar 2010, 13:05:00

o, widze ze sie troche spoznilam :mocking:

marax

tak powstają wlasnie slawne opowiesci o szkodliwosci szczepien pt jedna mama drugiej mamie powiedziala . Glupotą jest nieszczepienie dziecka w szpitalu bo to tam jest najwieksza ekspozycja na wzwB . A zoltaczka fizjologiczna to zupelnie inna "choroba" to tak jakby porownac grypę do sepsy w oby dwoch wystepuje ten sam objaw gorączka .

abkasia

Cytat: Kasia w 25 Mar 2010, 13:04:06

o fizjologiczną chodzi?
ona chyba jest niezależna od szczepienia :hmm:

Michał miał bardzo małą, bardzo
w zasadzie w ciągu 4 dni przeszła, w szpitalu nas nawet nie zatrzymali, chociaż na inflanckiej to tylko mocne przypadki zatrzymywali
niezalezna.. to ze szczepieniem nie ma nic wspolnego!
w 1 dobie szczepi sie na wzw B,
a zoltaczka fizjologiczna to jest procef fizjologiczny zupelnie na innym podlozu.. ;)

Dodany tekst: 25 Mar 2010, 13:10:51

dobra, fasolinie sie pomerdalo... :D
ale juz teraz jej sie nie pomyli..., :D

marax

wczoraj slyszalam grozby mlodego taty do ginekologa ze do sadu poda szpital bo noworodek ma
'zoltaczke" lol lol

mobka

Cytat: fasolka1980 w 25 Mar 2010, 12:59:39mobka - a na dodatkowe bedziesz szczepic?tzn rota i pneumo?

Mysle, ze tak, tylko musze jeszze sobie przypomniec kiedy i na co sie szczepi. Bo byc moze bedziemy szczepic troche pozniej. zobacze. Ale mam w planach.

Na pewno nie bede szczepic pozniej na grype. No chyba, ze trafi mi sie chorowite dziecko. I chyba wzw a odpuszcze.

I nad ospa sie zastanawiam. Tyle, ze ospa nie jest jakas bardzo droga. Zobacze.

abkasia

mobkaospa chyba wlasnie jest droga, bo jest kilka dawek i kazda platna po ok 200zl.. ale dokladnie nei wiem, jeszcze sie tym nie interesowalam.. :D

marax, a niech pozywa!!!!  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

mobka

Cytat: abkasia w 25 Mar 2010, 13:20:09
mobkaospa chyba wlasnie jest droga, bo jest kilka dawek i kazda platna po ok 200zl.. ale dokladnie nei wiem, jeszcze sie tym nie interesowalam.. :D

marax, a niech pozywa!!!!  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

No jedna dawka z tego co marax pisala kosztuje 189zl. Ale ile jest dawek tez jeszze nie sledzilam ;D Problem nie na teraz ;) A powieklania po ospie rzadkie chyba. przynajmniej ja jakis drastycznych opowiesci nie slyszalam. Ide na ten spacer w koncu ;D

abkasia

a czekaj moze to wszystkie razem kosztuja 200