Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

magdalinska

szczepic na rotawirusy? jak radzicie? lekarka mowila ze nie musimy, bo to sie leczy łatwo, ale radzi zaszczepic na pneumo i meningokoki....
kurde, sama nie wiem :/ chyba skłaniam sie ku szczepieniu

abkasia

ja szczepilam, bo czeto u takiego malucha rota konczy sie szpitalem i to jest bardzo niebezpieczne bo sie maluch moze odwodnic..

Angie

magdalinska ja szczepiłam na rota i pneumokoki, bo się naczytałam że rota takie
maluchy zle przechodzą ;D  Zaszczepiłam na pneumokoki a po roku zaszczepię na meningokoki.

OlaFasola

Ja będę szczepić, bo jak mówi abkasia, u maluszków często kończy się szpitalem, a ja bardzo chcę mu tego oszczędzić. Więc jak masz możliwość to chyba lepiej zaszczepić.

zuzia

Cytat: abkasia w 17 Mar 2010, 11:49:05
ja szczepilam, bo czeto u takiego malucha rota konczy sie szpitalem i to jest bardzo niebezpieczne bo sie maluch moze odwodnic..
\
to samo powiedziała mi siostra K. - pediatra. stwierdziła, że zaszczepię.

marax

ospa koszt 189 zl dane aktualne z dzisiaj :)

Dodany tekst: 17 Mar 2010, 17:24:48

magdalinska jak wam to nie zrujnuje budżetu to zaszczep

magdalinska

Cytat: maraxela w 17 Mar 2010, 17:23:37
ospa koszt 189 zl dane aktualne z dzisiaj :)

Dodany tekst: 17 Mar 2010, 17:24:48

magdalinska jak wam to nie zrujnuje budżetu to zaszczep
nie zrujnuje, damy rade ;)
to pewnie zaszczepie, tym bardziej ze mam cały czas w głowie, ze mały tylko na sztucznym od poczatku i moze rózne rzeczy łapac

abkasia

Cytat: golinda w 17 Mar 2010, 17:48:07
ale na pneumo to chyba jest sens dopiero jak dziecko do przedszkola idzie, czy nie?
młodsze czy starsze dziecko gorzej reaguje na te szczepionki? mam dylemat, bo synke kolezanki w szpitalu wyladowal po pneumo

ja szczepilam nie dzialo sie zupelnie nic.

abkasia

Cytat: golinda w 17 Mar 2010, 17:49:31
ile Hugo miał jak go szczepiłaś?
na pneumokoki zgodnie z kalendarze szczepien... musialabym w ksiazezce sprawdic, bo nie pamietam..
ale ja sie pytalam pediatry, czy to szczepienie nie jest grozne i czy szczepic, tro powiediziala ze jest bezpieczne, jest jaka nowa generacja i zebyszczepic koniecznie...

magdalinska

Cytat: sputnik w 17 Mar 2010, 17:40:34
magdalinska Ty w ogóle nie karmisz? nie karmiłaś?
nic a nic........ najpierw nie chcial jesc z piersi/nie umial, jak zalapal to sie zorientowalam ze nie mam pokarmu..... po kilku dniach mojej meki i placzu dalam sobie spokoj

abkasia

golinda my szczepilismy jak maly skonczyl 2 mies. W sumie sa 3 dawki. szczepilismy prevenarem

Dodany tekst: śro 17 mar 2010 19:27:51 GMT-1

tu jest o schemacie szczepinia prevenarem:
Niemowlęta w 2-6. miesiącu życia:
Podstawowy cykl szczepienia obejmuje trzy dawki, każda po 0,5 ml, pierwsza dawka zwykle podawana w drugim miesiącu życia, przy zachowaniu odstępu przynajmniej 1 miesiąca pomiędzy dawkami. Czwartą dawkę zaleca się w drugim roku życia.
Alternatywnie, jeżeli Prevenar jest podawany w ramach obowiązującego programu szczepień, można rozważyć zastosowanie 2-dawkowego schematu szczepienia. Pierwsza dawka może być podana od drugiego miesiąca życia, druga dawka przynajmniej 2 miesiące później, a trzecia (uzupełniająca) w 11-15 miesiącu życia (patrz punkt 5.1).
Starsze niemowlęta i dzieci, które nie były wcześniej szczepione:
Niemowlęta w wieku 7-11 miesięcy: dwie dawki, każda po 0,5 ml przy zachowaniu odstępu przynajmniej 1 miesiąca pomiędzy dawkami. Trzecią dawkę zaleca się w drugim roku życia.
Dzieci w wieku 12-23 miesięcy: dwie dawki, każda po 0,5 ml przy zachowaniu odstępu przynajmniej 2 miesięcy pomiędzy dawkami.
Dzieci w wieku 24 miesięcy – 5 lat: jednorazowa dawka.

wiecej:
http://www.wyeth.pl/StronaG%C5%82%C3%B3wna/Produkty/Lekinarecept%C4%99/Prevenar/tabid/145/Default.aspx

foszek

Mysmy juz przyjeli wszystkie 4 dawki na pneumokoki, ostatnia byla teraz  4 marza, za wyjatkiem bolesnosci w miejscu szczepienia, malemu nic nie bylo. Przy 2 i 3 dawce troche goraczkowal, jednak nie dluzej niz 24h. Najgorzej zniosl szczepienie na swinke, ospe, odre i rozyczke, po tygodniu dostal wysokiej goraczki w granicach 39-40 st, zakonczonej po 3 dniach wysypka 2 dniowa.

Angie

U nas dotychczas po żadnej szczepionce nic się nie działo. Temperatury nie było ;D
Pneumo wzięła Lena już 3 dawki. 4 jest jakoś pózniej.

foszek

Cytat: Angelos w 17 Mar 2010, 20:56:22
U nas dotychczas po żadnej szczepionce nic się nie działo. Temperatury nie było ;D
szczesciara :D

martullek

u nas po 2 dawce 6w1 był spory obrzęk i podwyższona temperatura, ale obyło się bez leków zbijających gorączkę. na pneumokoki jeszcze nie szczepiłam, myślę czy zacząć po 6 m-cu czy po roku

magdalinska

Cytat: sputnik w 17 Mar 2010, 20:56:06
:( nie wiedziałam :(
:friends: na poczatku bylam podłamana, teraz juz mi przeszło. czasami tylko mysle, ze nie daje mu tego najwazniejszego co powinnam, juz na starcie ma gorzej niz inne dzieci, ale z drugiej strony tlumacze sobie, ze nie on jeden na butelce wychowany, moja mama tez w ogole nie karmiła, bo nie miała pokarmu i jakos zyjemy

ja chyba pneumokoki odłoze na pozniej, po roku dopiero

aja

Cytat: Angelos w 17 Mar 2010, 20:56:22U nas dotychczas po żadnej szczepionce nic się nie działo. Temperatury nie było
u nas tez -
zupełnie bezobjawowo
zaszczepiony na wszystko :) a czy to dobrze, to pewnie okaze sie za iles tam lat....

vobi

magdalinska  :hugsurprise: Hanka tez od poczatku butelkowa, zyje, rosnie i pyskuje - jak sie nie da piersia karmic (z jakiegokolwiek powodu), to chyba lepiej odpuscic a nie zamartwiac sie podajac butelke z modyfikowanym ;)

abkasia

u nas tez po zadnej szczepionce do tej pory nie bylo zadnych dzialan niepozadanych, po meningo tez wsztko ok :D

magdalinska

vobi  :beer:  ja tak samo mysle, ale czasami mnie tylko zal ogarnia ;)

vobi

Cytat: sputnik w 18 Mar 2010, 10:39:21aaa! żeby nie było, że ja jakieś "uwagi" mam do niekarmienia
spoko, nawet mi to przez mysl nie przeszlo :D

Kasia

Cytat: Angelos w 17 Mar 2010, 20:56:22

to tak jak u nas :) żadnej reakcji :D

Dodany tekst: 24 Mar 2010, 23:20:03

magdalinska z dziećmi róznie bywa :) mój chrzesniak piersiowy a chorował czesto, michał butelkowy a na razie zdrowy i wstystko OK :)
nic sie nie martw  :empathy:

mobka

Wiecie co? Tak patrze na ten kalendarz szczepien i nie kumam. Wszystkie pisalyscie, ze na wzw b wasze dzieci byly szczepione w szpitalu. A wg tej tabeli wyglada na to, ze dziecko w szpitalu nie powinno byc w ogole szczepione i pierwsze szczepienie wypada dopiero w 2m-cu, jesli chce sie korzystac ze szczpionek 5w1(6w1).

A skoro byly wasze dzieci na wzw b szczepione w szpitalu, to pozniej kiedy podawalyscie pierwsza szczepionke 5w1(6w1)?

W ogole widze kolejna niescislosc. 5w1 nie zawiera wzw b, patrzac w tabele pierwsza szczepionka wzw b przypada dopiero w 7m-cu i jest tylko jedna dawka.

Natomiast przy szczepionce 6w1, ktora zawiera wzw b, mamy ja podawana 4 razy. Rozumiem, ze tu te dawki sa jakies inne pewnie. A  mozna 6w1 szczepic jesli dziecko w szpitalu zwykla przeciw wzw zaszczepili?

Kasia

Cytat: mobka w 25 Mar 2010, 08:52:48A skoro byly wasze dzieci na wzw b szczepione w szpitalu, to pozniej kiedy podawalyscie pierwsza szczepionke 5w1(6w1)?

były szczepione w szpitalu i dalej zgodnie z kalendarzem szczepień