Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

marax

sposobem tgz szczepionki pandemicznej jest specjalna przyspieszona procedura. Jakby szczepionki pandemiczne produkowano kilka lat to pokazaloby sie ze nie ma kogo szczepic bo niktjuz nie zyje :)

Dodany tekst: 03 Lut 2010, 16:07:56

pomija sie tam chyba faze badan na zwierzetach do minimum skraca sie inne fazy . Faktem jest ze zaszzepiono kilkamilionow osob i wiekszych efektow ubocznych nie zanotowano . Zawsze moga sie pojawic efekty odlegle ale takie tez moga sie pojawic w przypadku przbadanych przez lata sczepionek . Mozna wiec sadzic ze mimo ze opracowana w tak szybkim tempie to jest dla ludzi bezpieczna .

Dodany tekst: 03 Lut 2010, 16:09:50

w polsce nie mozna sie w ogole zaszczepic wiec nie ma co dywagowac :) trzeba chyba oddzielic watek afery od watku samej szczepionki i jej skutecznosci .

mayagaramond

taaak, rozmuchaly, wymyslily tez kilka tys osob, ktore na grype zmarlo...

Cytat: salsa w 03 Lut 2010, 15:45:13a państwa bogatsze, które nakupiły tego w obłędnych ilościach nie wiedzą co z tym zrobić

chcialabym wiedziec jaki podnioslby sie raban gdyby nie zakupily i procent zachorowan bylby wyzszy. Przeciez nikt nie jest panem bogiem, zeby wiedziec jak wirus bedzie sie rozprzestrzenial.

Better safe than sorry.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

Cytat: mayagaramond w 03 Lut 2010, 16:10:07
taaak, rozmuchaly, wymyslily tez kilka tys osob, ktore na grype zmarlo...

chcialabym wiedziec jaki podnioslby sie raban gdyby nie zakupily i procent zachorowan bylby wyzszy. Przeciez nikt nie jest panem bogiem, zeby wiedziec jak wirus bedzie sie rozprzestrzenial.

Better safe than sorry.

maya co roku orownywalny procent osob umiera na powiklania grypy

mayagaramond

Cytat: vobi w 03 Lut 2010, 16:01:59
dokladnie - to jakim cudem szczepionka na swinska grype byla dostepna w tym samym sezonie, w ktorym ten "szczep" (rodzaj? nie wiem jak to nazwac) sie pojawil w szerszej skali?

to sie nazywa procedura mock up, bez  niej nie byloby szans na wprowadzenie zadnej szczepionki przeciwko pandemii.

Dodany tekst: 03 Lut 2010, 16:17:15

Cytat: maraxela w 03 Lut 2010, 16:11:09
maya co roku orownywalny procent osob umiera na powiklania grypy

tak, ale nikt nie jest w stanie przewidziec na 100% jak grozny jest wirus. Teraz ludzie krzycza, ze po co bylo to kupowac (tutaj tez), ciekawe co by powiedzieli, gdyby doszlo do pandemii i rzad szczepionek by nie kupil, bo "jakos to bedzie".

A to co piszecie tutaj o dopuszczeniu szczepionki do obrotu jest porpstu najzwyczajniej w swiecie bzdura, bo przepisy to b. dokladnie reguluja, tylko zamiast poczytac sobie np. strony EMEA ludzie czytaja super express.

http://www.ema.europa.eu/influenza/other_information/guidance_for_industry.htm

http://www.ema.europa.eu/pdfs/human/vwp/471703en.pdf
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

ej halo - ale AH1N1 nie pojawil sie w 2009 ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 03 Lut 2010, 16:19:20
ej halo - ale AH1N1 nie pojawil sie w 2009 ;)
no tak ale w obrebie tego jest chyba kilka roznych wariacji i tn szczep byl akurat nowy

vobi

Cytat: mayagaramond w 03 Lut 2010, 16:11:13
A to co piszecie tutaj o dopuszczeniu szczepionki do obrotu jest porpstu najzwyczajniej w swiecie bzdura, bo przepisy to b. dokladnie reguluja, tylko zamiast poczytac sobie np. strony EMEA ludzie czytaja super express.

maya,normalnie pojde dzisiaj dac na msze w naszym wiejskim kosciele w podziekowaniu za twoje madrosci, gdyby nie Ty nie oderwalabym sie od superexpresu

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela ja sie nie znam, ale nie da rady robic szczepionek z zalozeniami grupy odgornej i tylko zmodyfikowac na nowy szczep ? :> tzn ja bym tak postapila i moze od razu wymyslili dobra szczepionke? :> nie upieram sie, tylko tak glosno mysle, bo ja jestem z frakcji nieszczepiacej na grype ;) jakby tak codziennie w wiadomosciach podawali odsetek zmarlych po zwyklej grypie z powiklaniami to by wyszlo pewnikiem wiecej ;)

www.annawilk.pl

marax

maya jasne ze reguluja to wszystko przepisy takze wewnetrzne danego kraju  . To sa dwie rozne sprawy szczepionka i jej dzialanie a zasadnosc zakupu tak duzych ilosci , wprowadzanie w bląd calych państw ,manipulacja mediami to wszystko trzeba rozgraniczyc -pytanie bylo czy warto szczepic moim zdaniem sprawa jest warta zastanowienia bo szczepionka okazala sie bezpieczna jest darmowa skuteczna -szczep krązy w srodowisku wiec na pewno bedzie jeszcze nie raz wracal ...............

aniak1211

Nigdy nie szczepilam sie na grype i nie mam zamiaru,
ale tu chodzi o dziecko i o swinska,
nie wiem co robic,musze to jeszcze przemyslec.

marax

zwierzak przepraszam ale ja cie nie rozumiem lol lol z nie rozumiem twojego pomyslu )

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 03 Lut 2010, 16:23:04maraxela ja sie nie znam, ale nie da rady robic szczepionek z zalozeniami grupy odgornej i tylko zmodyfikowac na nowy szczep

tak to jest wlasnie robione. Po to wkleilam linki do dokumentow z emea, bo tma jest dokladnie napisane jak szczepionki pandemiczne sa dopuszczena. I gdyby jakis z panow dzienikarzy je przeczytal to nie wypisywaliby bzdetow w gazaetach i nigdy by sie nie pytal "jak to mozliwe, ze szczepionke tak szybko dopuszono"

Bo przeciez w przypadku pandemii rozsadniejszym byloby rozpoczac badania nad nowa szczepionka i wypusic ja za 5 lat...

Dodany tekst: 03 Lut 2010, 16:36:29

Cytat: vobi w 03 Lut 2010, 16:21:34maya,normalnie pojde dzisiaj dac na msze w naszym wiejskim kosciele w podziekowaniu za twoje madrosci, gdyby nie Ty nie oderwalabym sie od superexpresu

zamiast skoncentowac sie na dokumentach do ktorych linki wkelilam Ty, jak zwykle, popisujesz sie sarkazmem.

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela no proste logiczne :D skoro nowy szczep AH1N1 przynalezy do grupy AH1N1 to zapewne z jakiegos powodu - prawdopodobnie nie przez to, ze jest rozowy na koncach, albo ze ma rzesy, tylko z powodu podobienstwa do reszty grupy ;) skoro grupa AH1N1 jest znana juz dlugo i byla na to szczepionka, to poprzez analogie nie mozna od niej wyjsc i szukac obok gotowej szczepionki modyfikujac tak jak szczep sie zmodyfikowal zamiast brak na przyklad szczepionke na rozyczke i od niej wychodzic? :>

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: vobi w 03 Lut 2010, 16:21:34
maya,normalnie pojde dzisiaj dac na msze w naszym wiejskim kosciele w podziekowaniu za twoje madrosci, gdyby nie Ty nie oderwalabym sie od superexpresu

he he he lol lol lol lol

boskie :beer:

wiecej ludzi umiera na "zwykłą" grypę
w Małopolsce w tym roku było duzo mniej zachorowań na grypę niz w poprzednich latach
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

marax

zwierz niby to jest proste ale ty patrzysz ta z ogolnie . Zobacz sobie na dokladna budowe wirusa jest tak skaplikowany ze mowiac po strefowemu  cycki opadają lol to ze on ma nazwe A1 N1 to tylko mowi o jego budowie zawnetrznej bodowie tgz oslonki a wirus sklada sie ze swojego servca czyli RNA jednoniciowego podzielonaego na 7 fragmentow ktore mogą wzajemnie sie ze soba mieszac dajac mieszanki wybuchowe (moga tez laczyc sie wirus ktore maja takie same nazwy ale zupelnie inne "serce" i to daje wlasnie niespodziewane efekty . Calyt czas mielismy epidemie grypa A1 N1 jednak pod ta nazwa kryje sie tylko tak mowiac po chlopskiemu ubranie wirusa a jego "serce " jest w RNA .W RNA jest wlasnie 7 do osmiu czesci ktore moga sie wzajemnie ze soba mieszac dajac bardzo duzo kombinacji -stad mowilo sie o mutacji wirusa. To ze szczepiona jest skuteczna na "ubranie" nie oznacza ze bedzie juz skuteczna na "serce "  . No i jeszcze ubranie w postaci literek A1 i N1 ma chyba jeszcze swoje podtypy . Jest tam jeszcze kilka innnych wariacji w postaci bialek transkrypcyjnych . Moze to dosc infantylnie tlumacze ale jakby kytos chcial sobie naukowo poczytac to polecam stronę
http://pml.strefa.pl/ePUBLI/123/18.pdf

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela no ale przynajmniej ubranie mamy juz z glowy - czyli dobrze mysle ;) ze moze acz nie musi byc szybko ;) nie przypuszczalam, ze wirus wewnatrz jest prosty i tak nie twierdzilam, tylko ze moze sie zdarzyc, ze mutacja jest na tyle podobna, ze jedziesz z koksem od razu a nie potrzebujesz 100 lat badan ;)

www.annawilk.pl

marax

To jak bedzie dzialac wirus nie zalezy od jego oslonki ale od wnetrza RNA .Wczesniej istnial inny wirus a1n1 o zupelnie innej budowie kwasu nukleinowego . milismy tez do czynienia w tym roku z wieloma rodzajami szczepu a1n1 i chyba szczepionki nie dzialaly we wszystkich krajach

Dodany tekst: śro 03 lut 2010 17:31:49 GMT-1

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 03 Lut 2010, 17:26:35
maraxela no ale przynajmniej ubranie mamy juz z glowy - czyli dobrze mysle ;) ze moze acz nie musi byc szybko ;) nie przypuszczalam, ze wirus wewnatrz jest prosty i tak nie twierdzilam, tylko ze moze sie zdarzyc, ze mutacja jest na tyle podobna, ze jedziesz z koksem od razu a nie potrzebujesz 100 lat badan ;)
wszystko moze sie zdarzyć . Najczesciej w drodze przypaku powstaja najlepsze rozwiazania :) moze aczkolwiek nie musi . Jezeli chodzi o szczepinki to nie ma pewnosci czy albo kiedy sie szczepionke uda wyhodować . Sa prawie zawsze miliony mozliwosci ktore trzeba rozpatrzyc i czesto jak juz jestesmy u celu wirus mutuje i szukamy od nowa. Ja sie na tym nie znam tym sie zajmuje biotechnologia farmacja -ja to tak znam ze studiow tylko bardzo ogólnie

Dodany tekst: 03 Lut 2010, 17:34:06

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 03 Lut 2010, 17:26:35
ubrania ma ponoc jeszcze w obrebie tego np A1 jakies mozliwosci dalszego podzialu na inne podtypy (no musialabym miec czas zeby wglębic sie w ten tamat tak juz molekularnie a jak na razie musze isc do roboty :(

mayagaramond

Tu jest dokladnie opisane jak powstaja szczepionki pandemiczne:

Is there a way to speed up the availability of pandemic flu vaccines?

Yes, there is. The new European procedure, which was established by the Commission and implemented by the EMEA, allows manufacturers to gain an authorisation for a 'mock-up' vaccine before a pandemic has occurred.
A mock-up pandemic influenza vaccine is a vaccine that mimics the future pandemic influenza vaccine in terms of its composition and manufacturing method. However, because the virus strain causing the pandemic is not known, the mock-up vaccine contains another flu strain instead. This is a strain that is not circulating in humans, and to which humans have not been exposed in the past. This enables the company to test its vaccine in preparation for any flu pandemic that may occur in the future, by carrying out studies with the mock-up vaccine that predict how people will react to the vaccine when the strain causing a pandemic is included.

http://www.ema.europa.eu/pdfs/general/direct/pr/50155706en.pdf

(to jest strona Europejskiej Agencji Lekow).

A na tekst o teleexpresie zareagowalyscie zgodnie z zasada "walnac w stol nozyce sie odezwa", jakby ktoras z was poczytala oficjalne wytyczne agencji lekow  i nie polegala calkowiecie na mediach, to by nie dziwila sie jak to mozliwe, ze szczepionka byla tak szybko dostepna.  Trudno, zeby szczepionke przeciwko pandemii wprowadzano 5 lat pozniej.

Fakt, ze w Polsce zachorowan bylo niewiele, ale w DE zachorowalo w listopadzie bylo prawie 30 000 zachorowan, a co sie dzialo na ukrainie?

salsa

MAya - daj spokoj :D :D mnie tekst Vobi ubawił bo był... śmieszny ;) That's all folks :D

i nie dziwie sie czy była szybko czy nie szybko, chyba sie nawet na ten temat nie wypowiadałam - po prostu dla mnie to była rozdmuchana afera :)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

siog

ja zaszczepilam mala na swinska grype

aniak1211

siog
I jak mala zareagowala na szczepionke???
Miala goraczke czy cos???

siog

Cytat: aniak1211 w 03 Lut 2010, 23:20:57
siog
I jak mala zareagowala na szczepionke???
Miala goraczke czy cos???

nic wogole. nawt nie pisknela jak zostala ukluta.

szczepionka jest darmowa i nic sie nie dzieje, to jakies sluchy glupie ze cos tam itd itp

marax

szczepicie przeciw ospie wietrznej ??? ja sie zdecydowalam zaszczepic ale nie mam czasu zeby sie wybrac w koncu do osrodka .

brawurka