Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

olcia

marax

organizm codziennie wytwarza przeciwciala ,codziennie jest atakowany wieloma patogenami wiec takie szczepienie nic mu nie zrobi .nie wiem czy wicie ale ponoc codziennie u czlowieka powstaja komorki nowotworowe ktore zdrowy organizm umie wyeliminować. Ja jestem za szczepieniami

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 18:22:31 GMT-1

priorytetem powinny byc meningokoki ,pozniej pneumo a na koncu rota-w skali od najbardziej groznych i czestych .

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 18:23:18 GMT-1

olcia gdzie studiujesz w Warszawie na ktorym roku ?

Angie

maraxela a czemu meningokoki zalecane sa po pierwszym roku życia
a pneumokoki wcześniej? Lepiej szybciej szczepić na meningokoki?

marax

Cytat: Angelos w 07 Sty 2010, 18:26:12
pierwsze slysze ze sa zalecane po 1 roku zycia .Z wykresu ktory wkleilam wynika ze wlasnie to one w 90% wywoluja zapalenie opon mozgowych a nie pneumokoki.

elve

moze ff produkujace szczepionke p/pneumokokom wydaja wiecej na promocje :P

marax

zaraz doczytam dlaczego jest tak w tych kalendarzach

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 18:31:59 GMT-1

no nie wiem dlaczego moze autorem tego kolorowego kalendarzyka jest ta sama firma co puszcza ta swietna reklamę ? na meningokoki mozna szczepic od 2 miesiaca to one najczesciej atakuja niemowlaki wiec moze mnie ktos oswieci dlaczego nie ma ich w kalendarzu ?

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 18:35:08 GMT-1

Cytat: elvelve w 07 Sty 2010, 18:29:06
moze ff produkujace szczepionke p/pneumokokom wydaja wiecej na promocje :P
pytanie tylko dlaczego lekarze tez w to wierzą i dlaczego nie informuja ? ostatnio wdlalam sie z pediatra w dluga dyskusje i ona twierdzila ze na meningo nie trzeba szczepic .....................

Angie

Coś mi się teraz kojarzy, że gdzieś czytałam, że szczepi się powyżej
roku, bo rzadko dzieci wcześniej chorują na choroby związane z meningokokami.
Z kolei pneumokoki atakują wcześniej. Może to być prawda?  :hmm: :hmm:

Na meningokoki po pierwszym roku życia szczepi się chyba jedną dawką,
a jak wcześniej to są chyba dwie  :hmm: :hmm:

marax

Cytat: Angelos w 07 Sty 2010, 18:39:22
Coś mi się teraz kojarzy, że gdzieś czytałam, że szczepi się powyżej
roku, bo rzadko dzieci wcześniej chorują na choroby związane z meningokokami.
Z kolei pneumokoki atakują wcześniej. Może to być prawda?  :hmm: :hmm:

Na meningokoki po pierwszym roku życia szczepi się chyba jedną dawką,
a jak wcześniej to są chyba dwie  :hmm: :hmm:

wkleilam kilka postow nizej analizy z Polski przejrzyj sobie

elve

po pierwszym roku jedna dawka + przypominajaca
po drugim roku tylko jedna dawka

olcia

tak maraxela studiuje w Warszawie na 6. roku aktualnie wiec już na szczęście niewiele do końca :dance:
A co do szczepień w pełni się z Tobą zgadzam co do priorytetów. Nie wiem dlaczego niektórzy pediatrzy nie zalecają szczepień czy nie mówią o nich rodzicom ale to chyba Ci co pracują w przychodniach i nie muszą później leczyć tych zapaleń opon czy posocznic na oddziałach. Ja już się wystarczająco napatrzyłam i moje dzieci w przyszłości na pewno zaszczepię na meningokoki i pneumokoki. Co do rota mam mieszane uczucia, ale być może też jako, że planuję być pediatrą-neonatologiem więc będę te wszystkie wirusy i bakterie do domu znosić.

marax

ee tam zaraz znosic zanim przyjedziesz do domu to zgina w tych warunkach . przeciez one sa stasznie wrazliwe na temperature.Plym mr musisz niesc w cieplarce. Widzialas kiedys lekarza zakaznika chorego na sepse meningokokowa/pneumokokowa ? u nas sie zastanawiali czy szczepic zakaznikow ale doszli do wniosku ze od lat nikt nei zachorowal a maja z tym stycznosc codziennie

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 19:23:34

ja na 5 we Wroclawiu 2 lata mi moja corcia zabrala ze studiow ale tez juz sie nie moge doczekac finalu.

olcia

przepraszam że nie na temat ale już ostatnie pytanie do maraxelli - jak radziłaś sobie z ciążą na studiach, dużo opuszczałaś? Ja chciałabym jak najszybciej zajść w ciąże ale nie chce, żeby mi się studia przez to przedłużyły  :P Planuje zacząć starania w marcu-kwietniu tak, żeby jeszzcze planowo rozpocząć staż

marax

Cytat: olcia w 07 Sty 2010, 19:27:34
przepraszam że nie na temat ale już ostatnie pytanie do maraxelli - jak radziłaś sobie z ciążą na studiach, dużo opuszczałaś? Ja chciałabym jak najszybciej zajść w ciąże ale nie chce, żeby mi się studia przez to przedłużyły  :P Planuje zacząć starania w marcu-kwietniu tak, żeby jeszzcze planowo rozpocząć staż
no musialam przerwac od poczatku ciaza byla zagrozna :( stracilam w sumie 2 lata ale coz. wiesz co szczerze to teraz masz najlepszy czas na zajacie w ciaze. Moi znajomi teraz juz skonczyli bo ja jestem 2 lata do tylu - na stazu sa takie luzy ze chodza do pracy co 3 dzien na pre godzin. Mowia ze lepszego okresu w zyciu to nie mieli

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 19:32:50

staz to jest u nas formalnosc. Dziewczyny masowo zachodza w ciaze i nikt nie robi problemow nawet jak nie chodza często na staz . Zachodz teraz lepszego czasu nie bedzie

olcia

też tak słyszałam dlatego planuje już niedługo zacząć starania żeby na stażu być w ciąży i urodzić. a nie wiadomo jak szybko uda się zajść w ciąże.

zwierzatko_mojej_mamy

olcia moja mac jest ped+neo i znosila wszystko i mialam najwyzsza frewencje w podstawowce lol lol opuscilam tylko kilka dni na swinke przez cala szkole lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

vobi

zwierzatko_mojej_mamy ale - sadzac po Twojej sygnaturce - Ty masz konskie zdrowie ;D

marax

zwierz teraz juz szczepia na swinke wiec mialabys 100%

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela to moze lepiej, ze nie szczepili lol lol

www.annawilk.pl

marax

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 07 Sty 2010, 21:26:07
maraxela to moze lepiej, ze nie szczepili lol lol
a co w koncu wyglądalaś jak czlowiek ??? lol lol lol lol lol

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 21:56:40

zwierz to byl zart ;p

mayagaramond

Cytat: Angelos w 07 Sty 2010, 18:26:12

w DE STIKO (Stala komisja ds szczepien) zaleca szczepienie na meningokoki od 2 m-ca zycia. Do 12 m-ca dzieci dostaja dwie dawki, po 12 miesiacu jedna.

Pneumokoki zalecane tez od 2 miesiaca do 24. PO 24 m-cu podawany jest inny rodzaj szczepionki.

Tu jest kalendarz:

http://www.rki.de/cln_179/nn_1270420/DE/Content/Infekt/Impfen/STIKO/Empfehlungen/Aktuelles/Impfkalender,templateId=raw,property=publicationFile.pdf/Impfkalender.pdf

Nie ma w PL jakiegos niezaleznego gremium, ktore opracowuje kalendarz szczepien?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

maya owszem jest tyle ze nikt go nie drukuje za darmo na scianach przychodni , nie rozdaje go rodzica w kolorowych ulotkach itp to co dostaje rodzice to jest prawda ale niepelna :) firma ma kase i poleca swoje produkty a ze rozmija sie troche  z prawda .......................

Dodany tekst: pią 08 sty 2010 16:36:38 GMT-1

http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/Departament%20Przeciwepidemiczny/PSO2009.pdf
tutaj jest tyle ze w ogóle nie czytelny dla normalnego czlowieka

mayagaramond

Cytat: maraxela w 08 Sty 2010, 16:33:08

Dodany tekst: 08 Sty 2010, 16:36:38

http://www.pis.gov.pl/userfiles/file/Departament%20Przeciwepidemiczny/PSO2009.pdf
tutaj jest tyle ze w ogole nie czytelny dla normalnego czlowieka

nie jest taki zly, moim zdaniem czytelniejszy od niemieckiego ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

http://www.szczepienia.pl/mmw/kalendarz_szczepien.pdf
no na pewno nie tak czytelny jak ten -ale firma gsk milczy w nim o meningokokach

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela no tak - dobrze, ze dodalas, bo bym sie smiertelnie obrazila lol lol

www.annawilk.pl