Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

Angie

Mi też nie podobają się te reklamy  :crazy:

ishka82

O boszzzz, jak ja te szczepienia ogarnę :crazy: :crazy: :crazy: A czy wszystkie szczepicie skojarzonymi, czy darmowymi też? I z dodatkowych to są tylko pneumokoki, meningokoki i rotawirusy ???
Po cholerę ja tu wlazłam :headbang: :headbang: :headbang: Mam nadzieję, że będziemy mieć jakiegoś normalnego, mądrego i pomocnego pediatrę, bo ja tego w życiu nie ogarnę :thumbdown:

Kasia

Cytat: ishka82 w 07 Sty 2010, 12:43:27A czy wszystkie szczepicie skojarzonymi, czy darmowymi też?
Ja skojarzonymi bo niestety te darmowe są starszej generacji i podobno łatwiej przy nich o powikłania :zly:
no i kłucia więcej

szczepimy 5w1 ze wzgledu na niższą cenę od 6w1 i niekombinowanie z żółtaczką :D

Angie

Z takich powodów jak wymieniła Kasia szczepmy skojarzonymi.
Pierwsza dawka była 6w1, a potem już 5w1 plus jedna żółtaczka ;D

Szczepienia dodatkowe to rota, pneumokoki i meningokoki.
Nam zostały tylko meningokoki i na pewno zaszczepię ;D
Ale to chyba się szczepi po skończeniu roczku  :hmm:

Ostatnio byłam u pediatry w Gdzu, to mówił, że kilka dni wczesniej mieli
jakiegos malucha z cieżkim zapaleniem opon mózgowych
przez meningokoki :(

rubin04

Cytat: jestynka w 07 Sty 2010, 11:19:40
widze, że chyba jesteśmy jedyni, co nie szczepimy póki co dodatkowymi szczepieniami, tylko obowiązkowymi.
no jeszcze my!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kasiad

Cytat: Kasia w 07 Sty 2010, 12:47:00

szczepimy 5w1 ze wzgledu na niższą cenę od 6w1 i niekombinowanie z żółtaczką :D

my szczepiliśmy 5w1, a 2 dawki żółtaczki dokupiliśmy po 50zł za 1 dawkę  ;)

Kasia

my zółtaczkę mieliśmy za darmo, tą samą co w szpitalu.

aja

my 5w1 szczepiny + wszystko co możliwe ze wzgędu na to że mamy częsty kontakt z innymi dziećmi i czeste odwiedziny w przedszkolu
zresztą w rodzinie dziecko - mój chrześniak miał rote, wystarczył mi jego widok w szpitalu - nawet sekundy się nie zastanawiałam nad tą szczepionką

rubin04

Cytat: mayagaramond w 07 Sty 2010, 10:49:21
w takim razie moza by tez powiedziec, ze wprowadzenie w latach 50 czy 60 obowiazkowych szczepien tez bylo nagonka firm farmaceutycznych.

A nawet konwencja OZN mowi o prawie dzieci do ochrony przed chorobami, ktorych da sie uniknac.

http://www.rynekzdrowia.pl/Choroby-zakazne/WHO-szczepienia-przeciwko-rotawirusom-powinny-byc-obowiazkowe,7831,22.html

A w Niemczech te szczepienia taż sa płatne dodatkowo?
Bo u nas same rota to chyba 3 dawki po 300 zł?

Angie

rubin04 dwie dawki po około 300 zł ;D

mayagaramond

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 12:59:41
A w Niemczech te szczepienia taż sa płatne dodatkowo?
Bo u nas same rota to chyba 3 dawki po 300 zł?

to zalezy od kasy chorych. Wiekszosc chyba pokrywa koszty szczepionki.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

rubin04

no to u nas na te dodatkowe to wychodzi:
600 na rotawirusy,
pneumokiki tez 300 chyba 2 dawki
a meningokoki to nie wiem na razie ile dawek i po ile..

no ale oczywiscie jakbym dawała go do złobka to bym zaszczepiła mimo kosztów..

kasiad

Cytat: Kasia w 07 Sty 2010, 12:59:13
my zółtaczkę mieliśmy za darmo, tą samą co w szpitalu.

nam pielęgniarka w przychodni poleciła tą płatną, ze robione były jakieś badania, że organizm ją ileś tam razy lepiej toleruje czy coś takiego  ;)

Kasia

Cytat: kasiad w 07 Sty 2010, 13:15:32
nam pielęgniarka w przychodni poleciła tą płatną, ze robione były jakieś badania, że organizm ją ileś tam razy lepiej toleruje czy coś takiego  ;)

nam znowu mówili aby szczepić tym samym co w szpitalu i tylko w razie jakby nie można byo dostać tej samej szczepionki to wtedy zmieniać

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 13:19:44

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 13:13:34no to u nas na te dodatkowe to wychodzi:
600 na rotawirusy,

rubin skoro stać nas na wakacje zagraniczne to i na dziecko wydam :) najwyżej na wakacje nie pojade

chociaz milo by bylo jakby darmowe byy :)

mayagaramond

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 13:13:34
600 na rotawirusy,

to jest troche kasy...Ale z drugiej strony jak dziecko ma wyladowac w szpitalu z biegunka i Co. to juz chyba lepiej zaszczepic i sobie np. czegos nie kupic. Chociaz na pewno sa rodziny, ktore najwet jak i sobie nic nie kupia to i tak 600 zloty na zbyciu nie beda mialy...
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

kasiad

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 13:13:34
600 na rotawirusy,

rubin dziewczyny kiedyś liczyły, że to coś koło 2000 zł wychodzi ;D
więc nie każdego na to stać ;D

rubin04

Cytat: Kasia w 07 Sty 2010, 13:18:43rubin skoro stać nas na wakacje zagraniczne to i na dziecko wydam  najwyżej na wakacje nie pojadechociaz milo by bylo jakby darmowe byy
nie no to oczywiste.. A Maye pytam z ciekawości jak to w bogatszych krajach jest..

My na razie nie szczepimy bo m.in. pediatra powiedziała nam że nie ma sensu teraz skoro P. w domu będzie,  i nei ma co obciązać organizmu - ile w tym mądrosci to nie wiem, bo co lekarz to opinia, ale stwierdziłam ze po prostu odłozę te szczepienia w czasie i tyle.

kasiad

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 13:22:47

My na razie nie szczepimy bo m.in. pediatra powiedziała nam że nie ma sensu teraz skoro P. w domu będzie,  i nei ma co obciązać organizmu

nasza powiedziała dokładnie to samo  ;)

elve

rubin04 a wiesz że po ukończeniu 6 miesiecy już sie nie szczepi na rota?

Kasia

rubin chyba rota odpuszcza

a ja przegapiłam :( wywaliłam rozpiskę od lekarki i nie byłam swiadoma ze to do 6 m-ca życia :(

brawurka

ja szczepie 5w 1 + Maja teraz na pneumokoki lub meningokoki,nie wiem co pierwsze

vobi

Szczepilismy Hanie skojarzonymi 5w1, powody takie jak dziewczyny juz wyzej podaly, te szczepionki sa po ca 100 zl wiec nawet sie nie zastanawialismy.

Na rota mielismy nie szczepic, ale... w styczniu 2009 wyladowalam z Hania w szpitalu na kilka dni, kiedy zobaczylam jak zle zniosla te kilka dni (choc - poza pobraniem krwi i wkluciem wenflonu 3 razy - nie byly to bolesne badania), stwierdzilam ze wole wydac te 600 zl niz ryzykowac ze trafi znow do szpitala (wiadomo, nie jestem w stanie tego wykluczyc, ale przynajmniej ograniczyc ryzyko).

Na pneumo szczepilismy, od razu stwierdzilismy ze bedziemy szczepic, ale  szczepienie przesunelo sie w czasie bo ... Hania miala zakazenie pneumokokami drog moczowych. Mimo ze nie chodzi do zlobka, przedszkola, prawie nie ma kontaktu z dziecmi.

Na meningkoki do tej pory nie szczepilismy ... nie wiem, marax powiedz cos wiecej o tych szczepieniach, zagrozeniach itd., ok?

marax

tu sa wykresy z moich zajec
http://picasaweb.google.pl/maraxela/ZapalenieOponMogowoRdzeniowych?authkey=Gv1sRgCNDL-LCa79D_Yg#

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 16:59:51 GMT-1

według tych badan znacznie przewazaja meningokoki w wieku dzieci do lat 5

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 17:05:08 GMT-1

vobi ja bym zaszczepila to koszt ok 200 zl bo dawka jednorazowa (dziecko ma ponad rok) a spokoj bedziesz miala. Ja szczepie na wszystko nawet na ospe. Wychodze z zalozenia ze po 1 to lepsze dla dziecka a po 2 bardziej ekonomiczne. Policzcie sobie ile kosztuja leki , lekarz ,wasz czas ,zwolnienie lekarscie w pracy -mysle ze to wyjdzie o wiele wiecej niz np 200 zl za szzepienie na ospe. No nie licze juz marudnego przez kilkanascie dni dziecka i nieprzespanych nocy.

olcia

podczytują sobie ten wątek z czystej medycznej ciekawości i postanowiłam się wtrącić.
Zdecydowanie zgadzam się z maraxela. Szczepić na meningokoki. Tak jak na rota można sobie odpuścić jak ktoś bardzo nie chce bo grozi to jedynie kilkoma dniami w szpitalu i paroma kroplówkami tak meningokoki są naprawdę groźne. Poza zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych mogą też powodować piorunującą posocznicę, z którą baaaaaardzo ciężko walczyć.

vobi

maraxela ja nawet nie patrze na koszty, juz wywalilismy sporo na dotychczasowe szczepienia wiec 200 w jedna czy druga strone juz duzej roznicy nie robi. Tylko zastanawiam sie czy nadmiar szczepien nie jest przegieciem w druga strone, czy nie jest za duzym obciazeniem dla organizmu malucha. Ty nie masz takich watpliwosci?

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 17:51:21

olcia Ty tez studiujesz medycyne?