Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

vobi

Cytat: Kasia w 06 Sty 2010, 22:20:29brawurka napisała że tańsza O 30zł

aaa, to sie dogadalysmy opluty

brawurka

nieeeeeee cała szczepionka jakiejś starszej generacji kosztuje ok 30 zł

Kasia

Cytat: brawurka w 07 Sty 2010, 09:07:15
nieeeeeee cała szczepionka jakiejś starszej generacji kosztuje ok 30 zł

:padam: to teraz ja nie doczytałam lol lol lol

no 30 zł to rzeczywiscie jakiś kosmos :)

brawurka

jak mówiła to szwagierka to ja to zrozumiałam tak,że dla dwulatków jest jakaś promocja,jakieś dofinansowanie czy coś, a wczoraj dopytałam i to jakieś gówno jest. tylko czemu niektórym ją polecają? musze dopytać szwagierke jak to było

jestynka

co sądzicei o tym nowym spocie, aby szczepic dzieci? uważam , że jest to przegięcie oraz strzaszne granie na emocjom rodzicom. Moim zdaniem powinni zabronić puszczania takich materiałow
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

ja tez  nie wiem o szczepionce za 30 zl .ja np malej nie szczepilam na meningokogi zaszczepie ja dopiero teraz jedna dawka. Powiem wam tyko tyle ze pneumokoki to tak naprawde ok 20-30 % zachorowan na zapalenie opon mozgowo rdzeniowych/sepse (szczepionka chroni przed szczepami ktore tak naprawde nie sa najczesciej wystepujacymi z tego co pamietam) na zajeciach nas uczyli ze 70% to jednak niedoceniane meningokoki-teraz jestem zla na soiebie ze mnie w blad wprowadzili bo zaszczepilabym w pierwszej kolejnosci na meningokoki

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 09:27:00

Cytat: jestynka w 07 Sty 2010, 09:25:14
co sądzicei o tym nowym spocie, aby szczepic dzieci? uważam , że jest to przegięcie oraz strzaszne granie na emocjom rodzicom. Moim zdaniem powinni zabronić puszczania takich materiałow
moim zdaniem wprowadzaja w blad rodzicow. Rota to w 99% tylko biegunka do opanowania a pneumokiki u dzieci to zadkosc duzo czesciej sa meningokoki ktorych w reklamie nie ma

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 09:28:50

mam gdzies jeszcze na kompie prezentacje z zajec (klinika zakazna dla dzieci akademii medycznej) o tych zachorowaniach jak wroce to jeszcze raz przesledze te wykresy i wam wkleje jak mi przypomnicie.

zuzia

Cytat: jestynka w 07 Sty 2010, 09:25:14
moim też, zwłaszcza, że wszystkie te szczepionki o których mówią są płatne i to dość drogie. żeby chociaż z becikowego na nie starczało to inaczej a tak...

jestynka

ja nawet nie wiem z tego wszystkiego o jakich oni szczepionkach mówia, bo już mnie wkurza to wynoszenie łożeczka i robienie z pokoju dziecięcego sali szpitalnej,że nie skupiam sięna tym jakie to szczepionki zalecają

rubin04

Ja po tym jak weszłam na stronę o rotawirusach i była ankieta do wypełnienia pt "czy twoje dziecko jest zagrozone" i co bym nie zaznaczyła to zawsze wychodzilo że jest zagrożone (tak zrobiona ankieta) byłam mocno "zniesmaczona" A ta reklama o której Jestynka wspomniała to juz przegięcie i dokładnie - granie na emocjach..

Ja nie szczępię na rota.
Na pneumokoiki i meningokoki tez na razie nie szczepimy - zaszczepimy jak będzie szedł do przedszkola czyli tą 1 dawką po 2 roku życia.

Nie znam się za bardzo ale z tego co słyszałam (m.in. od pediatry) ta nagonka na szczepienia to trochę też mocna kampania firm farmaceutycznych bo wiadomo że rodzic dziecku nie odmówi..

Zastanawiałam sie też nad faktem kosztu wit D - ta w kapsułkach 30 szt to 20 zł. Ja daję teraz po 2 kapsułki/dobę. I tak sie zastanawiam że chyba żadna inna witamina nie kosztuje tyle co te dla dzieci D i K. (K w kapsułkach była chyba jeszcze droższa)

zuzia

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 10:34:50Ja nie szczępię na rota.
Na pneumokoiki i meningokoki tez na razie nie szczepimy - zaszczepimy jak będzie szedł do przedszkola czyli tą 1 dawką po 2 roku życia.
bo twój maluch zostaje w domu z tobą/babcią. jak idzie do żłobka/przeszkola to jednak moim zdaniem warto zaszczepić.
Siostra K. jest pediatrą. Pracuje w szpitalu, wiadomo - tam mają skrajne przypadki np. rota, ale mi to wystarczyło. Nasza pediatra powiedziała nt. rota tyle "u części dzieci rota wygląda tak, że zrobią 1 kupę więcej i po sprawie, a u części - że wylądują w szpitalu na kroplówce". Nie namawiała, wyraziła swoja opinię bo ją poprosiłam. a i tak zaszczepiłam

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 10:38:52

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 10:34:50Zastanawiałam sie też nad faktem kosztu wit D - ta w kapsułkach 30 szt to 20 zł. Ja daję teraz po 2 kapsułki/dobę. I tak sie zastanawiam że chyba żadna inna witamina nie kosztuje tyle co te dla dzieci D i K. (K w kapsułkach była chyba jeszcze droższa)
czemu dajesz 2?

Kasia

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 10:34:50Zastanawiałam sie też nad faktem kosztu wit D - ta w kapsułkach 30 szt to 20 zł. Ja daję teraz po 2 kapsułki/dobę. I tak sie zastanawiam że chyba żadna inna witamina nie kosztuje tyle co te dla dzieci D i K. (K w kapsułkach była chyba jeszcze droższa)

ja mam jakąś w kropelkach i ona grosze kosztuje, jakaś na V
na receptę jest

Dodany tekst: czw 07 sty 2010 10:42:43 GMT-1

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 10:34:50Ja nie szczępię na rota.

Nie znam się za bardzo ale z tego co słyszałam (m.in. od pediatry) ta nagonka na szczepienia to trochę też mocna kampania firm farmaceutycznych bo wiadomo że rodzic dziecku nie odmówi..
Jak dziecko siedzi głównie w domu lub tylko samotne spacery z mamą to póxniejsze szczepienie jest całkiem zasadne, zawsze jakaś kasa zostanie i mozna ją dla dziecka przeznaczyć :)

ale np. do nas do domu przychodzą dzieci, my różeniż spotykamy się z innymi brzdącami, chociażby strefowymi :)
jezdzimy komunikacją i po hiparmarketach też się błąkamy więc skoro moge sobie pozwolić to sczepię :)

chociaz rota chyba przegapilismy ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: zuzia w 07 Sty 2010, 10:38:41a u części - że wylądują w szpitalu na kroplówce"
no i tutaj wlasnie moja mac jest delikatnie za ;) jak pytalam o rota, to powiedziala ze "mozna zaszczepic, bo mam wlasnie 3 z rota na oddziale i przesralo ich na lewa strone" no i wlasnie lezaly jak piszesz wyczerpane, na kroplowce, biedne - takze jak tam osoba uwaza ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 07 Sty 2010, 10:43:34takze jak tam osoba uwaza

dlatego ja wychodzę z załozenia że jak jeszcze na te szczepionki uciułam to kupuję
jakby mnie nie było stać to tematu by nie było

wolę sobie ograniczyc wydatki i mieć spokojniejszą głowę o zdrowie dziecka

zuzia

Cytat: Kasia w 07 Sty 2010, 10:46:23
dlatego ja wychodzę z załozenia że jak jeszcze na te szczepionki uciułam to kupuję
jakby mnie nie było stać to tematu by nie było

wolę sobie ograniczyc wydatki i mieć spokojniejszą głowę o zdrowie dziecka

ja wychodze z tego samego zalozenia

mayagaramond

Cytat: rubin04 w 07 Sty 2010, 10:34:50Nie znam się za bardzo ale z tego co słyszałam (m.in. od pediatry) ta nagonka na szczepienia to trochę też mocna kampania firm farmaceutycznych bo wiadomo że rodzic dziecku nie odmówi..

w takim razie moza by tez powiedziec, ze wprowadzenie w latach 50 czy 60 obowiazkowych szczepien tez bylo nagonka firm farmaceutycznych.

A nawet konwencja OZN mowi o prawie dzieci do ochrony przed chorobami, ktorych da sie uniknac.

http://www.rynekzdrowia.pl/Choroby-zakazne/WHO-szczepienia-przeciwko-rotawirusom-powinny-byc-obowiazkowe,7831,22.html
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

rubin04

No zgadzam się całkowicie - jakbym posyłała naszego do żłobka czy przedszkola, albo bym miala w domu drugie dziecko złobkowe czy cos to pewnei że bym szczepiła.

Ale Mały siedzi w domu ze mną albo babcią, po marketach się nie szwęda więc (tfu, tfu!) powinno byc ok.

Cytat: zuzia w 07 Sty 2010, 10:38:41czemu dajesz 2?

daję dwie bo Pawełek miał/ma b.duze ciemiaczko i stosunkowo duzą głowkę (ostatnio na pomiarze w listopadzie miał chyba 45cm obwodu).
Na kontrolnym usg bioderek lekarka też mnie zapytała ile dajemy i powiedziała że powinniśmy dawac dwie, a dzień póżniej jak byłam u pediatry pediatra (nawet nie zdązyłam powiedzieć o tym co ta od usg mówiła) to po pomiarze główki zleciła oznaczenie poziomu D w krwi i wyszedł niedobór - bo norma jest od 30 a my mielismy 27 jakiś tam jednostek (nie pamietam w czym to było).
Ale w poniedziałek będę na wizycie i zobaczymy, może już wrócimy do 1 /dobę.

Angie

Ja też zaszczepiłam. Lena co prawda jest ze mną w domu, ale ma kontakt z innymi dziećmi,
więc uznałam, że lepiej szczepić. Poza tym w wakacje zakładalam, że może trafi do żłobka,
więc tym bardziej chciałam ją szczepić ;D
No i my szwendamy się czasem po galeriach i marketach  ;), więc to też przemawiało za szczepieniem.

Dodany tekst: 07 Sty 2010, 11:15:47

Ja też daję witaminę D w kropelkach, preparat devikap, kosztuje chyba 7zł
i zuzywamy dopiero drugą butelkę :)  Kasia ile dajesz kropli?

Kasia

Cytat: Angelos w 07 Sty 2010, 11:14:35Kasia ile dajesz kropli?
lekarka kazała jedną
a podajemy Vigantol, kończymy pierwszą butelkę

jestynka

widze, że chyba jesteśmy jedyni, co nie szczepimy póki co dodatkowymi szczepieniami, tylko obowiązkowymi.

Angie

Cytat: Kasia w 07 Sty 2010, 11:17:52
lekarka kazała jedną
a podajemy Vigantol

To znaczy, że są różne ;D  My na początku mieliśmy kroplę, a teraz dwie :)

kasiad

Cytat: jestynka w 07 Sty 2010, 11:19:40
widze, że chyba jesteśmy jedyni, co nie szczepimy póki co dodatkowymi szczepieniami, tylko obowiązkowymi.

nie jedyni  ;)
my też nie szczepimy na rota, pneumo ani meningokoki  ;)

może zaszczepimy później jak Mały pójdzie do przedszkola tą jedną dawką, ale to później  ;)
nasza pediatra od razu na drugiej wizycie powiedziała, że nie będziemy szczepić tymi dodatkowymi szczepionkami ponieważ Olek nie jest w grupie ryzyka  ;) i NA RAZIE nie ma takiej potrzeby  ;)

elve

rubin04 vigantol w krpolach jest tani ale na recepte
ale nie ma chyba alternatywy dla witaminy k

narazie szczepie na rota (pierwsza dawka juz za nami) ze wzgledu na czas kiedy trzeba ukonczyc szczepienie

na meningokoki i pneumokoki chciałabym zaszeczpic po 2 rż
ewentualnie wczesniej jesli moda treafi do zlobka przed 2 rż albo bedzie miala czeste infekcje drog oddechowych

nie wiem czy pamietacie, ale jedna reklame szczepionek zdjeli z emisji

jestynka

Cytat: elvelve w 07 Sty 2010, 12:22:20nie wiem czy pamietacie, ale jedna reklame szczepionek zdjeli z emisji

a jaka to bła reklama? nie pamiętam
elve, ania nie idzie do złobka, jak wcześniej planowaliście?

elve

jestynka u mnie złobek kosztuje niewiele mniej od niani więc szukamy niani

a reklama była z pustym łóżeczkiem i mamą wyrzucającą sobie ze nie zaszczepiła dziecka

kasiad

Cytat: elvelve w 07 Sty 2010, 12:38:17

a reklama była z pustym łóżeczkiem i mamą wyrzucającą sobie ze nie zaszczepiła dziecka

to jakaś podobna jest dalej emitowana
to nie ta sama?