Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

abkasia

my 1 dawke rotarixu mielismy jak maly mial 6 tyg.kolejna po 6 tyg.

elve

mayagaramond to i tak spory odsetek szczepień skoro są nieobowiązkowe, jestem zaskoczona, to edukacja tak działa?

czytając o szczepionkach natknęłam się na kilka forów na których rodzice sobie radzą jak nie szczepić i uniknąć kary

niewiemjaka

abkasia no to 6 tygodni czyli mam szanse, ale czemu pisza zeby przed 12 tygodniem? hmm :hmm:
polewam:)

ps juz nie wiem siet :(
"Rotarix podawany jest w dwóch dawkach w odstępie 4 tygodni. Pierwsza dawka podawana jest kiedy dziecko przekroczy 6 tygodni. Najlepiej, jeśli pełne leczenie (obie dawki) zostanie przeprowadzone zanim dziecko osiągnie wiek 16 tygodni, w każdym razie do czasu aż dziecko osiągnie wiek 24 tygodni."

abkasia

niewiemjaka
to u nas chyba prawie tak bylo bo 1 dawke mial 6.05, a kolejna- 17.06

mayagaramond

Cytat: elvelve w 26 Sie 2009, 21:26:03
mayagaramond to i tak spory odsetek szczepień skoro są nieobowiązkowe, jestem zaskoczona, to edukacja tak działa?

pewnie tak. Tutaj obowiazuje zasada "mündiger Bürger" (dojrzalego obywatela), ktory jest na tyle madry, ze sam podejmie sluszna decyzje ;) Nie wiem, moze ma to podloze historyczne - panstwo nie powinno sie wcinac w prywatne sprawy, bo moze sie "wciac" za bardzo...

A pomaga przez to, ze szczepionki refundowane sa przez kase chorych.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

dzieci ubezpieczone panstwowo do 18 roku zycia maja wszystkie leki bezplatne.

marax

Cytat: foszek w 26 Sie 2009, 21:54:53
dzieci ubezpieczone panstwowo do 18 roku zycia maja wszystkie leki bezplatne.
i tak powinno byc w normalnym kraju.W naszym kraju zaraz te leki zamiast dla dzieci trafialyby na allegro.................

mayagaramond

Cytat: maraxela w 26 Sie 2009, 21:57:26
i tak powinno byc w normalnym kraju.W naszym kraju zaraz te leki zamiast dla dzieci trafialyby na allegro.................

lol lol lol ale to jest pewnie karalne
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

Cytat: mayagaramond w 26 Sie 2009, 22:02:46
lol lol lol ale to jest pewnie karalne
jakby istnial stadion dziesieciolecia to leki pediatryczne by tam krolowaly dam sobie za to 2 nogi uciac :):)

elve

ale jakby były darmowe, to nie było by na nie popytu :P

foszek

Cytat: maraxela w 26 Sie 2009, 22:57:26.W naszym kraju zaraz te leki zamiast dla dzieci trafialyby na allegro.................
Cytat: elvelve w 26 Sie 2009, 22:12:30
ale jakby były darmowe, to nie było by na nie popytu :P
Bylby, bo to nie tylko leki specjalistyczne ale i np przeciwbolowe :D Dlatego tez w okresie wakacyjnym, nastepuje zwiekszone wypisywanie lekow przeciwgoraczkowych, przeciwbolowych "na zapas" dla calej rodziny wyjezdzajacej na wakacje i uzupelniajacej apteczkee

vobi

Cytat: maraxela w 26 Sie 2009, 10:33:08
hpv dla dziwczynek nawet maja !!!

pytanie do Mam dziewczynek - bedziecie szczepic dzieci na HPV? Jaki to jest koszt w ogole?

Dodany tekst: 26 Sie 2009, 23:43:41

bardzo przyszlosciowe pytanie, dodam ;D

zwierzatko_mojej_mamy

vobi niby przyszlosciowe, ale poki strefa istnieje to trzeba sie dowiedziec z najlepszego zrodla lol lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

vobi

no ba! elvelve juz na pewno sprawe przebadala, czekam na gotowca :D :D :D

marax

Cytat: vobi w 26 Sie 2009, 23:43:02
pytanie do Mam dziewczynek - bedziecie szczepic dzieci na HPV? Jaki to jest koszt w ogole?

Dodany tekst: 26 Sie 2009, 22:43:41

bardzo przyszlosciowe pytanie, dodam ;D
bede na 100% cena dosyc wysoka ok 1500 zl sama sie zastanawiam czy sie nie zaszczepic bo w sumie spelniam kryteria hahaha

abkasia

ja jak bede miala corke to tez na 100 %

marax

szczepi sie tez chlopcow zeby nie zarazali :) pomylilam sie z cena
http://www.vitanea.pl/product/details/recepta/leki-na-recepte-tylko-odbior-osobisty/silgard-szczepionka-p-wirusowi-hpv-0-5ml-1-ampulkostrzykawka.html

nie no mialam racje potrzebne sa 3 dawki wedlug systemu 0-2-6 miesiecy

ishka82

Cytat: elvelve w 26 Sie 2009, 22:26:03czytając o szczepionkach natknęłam się na kilka forów na których rodzice sobie radzą jak nie szczepić i uniknąć kary
:stupid: :stupid: :stupid: Jezu, skąd się tacy ludzie biorą :zly:

niewiemjaka

Cytat: ishka82 w 27 Sie 2009, 11:14:57Jezu, skąd się tacy ludzie biorą zly
no wlasnie zona mojego kuzyna ostatnio sie zastanawiala czy wogole szczepic.. mowila ze nie chce (drugie dziecko).. ciekawa jestem co zdecydowala :hmm:

foszek

W DE szczepi sie za darmo dziewczynki pomiedzy 12 a 17 rokiem zycia. Reszta chetnych musi placic 160 € za szczepionke.

jusia

Franio skonczyl rok, wiec rozumiem, ze teraz miedzy 13 a 14 m- cem szczepienie na swinke, odre i rozyczke... to jest refundowane, a wiec nie trzeba recepty..na cos jeszcze mam szczepic...no i co z tym autyzmem...naczytałam sie i nie wiem co robic..
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

brawurka

jusia ja słyszałam,że autuzm często ujawnia się w okolicy pierwszego roku życia,dlatego kojarzony jest z ta szczepionką, potwierdzeń nie ma,że to szczepionka go wywołuje. słyszałam też,że jak dziecko jest alergikiem to alergia może się nasilić,bo ta szczepionka dziurawi jelita (?) nie pamiętam dokłądnie,wiem,że z Mają mialam przygody

Dodany tekst: 08 Lis 2009, 15:54:37

Cytat: brawurka w 19 Cze 2009, 21:36:13
zaszczepiłam Maje na odre/świnke/rożyczke obowiązkowe szczepienie na przelomie 13/14 miesiaca i dopiero przedwczoraj poczytalam na necie o tym i..... gdybym wiedziała wczesniej to bym chyba jej nie pozwoliła zaszczepic. ma objawy takie jak wiele jej rówieśników. mega wysypka na całym ciele, nawet na stopach,podobno zwiększa sie alergia po szczeieniu na odre,bo szczepinka jakoś tak "dziurawi" jelita i alergeny łatwo przedostają sie do organizmu,poza tym przestała jeść, nigdy nie bylo problemu a teraz wydziwiam żeby zjadła, nawet ulubionych bananów za bardzo nie chce i marudzi strasznie, w nocy budzi sie ok 5 razy i płacze

kasiad

Cytat: brawurka w 08 Lis 2009, 15:50:40
jusia ja słyszałam,że autuzm często ujawnia się w okolicy pierwszego roku życia,dlatego kojarzony jest z ta szczepionką, potwierdzeń nie ma

ja na wykładach w szkole rodzenia słyszałam, ze oznaki autyzmu ujawniają się ok. 2 r.ż. dziecka
i wtedy niektórzy kojarzą go ze szczepionkami podawanymi w tym wieku
i tylko dlatego
a żadnych podstaw ku temu nie ma

Kasia

Cytat: kasiad w 09 Lis 2009, 09:38:00ja na wykładach w szkole rodzenia słyszałam, ze oznaki autyzmu ujawniają się ok. 2 r.ż. dziecka
i wtedy niektórzy kojarzą go ze szczepionkami podawanymi w tym wieku

identyczne slowa słyszałam od pediatry :)
tylko ona mówila że autyzm może zacząć się ujawniać już ok. roku

brawurka