Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

fasolka1980

ja tez....nie przyszłoby mi do głowy takie kombinowanie.

Na szczecie I. bardzo dobrze toleruje bebiko ;D

kotabma

Cytat: fasolka1980 w 03 Sty 2012, 09:21:17Na szczecie I. bardzo dobrze toleruje bebiko
Z tez toleruje bebiko i nie uwazam ze to jest gorsze mleko tzn w sumie sie nad tym nie zastanawialam. pediatra powiedziala ze bebiko jest ok i tyle.
a kombinowanie z receptami do glowy mi nie przyszlo
jak dlugo sie dalo tak dlugo karmilam piersia - to bylo najtansze :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

OlaFasola

Ja nie wiedziałam ile kosztuje mleko "normalne", bo M był na pepti od początku, ale nie przyszło mi do głowy, że można kombinować. Pepti nie widziałam w normalnych sklepach, zawsze kupowaliśmy w aptece, kilka razy bez recepty, ale zawsze musieliśmy donieść i z wielką łachą było sprzedawane, więc myślałam, że tego mleka nie da się kupić bez recepty.

magdalinska

mi nie przyszłoby do głowy dawac dziecku to swinstwo, jesli nie byloby koniecznosci...

zuzia

Cytat: Kasia w 03 Sty 2012, 08:42:07zresztą z tego co zaobserwowałam to wiele dzieci nie mających alergii tolerowało tylko mleko z wyzszej półki, po tańszych miało np. zaparcia czy bóle brzuszka
M. ma tak po bebiko.
na szczęście nan i gerber jest tolerowane a na nie jest czasem promocja :)

foszek

W DE pozmieniano troche kolejnosc szczepien, teraz ze szczepionka na rozyczke, swine i odre szczepi sie rownoczesnie na meningokoki (po ukonczeniu pelnych 12 m-cy) a pozniej dopiero na ospe wietrzna

rubin04

magdalinska

pamietacie, od jakiego wieku jest po jednej szczepionce na pneumo i meningo?
i czy na ostpe są dwie szczepionki czy jedna?

Kasia

po roku to na meingo na pewno jedna dawka jest
na pneumo tez chyba jakos tak było :knuje: ale tutaj moge sie mylić

magdalinska

w styczniu nie dam rady zaszczepic na nic, ale mam nadz zrobic w lutym bilans i zaszczepic na cos za jednym zamachem

jusia

ja nie szczepiłam na meningo, ale chyba się zdecydujemy...no i na ospę, póki jest zdrowy
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

Kasia

nam jeszcze meingo zostały, ponad 1,5 roku opóxnienia (planowaliśmy szybko po roku zaszczepić) i ospa x2 9no nie ma okazji a zdecydowana jestem BARDZO!)

magdalinska

tylko dlaczego te szczepionki są takie drogie... :(

rubin04

no drogie są..
ja tam uważam że zamiast becikowego powinni szxzep. np. na pneumokoki fundowac..

Kasia, po roku na pneumokoki jest jedna dawka tylko.

zuzia

Cytat: rubin04 w 03 Sty 2012, 19:30:51ja tam uważam że zamiast becikowego powinni szxzep. np. na pneumokoki fundowac..
ja też tak myślę!

martullek

Cytat: rubin04 w 03 Sty 2012, 19:30:51

Kasia, po roku na pneumokoki jest jedna dawka tylko.

ja szczepiłam po roku i mieliśmy dwie

Kasia

Cytat: rubin04 w 03 Sty 2012, 19:30:51Kasia, po roku na pneumokoki jest jedna dawka tylko.
no własnie tak mi się wydawało, nie pamietałam dobrze bo wczesniej z pneumo zaczelismy i chyba ze 4 dawki Michał miał (a moze 3)

zuzia

Kasia
4, raczej 4.
my też mieliśmy 4. kiedys byly 3 ale to pozmieniali

mika

Cytat: Kasia w 03 Sty 2012, 19:37:51
no własnie tak mi się wydawało, nie pamietałam dobrze bo wczesniej z pneumo zaczelismy i chyba ze 4 dawki Michał miał (a moze 3)
na pneumo po roku sa dwie a po dwóch latach jedna

Kasia

u mnie nic darmowego nie było :(

rubin04

a, Mika masz racje! bo my teraz mamy tę jedną dawać, a przeciez P. ma ponad dwa lata a nie rok :D no zpaomniałam że on już dwulatek :D

Kasia

Cytat: rubin04 w 03 Sty 2012, 20:05:13już dwulatek Cheesy
w zasadzie to juz niedlugo ;) mniej niz wiecej mu z tych dwóch zostało :P

magdalinska

u nas nic nie ma, nic a nic. trudno, są dzieci bardziej potrzebujące, my Kube zaszczepimy, tylko musimy to w czasie rozłozyc

errata

Cytat: rubin04 w 03 Sty 2012, 19:30:51ja tam uważam że zamiast becikowego powinni szxzep. np. na pneumokoki fundowac..

o tak samo uważam.

U nas nic bezpłatnych szczepień nie ma. Fajnie macie w tym Krakowie dodatkowe becikowe, finansowane niektóre szczepienia, a u nas nic!

ishka82

u nas też darmowych szczepień nie ma, a mam info na takie tematy z pierwszej ręki, bo szwagierka pracuje w rejestracji w naszej przychodni ;) ja chcę zaszczepić ospę i kurde ciągle coś, najpierw nie było kasy, a teraz non stop katar, kaszel itp. historie...gadałam teraz z pediatra, ze spróbujemy na bilansie zaszczepić, jak będzie zdrowa :) niestety u nas teraz jest wysyp zapaleń oskrzeli i płuc i właśnie ospy...boję się, ze złapie zanim zaszczepię, ale pediatra odradzała szczepienie teraz jak ciągle jest podziębiona...