Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

annka-cygannka

Cytat: rubin04 w 23 Sie 2011, 21:51:21Anka-Cyganka - a co u Was się działo? U nas wszytsko ok.
Dziś rozmawiałam z lekarką jakie nieprzewidziane rekacje mogą byc i powiedziała że moze być temp. do 38C a jakby było 39C to mam do niej dzwonić.
Nawet nie chce mi się w szczegółach pisać. W skrócie: głupia debilka poszłam z dzieckiem na spacer w dniu szczepienia i mały dostał tam ataku tzw "nieutulonego płaczu". Samochody się zatrzymywały, sprzedawczynie wychodziły ze sklepów, a ja z cyckiem na wierzchu na schodach pod sklepem próbowałam go uspokoić. Nikomu nie życzę, żeby widział swoje dziecko w takim stanie. Pierdolę to za przeproszeniem i nie szczepię dalej.

rilla

annka-cygannka to moze zaszczep i po prostu z nim nie wychodzic, ja nie wychodzilam, zeby go nic nie denerwowalo... dla dziecka to cos nowego

errata

annka-cygannka  :hugsurprise: :hugsurprise:

U nas przy szczepieniu nic specjalnego się nie działo. Za pierwszym razem popłakiwała trochę w ciągu dnia, a na kolejnych szczepieniach dawałam jej plaster emla i nawet nie widziała, że była szczepiona.

rubin04

ja też już mam receptę na Emlę,
bo wczoraj Mila mocno płakała po szczepieniu. I cycka tez nie chciała. Tak z 5 min jej zeszło zanim się uspokoiła i zasnęła.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

errata

rubin04 kupiłam najpierw plastry (są bez recepty), a później stwierdziłam, że odklejanie plastra też ją może boleć ( :stupid: ) więc kupiłam krem i tam też jest plaster  :rotfl: ale odklejanie nie boli, bo Ania nawet nie zauważa.

rubin04

a to ja o plastrach nie słyszałam,
tylko maść Emla znam, a ta ne receptę jest

A co do plastra to wczoraj przed myciem Milci ściagałam z nóżek i nie była zachwycona..

errata

rubin04 no taki zwykłe to bolą, ale te z emla to nie - one są inne. A i mogę je polecić. Dużo łatwiejsze w aplikacji od kremu i troch tańsze

zosia2007

przeczytałam na gazecie co to ten "nieutulony płacz", ja pier....e, podobno ten placz jest jednym z objawów np. zapalenia mózgu i występuje jako powikłanie poszczepienne, zglupialam :crazy:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,572,98926454,,Infanrix_powiklania_szczepienne.html?v=2

annka-cygannka

No właśnie, dlatego się tak przejęłam. tylko nam lekarka powiedziała, że NOP-em jest taki płacz powyżej 3 godzin - wtedy powinno się to zgłosić lekarzowi. U nas to trwało pół godziny, ale ja naprawdę czegoś takiego nie widziałam jeszcze i gdybym wtedy znalazła telefon (bo w tym szoku zupełnie zgłupiałam) to zadzwoniłabym po pogotowie. Na szczeście szybko mu przeszło, wizytę u lekarza mamy za miesiac, to z nią pogadam. Z małym już jest wszystko w porządku, ale moim zdaniem to nie jest normalne nawet jak trwa 5 minut, a co dopiero 3 godziny !

zosia2007

moj P nigdy czegos takiego nie mial, dlatego twoj opis "zdarzenia" mnie tak zszokowal, nigdy wczesniej o czyms takim nie slyszalam

martullek

dziewczyny, ile kosztuje szczepionka przeciwko ospie?

zuzia

ja za dwie dawki płaciłam łącznie ok. 400 zł.

martullek

ok, czyli to pewnie jest virilrix? u mnie w przychodni kosztuje 210 pln

Justynna

Dziewczyny, gdzie mogę kupić najtaniej szczepionkę na pneumokoki Prevenar 13?? Czy są duże różnice w aptekach?

mobka

doz.pl ma dość rozsądne ceny. A różnice pomiędzy aptekami bywaja spooooore.

Justynna

mobka, no w doz sprawdzałam, 295 zł i zastanawiam się czy można kupić taniej  ;)
ale zajrzę jeszcze do innych aptek :)

zwierzatko_mojej_mamy

czytam ten watek i tak sie ciesze, ze zdecydowalismy sie na ten pakiet ;) moze komus to nie przeszkadza, ale mi tak dobrze z tym, ze nie musze latac po szczpionki, zastanawiac sie gdzie taniej (a to by mi zajelo duuuzo czasu, bo lubie najtaniej lol ), jezdzic, pilnowac terminow, dostepnosci lekarzy itp ;) umowione i ide ;) terminy same sie pilnuja ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Justynna

zwierzatko_mojej_mamy, fajnie masz :)
ja się wczoraj zdziwiłam jak mi w mojej przychodni powiedzieli, że nie mają na miejscu tej szczepionki i trzeba sobie samemu kupić. No więc skoro samemu, to poszukam najtańszej :)

zwierzatko_mojej_mamy

no, a juz troche zalowalam, pomimo tego, ze liczylam po kolei wszystkie szczepionki i wychodzilo pi razy oko ze ok, to dziewczyny tu liczyly tez i czasami wychodzilo, ze drozej placilam niz suma, ale teraz juz absolutnie nie zaluje, nawet jakbym przeplacila ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zosia2007

Cytat: Justynna w 16 Wrz 2011, 12:34:26
mobka, no w doz sprawdzałam, 295 zł i zastanawiam się czy można kupić taniej  ;)
ale zajrzę jeszcze do innych aptek :)

tak, u mnie w piasecznie w "aptece głownej" rok temu placilam cos kolo 280 pln

Justynna

przed chwilą dzwoniłam do jednej z aptek i mogę szczepionkę kupić za 258 zł, co za różnica  :padam:

zosia2007

Cytat: Justynna w 16 Wrz 2011, 12:48:37
przed chwilą dzwoniłam do jednej z aptek i mogę szczepionkę kupić za 258 zł, co za różnica  :padam:
ale to na pewno prevenar 13 a nie prevenar?

Justynna

zosia2007, no mówiłam prevenar 13, ale czy kobieta w aptece dobrze sprawdziła, to nie mam pewności  :hmm:

zosia2007

justynna mozeliwe, bio ceny naprawde sa rozne, ja wlasnie zarezerwowalam sobie infanrix ipv+hib dla malego w mojej aptece za 118,98 PLN, w przychodni za nia biora 150 PLN