Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

no fran oczywiscie tez zawodzi podczas ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Angie

Lena zero reakcji poszczepiennych ;D

aja

Cytat: ziuta w 05 Lip 2011, 14:58:39że ospa w ciąży do 20 tygodnia jest niegroźna. Koleżanka jest w 22 tygodniu...
to mi Natka nie zaszczepił bo powiedział,że jak skończe I trymestr i dopiero zaszczepi ale jeszcze nie pojechałam i chyba nie pojadę az po porodzie/ zgłupieć mozna nie wiadomo co robić
Cytat: katgoli w 05 Lip 2011, 15:52:00jak wasze dzieci znosily szczepionki?
u mnei reakcji poszczepinnych prawie w ogole nie było czasem więcej tylko się w nocy wiercił albo najczęsciej to więcej/dłuzej/częsciej  spał

Justynna

Cytat: aja w 05 Lip 2011, 15:38:17
u mnei reakcji poszczepinnych prawie w ogole nie było czasem więcej tylko się w nocy wiercił albo najczęsciej to więcej/dłuzej/częsciej  spał
to tak jak Michał, aż byłam wystraszona czy wszystko ok i chodziłam co chwilę sprawdzać do łóżeczka :)

feeling.good

Cytat: katgoli w 05 Lip 2011, 14:52:00
U nas jeszcze sporo zostalo zanim nasze dziecko bedzie na swiecie ale znajomi juz teraz nam podarowali ksiazke na temat za i przeciw szczepien i doradzili by koniecznie przed urodzeniem dziecka podjac decyzje...troche zainteresowalam sie tematem i zamierzam ksiazke przeczytac i zdecydowac czy nadze dziecko bedzie szczepione wedlug karty szczepien czy dopiero w pozniejszym czasie na wybrane choroby czy wogole....
znalazlam artykul na ten temat na portalu dziecisawazne.pl: http://dziecisawazne.pl/czy-szczepic-dzieci/

jak wasze dzieci znosily szczepionki?

znów jakiś nawiedzony artykuł. "Natural­nym szczepieniem jest:(...) rodzina złożona z kochających siebie i dziecko biologicz­nych rodziców"  :crazy:

zwierzatko_mojej_mamy

tak jest :D swietnie chroni przed ospa ;) ale adopcyjni to tylko na polowe chorob w ten sposob dzialaja??? lol debile.. ;)

www.annawilk.pl

Kasia

Michał tez na szczepionki nie reagowal w ogóle
tzn podczas szczepienia nieraz płakał, najczesxciej
ale potem żadnej reakcji

magdalinska

Kubus tylko płakał przy szczepieniu, pozniej nic, ani temperatury, ani marudnosci. raqz tyko miał lekkie zaczerwienie po ukłuciu i tyle

foszek

I radzi, by w miarę możliwości podawać dzieciom szczepionki nowej generacji. Niestety trzeba je kupować samemu, często nawet za kilkaset złotych.  :headbang: :headbang: :headbang:
jestes biedny, niech wiec Twoje dziecko cierpi.

iksa_nl

Dziewczyny,
na pneumo bralyscie Prevenar czy Synflorix? Lekarka rekomendowala Prevenar ale czytalam sprzeczne opinie. Jakies problemy po?
A na meningo?
Czy po meningo mialyscie jakies przeboje - slyszalam, ze to ciezka szczepionka i niektore dzieci ja zle toleruja lacznie z pobytem w szpitalu...
Do tej pory mlody mial 6w1 i rotarix, po ostatnim 6w1 mial 39 st. goraczki no i nie wiem czego sie spodziewac po tych meningo...

Kasia

zwierzatko_mojej_mamy

mial byl synflorix, byl prevenar, moja mama sie ucieszyla z zamiany ;) bo ten ostatni najlepszy na rynku mowila ;)

www.annawilk.pl

didi_loczek

Na pneumokoki dostaliśmy Prevenar a na meningokoki Meningitec, żadnych dolegliwości nie było, nie licząc lekko podwyższonej temperatury wieczorem :)

zosia2007

na pneumo prevenar 13, na meningo jesczez nie szczepilam

ishka82

Cytat: zosia2007 w 15 Lip 2011, 11:20:16
na pneumo prevenar 13, na meningo jesczez nie szczepilam
tak jak ja :) żadnych działań niepożądanych nie zanotowałam :)

mobka

Prevenarem 13 szczepilam i tez raczej bylo ok.

Kata

My też Prevenarem 13 i wszystko było ok, a meningokoki dopiero przed nami i jeszcze nie zgłębiałam tematu :)
Pozdrawiam

Kata

rubin04

Ile płaciłyście teraz za szczepinkę 5 w 1 (nnfanrix) i Pneumokoki - Prenevar 13?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

rubin a czemu szczepisz 5w1? tzn ja nie podaje jej, bo wtedy sa 4 dawki wzw
daje engerix schematem 0-1-6 i zaczne infanrix ipv+hib po 2mcu
prevenar jak skonczy 6mcy albo po roczku

iksa_nl

u nas w przychodni za dawke Prevenar 270,00 ,za synflorix 180,00

bralam 6w1 (hexa) i rotarix za jednym razem i za 1 szczepienie bylo 480,00

rubin04

Cytat: konwalia w 10 Sie 2011, 13:23:48
rubin a czemu szczepisz 5w1? tzn ja nie podaje jej, bo wtedy sa 4 dawki wzw
daje engerix schematem 0-1-6 i zaczne infanrix ipv+hib po 2mcu
prevenar jak skonczy 6mcy albo po roczku

no na Pneumokoki tym Prenevarem to teraz zaszczepię P. - bo wiem ze jakoś mozna po 2 roku. A że wiedzielismy ze on do żłobka nie pójdzie itd to nie szczepiliśmy go wczesniej.
Ponieważ jednak chodiz teraz do przedszkola to Milę zaszczepimy już teraz by jej P. czegoś z przedszkola nie podarował.

A co do 5w1 - ja myslałam włąsnie ze jak sie szczepi 6w1 to tam jest też żółtaczka i wtedy jak tym szczepię to dziecko dostaje 4 razy te szczepinkę na wzw - bo 3 x 6w1 plus to pierwsze ze szpitala.
A przy tym 5w1 to jakoś mniej ma tego, że wzw jest oddzielnie tj, po urodzeniu, po miesiacu i chyba po 6 mies?

Czy moze coś mieszam?
A na rota szczepisz? Bo my P. nie szczepilismy.

Justynna

Cytat: rubin04 w 11 Sie 2011, 15:12:43
no na Pneumokoki tym Prenevarem to teraz zaszczepię P. - bo wiem ze jakoś mozna po 2 roku.

po 2 roku jest jedna dawka szczepionki na Pneumokoki, do roku są trzy dawki, a powyżej roku a do 2 lat dwie :)

rubin04

Cytat: Justynna w 11 Sie 2011, 15:27:16
po 2 roku jest jedna dawka szczepionki na Pneumokoki, do roku są trzy dawki, a powyżej roku a do 2 lat dwie :)
no włąsnie, dlatego P. dopiero teraz zaszczepię, tą jedną dawką.

annka-cygannka

My za infanrix 5w1 płaciliśmy bodajże 175 zł w enelmedzie.