Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

ziuta no ok, Ciebie to przekonało, a nie kompletnie nie.

po pierwsze zaden powazny naukowiec nie zaczyna wygłoszenia referatu od "byłem przerazony", bo to nie jest zadna merytoryczna uwaga tylko granie na emocjach.

poza tym w tym artykule nie podano ZADNYCH konkretnych i weryfikowalnych danych, a jedynie rzekome reakcje uczestników na uzyskane informacje (jakie one były nada nie wiemy). Skoro autor był na spotkaniu lub uzyskał dostep do stenogramów, nic nie stało na przeszkodzie by ujawnił takze to, co mozna ocenic. Takie zachowanie jest imo manipulacją, a nie chęcią wyjasnienia powaznego rzekomo zagrozenia.

poza tym, nie wierze, ze rzady wiekszosci auropejskich i amerykanskich rzadów pozwoliły na cos takiego, skoro zakazenie e.coli z ogórków rodzi taką afere.

także w mojej ocenie, zacytowany przez Ciebie arytkuł nie dowodzi niczego poza dywagacjami ubranymi w naukowe słownictwo.

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 13:18:31

Cytat: maraxela w 31 Maj 2011, 15:15:37Cięzko odnieśc sie do slow kto co komu powiedzial i kiedy ............... Nie ma na to zadnych dowodow.

maraxela, zgadzamy sie widze :highfive: :D

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 14:19:58

Cytat: maraxela w 31 Maj 2011, 15:15:37Ta pani stosuje dziwny wywód logiczny -niby to jest logiczne ale wydaje się ze sposob uproszczenia faktow jest zbyt powazny .

ja mam na codzien stycznosc z taką logiką, głownie w pismach procesowych, wiec moze jestem już na nia wyczulona i wiem, ze to nie jest logika tylko umiejetne manipulowanie faktami celem "udowodnienia" swoich twierdzen ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

Odnośnie badan tamtego pana dotyczyly one chyba szczepionki MMR (odra świnka rozyczka ) wedle tego listu nie zawiera ona tiomersalu więc ziuta czego sie obawiasz ?

Dodany tekst: wto, 31 maj 2011, 12:31:28

Pani profesor nagina znacząco fakty
"Polskie niemowlę zaszczepione zgodnie z obowiązującym kalendarzem
szczepień może otrzymać do 7 miesiąca życia:
• 75 μg Hg w Wzb B – (3x 25 μg Hg)
• 75 μg Hg w DTP lub DTP+Hib (3x 25 μg)
• 25 μg Hg (Influenza)
• Razem = 175 μg Hg"
Od kiedy to Influenza (grypa)jest szczepieniem zgodnym z obowiązującym kalendarzem :)
jest dodatkowym aczkolwiek nie spotkalam się z zalecieniami szczepienia tak malych dzieci

Dodany tekst: wto, 31 maj 2011, 13:35:37

Liczac dawke dzienna 0,1 razy srednio 6,5 kg w ciągu 7 miesięcy (czyli ok 210 dni)
pani prof twierdzi ze to dawka 175 -jednak pomylila sie z ta grypa -daje to nam  150 .
0,1 *6,5 kg*210=136,5 = przekraczamy dawkę o 15 czyli jednak nie ma az takiego dramatu jak pani Prof pisze

ziuta

Cytat: wrobelek0403 w 31 Maj 2011, 14:18:02
także w mojej ocenie, zacytowany przez Ciebie arytkuł nie dowodzi niczego poza dywagacjami ubranymi w naukowe słownictwo.
Bardzo możliwe.
wrobelek0403 ja nie twierdzę, że jest tak jak ona pisze. Ja tylko napisałam, że czytanie takich tekstów w odniesieniu do mojego własnego dziecka, budzi we mnie niepokój. Tylko tyle. Wiem, że nic nie zrobię, nic nie zmienię, nie zamierzam zrezygnować ze szczepień, nie zamierzam też nikogo do tego namawiać, piszę tylko o swoich odczuciach. No stracha mam zwyczajnie i to nie w tej jednej sytuacji, chciałabym dla tego młodego jak najlepiej, więc siłą rzeczy czasem takie "sensacje" człowieka zaniepokoją. No przynajmniej mnie. Wiadomo też, że pewne informacje trzeba przefiltrować, a czasem podzielić przez dwa. Że jedne rzeczy nas ruszają bardziej, inne mniej. Jedna mama się przejmie tym, że zjedzona truskawka uczuli jej dziecko, inna tym że letni wietrzyk spowoduje zapalenie ucha środkowego, no każdy jest inny no. Ale uwierz mi, że daleko mi do krytykowania szczepień jako takich czy przyłączania się do ruchów anty ;) Ja tylko czasem niepokój odczuwam, no ;D

marax

Ziuta ale zobacz ile ja znalazłam nieścisłości czytając to pobieżnie 5 minut. Jak mozna pisac powazny list do towarzystw naukowych i popelniac takie błędy ??

zuzia

Cytat: ziuta w 31 Maj 2011, 15:48:19Ja tylko napisałam, że czytanie takich tekstów w odniesieniu do mojego własnego dziecka, budzi we mnie niepokój.
to po co to czytać?
lepiej wybrać pediatrę, któremu sie ufa i już!

Justynna

Cytat: zuzia w 31 Maj 2011, 15:50:42
Cytat: zuzia w 31 Maj 2011, 14:50:42
to po co to czytać?
też tak uważam :bravo:

marax

to po co to czytać?
ja uwazam ze powinno sie czytac . Im wiecej się wie tym lepiej.  Czytać trzeba jednak wybiorczo i myslec nad tym co sie czyta. MOim zdaniem pacjenci teraz duzo czytaja . Duzo wiedza aczkolwiek czesto wnioski z tego co przeczytaja sie hmmmm :) dosyc ciekawe . STudia medyczne przygotowuja do czytania textow typowo "chorobowych " przez 3 lata . 3 lata to jest biologia,anatomia,biochemia,biofizyka nic z chorob . chroby zaczynaja sie na 4 roku . Chodzi mi o to ze aby w pelni zrozumiec artykuly fachowe (jak w kazdym zawodzie) trzeba miec wiedzę "podstawową ". Fajnie jest poczytać ,pójść do lekarza i przedyskutować swoje spostrzeżenia . Duzo lepiej niz przeczytać ,wyciągnąć mylne wnioski i pisać ze lekarz to idiota .

ziuta

Cytat: maraxela w 31 Maj 2011, 14:50:40
Ziuta ale zobacz ile ja znalazłam nieścisłości czytając to pobieżnie 5 minut. Jak mozna pisac powazny list do towarzystw naukowych i popelniac takie błędy ??
To mnie akurat bardzo cieszy ;D Bo ja na medycynie się nie znam, więc mi się to kupy trzyma. Ale jak Tobie się nie trzyma, to tym lepiej dla mnie :)

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 14:58:17

to po co to czytać?
zuzia chciałabym! Niestety byłam już u niejednego pediatry, bardzo często pytałam o szczepienia i jeszcze mi się nie zdarzyło usłyszeć czegoś innego niż "szczepić, szczepić na wszystko jak leci". No do tego to ja lekarza nie potrzebuję...

marax

Cytat: golinda w 31 Maj 2011, 15:26:03
ej, ale czy szczepienie na różyczkę, odrę, ospę nie jest obowiązkowe?
jest odra świnka i rózyczka bez ospy :)

marax

Cytat: golinda w 31 Maj 2011, 15:28:54
no to co to za dywagacje szczepić-nie szczepić?

nie wiem :) one nie zawieraja tiomersalu z tego co podaje pani prof w swoim artykule

ziuta

Cytat: golinda w 31 Maj 2011, 15:26:03
ej, ale czy szczepienie na różyczkę, odrę, ospę nie jest obowiązkowe?
Jest. I nie o to mi chodzi, żebym się chciała uchylać. Po prostu przy każdym kolejnym szczepieniu mi temat wraca, a akurat wczoraj byłam u lekarza i rozmawiałyśmy o tym szczepieniu i tak mi się aktywowało ;)

Dodany tekst: wto, 31 maj 2011, 12:33:39

Cytat: golinda w 31 Maj 2011, 15:28:54
no to co to za dywagacje szczepić-nie szczepić?

ej, ale ja nigdzie nie napisałam, że nie chcę szczepić.

zwierzatko_mojej_mamy

ziuta trzykrotnie odwolala, takze jak bym uznala za wiazace lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

ziuta, ja rozumiem, ze sie denerwujesz, bo kwestia dotyczy Twojego dziecka. I mysle wlasnie, ze o to chodzi autorom tyych bzdur, wzbudzic emocje a nie rzeczowa dyskusje.

Cały czas sie zastanawiam tylko, po co ... :knuje:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Angie

Cytat: doda w 31 Maj 2011, 16:21:45
ja ziutę rozumiem :) tyle napiszę.

sama szczepię na wszystko, ufam pediatrze i uważam, że nie ma innego wyjścia.

związek szczepień z autyzmem był manipulacją naukową i teraz o tym wiemy. pewnie szczepienie nie jest przyczyną autyzmu, ale takie korelacje są. korelacje, nie związek przyczynowy :) sama znam osobiście osobę, której dziecko bezpośrednio po podaniu szczepionki zaczęło gwałtownie cofać się w rozwoju.

ja szczepię i się obawiam jednocześnie. bo racjonalne argumenty przestają być w 100 proc przekonujące kiedy chodzi o zdrowie własnego dziecka :)

o to ja myślę tak samo ;D Szczepię na wszystko, także dodatkowe. Wszystkich do tego przekonuje ;D
Ale jednak pewnie wątpliwości mam ;D

ziuta

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 31 Maj 2011, 15:37:45
ziuta trzykrotnie odwolala, takze jak bym uznala za wiazace lol
Ej no, kurde, ja od pierwszego wpisu to pisałam :P :P O tu:

Cytat: ziuta w 31 Maj 2011, 10:42:44Mnie teraz czeka odra-świnka-różyczka i jasne, że zaszczepię
tylko wygląda na to, że każdy czyta to co chce :P

abkasia

ja teraz chce zaszczepic Hugusia na pokleszczowe zapalenie mozgu... bo on caly czas na dworze w parku lazi po trawie..
tylko musze do pediatry isc, bo nei wiem, czy on jeszcze na to nei za maly...

marax

Cytat: abkasia w 31 Maj 2011, 20:58:16
ja teraz chce zaszczepic Hugusia na pokleszczowe zapalenie mozgu... bo on caly czas na dworze w parku lazi po trawie..
tylko musze do pediatry isc, bo nei wiem, czy on jeszcze na to nei za maly...
od 2 lat

zuzia

ooo
też sie zastanawiałam nad tym, ale w tym roku chyba już za późno.

abkasia

Cytat: maraxela w 31 Maj 2011, 22:07:41
od 2 lat
no tylko wlasnie wyczytalam, ze 1 dawke tzrebva przyjac w okresie zimowym, wczesno wiosennym....

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 22:21:22

Cytat: doda w 31 Maj 2011, 22:18:01
marax pisała, że jest schemat przyspieszony
tak? no to musze do pediatry przedzwonic...

zuzia

Cytat: doda w 31 Maj 2011, 22:18:01
marax pisała, że jest schemat przyspieszony
ale M. jeszcze chwilke ma do 2 lat. nic, zadzwonie jutro do siostry K. to zapytam co i jak.

zuzia

justynaaaa2

doda gdzieś musiało być bo czytałam o tym  :rotfl: i chyba nie można razem ;D

OlaFasola

doda, ja tak szczepiłam. Odra, świnka, różyczka z ospą.

Dodany tekst: 16 Cze 2011, 19:21:39

http://www.szczepienia.pl/KalendarzSzczepien.aspx

Dodany tekst: 16 Cze 2011, 20:22:16

W kalendarzu szczepień nawet jest razem.

justynaaaa2

ale wiecie mną się nie sugerujecie bo mogłam pomylić ale na bank o tym było ;)