Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

A moim zdaniem to nie jest do konca tak. Stan zapalny jelit w mechanizmie nietolerancji laktozy to stadium pózne ,kiedy laktoza dlugotrwale drażni jelita i wywoluje reakcje nadwrażliwości . To nie jest tak ze u dzieci z nietolerancją laktozy u każdego pojawia się stan zapalny . jezeli dziecko szczepione jest szybko i nietolerancja nie ujawnila sie jeszcze/ zdiagnozowano ją szybko i leczono prawidłowa dieta - szczepionka na rota nie bedzie miala zadnego negatywnego wydzwięku w tej chorobie . To byl nieszczęśliwy zbieg okoliczności . Po 2 orzy tej chorobie , mysle ze twojej corce wyjdzie na plus to szczepienie . Ma oslabione jelita i warstwe ochronną chroniaca przed zakażeniami . Kazdy kontakt z rotawirusem skonczylby się dramatycznym przebiegiem . Takie moje zdanie .

olgaaa1

Cytat: maraxela w 31 Maj 2011, 08:50:30
A moim zdaniem to nie jest do konca tak. Stan zapalny jelit w mechanizmie nietolerancji laktozy to stadium pózne ,kiedy laktoza dlugotrwale drażni jelita i wywoluje reakcje nadwrażliwości . To nie jest tak ze u dzieci z nietolerancją laktozy u każdego pojawia się stan zapalny . jezeli dziecko szczepione jest szybko i nietolerancja nie ujawnila sie jeszcze/ zdiagnozowano ją szybko i leczono prawidłowa dieta - szczepionka na rota nie bedzie miala zadnego negatywnego wydzwięku w tej chorobie . To byl nieszczęśliwy zbieg okoliczności . Po 2 orzy tej chorobie , mysle ze twojej corce wyjdzie na plus to szczepienie . Ma oslabione jelita i warstwe ochronną chroniaca przed zakażeniami . Kazdy kontakt z rotawirusem skonczylby się dramatycznym przebiegiem . Takie moje zdanie .
Wiem, że w przyszłości wyjdzie jej to na plus. U nas to było tak, że ta nietoleracja u niej nie bła zdiagnozowana, latałam po lekarzach, bo widziałam, że się z nią coś złego dzieje, ale patzyli na mnie jak na debila jakiegoś i mówili wszystkie dzieci tak mają, przejdzie. Już w czasie szczepienia jelita były podrażnione, mowiłam lekarzowi, że robi luźne kupki i czy szczepimy, a on nie widze przeciwskazań. Może to, że będę odradzać, to ni do końca, będę mówiła, aby obserwowali dziecko pzed szczepieniem i jeśli coś ich niepokoi odłożyli szczepienie na poxniejszy okres

marax

Cytat: golinda w 31 Maj 2011, 09:21:05
moja koleżanka ma swoje dziwne teorie na temat szczepionek np. na rota, że nieskuteczne
a jej dzieci po raz kolejny przechodzą rota w bardzo ciężki sposób, raz młodsze wylądowało w szpitalu
to jej wczoraj powiedziałam, że może by w końcu zaszczepiła i przestała męczyć własne dzieci!
za pozno mozna szczepic przez chyba 3 pierwsze miesiace zycia 16 tyg ?? musze sprawdzic

Justynna

Cytat: maraxela w 31 Maj 2011, 10:44:27a pozno mozna szczepic przez chyba 3 pierwsze miesiace zycia 16 tyg ?? musze sprawdzic
ze szczepieniem na rota trzeba się wyrobić w pierwszych 6 miesiącach życia dziecka z dwoma dawkami

zuzia

Cytat: olgaaa1 w 31 Maj 2011, 08:48:21Nietolerancja powoduje stan zapalny jelita cienkiego-
olga - nieleczona lub niezdiagnozowana nietolerancja raczej.

edit: widze, że marax też już to napisała.

salsa

ja w ogole nie rozmiem tej mody na nieszczepienia
przeciez kurde przez to zaczynaja wracac choroby znane juz tylko z ksiązek do historii

to mnie oburza, że matki nie szczepiąc swoich dzieci przez jakies nowo-mody nie tylko funduja im niebezpieczeństwa zdrowotne na przyszłośc, ale również powodują konsekwencje dla całego społeczeństwa

(pewnie juz o tym rozmawiałyscie, ale ja nie czytałam tego wątku ;) )
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ziuta

salsa ja się z Tobą zgadzam, ale problem w tym, że jak Ci ktoś gdzieś naopowiada, że przez tą czy inną szczepionkę TWOJE dziecko zapadnie na autyzm, to naprawdę średnio Cię ochodzi reszta populacji...
Mnie teraz czeka odra-świnka-różyczka i jasne, że zaszczepię, ale niepokój i tak jest.

zuzia

Cytat: ziuta w 31 Maj 2011, 11:42:44Mnie teraz czeka odra-świnka-różyczka i jasne, że zaszczepię, ale niepokój i tak jest.
ale przecież te "badania" były niczym tak naprawdę nie poparte!!! nawet Lancet przepraszał za ich publikację.

Lwica

podstawowe obowiązkowe szczepienia przestrzegam, gdybym miała kase to i pewnie bym na pneumo meningo i rota szczepiła, a że jest jak jest kasy brak, a i tak trzeba biegać po lekarzach to niestety na dodatkowe nie szczepie.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

salsa

Ziuta no ale weź sobie poczytaj ulotke chocby zwykłego Apapu co Ci sie moze stac
a wiesz jaką trucizna jest np alkohol ??? :)
a słyszałas ze dorośli nie powini pic mleka bo podobno w dorosłym wieku juz sie nie trawi laktozy (olac osteoporoze lol ) :D pomysłów na wszystko jest multum, żadne badania nie wykazały, ze szczepionki powodują autyzm, poszła taka fama i teraz trzeba to odkręcać .....

ziuta

zuzia, a ja czytałam artykuł polskiej pani profesor, która pisze, że te badania dementujące szkodliwość szepionek były przepłacone przez koncerny. Każdy pisze co chce.
salsa o mleku czytałam i też mam w sobie niepokój :D A przeciwbólowych nie biorę, wolę, żeby mnie trochę pobolało, bo jak czytam ulotkę choćby apapu, to zaraz jestem bardziej chora.
Jestem beznadziejnym przypadkiem ;D

salsa

Ziuta ja wole brac tabletke niżby mniał mnie łeb napieprzać, jestem wygodnicka :) nie przeginam z tym jakos, ale jak juz boli i nie moge isc spac, to prochy.

a co do mleka to okazuje się, ze kobiety powinny pic mleko i to duzo, np do kawy itp, bo mamy wieksze skłonnosci do osteoporozy niz faceci

wychodze z załozenia, ze zobycze cywilizacji sa dla nas :)

ziuta

Nie wiem czy to już wklejałam, ostrzegam - długie! I szczepię, szczepię, ale nic nie poradzę, że akurat ta kobieta dla mnie brzmi rozsądnie.
http://marucha.wordpress.com/2009/10/30/list-prof-marii-doroty-majewskiej-w-sprawie-szczepionek/

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 11:06:29

Mnie głowa bolała może 5 razy w życiu, więc problem mi jakby odpada, a jak boli ząb czy brzuch to staram się raczej szukać przyczyny niż brać tabletki. Z mlekiem też nie mam problemu, bo nie lubię, do kawy owszem, ale samego nie pijam, za to jem dużo nabiału, sera żółtego, jogurtów, o brak wapnia się nie boję. Więc też sobie poradziłam. A ze szczepieniami sobie nie radzę, tylko szczepię ;)

feeling.good

mnie niedawno załamała moja dobra koleżanka, którą do tej pory uważałam za osobę mądrą, twierdzeniem, że nie będzie szczepić MMR właśnie ze względu na ryzyko autyzmu. Sorry, ale ja tego zrozumieć nie mogę.

salsa

ziuta moja intencja w tych rpzykładach była inna - nie chodzi o te konkretnie rzeczy, czyli tabletki czy mleko, tylko o to, ze teorii o potencjalnych zagrożen czy katastrofach jest w około nas multum - jedne pewnie po latach sie sprawdzą inne zostana obalone
no ale jakos w tym swiecie trzeba funkcjonowac, wybierac to co lepsze, i w tym wypadku nie uwazam, zeby to było wybieranie "mniejszego zła" :)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: salsa w 31 Maj 2011, 11:47:03a słyszałas ze dorośli nie powini pic mleka bo podobno w dorosłym wieku juz sie nie trawi laktozy
a to ja slyszalam to, ale o kotach lol lol ze dlatego pija wode, a nie mleko lol dziwne, ze duzo kotow pija mleko jak i zjada serki ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

Cytat: salsa w 31 Maj 2011, 11:47:03(olac osteoporoze LOL
wapń z mleka jest bardzo słabo przyswajalny u dorosłych, duzo lepszym źródłem jest plasterek sera żółtego

salsa

ja pije tyle mleka w ciagu tygodnia (około 4 kartony tygodniowo nam schodzą, głownie ja) że na pewno cos sie przyswoi , poza tym codziennie jem jogurt naturalny i biały ser
natomiast sera zółtego nie kupuje i nie jem

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 11:46:28

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 31 Maj 2011, 12:25:27zjada serki
mozzarela dla kota raz :D

konwalia

salsa

Konwalia ja jestem jak Twoje koty bo tez tylko niewędzoną ;)

mayagaramond

W DE wiele matek nie szczepi (nie ma tu czegos takiego jak obowiazkowe szczepienia)...
Za to urzadzaja np. "odra party", zeby sie dzieci wzajemnie zarazaly :crazy: :crazy:

Moja przyjaciolka siedziala teraz kilka tygodni w domu z mala (nie ma roku), bo u lekarza dziecko zarazilo sie odra od starszej dziewczynki, ktore wlasnie nie byla szczepiona.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ziuta

Cytat: mayagaramond w 31 Maj 2011, 11:56:07
Za to urzadzaja np. "odra party", zeby sie dzieci wzajemnie zarazaly :crazy: :crazy:
No to już jest jakiś odjazd  :crazy:

mayagaramond

Przypomnial mi sie kawal:

Przychodzi baba z dzieckiem do lekarza:

-   Czy dziecko przechodzilo odre?
-   Panie, gdzie Odre. My zza Buga.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

ziuta

Cytat: golinda w 31 Maj 2011, 13:32:19
no przecież dawno już te pseudobadania zostały podważone, a ten doktorek zdaje się poniósł jakieś konsekwencje swoich durnych wywodów
Ja tam czytałam coś zupełnie innego...
CytujDOTYCHCZASOWE BADANIA NAD THIMEROSALEM W USA I W EUROPIE.

W odpowiedzi na rosnący niepokój rodziców i pediatrów w końcu lat 1990 FDA i CDC zleciły epidemiologowi dr  Thomasowi Verstraetenowi (ówcześnie z CDC) wykonanie analizy na podstawie wewnętrznej bazy danych dotyczącej dokumentacji szczepień ponad 100 000 dzieci. Pierwotne wyniki jego analizy wskazywały na silny związek autyzmu oraz innych chorób neurologicznych dzieci z thimerosalem i stały się podstawą listu wystosowanego przez FDA do producentów szczepionek, który zalecał usunięcie thimerosalu ze szczepionek dziecięcych, ale bez nakazu i sankcji prawnych. W rezultacie czego nadal był i jest on stosowany w wielu szczepionkach dla dzieci i dorosłych (http://www.fda.gov/CbER/ltr/thim053100.htm).

Wyniki analizy Verstraetena zostały zaprezentowane w czerwcu 2000 r. w odizolowanym leśnym ośrodku Simpsonwood w Norcross, GA, USA, na tajnej konferencji, w której
uczestniczyły 52 osoby: wysocy urzędnicy z FDA, CDC i WHO (World Health Organisation), reprezentanci producentów szczepionek oraz kilku konsultantów pediatrycznych. Kulisy przebiegu tej konferencji, na podstawie jej stenogramów, opisał Robert F. Kennedy Jr., prawnik i obecny kandydat na Ministra Ochrony Środowiska w rządzie Prezydenta Baraka Obamy, w artykule ,,Deadly Immunity", (CommonDreams.org News Center, June 16, 2005; http://www.commondreams.org/views05/0616-31.htm).

Dowiadujemy się z niego, że prezentując swe wyniki Verstraeten powiedział ,,Byłem przerażony tym, co odkryłem"  i cytował wcześniejsze badania wskazujące na związek thimerosalu z opóźnieniem mowy, ADHD i autyzmem. ,,Zamiast natychmiastowego podjęcia kroków w celu zawiadomienia o tym społeczeństwa i pozbycia się szczepionek z thimerosalem, przedstawiciele rządu i korporacji dyskutowali głównie nad tym, jak ukryć przed społeczeństwem te dane i jak uchronić korporacje i FDA od pozwów sądowych wnoszonych przez rodziców okaleczonych dzieci. Uczestnicy konferencji najbardziej przejmowali się tym, jak to odkrycie wpłynie na zyski producentów szczepionek." pisze Kennedy.

Stosunek establiszmentu szczepionkowego do zaprezentowanych danych o toksyczności thimerosalu najlepiej ilustrują niektóre wypowiedzi jej uczestników. Dr Bob Chen, kierownik CDC odpowiedzialny za bezpieczeństwo szczepionek, wyraził się: ,,biorąc pod uwagę newralgiczność tych danych, na całe szczęście udało się nam je zabezpieczyć przed przedostaniem się w nieodpowiednie ręce,,, a doradca WHO od szczepień, dr John Clemens, powiedział: ,,to badanie w ogóle nie powinno być przeprowadzone". Podobna postawa negacji i blokowania niewygodnych danych przebija z zaadresowanego do mnie listu Polskiego Towarzystwa Wakcynologii (PTW). Po tej konferencji CDC wycofała analizy Verstraetena (choć były przeznaczone do natychmiastowej publikacji) i ogłosiła naukowcom, że szczepionkowe dane zostały zgubione i nie mogą być odtworzone. Wbrew prawu ,,Freedom of Information Act", CDC oddała bazę szczepionkowych danych prywatnej firmie do ukrycia, deklarując ją poza zasięgiem dla naukowców.

W 2001 Verstraeten otrzymał posadę u producenta szczepionek GlaxoSmithKline i opublikował swą pracę z CDC w r. 2003 po wielokrotnych przeróbkach danych i usunięciu z analizy danych większości dzieci uszkodzonych przez thimerosal. Choć jego pierwotne wyniki wskazywały, że uszkodzenia neurologiczne występowały 7 do 11 razy częściej u 3 dzieci zaszczepionych thimerosalem, w jego ostatecznej publikacji ten związek został usunięty; pozostawiono tylko związek thimerosalu z tikami i opóźnieniem mowy (Verstraeten et al., Pediatrics 2003, 112 (5):1035-48). Verstraeten ukrył swój konflikt interesów, czyli fakt, że pracował wtedy dla Glaxo. Publikacja ta i zastosowane w niej fałszerstwo zostały ostro skrytykowane, a Verstraeten potem nieudolnie tłumaczył się ze swej manipulacji (Verstraeten, Pediatrics, 2004, 113(4): 932).

Kennedy demaskuje skrzętnie ukrywane powiązania finansowe i biznesowe producentów szczepionek i wielu reprezentantów CDC, którzy podejmują regulacyjne decyzje dotyczące szczepień. Ten konflikt interesów zdyskredytował CDC jako instytucję, która ma stać na straży zdrowia obywateli USA. Po oddaniu tej newralgicznej bazy szczepionkowych danych prywatnej firmie do ukrycia, dane te nie miały już nigdy więcej ujrzeć światła dziennego i miały stać się niedostępne dla innych badaczy. By kontynuować maskowanie dowodów toksyczności thimerosalu, CDC zleciła amerykańskiemu Instytutowi Medycyny (IOM; prywatnej organizacji, której członkami są również przedstawiciele firm farmaceutycznych zaangażowanych w ten konflikt), aby wyprodukował publikację, która definitywnie zaneguje związek thimerosalu z chorobami neurologicznymi. Na zebraniu w 2001 r., na którym omawiano żądania i instrukcje CDC wobec IOM, dr Marie McCormick, która kierowała komitetem IOM do spraw bezpieczeństwa szczepionek, powiedziała naukowcom ,,Nigdy nie uznamy, że autyzm jest rzeczywiście niepożądanym objawem działania thimerosalu" . Natomiast inna uczestniczka tego komitetu, Kathleen Stratton, głośno ,,przewidziała", że konkluzja IOM będzie brzmieć, iż ,,dowody są niedostateczne, aby zaakceptować, lub odrzucić związek przyczynowy między autyzmem i thimerosalem,,, przyznając, że jest to żądanie dr Waltera Orensteina, ówczesnego dyrektora Narodowego Programu szczepień z CDC. I taka właśnie była konkluzja IOM odnośnie związków thimerosalu z chorobami neurologicznymi dzieci.
(...)

marax

Cięzko odnieśc sie do slow kto co komu powiedzial i kiedy ............... Nie ma na to zadnych dowodow.
Odnosnie umieralnosci noworodkow . Dla mnie smieszne jest porownywanie skandynawi i Polski .NIech sobie porowna umieralnosc doroslych , umeiralnosc na nowotwory cokolwiek w medycynie. Przeciez oni są lata świetlne ponad nami jezeli chodzi o wyposażenie szpitali , kadre medyczną ilość środkow finansowych pakowanych w leczenie . Szczepionki wplywaja na umieralność śmieszne :) przecież można porownac dane odnosnie reakcji poszczepiennej a nie generalizowac . Noworodki umierają w 99% z innych przyczyn .Jakos opieki medycznej w glownej mierze wplywa na to czy umra czy nie . Jak ma sie szpitale wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt i swietny personel to wiadomo że umieralnosc bedzie duzo niższa . Ta pani stosuje dziwny wywód logiczny -niby to jest logiczne ale wydaje się ze sposob uproszczenia faktow jest zbyt powazny .