czerwone-bordo storczyki/ orchidea

Zaczęty przez eva_luna, 27 Sie 2007, 15:32:23

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

eva_luna

czy któras z was widziala??????????????Bylam w 5 kwiaciarniach i w kazdej slysze cos innego. mam6lat- sa dostepne na rynku?Jesli tak, to w jakim odcieniu?

foszek

Widzialam, ale tylko w necie

[ Dodano: 27-08-2007, 15:42 ]
a W KWIACIARNI TAKA

eva_luna

dzieki, chodzi dokladnie o taka, jaka jest na przedostatnim zdjeciu- piekne bordo. Teraz tylko znalezc kwiaciarnie, ktora sie podejmie zrobienia wiazanki.. :-/

foszek

Ten kwiat najprawdopodobniej nazywa sie cymbidium (tak na 90 %) i ponoc piekielnie drogie. Ja ich jeszcze nie widzialam w kwiaciarni, no chyba ze w Niemczech albo w doniczkach i kosztowaly wtedy okolo 40 €

eva_luna

nie zalamuj mnie... w jednej z kwiaciarni kobitka powiedziala mi, ze bez problemu bordo sprowadzi. Najdziwniejsze jest to, ze to byla taka niewyrozniajaca sie, przecietna kwiaciarnia. Natomiast te duze, wydawaloby sie "na wypasie" byly bardzo sceptycznie nastawione. I nie wiem teraz co myslec o tym...

foszek

eva_luna, mnie juz dawno nie bylo w polskiej kwiaciarni, moze rzeczywiscie sa w stanie sprowadzic ci te kwiatki? Wydrukuj sobie zdjecie,idz sie spytac czy mowicie o tym  samym kwiatku i dowiedz sie o cene :-)

[ Dodano: 27-08-2007, 22:34 ]
Tutaj maz notowania ze slaskiej gieldy kwiatowej z  poczatku miesiaca:
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=138994

[ Dodano: 27-08-2007, 22:42 ]
tutaj tez je hoduja
http://m-krolikowski.pl/kontakt.html

mam6lat

czesc,
nie widziałam wczesniej Twopjej prośby:
- pierwszy to Falenopsis (jako kwiat cięty sa odmiany o barwie kwiatów amarant-róz, biały)
ten w kropeczki jest dosyc popularnym kwiatem sprzedawanym jako roslina doniczkowa (dokładnie taki wykorzystałam w bukiecie na 7 lip, wychodzi drogo, bo musiałam kupic 2 doniczki po 37 zł)
- kolejny to równiez doniczkowy storczyk Miltonia - tu wystepuje kolor czerwony, cen nie znam
- kolejne to trafnie rozpoznała forumka - Cymbidium, sprzedawany zarówno jako kwiat cięty (zazwyczaj w kolorach brudnej bieli, zółtego, bladego rózu i seledynu) jak i roslina doniczkowa, są odm o kwiatach zbliżonych do czerwieni, ale to taka przydymiona czerwień, czy bordo...nie wiem w jakim czasie ślubujesz? Cymbidium (jak każy storczyk ma okres spoczynku - gdy nie kwitnie tylko "zbiera siły" do kolejnego zakwitniecia) czas ten przypada zazwyczaj na sierpien-wrzes- pocz pażdż
- ostatni kwiat to tez stprczyk, prawdopodobnie którys z mieszańców - nie znam....

[ Dodano: 27-08-2007, 22:48 ]
najlepiej ze 2 tyg przed ślubem zgłosić kwiaciarni pytanie/zamówienie, wtedy na pewno odpowiedzą, czy sprowadzą z giełdy;
ceny warszaskie "na pierwszy rzut oka" są 30% wyższe

[ Dodano: 27-08-2007, 22:48 ]
warszawskie...

[ Dodano: 31-08-2007, 11:46 ]
"czy któras z was widziala??????????????Bylam w 5 kwiaciarniach i w kazdej slysze cos innego. mam6lat- sa dostepne na rynku?Jesli tak, to w jakim odcieniu?"
JEST, JEST dziś go zwidziałam - przepiękny!!!! - tak się ucieszyłam, ze o mało (mimo iz nie był mi do niczego potrzebny  - niestety) go nie kupiłam