O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

zielen jest super - taka ozywcza  :bravo:

czerwien moim zdaniem jest zbyt agresywna do mieszkania, zamiast koic "denerwuje" ;) kolezanka ma dom w takiej kolorystyce i wiecej jak 2-3 godziny nie wytrzymuje u niej  :stupid:

a jak nie zielen i czerwien, to moze jakies odcienie filoletu lub niebieskiego (generalnie moim zdaniem lepsze sa chłodne kolory)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

Anupka

No to moze ja przekonam Twojego meza:

Kocham czerwien i zawsze chcialam miec czerwony pokoj. Jak tylko wprowadzilismy sie do naszego mieszkania, pomalowalismy na taki kolor pokoj goscinny. Na poczatku bylo super. Po jakims czasie zaczelismy jednak dostrzegac niedogodnosci, z ktorych najgorsza, to... ciemnosc. Ta czerwien nie jest jakas taka strasznie ciemna, a zrobilo sie dwa razy ciemniej. Fakt, my pomlowalismy caly pokoj, moze przez to.
Druga sprawa to dodatki. Ciemne meble totalnie odpadaja. Chociaz ladnie wygladaja z czerwienia, to jednak calkowicie w niej gina.
No i jeszcze jedno - wiele osob drazni czerwony, nie potrafia dlugo wytrzymac w takim otoczeniu. Ja tego nie mam, ale znajomi na imprezach u nas bawia sie swietnie, ale wiekszosc z nich mowi, ze na co dzien by w takich scianach nie wytrzymali.

Jestem za zielenia, zwlaszcza, ze wybralas jeden z piekniejszych odcieni :)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

didi_loczek

elvelve AAAAAAAAAAA Super, teraz doczytalam ze sie udalo!  :aaaa:  :aaaa:  :aaaa:
:jupi:  :jupi:  :jupi:  :jupi:   :jupi:

elve

Zaczynam rozmyślania nad koncepcją kolorystyczo-materiałową mieszkania

parkiety raczej ustalone, czyli bielony dąb, z jak najbłuższej klepki
meble ciemny dąb
zabudowa kuchnii ciemny dąb, blaty jasne
podłoga w kuchni bardzo jasne płytki imitujące trawertyn (bo trawertyn sam w sobie jest nieziemsko drogi)

i tak sobie umyśliłam że łazienke utrzymać w tej samej stylistyce, czyli trawertyn + ciemny dąb
(tylko jaśniejszy, bo ten na zdjęciu jest ciut za ciemny)

elve

Niestety mąż domaga się czerwieni, pomarańczu... poprostu koloru

no i zastanawiam się czy by mu poddasza w czerwieniach nie zrobić

parter jw + zielony akcent
poddasze baza ta sama, ale z pomarańczowo-czerwonym akcentem

ale nie mam pomysłu :(

zwierzatko_mojej_mamy

moze slusznie sie domaga? :> jesli lubicie - mi juz jest w sypialni przesmutno bez koloru i mysle co z tym fantem zrobic ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy ale ja chcę kolor, soczystozielony i będę się upierać

no to w ramach kompromisu chcę mu tą czerwień na poddaszu dać

i zastanawiam się czy nie będzie dziwnie....

zwierzatko_mojej_mamy

przeciez zielony to kolor ;) daj mu na poddaszu jak pragnie - na dole se zostaw absolutnie zielen ;) dlaczego ma byc dziwnie??

www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy tak tylko na głos myślę...
mam hopla na punkcie spójności koncepcji :P

ale jeśli całe poddasze będzie w innej aranżacji to powinno mieścić się w spójności, nie?

aha no i mężowi się takie szaro-czerwone łazienki podobają, ale to już kompletnie nie przystaje do konwencji

rilla

elvelve nie widze zdjęć łązienki...

ja się zastanawiam gdzie tylko kupić fajne meble w ciemnym dębie:(

elve

rilla jest jedno zdjęcie, ale tylko takie poglądowe....

nie planujemy zbyt wiele mebli, stawiamy na szafy wnękowe

z mebli planujemy:
- zabudowę kuchni (no problem, na zamówienie)
- stół i krzesła (będę szukać aż znajdę, nawet jeśli to miałaby być w przyszłym roku)
- obudowa kaloryfera (musi być na zamówienie, więc kolor nie stanowi problemu)
- szafka pod TV (skoro zamawiamy obudowę to jedną szafkę też możemy zamówić)
- stolik koło kanapy (jak znajdę to będzie, nie zalezy mi na nim narazie)

Na zamówienie będziemy też robić zabudowę do łazienki, ale to jak będziemy mieć za co....

justynaaaa2

elvelve coś czuję, że będzie bardzo ładnie w tym waszym mieszkanku  :thumbup:
ja bym się nie przejmowała tymi kolorami, skoro chcesz mieć taką samą "bazę" tylko kolor dodatkowy inny to myślę, że będzie ok :) a jeśli mąż w końcu przystał na ten twój wymarzony zielony to niech już wybierze sobie tą czerwień na górze ;) skoro lubisz czerwony to ja bym już nie protestowała  :P
widzę, że wyznajesz taką samą zasadę jak ja, czyli jak najmniej mebli i jak najwięcej przestrzeni  :thumbup: popieram w 100% i już się nie mogę doczekać pierwszych efektów :)

elve

justynaaaa2 najgorsze jest to ze pieniędzy starczy nam na adaptację strychu, schody, część drzwi, podłogi, łazienkę, może dwie.... i tyle  :crying:

a ja sie kolorami przejmuję !

salsa

Elve, ja mam kolor na scianach , bo tez jakos tak na biało to nie lubie ;)
nie boj sie , masz przecież spore powierzchnie ;)

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

suegro

elvelve czerwien po prostu trzeba lubic (zreszta jak kazdy inny kolor) ;)

ja mam czerwony salon, a wlasciwie tylko dwie sciany, sufit i reszta jest na na kremowo/bezowo (caffe latte sie to chyba nazywalo)

mnie sie efekt podoba, te jasniejsze sciany powoduja, ze nie jest za ciemno, mimo, ze mam ciemne meble
moze to jest jakies rozwiazanie? i jednoczesnie maz dostanie swoja czerwien ;)

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

suegro

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 13 Gru 2008, 11:37:18
suegro pokaz :D

no co Ty :P
pokazywac cokolowiek z mojego mieszkania będę po remoncie, ktory planuje na luty/marzec
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

zwierzatko_mojej_mamy

suegro no, ale chciaz kawalek  - zainteresowalas mnie tym sufitem ;)

www.annawilk.pl

mika

oooooo tak czerwień na ścianach to świetny pomysł, w ogole uwielbiam kolorowe ściany
Elvelve nie martw się, widziałaś moją koncepcje: ja mam w każdym pomieszczeniu inne zestawienie kolorystyczne, lączy je jedynie szara baza, tak mi się podoba i już i uważam że koncepcja jest spójna
a koloru trzeba trochę dodać chociażby w dodatkach! a gdzie tą zieleń chcesz wpakować?

mika

Cytat: elvelve w 29 Lis 2008, 20:10:48
rilla niestety nie mam takich zdolności, żeby taką wizualizację zrobić

ta podłoga to pierwsza lepsza z jasnych jakie są w programie

ja właśnie rozważam połączenie podłoga bielony dąb + płytki imitujące trawertyn,
meble ciemny dąb
ściany jasne, mocny akcent orzech włoski z duluxa
no i właśnie szukam "tego czegoś"

uwielbiam bielony dąb!!! ostatnio nawet widziałam że chyba w pol-skone zrobili nową kolekcje drzwi właśnie pod podłogi z bielonym dębem - cudne!
do włoskiego orzecha z duluxa bosko komponuje się intensywny turkus!!!!

mika

Cytat: elvelve w 12 Gru 2008, 13:31:19
zwierzatko_mojej_mamy tak tylko na głos myślę...

aha no i mężowi się takie szaro-czerwone łazienki podobają, ale to już kompletnie nie przystaje do konwencji

i prawidłowo że mu się podobają bo jest facet, a to zestawienie kolorystyczne jest typowo surowe, męskie i zarazem piękne
ja widziałam gdzieś zdjecia łazienki zrobionej w płytkach tubadzin harion albo polcolorit loft i z czerwonymi elemtanami, było ciemno ale pięknie, jak znajde to wkleje

elve

Problem sam się rozwiązał częściowo

Po skalkulowaniu kosztów uznaliśmy, że wogóle nie ruszamy poddasza (może za rok, jak coś odłożymy)
Mika popatrz za tymi drzwiami :)

Poza tym mąż stwierdził, ze podobają mu się te płytki (mnie też, ale mi nie pasują do koncepcji) Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

mika ale trafiłaś z tym harionem!  :beer:
powyżej co prawda jest imola...

elve

Natomiast mam inny dylemat

Wobec powyżeszego będziemy mieć narazie tylko 1 łazienkę, a w niej przewidziana jest tylko wanna

moja wersja: płytki na wysokość 120cm, aramatura typowo wannowa, ale ze słuchawką, żadnych zasłonek
wersja męża: płytki po sufit, normalna armatura prysznicowa ze słuchawką na ścianie

tyle że docelowo prysznic będzie na poddaszu i nie chcę robić prowizori w dolnej łazience

Da się przeżyć rok bez typowego prysznica, z wanną li i jedynie?!