O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

maraxela poddasze jest do dowolnej adaptacji, więc możesz je robić lub nie. Dlatego w planach nie ma schodów.

mika

Elvelve ale będziecie właścicielami tego poddasza????? tzn jest ono doliczone do metrażu mieszkania w umowie? koniecznie to sprwadzcie, bo może na to poddasze dostajecie tylko dzierżawę... teraz są niezłe jaja w spółdzielniach i u developerów z tymi poddaszami

elve

mika9983 no wczoraj się właśnie zorientowałam jak podpisywaliśmy rezerwację

Do umowy notarialnej każę zrobić aneks (czy dodać wzmiankę) , że przedmiotem sprzedaży jest mieszkanie o danej powierzchni + garaż + poddasze do dowolnej adaptacji nad tym mieszkaniem

mika

ale zgodzili się na ten aneks???? nie odpuszaj tej kwestii bo potem będziesz miała problem co z tym fantem zrobić, jak powstanie spółdzielnia a wy tego poddasza nie będziecie mieli w umowie to każdy ze wspólnoty będize miał do niego prawo

elve

mika9983 kiedyś próbowaliśmy podejść do adaptacji poddasza nad naszym mieszkaniem i odpuściliśmy z powod własnie spółdzielczych

nie podpisze innej umowy niż z tym dpiskiem, myślę że nie będzie problemu

to będzie wspólnota, 12 mieszakań; raczej nikt nie będzie miał zakusów na moje poddasze, ale wolę dmuchać na zimne :P

marax

Cytat: elvelve w 12 Wrz 2008, 10:29:03
mika9983 no wczoraj się właśnie zorientowałam jak podpisywaliśmy rezerwację

Do umowy notarialnej każę zrobić aneks (czy dodać wzmiankę) , że przedmiotem sprzedaży jest mieszkanie o danej powierzchni + garaż + poddasze do dowolnej adaptacji nad tym mieszkaniem

moze zaznacz tam ze do twojej wylacznej uzytecznosci

mika

dobrze że tego nie odpuścisz bo to że myślisz że nikt nie będize miał na nie zakusów to możesz się grubo pomylić niestety.... mojej teściowej babka z parteru nie podpisała zgody na zaadaptowanie poddasza (teściowa mieszka na 4 piętrze) bo co wspólne to wspólne a nie kogoś z klatki, pragnę zaznaczyć że ta kobieta jest niepełnosprawna i nigdy wyżej parteru nie wjedzie wózkiem bo podjazd ma tylko do swojego mieszkania a blok jest bez windy

elve

mika9983 choć mimo wszystko wydaje mi się że to jest nieco bardziej komfortowa sytuacja

tylko 12 mieszkań
dostę do naszego podasza w zasadzie ma tylko jedna rodzina
ale i tak wpis będzie :)

mika

ok, zwrócę Ci tylko jeszcze jedną uwagę
bierzecie na to kredyt, zadbajcie o o to żeby w umowie z developerem było wszystko jasno napisane, zeby potem nie było problemów z wpisem do hipoteki, nie ma sensu się potem martwić, musi być jasno określone czego jesteście właścicielem a czego tylko użytkownikiem i z czego bank będzie miał prawo dochodzić zabepzieczenia
przykro będzie jeśli bank odmówi Wam kredytu bo prawnik stwierdzi, że są niejasności w papierach

elve

mika9983 będę o tym pamiętać, poprosze tatę żeby poszedł ze mną podpisywać umowę przedwstępną

elve

Zostawię was z zadaniem na weekend :) Zaprojektujcie mi łazienkę  :prayer:

salsa

elvelve nie ma czegos takiego jak gazociąg gminny
włascicielem gazociągu instalacji itp jest  zawsze zakład gazowy
i na prawde jest to cienka rurka w ziemi
nic innego sie nie ciągnie
dzis sa ogrodki, ale jak ktoś to będzie chciał zmienić to pismo do zakładu gazowego i oni robia projekt przelozenia
nie dalej jak wczoraj o tym z nimi rozmawiałam  ;D
i jeszcze maja obowiązek przełożyć!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

elve

salsa hmmm tzn puścić naookoło? tylko jak? rozkopać komuś innemu zabudowaną i zagospodarowaną już działkę? pewnie się nie zgodzą  :hihi:

w sumie to się źle wyraziłam, nie gminny tylko taki z którego mnóstwo mieszkańców korzysta

salsa

Cytat: elvelve w 12 Wrz 2008, 17:07:32
salsa hmmm tzn puścić naookoło? tylko jak? rozkopać komuś innemu zabudowaną i zagospodarowaną już działkę? pewnie się nie zgodzą  :hihi:

w sumie to się źle wyraziłam, nie gminny tylko taki z którego mnóstwo mieszkańców korzysta

nie, przesunąć  do granicy dziakli, poprowadzić w pasie drogowym itp jest wiele możliwości

elve

Cytat: salsa w 12 Wrz 2008, 17:17:26
Cytat: elvelve w 12 Wrz 2008, 17:07:32

nie, przesunąć  do granicy dziakli, poprowadzić w pasie drogowym itp jest wiele możliwości

oczywiście że się da, tylko przy tak małych działkach i gęstej zabudowie będzie poprostu ciężko
drogi nikt nie ruszy bo gminna, a koszty ogromne

ale jak koś się uprze i dla tych max. 10 arów mu się zachce.... to będę miała widok z okna na domek

salsa

elvelve w zielonkach jest chyba zabudowa do 6 arów\10 arow to spora dzialka

elve

Cytat: salsa w 12 Wrz 2008, 17:35:06
elvelve w zielonkach jest chyba zabudowa do 6 arów\10 arow to spora dzialka
to było na oko, to taka działeczka na niewielki dom z małym ogródkiem, na dodatek bez dojazdu

marax

Cytat: salsa w 12 Wrz 2008, 17:01:21
elvelve nie ma czegos takiego jak gazociąg gminny
włascicielem gazociągu instalacji itp jest  zawsze zakład gazowy
i na prawde jest to cienka rurka w ziemi
nic innego sie nie ciągnie
dzis sa ogrodki, ale jak ktoś to będzie chciał zmienić to pismo do zakładu gazowego i oni robia projekt przelozenia
nie dalej jak wczoraj o tym z nimi rozmawiałam  ;D
i jeszcze maja obowiązek przełożyć!

albo moga ci placic dzierzawe:) ja teraz zamirzam walczyc z pkp o ich slup na mojej dzialce albo usowaja albo placa

elve

Chciałabym zmieścić:
- wanna + prysznic
- 1 lub 2 umywalki
- pralka
- piec dwufunkcyjny
- muszla podwieszana

Drzwi mogą zostać przesunięte w obrębie tej ściany

marax

Cytat: elvelve w 12 Wrz 2008, 19:41:31

Chciałabym zmieścić:
- wanna + prysznic
- 1 lub 2 umywalki
- pralka
- piec dwufunkcyjny
- muszla podwieszana

Drzwi mogą zostać przesunięte w obrębie tej ściany

piec ??

marax

ja ci radze zrob sobie projekt u projektanta zaoszczedzisz z miesiac myslenia kilkaset zl nieudanych pomyslow i na 100% bedziesz miala funkcjonlnei-ja zaluje ze tak nie zrobilam - byloby szybciej lepiej i taniej

elve

Narazie próbuję sama coś wymyślić, w międzyczasie szukam projektanata

Myślicie, ze taka łazienka będzie wygodna?

elve

A tu wersja tylko z wanną

pralkę i piecyk chciałabym schować w szafce, takiej np z drewnianą żaluzją

wrobelek0403

elvelve jak dla mnie projekt z kabiną fajny. brakuje mi: miejsca przewidzianego na reczniki tuz po wyjsciu spod prysznica, miejsca na kosz na brudną bieliznę, szafek.

Pomyslcie o wspolnym blacie dla umywalek i pralki. Przyda się na pewno, a bedzie łatwiej myc powierzchnie. Acha, umywalki zrobiłabym dwie mniejsze. Nie podoba mi się ta jedna, zresztą łatwiej wtedy jakies reczne pranie zrobic, no i wiecej miejsca na blacie zostaje.

Bidetu nie przewidujecie ?? ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

wrobelek0403
to wszystko przez ograniczenia tego programu

1) umywalki mają być dwie
2) na projekcie nr 1 myślałam o długim blacie z pralką pod spodem (oraz kosze na biliznę lub szuflady na pranie - w zależności od budżetu)
tylko wtedy piecyk zostaje na wierzchu, a to wątpliwa ozdoba
3) na bidet miejsca braknie, przeżyję
4) miejsce na ręczniki to chyba tylko koło umywalek

polewam! dzięki za uwagi