O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

Poniżej plan mieszkania
Musimy szybko podjąć decyzję co do zmian w projekcie:
1) chcemy powiększyć łazienkę o część przedpokoju
2) zlikwidować część ściany nośnej, o ile się da
3) chcemy schody na poddasze wydzielić ścianką działową, a pokój zamknąć drzwiami przesuwanymi

Co do schodów to bym chciałabym lite może nawet żelbetowe (ale tata namaiwa mnie na drewniane), coś jak na zdjęciu (wiem, słabo widać)

zwierzatko_mojej_mamy

wszystkie pomysly popieram ;)

schodu, ktorych nie widac tez ladne :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

kurde zwierzak mnie chodziło o idee, ze takie zabudowane, a nie ażurowe

i prosze konstruktywanie, bo nie będę cię przy Klimcie wspierać!

zwierzatko_mojej_mamy

1. oczywiscie, ze zabudowac - jakby to bylo w pokoju z kuchnia i jadalnia to bym sie nie upierala, moze nawet zostawila, ale tutaj na cholere Ci wystawka z nawet najbardziej pieknych schodow? - to w sensie zabudowania sciana od pokoju

2. oczywiscie, ze zabudowywac - jakby to bylo w pokoju z kuchnia i jakalnia to ...- w sensie konstrukcji -  tzn ja bym zrobila konstrukcje podstepna na ktorej bym polozyla lite schody jak Ty chcesz, ale pod konstrukcja zrobila sobie ogromniasta szafe wnekowa otwierana od pokoju ;) hihi :D jestem czlowiekiem szafa ;D

www.annawilk.pl

elve

No teraz się rozumiemy, pod schodami ma być szafa :P ja też jestem szafowa

poniżej wstępny plan działania

zwierzatko_mojej_mamy

ale jak zburzysz scianke to przestawisz narozniek nie? :>

www.annawilk.pl

elve

zwierzatko_mojej_mamy całej ścianki nie zburzę, najwyżej część, tak ze filar zostanie, bo to nośna niestety

a na narożnik to chyba dobre miejsce, zaciszne, mało okien

zwierzatko_mojej_mamy

no tak - ale w sensie, ze plecki bedzie mial na gornej i na lewej - bo teraz jest na gornej i na prawej

www.annawilk.pl

elve

wrobelek0403

elvelve ja bym nie stawiala szafki TV obok drzwi balkonowych - bo nie obejrzycie tv przy otwartym balkonie. Lepiej naroznik postawic dłuższą czescią pod oknem - szafkę na przeciwko, a obok drzwi np, niską komode, regał na ksiazki itp.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

nie mam czasu na ogladnei projektu chwilowo ale przed wszelkimi zmianami przejdz sie na budowe i zoabcz jak to wyglada-ja i kilka osob ktore znam zrobilismy zmiany w projekcie i sie okazalo ze to nei byl najlepszy pomysl -jadnak ludzie robiacy projekty znaja sie  na tym lepiej jak sie okazalo.Nam sie wydawalo ze bedzie lepiej ale wyszlo inaczej i stawialismy sciany na nowo:)

elve

aaaa i jeszcze jeden update

okazało się że przez graniczące działki, dokładnie przez środek przebiega rura z gazem, więc nikt nam pod oknem już nie wybuduje  brawo
(będziemy mieć widok na pole kukurydzy  :thumbup: )

salsa

Cytat: elvelve w 11 Wrz 2008, 21:37:58
aaaa i jeszcze jeden update

okazało się że przez graniczące działki, dokładnie przez środek przebiega rura z gazem, więc nikt nam pod oknem już nie wybuduje  brawo
(będziemy mieć widok na pole kukurydzy  :thumbup: )

bym sie tak nie cieszyła
rura z gazem to taka cieniutka wąska rureczka, przełożenie trwa jeden dzien\ jak ktos bedzie chcial budowac to wierz mi ze to zadna przeszkoda ;)
dzis osobiście  wszystko widziałam lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

elve

o takie rozwiązanie schodów mi chodziło:

tylko chyba trzeba będzie je złamać w połowie (?) w 2/3 (?) wiec coś któraś o schodach?

salsa
tyle że to jest gazociąg gminny i nikt nie poważy się go ruszyć, od niego gaz ciągną całe zielonki. Nie jest to awykonalne, ale dość skomplikowane, i gdyby właścicielon zależało na tych działkach to by oprotestowali wcześniej projekt
a te działki to czyjeś ogródki :P

panikarola

oooo, dzialasz jak blyskawica, elvelve!!!!!!! super, super!!! gratuluje!!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mika

elvelve gratuluje once again!!!!!!
wszystkie pomysły moim zdaniem bardzo trafione
schody lepiej złamać w pół

elve

mika9983 pewnie najwygodniej, tyle że górna część schodów będzie nad łazienką, więc im niżej to złamanie, tym niższy sufit w tej częsci łazienki będzie

a tak wogóle dziękuje za gratulacje, aż trudno mi uwierzyć że ot tak się zdecydowaliśmy
szukałam nieruchomości od początku tego roku....

mika

Cytat: elvelve w 12 Wrz 2008, 09:11:09
mika9983 pewnie najwygodniej, tyle że górna część schodów będzie nad łazienką, więc im niżej to złamanie, tym niższy sufit w tej częsci łazienki będzie

a tak wogóle dziękuje za gratulacje, aż trudno mi uwierzyć że ot tak się zdecydowaliśmy
szukałam nieruchomości od początku tego roku....

jeśli będzie w połowie to jaka będzie wysokość w łazience???? w ogóle jaką masz wysokść w tym mieszkaniu?

elve

standardową, chyba 2,4m, czyli jeśli załmiemy w połowie to będzie niewysoko
dlatego pomyślałam o 2/3

mika

z planu wynika, że to załamanie będzie przebieagć nad wanną, chyba że zmieniasz układ łazienki????
jeśli nie i będzie przebieagać nad wanna i będzie tam wysokość powiedzmy 180 cm to powinno być w sam raz

marax

ja ostatno jestem biegla w dziedzinie schodow-takich sie balam jak je bede scierac zeby mi sie to biale nie pobrudzilo od butow czy od scierek

marax

ja bede miala cos takiego
http://www.schody.net.pl/
trzeba wejsc do galerii zdjecie 4 i 46

marax

schody ci moga zlamac chyba na kazdej wysokosci  nie wiem jak macie w projekcie bo tego tez trzeba sie trzymac -kierownik budowy tez ma swoje zdanie w tej materii

elve

Cytat: maraxela w 12 Wrz 2008, 09:47:28
ja ostatno jestem biegla w dziedzinie schodow-takich sie balam jak je bede scierac zeby mi sie to biale nie pobrudzilo od butow czy od scierek
na to brudzenie schodów jest patent, obijanie podstopnic płytą mdf w kolorze białym :)

świetne te schody, nr4

w projekcie nie ma schodów na poddasze

marax

Cytat: elvelve w 12 Wrz 2008, 10:00:13
Cytat: maraxela w 12 Wrz 2008, 09:47:28
na to brudzenie schodów jest patent, obijanie podstopnic płytą mdf w kolorze białym :)

świetne te schody, nr4

w projekcie nie ma schodów na poddasze

hmm to jak sie tam dostaje teleportem ?? :):):)

wykonawca powinien wam rpzedstawic jakies mozliwe rozwiazania chyba nei mzona sobie budowac od tak jak sie podoba schodow-my mamy na planie zaznaczone pod jakim katem na jakiej wysokosci itp maja skrecac -jak maja byc zbudowane.jezeli to maja byc schody betonowe a z tego co widze takie pokazalas to one dosc sporo waza wiec musza miec jakis projekt ??no i sa dosyc drogie -sam beton z 2000-3000 do tego z 4000 schody