O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

inkageo

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 26 Lut 2010, 14:17:31
leci inka leci do sypialni!! nagle IIIIIIIIIII, pisk kapci i hamowanie przed dywanikiem lol lol
Kiedyś zapomniałam i wlazłam na dywanik M kapciem zostawiając wielki ślad w rozmiarze 37, ale mnie ochrzanił, że się mu na kilimandżaro we fiolecie wpierdzieliłam :D

Dodany tekst: 26 Lut 2010, 14:33:54

Bo nasze dywaniki się nazywają, nie są jakieś no name ;) Pan nam napisał na wizytówce sklepu, że interesuje nas kilimandżaro we fiolecie i już tak zostało :D

Dodany tekst: 26 Lut 2010, 14:34:31

A obszyli je nam brązową nitką i musieli pruć :D
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

nionczka

Cytat: inkageo w 26 Lut 2010, 14:32:42Pan nam napisał na wizytówce sklepu, że interesuje nas kilimandżaro we fiolecie i już tak zostało

Do mojej mamy kiedys dawno juz list przyszedl, ze wygrala fiata punto w kolorze mechu :-)
Szkoda, ze nie grala i nie wygrala bo chetnie bym zobaczyla jak wyglada kolor mechu.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

................ ;)

justynaaaa2

Cytat: inkageo w 26 Lut 2010, 14:32:42
Kiedyś zapomniałam i wlazłam na dywanik M kapciem zostawiając wielki ślad w rozmiarze 37, ale mnie ochrzanił, że się mu na kilimandżaro we fiolecie wpierdzieliłam :D

Dodany tekst: 26 Lut 2010, 14:33:54

Bo nasze dywaniki się nazywają, nie są jakieś no name ;) Pan nam napisał na wizytówce sklepu, że interesuje nas kilimandżaro we fiolecie i już tak zostało :D
:rotfl: :rotfl: :rotfl:

errata

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 26 Lut 2010, 14:17:31leci inka leci do sypialni!! nagle IIIIIIIIIII, pisk kapci i hamowanie przed dywanikiem

ale sobie to wyobraziłam  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

elve

a teraz czas na prace polowe
mam do zaaranżowania mini-ogródek przed domem, dla przypomnienia budynek wygląda tak:

wystawa północna
planuję:
- wysoką, wąską tuję (?)
- przed nią 2-3 rododendrony
- na froncie jałowce płożące

wszystko na agrowłókninie i przykryte korą

Jak wam się to widzi?
Czy te rośliny mogą rosnąć razem?
Jakieś inne propozycje?

justynaaaa2

elvelve ja się nie znam na aranżacjach ogródkowych ale bardzo mi się podobają twoje rysunki :D czyżbyś robiła je w moim ulubionym i najczytelniejszym paincie  :knuje: ;)
teraz patrzę, że to chyba skan z kartki ;)
aaa i bardzo mi się podoba to wasze osiedle  :thumbup:
dodam jeszcze, że nie wiem czy rododendrony mogą rosnąć w gruncie w naszym klimacie  :hmm: chyba lepsze dla nich donice, bo na zimę trzeba je chować, nie przetrwają mrozów  :hmm:

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve ja sie nie znam ;) ale dla mnie z wygladu ok, natomiast te plozace to moja babcia ich nienawidzi i pluje sobie w brode, ze zasadzila przed domem i w tym roku bede wyrywac chwasta z mezem, bo 1. siedlisko komarow, 2. od dolu jakos go tak szybko obsycha i jest lysy, 3. powtornie sie rozrasta jak chcac w dowolna strone i nie idzie go zatrzymac ;) przejal juz pol ogrodka  przed domem ;)

www.annawilk.pl

elve

zależy co babcia ma, jałowce?

tato ma jałowce i fakt, mocno się rozrosły, ale dopiero po kilku latach

martullek

moi rodzice mają rododendron w ziemi, co prawda jest osłonięty trochę tujami, ale nie marźnie i co roku pięknie kwitnie

justynaaaa2

Cytat: martullek w 16 Kwi 2010, 21:17:20
moi rodzice mają rododendron w ziemi, co prawda jest osłonięty trochę tujami, ale nie marźnie i co roku pięknie kwitnie
aaaa no to ok :) nie byłam pewna ale już sprawdziłam w necie, że warto aby był w osłoniętym miejscu i że zimą jak ziemia zamarźnie to i tak trzeba go podlewać, bo musi pić a nie ma skąd czerpać wody z zamarźniętej gleby ;)

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve wydaje mi sie ze tak, ale moge spytac ;)

www.annawilk.pl

emcia

mniej więcej tak by to wyglądało
ale nie znam faktycznych wymiarów wnęki
wszystkie te rośliny dadzą radę, ale...
1. ziemia musi być kwaśna, do różaneczników bardzo kwaśna specjalna najlepiej , reszta da radę w normalnej, ale kwaśną lubi
2. nie wiem jak tam faktycznie ze światłem, generalnie półcień by satysfakcjonował całą ekipę, chyba że miałoby być  z jałowców coś "kolorowego", tutaj płożący 'Blue Star' (ten niebieski płożący), albo coś żółtego, wtedy słońca chce i mieć musi jeśli ma mieć intensywny kolor
3. niezbyt ekspansywne płożaki się znajdą , poza tym od czego jest sekator :)
4. od razu trzeba się nastawić na opiekę (rododendrony), opryski i nawożenie, to nie są takie "luzackie" rośliny

siog

nionczka

Cytat: siog w 16 Kwi 2010, 23:06:13
elve pokaz wnetrza   :pray:

Wlasnie, wlasnie! Myslisz, ze te pare zdjec co pokazalas wystarcza! Reportaz chcemy i to taki prawdziwy.

OlaFasola

Cytat: elvelve w 16 Kwi 2010, 22:02:34- wysoką, wąską tuję (?)
elvelve nie dawaj tego, to jest "cmentarna" roślina. Kompletnie nie mogę zrozumieć fenomenu tego gatunku.
Ja by proponowała coś liściastego, zamiast tego.

zwierzatko_mojej_mamy

co do obsadzania wszystkiego tujami to sie zgadzam, tez mam juz dosc ;) no niestety przewaga jest taka, ze w zimie nie masz drapaka przed domem, a lisciaste tak bedzie wygladalo ;) natomiast bardzo mi sie podobaja ksztaltowane tujopodobne ;) wygladaja bardzo gustownie ;) ale tylko a la drzewo lisciaste nie w 3 idealne kule na przyklad ;) tylko tak:

www.annawilk.pl

elve

Absolutnie nie chce liściastych, chyba ze zimozielone
A czym można tuję zastąpić? Żeby dało się kształtować w zwyż, a nie w szerz?

emcia nie wiem jak to zrobiłaś, ale jest piękne :dreaming:
niestety nie ma tam aż tyle miejsca

masz może jakieś inne propozycje co do roślin? jak sobie poradzić z tym, ze na początku rośliny będą małe? posadzić więcej, a potem wyciąć? czy nie kombinować?

do kiedy można takie rzeczy sadzić?

tam jest półcień, ewentualnie ta część po lewej może do południa być nieco doświetlona latem
z ziemią no-problem, narazie jest tam glina i gigantyczna kałuża

Dodany tekst: 17 Kwi 2010, 08:13:22

Cytat: nionczka w 16 Kwi 2010, 23:17:26
Wlasnie, wlasnie! Myslisz, ze te pare zdjec co pokazalas wystarcza! Reportaz chcemy i to taki prawdziwy.

ninoczka, obiecuję !!! solennie !!!
tylko wstyd mi bo mam jeszcze prowizoryczne meble i bałagan
no i musimy się jeszcze przeprowadzić na poddaszę
jak urządzę Ani pokój to wszystko opublikuję ;)

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve a taka tuja z lysym pniem i korona jak powyzej wkleilam?

www.annawilk.pl

elve

sama nie wiem.... nie umiem sobie tej kuli tam wyobrazić
chciałam kształt kompozycji dokładnie jak na wizualizacji emci, i żeby podłoże było jak najbardziej przykryte (kora, zeby nie latała po parkingu)
i bardzo podoba mi się efekt na wizualizacji osiedla, z tą wysoką tują

emcia

Cytat: elvelve w 17 Kwi 2010, 08:11:01
Absolutnie nie chce liściastych, chyba ze zimozielone
A czym można tuję zastąpić? Żeby dało się kształtować w zwyż, a nie w szerz?

emcia nie wiem jak to zrobiłaś, ale jest piękne :dreaming:
niestety nie ma tam aż tyle miejsca

masz może jakieś inne propozycje co do roślin? jak sobie poradzić z tym, ze na początku rośliny będą małe? posadzić więcej, a potem wyciąć? czy nie kombinować?

do kiedy można takie rzeczy sadzić?

tam jest półcień, ewentualnie ta część po lewej może do południa być nieco doświetlona latem
z ziemią no-problem, narazie jest tam glina i gigantyczna kałuża

Dodany tekst: 17 Kwi 2010, 07:13:22

ninoczka, obiecuję !!! solennie !!!
tylko wstyd mi bo mam jeszcze prowizoryczne meble i bałagan
no i musimy się jeszcze przeprowadzić na poddaszę
jak urządzę Ani pokój to wszystko opublikuję ;)

istnieją wąskie formy liściaste ,których nie trzeba kształtować, można coś wybrać
sadzić można do jesieni spokojnie, ale z pojemników
nie jestem zwolenniczką "napychania", a potem wycinania roślin, można kupić już większe, no ale wiadomo różnica w cenie jest znaczna

inkageo

Ja mam dwie takie kule na cienkich patykach, jak te wklejone przez zwierza na balkonie. Są bezobsługowe w zasadzie, raz w roku je przycinam nożyczkami.
Imagine there is no hate

nionczka

Eeetam, w Polsce to wszystkie rosliny sa cmentarne i kwiaty tez. Ja tam tuje uwielbiam. sa eleganckie, ladnie sie trzymaja, nie brudza, nie smieca i jeszcze od sasiadów izoluja.
My mamy cedr libanski w ogrodku! Nie trzyma sie najlepiej, ale to i tak cud, ze sie przyjal. Corka wlasciciela przywiozla :-)

zwierzatko_mojej_mamy

inkageo zazdraszczam ;) ja chcialam babci obgryzc na ogrodku, ale sie nie zgodzila - chociaz powod byl nie tyle wizualny co praktyczny - w chaszczach na dole koty szczaja, a miedzy pustymi pniami juz by ich tak pewnie nie ciagnelo do lania na widoku ;) ale jeszcz ja zmolestuje ;)

www.annawilk.pl