O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

elve

8 marca zaczynamy wykańczanie poddasza (łazienka+sypialnia)
płytki i ceramika łazienkowa zamówione

ale mam dylemat związany z podłogą
podłoga jest oparta na drewnianych legarach, przykrytych płytą osb, w związku z tym jest dość głośno
no i nie wiem czy zdecydować się na parkiet czy wykładzinę na wygłuszających matach

mobka

DO sypialni dalabym wykladzine, taka gruba, miesista, taka jaka czesto w krajach anglosaskich jest spotykana :D

rilla

elve pochwal się co już zamówiliscie!
ja bym dała wykładzinę... jezeli w ogóle dopuszczasz taka możliwosc to super, bedzie przytulniej:)

mayagaramond

tylko parkiet, ewentualnie dywanik przy lozku.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

elve

rilla płytki takie jak w pierwszej łazience, tylko zamiast brązowych będą grafitowo czarne http://html.tubadzin.pl/kolekcja_druk.php?id=228
na podłodze płytki jasne, w częsci z umywalką jasne, prysznic i ścianka za WC ciemne
zestaw prysznicowy http://www.ceneo.pl/1528057
muszla ta samo co w drugiej łazience, czyli koło varius http://www.ceneo.pl/649602
umywalka nablatowa koło twins http://www.ceneo.pl/2737259
drzwi prysznicowe Dolphi http://www.sanitbuy.pl/produkty/kategorie/115-dolphi/141-kabiny_natryskowe/655-torrenta/6255-drzwi_do_wneki_dolphi_torrenta_dwj_800_mm_lewe,_szklo_przezroczyste-31910-01-01

suegro

elvelve bardzo podoba mi się Harion, sama się nad nim mocno zastanawiałam :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

inkageo

Dziewczyny, a dlaczego parkiet, a nie wykładzina? Parkiet już Elve ma w prawie całym domu ;) Ja bym wolała wykładzinę, nie cierpię chodzić boso po parkiecie. Tylko ze względu na zwierzaki w domu nie położyłam wykładziny w sypialni, mamy dwa dywaniki po bokach łóżka i bardzo je lubię :)
Imagine there is no hate

siog

Cytat: inkageo w 26 Lut 2010, 10:03:42
Dziewczyny, a dlaczego parkiet, a nie wykładzina? Parkiet już Elve ma w prawie całym domu ;) Ja bym wolała wykładzinę, nie cierpię chodzić boso po parkiecie. Tylko ze względu na zwierzaki w domu nie położyłam wykładziny w sypialni, mamy dwa dywaniki po bokach łóżka i bardzo je lubię :)

kurz sie zbiera niemilosiernie, pod lozkiem masakra. i nie wazne ile i jak sprzatasz

inkageo

Na podłodze też mam co tydzień pod łóżkiem syf jakby od roku nie było odkurzane :D Takie baranki z kurzu się robią.. Ale to spod podłóg coś musi wychodzić przez szpary, bo podłoga się rozeschła i niestety są szczeliny między deskami..
Imagine there is no hate

siog

Cytat: inkageo w 26 Lut 2010, 12:09:36
Na podłodze też mam co tydzień pod łóżkiem syf jakby od roku nie było odkurzane :D Takie baranki z kurzu się robią.. Ale to spod podłóg coś musi wychodzić przez szpary, bo podłoga się rozeschła i niestety są szczeliny między deskami..

ale podloge mozesz mokra szmata przejechac i nawet ze szczelin kurz odkurzy sie. to co zalega pod wykladzina to masakra. w uk i irl to najbardziej popularne rozwiazanie, chociaz na szczxescie juz odchodza powoli od tego. widzialam kilka razy zdejmowanie wykladzin po kilku latach. po tym powiedzialam ze nigdy w zyciu!

zwierzatko_mojej_mamy

siog no wlasnie na tych wszystkich pogramach z bbc to mnie zawsze wprowadzalo w glebokie zdumienie kladzenie wykladziny wszedzie, a w szczegolnosci w przedpokoju - to przeciez u mnie w mieszkaniu, gdzie brud otrzepuje na klatce przez 3 pietra to by bylo usyfione jak w chlewie po 3 miesiacach - a oni tam wchodza prosto z ulicy  :crazy: :crazy: :crazy: jakim cudem to dziala tyle lat ? :D
w ogole brytyjskie domy to sa strasznie klitowate - te waskie korytarze i schody na szerokosc ledwo czlowieka ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

szelma

Oj, zwierzu, nie mów mi nawet o tych angielskich wykładzinach... Teraz okazało się, że D. uczulony na roztocza jest i już wiemy, dlaczego biedny tak chorował w UK. Niech ich skręci z tymi wykładzinami w całym domu łącznie z łazienką :P.

zwierzatko_mojej_mamy

a najbardziej mnie smieszy to, ze w domu z 2 sypialniami lub trzema w tym 1 dwosobowa + 2 jedno MUSZA, ale to MUSZA byc dwie lazienki na pietrze w tym jedna dostepna tylko z tej master bedroom ;D tam w wiekszosci juz szpilki nie da sie wsadzic, ze schodow wchodzi sie na podest 1m x 1m, czlowiek czasami nie da rady sie obrocic, a jak 2 osoby wlazly na podest to jedna musi sie wycofac na schody, zeby druga nawrocila i najlepiej z nich zejsc calkiem, zeby ta z gory najpierw zlazla, bo mijanka na schodach wykluczona, ale 2 lazienki to podstawa lol lol

www.annawilk.pl

Kasia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 26 Lut 2010, 12:50:37
a najbardziej mnie smieszy to, ze w domu z 2 sypialniami lub trzema w tym 1 dwosobowa + 2 jedno MUSZA, ale to MUSZA byc dwie lazienki na pietrze w tym jedna dostepna tylko z tej master bedroom ;D tam w wiekszosci juz szpilki nie da sie wsadzic, ze schodow wchodzi sie na podest 1m x 1m, czlowiek czasami nie da rady sie obrocic, a jak 2 osoby wlazly na podest to jedna musi sie wycofac na schody, zeby druga nawrocila i najlepiej z nich zejsc calkiem, zeby ta z gory najpierw zlazla, bo mijanka na schodach wykluczona, ale 2 lazienki to podstawa lol lol

jak ja ogladałam ostatnio mieskania to własnie to mnie wkurzało :zly:
mieszkanie 3-4 pokojowe i do tego dwie sporawe łazienki + jeden kibelek
dokupiłabym jeszcze nocnik dla Michała i juz każdy miałby swój osobisty sraczyk :D

elve

dzięki dziewczyny :rotfl:
nadal nie wiem co polożyć na te nieszczęsne podłogi

mayagaramond

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 26 Lut 2010, 12:45:50siog no wlasnie na tych wszystkich pogramach z bbc to mnie zawsze wprowadzalo w glebokie zdumienie kladzenie wykladziny wszedzie, a w szczegolnosci w przedpokoju -

w przedpokoju to nic, niektorzy maja w lazience!!!!
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

inkageo

Może ze względów higienicznych i zdrowotnych należałoby zaplanować wymianę tej wykładziny co ileś lat. Parkiet też się odświeża, więc w obu przypadkach są dodatkowe koszty eksploatacji.
Imagine there is no hate

szelma

Nawet jeśli cenowo wyszłoby to tak samo, to parkiet DUŻO łatwiej utrzymać w czystości w znaczeniu sprzątania kurzu, lęgnących się roztoczy itp.

Wykładzinom mówimy stanowczo NIE!

mayagaramond

Cytat: szelma w 26 Lut 2010, 13:23:31
Nawet jeśli cenowo wyszłoby to tak samo, to parkiet DUŻO łatwiej utrzymać w czystości w znaczeniu sprzątania kurzu, lęgnących się roztoczy itp.

Wykładzinom mówimy stanowczo NIE!

tak, znaczy NIE wykladzinom :) :beer: :beer:

inkageo

Ale jak ktoś nie jest uczulony? Ja jestem alergikiem, ale testy na roztocza nie wykazały problemu :) Takie milusie pod stopami...mmmmm...
Imagine there is no hate

szelma

Ja w UK nigdy boso po domu nie chodziłam, bo mnie ta wykładzina obrzydzała :D. Wykładzina milusia nie jest z natury - milusi to może być puchaty dywan, a nie wykładzina. W moim osobistym odczuciu, oczywiście :).

inkageo

Te moje dywaniki obok łóżka były wycięte i uszyte z wykładziny dywanowej i są milusie :D Takich włochaczy włochatych to już nie lubię, bo właśnie mam wrażenie nieczystości ;) No i my na nasze dywaniki nie wchodzimy w kapciach, żeby nie wnosić psiej sierści, więc jako tako czyste są :)
Imagine there is no hate

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: inkageo w 26 Lut 2010, 13:50:46No i my na nasze dywaniki nie wchodzimy w kapciach, żeby nie wnosić psiej sierści, więc jako tako czyste są

leci inka leci do sypialni!! nagle IIIIIIIIIII, pisk kapci i hamowanie przed dywanikiem lol lol

www.annawilk.pl