O trudnej i długiej do własnego M drodze....

Zaczęty przez elve, 20 Sie 2008, 10:34:57

nionczka

Cytat: elvelve w 25 Sie 2009, 17:30:59
odkryłam, że wykonawcy mówią mi to co chcę usłyszeć, a mężowi to jaka jest rzeczywistość

podłogi będę dopiero na poniedziałek, a potem przynajmniej przez tydzień nie powinno sie po nich chodzić
czyli musimy odłożyć kolejne prace o tydzień, może nawet dwa :(

Boja sie Ciebie!!! :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: nionczka w 25 Sie 2009, 18:41:20
Boja sie Ciebie!!! :-)

chyba raczej nie chca denerwowac ciezarnej ;) ale to chyba by mnie bardziej wkurzyło, niż "cała prawda" o postepie prac ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

siog

Elve:) wczoraj nie spalam i nadraialam zaleglosci w twoim remoncie:)
Bardzo ale to bardzo mi sie podoba!!! Drzwi ekstra! i maz ma racje stol tylko takiej formy, jest zaje...ty.

pokaz jak podloga wychodzi i nie zagracaj kuchni  :thumbup:

elve

W poniedziałek
- staliśmy się w pełni właścicielami mieszkania
- włączyli nam prąd
- skończyli olejować podłogi

Kupiłam uchwyty do kuchni (nie relingi, te dłuższe z Ikei co pokazywałam), oświetlenie (dzięki zwierzak :beer: ) i baterię do kuchni
We czwartek będą kończyć kuchnię

Z poważnych rzeczy to został test pieca i instalacji grzewczej, który spędza mi sen z powiek
A reszta to już drobiazgi

zuzia

elve

trochę na wyrost, ale zastanawiam się nad zaluzjami
upieram się przy drewnianych bo chciałabym przysłonić całe okna (są w kolorze ciemnego, czerwonego orzecha i mi koncepcję kolorystyczną mieszkania psują)

konwalia

elve jupi czyli z górki :)

ja od żaluzji wolałabym takie pionowe panele z materiału
pamiętam czyszcenie żaluzji z dzieciństwa i już bym nie chciała chyba

elve

konwalia też miałam kiedyś żaluzje, fakt mycie niezbyt sympatyczne, choć teraz są do tego różne bajery

tyle że chciałam jednak te okna na stałe przesłonić, bo jest trochę za jasno i za mało intymnie i wkurza mnie kolor okien

zwierzatko_mojej_mamy

nie bierz paneli ;D pionowych - mowie tutaj nie o zaluzjowych tylko takich pasach po 40 cm szer - chyba o tym konwalia mowi ;)
my mamy w "gabineciku" - wygladaja swietnie, ale tylko z pozycji oryginalnej, czyli jak sie je rozsunie tak, zeby bylo ladnie, ale wtedy to juz nie wpuszczaja do domu ani grama swiezego powietrza.... efekt jest taki, ze caly czas sa zsuniete w jeden pion po srodku okna, zeby bokami wialo ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

a ja myślałam, ze o takich jak ma w ofercie ikea

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

elve

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60102883
takie?

bo ja jeszcze myślałam o tiulowych firankach.... tyle ze już się napaliłam na te żaluzje

aaaaaaaaaaa i ktos kupił naszą czewoną kanapę  :crying:

rilla

ja bede miec wlasnie tiulone/organdynowe firanki z tych paneli z ikei nic si eu nas nei dalo zrobic

zwierzatko_mojej_mamy

elvelve si - pomylilam sie - one maja 60 cm szer.

my mamy jeden taki:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70105169

i dwia takie bezowe w ramach zaslon:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40078134

no i gowno z tego - nic nie wieje od okna - powietrze stoi ;) zatem rilla nie zaluj ;)

www.annawilk.pl

martullek

ja też marzę o takich żaluzjach w nowym mieszkaniu :dreaming: kiedyś tam jak mnie będzie na cokolwiek w tym mieszkaniu stać ;)

justynaaaa2

elvelve na tych fotach co wkleiłaś (pierwsze foto) zwróć uwagę, że żaluzje są przyczepione do ściany, tak jak ci pisałam takie żaluzje drewniane po ściągnięciu zajmują dużo miejsca bo mają grube listki i w tej sytuacji co na zdjęciu po podciągnięciu żaluzji jeśli okno otwiera się do środka nie masz szans otworzyć tego okna i wyjść na zewnątrz, bo zwisająca żaluzja będzie ci przeszkadzać ;)
jest opcja żeby przyczepić takie żaluzje do ramy okiennej (powinna być drewniana) i wtedy nie ma problemu z wychodzeniem, ew. można je przyczepić u ciebie pod samym sufitem, tak, żeby złożona żaluzja nie zasłaniała okno tylko wtedy składa się na ścianę poniedzy sufitem a oknem ;)
dzowniłam do M. przed chwilą, żaluzja drewniana na okno wysokości 240 cm. zajmuje ok 25 cm. + jakieś 6 cm. tego całego mechanizmu czyli po złożeniu masz ok. 30 cm. zwis jeśli zamontujesz to tak, jak na pierwszym zdjęciu nie otworzysz okna ;) no chyba, że otwierają ci się na zewnątrz ;)
ostatnio M. montował w ten sposób u ludzi takie żaluzje tylko na normalnym oknie i im nie przeszkadzało to, że okno nie bedzie się otwierać  :crazy:
aaaa i co do wagi to 1m2 takie żaluzji waży ok. 2 kg
i na okno szerokości 260 cm. musisz montować z 2 części bo max szerokość drewnianych to jest 240 ;)

elve

no i moje marzenie o roletach drewnianych padło :(

okna sa coprawda rozwieralno-uchylne ale nie wyobrażam sobie umycia okien bez ich otwierania
a chciałam montowane do ściany

no chyba  że do sufitu......  :hmm:

chocoladette

Cytat: elvelve w 02 Wrz 2009, 14:52:42no chyba  że do sufitu......  hmm

moja szwagierka ma drewniane rolety przykrecone do sufitu, ale tez nie moze otworzyc okna :headbang:
wiec trzeba chyba dokładnie wymierzyć, czy u Ciebie wszystko sie zmiesci.

A mieszkanie piekne, przejrzałam trochę watek, zazdroszcze ;)

elve

Kompletnie nie mam pomysłu na te okna.....
Spróbuję jutro jakieś lepsze zdjęcia zrobić to może coś poradzicie

Dodany tekst: 03 Wrz 2009, 20:56:05

Tak jak obiecałam, zdjęcia prawie skończonej kuchni:

Kasia

elve

oczywiście to stan przejściowy, reszta jutro (np nie będzie tego czerwonego elementu pośrodku barku, służy tylko jak podpórka do montażu)

rilla

elve super, widac ze wszystko juz nabiera "zycia"

Dodany tekst: 03 Wrz 2009, 21:23:43

hm ciekawe ile kuchnia kosztowała:/ my zamowilismy meble do lazienki... znow wersja minimum

abkasia

eve, bardzo ladne te drewniane fronty, fadny kolor... to jest drewno, czy fornir?

chocoladette

Bardzo ladnie :bravo:
tak elegancko i ciekawy jest ten czerwony element.