Szelmy stylizacja sprzed dwóch wieków

Zaczęty przez szelma, 01 Sie 2008, 11:48:38

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

poszukam sobie w googlu, strasznie lubie takie miejsca! my stosunkowo czesto do Wrocka jezdzimy, to sie zorganizuje jakis wypad :D

żeby ono byli całkiem miłe, to jeszcze polałam na obie nóżki (te i inne podobnie wdzięczne uzasadnienia w sytuacjach okołoślubnych sa tak popularne, ze i Ty i szelma już się musicie możecie przyzwyczajać :D)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

szelma

Norka, ależ offtopy na strefie to cheb powszedni, więc nie ma problemu :D. A za propozycje bukietów wieeeeelkie dzięki i :beer: :). My mieliśmy najpierw mieć wesele w Zamku Czocha, ale po perturbcjach stanęło na dworku koło Głogowa, więc przynajmniej bliżej, bo inaczej też bym się musiała nagimnastykować z organizacją :). Masz może jakieś zdjęcia z tego Waszego miejsca? :)

panikarola, to w końcu mieliście polerowane i potem Wam się same trochę zmatowiły w użytkowaniu? :) Ja na razie się tym nie martwię - zobaczymy, jak będą wyglądać polerowane - jak dobrze, to luz, a jak nie, to nam zmatowią i już. Się zobaczy :).

panikarola

w koncu mieliesmy chyba takie w stanie zaraz po odlaniu, nie specjalnie nablyszczane i nie matowione. z biegiem czasu troche sie jeszcze starly, ostatecznie wygladaja na troche blyszczace.

szelma

Hmm, to może w środę pójdę do jubilera i pogadam, żeby zrobili takie właśnie po odlaniu - najwyżej później wypolerują albo zmatowią :hmm:.

panikarola

szelma, a gdzie robicie? na Kazimierza Wlk moze?

szelma

Norka

Panikarola dziękuję, uwierz że żadne piwo w życiu mnie tak nie podekscytowało :blush:
Szelma Zamek Czocha jest wspaniały, ale niestety nie nasze widełki cenowe, jako też miejsca blisko Wrocławia. Zdjęć z Krzeszowa mam dużo, zwłaszcza kościołów, i trochę nie wiem, jak je tu umieścić. Jeśliś ciekawa, mogę na maila wysłać. Sama karczma jest tu: http://www.willmannowapokusa.pl/ Zdjęcia nieco przekłamane, bo świetność pokryła już patyna, ale bardzo podobają mi się takie łukowe sufity, herbaciane wnętrza, ogólnie klimat wiekowości. Sala weselna jest na 80 osób, nie więcej, my planujemy jeszcze mniej. Od dwóch lat tam nie byłam, więc jestem ciekawa, czy zrobili remont (gdzieniegdzie na ścianach była boazeria..)
Najfajniejsze są 2 barokowe kościoły, oba świeżo wyremontowane za pieniądze z UE. Bazylika przepiękna i monumentalna, trochę mnie onieśmiela - zawsze tam pełno niemieckich turystów. Bardziej nam się podoba kościół św. Józefa, bo twórca fresków Michał Willmann sam się na nich umieścił (w ramach zemsty na cystersach, bo nie pozwalali mu pić w pracy ;)), a potem jeszcze namalował Marię w kapeluszu zamiast aureoli. No i wszystkie wydarzenia biblijne są pokazane z punktu widzenia Józefa, np. "Józef z rodziną ucieka do Egiptu" :P

panikarola

no to bedzie git, bedziesz zadowolona.

szelma

Norka, no te perturbacje z Czochą to właśnie cenowe były  :crazy:. A karczma wygląda świetnie! Też lubię takie wnętrza :). W sumie zaraz poszukam zdjęć z naszego miejsca, to może też tu wrzucę :).

panikarola, tutaj o nich usłyszałam i same dobre opinie były, więc - w moim pełnym zaufaniu do strefy - uderzyłam na Kazimierza Wlk. i już :). Bo jednak w Apartach i innych Krukach nie ma dokładnie tego, co my byśmy chcieli... Mało elastyczni są tam - i ich strata :P.

callja

Oooo, kolejna "obrączkowana" na Kazimierza Wlk. ;) ja też z tego klubiku :P

Strasznie mi się podoba ostatni z bukiecików wklejonych przez tachogti, a propozycja Norki co do bukietu na wstążeczce - mamy podobne zdanie jak widać ;) Jak jeszcze dojdą dłuuugie rękawiczki i - ach, marzenie... muślinowy wachlarz (Ania na pewno zrobiłaby Ci odpowiedni!!!) to chyba Twoja wiktoriańskość na specjalny certyfikat zasuży  :bravo: O ile wiem, Ania na własny ślub skonstruowała sobie koronkowo-tiulową parasolkę, więc co to dla niej?? ;)

Norka -  :beer: polewam Ci na przywitania i... za Krzeszów!!! Cudowne, nieprawdopodobnie klimatyczne miejsce. I popieram pomysł kościoła św. Józefa, nie dość że mniej onieśmielający, a też przepiękny, i z jednymi z najlepszych w Europie organami... świeżo po remoncie i rekonstrukcji, noż mniaaaaam!!! Wiem, mam pod tym względem muzyczne = zawodowe zboczenie, ale skoro szelma zgadza się na offtopiki :mocking:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

szelma

callja, o, to porozmawiam z panią Anią o wachlarzu :). Będę pierwszą wiktoriańską damą w dredach, ale to tak postmodernistycznie po prostu  :rotfl:.

A co do offtopów to offtopujcie na zdrowie :D  :beer:.

dragonfly

skoro szelma pozwala na offtopowanie - gdzie moze dostac fajny kapelusik (moze byc z woalka), zeby nie bylo - na slub mi potrzebny ;D
bo nie wiem czy  koncu do UK pojade przed lipcem....

Norka

Wielkie dzięki dziewczyny, i odlewam każdej po kolei :beer:
Szelmo, pomniejszyłam zdjęcia wnętrza św. Józefa, więc wklejam w ramach zachęcania do wycieczek dolnośląsko-krajoznawczych :)
Calljo no to zdjęcie specjalnie dla Ciebie ;) (jeszcze z czasów remontu). Wielka szkoda, że organista fałszuje..

panikarola

Norka, o rany, rzeczywiscie Maryi kapelusz dorobil!!!! moja babcia bylaby zachwycona stylizacja ;)

przepiekne te organy, i ambona tez... callja, tak sie zastanawialam, czy wlasnie znasz akustyczne walory i czy tam juz moze spiewalas!

odlewam pod te wycieczki, tez wszystkim ;)

effik

szelmaaaa, jakie fajne bułki na dupce! :D :D  :dance: :dance:
no nie mogę się całości doczekać.

A co do złotych rękawiczek, to dobrze poszukaj na allegro, moja koleżanka kupowała w zeszłym roku na wesele, palczaste, fajny odcień miały :)

szelma

effik, a popatrzę w takim razie na Allegro :beer:. A bułki ukryją mój rosnący tyłek :D. Bo od mierzenia w styczniu przybyło mi 5 cm w talii i 6 cm w biodrach :padam:.

effik

szelma weź mi nie mów nawet! ja kieckę wybierałam w grudniu, a jak miałam przymiarkę ostatnio, do mi dwie babki zamek na biodrach zaciągały :D :D
ale lecę na czerwonej herbacie od tygodnia i powiem ci, że jest poprawa. Na razie na wadze, a nie w wizerunku ogólnym, ale spoko, poćwiczy się :D

No i co, że ci przybyło, ładną masz figurkę :)

szelma

effik, ja też właśnie mam zamiar czerwoną herbatę zastosować - tylko muszę sobie zapas do Anglii przywieźć :D. Bo nawet siostra własna rodzona powiedziała mi, że mi się przytyło, niedobra :D.

callja

Cytat: panikarola w 25 Kwi 2009, 15:55:45

przepiekne te organy, i ambona tez... callja, tak sie zastanawialam, czy wlasnie znasz akustyczne walory i czy tam juz moze spiewalas!

Niestety, nie śpiewałam tam jeszcze, a szkoda... W takim wnętrzu duch barokowego sacrum (takiego tyleż teatralnego, co nie do końca serio ;) ) czuje się wręcz namacalnie, ech... A ówczesne kościoły konstruowano z dużą dbałością o ich walory akustyczne, problemem bywa jednak czasem bardzo duży pogłos. Zanika on częściowo, gdy kościół jest pełen ludzi; stąd można wysnuć wniosek, ze muzyka miała brzmieć najpiękniej wtedy, gdy wierni przychodzili na nabożeństwa ze stosowną gorliwością ;)

Norka - jeśli tylko udałoby Ci się załatwić zgodę u proboszcza, to niemal kazdy organista wrocławski pogoni z radością do Krzeszowa, żeby na Twoim ślubie zagrac!!! Bo dotknąć TAKICH organów to czysta przyjemnośc dla dobrego muzyka. Ostatnio wydano pierwsza płytę z dziełami Bacha nagranymi na tym instrumencie, juz po remoncie; uch, wrażenie słuchania akordów w stroju nierównomiernie temperowanym - bajkowe!!!

szelma - już zacieram łapki, wiktoriańska dred-dama w rękawiczkach, z wachlarzem, bukieciczkiem i może jeszcze torebką-woreczkiem ściąganym złotą tasiemką... Nic, tylko wysłać Cię na plan "Kochanicy Francuza"  :bravo:
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

effik

Cytat: szelma w 25 Kwi 2009, 21:59:12
effik, ja też właśnie mam zamiar czerwoną herbatę zastosować - tylko muszę sobie zapas do Anglii przywieźć :D. Bo nawet siostra własna rodzona powiedziała mi, że mi się przytyło, niedobra :D.

no niedobra :D
a ja dziś sernik wcinam - też niedobra :D

Norka

Calljo, dziękuję Ci za ogrom informacji! Polewam :beer: Wiedziałam, że to wyjątkowe miejsce, ale teraz dostrzegam również jego możliwości :knuje: Mamy jeszcze sporo czasu na dystrybuję budżetu i na pewno weźmiemy to pod uwagę :)

Szelmo, dredy w naśladowaniu stylu wiktoriańskiego to 3/4 sukcesu - nie będą Ci wypychać włosów poduszeczkami, by osiągnąć efekt puszystości :mocking:

mobka

szelma my tez robilismy obraczki na Kazimierza - matowione, 2/3 zolte, 1/3 biale zloto - po roku starly sie - ale bron boze nie wygladaja na zniszczone! Z reszta jak zrobisz blyszczace, to i tak po kilku dniach pojawia ci sie ryski - i wydaje mi sie, ze wlasnie na blyszczacych wygladaja one gorzej...

magoo

Norka  :beer: za tą karczmę, jest super i w przyszłości ;) będę ją miała na uwadze

Dziewczyny, a o co chodzi z tą czerwona herbatą, bo ja też zainteresowana?

szelma

magoo

Wow!!! a ja przywiozłam z Polski tylko jedną paczkę  :crying: A jak często to trzeba pić żeby efekty były? Raz dziennie wystarczy?