28 dni

Zaczęty przez ishka82, 28 Lip 2008, 17:15:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mika

Justa ale lh i fsh powinny mieć też odpowiedni stosunek do siebie, bo same wyniki w normie niestety nic nie mówią, hormony mają to do siebie że muszą współgrać

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 05:56:01

a co do duphastonu to się wypowiadać nie będę ;)

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 06:56:48

aha badałaś lh i fsh w 21 dc, czyli te wyniki nic nie mówią, te hormony aby wynik był w ogóle miarodajny powinny być zbadane od 1 do 3 dc

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 07:59:10

co do testosteronu i adr. to należy brać pod uwagę normy które masz na kartce z labu, jeśli masz wyżej to należy się tym zainteresować, jeśli tylko trochę to rzeczywiście może być to chwilowe, niemniej jednak jest to oznaka że coś nie gra

rilla

dziewczyny mam pytanie:

notuje sobie w excelu temperaturę w cyklu. Dzisiaj pierwszy raz mam zakłóconą i to jakoś dziwnie. Obudziłam się o 6 zmierzyłam temperaturę 36,3. Normalnie mierzę o 7. Zasnęłam od razu i zaspałam, obudziłam się o 7:20. Ponowne mierzenie pokazało 36,5.
Jaką zaznaczyć? niskie temp to u mnie 36,1-36,3, a wysokie 36,5-36,8

mary

Rilla, ja bym zaznaczyła tą z 7:20. Ewentualnie 36,4 jako średnią ;)
ale ekspertem z NPR to ja na pewno nie jestem.

Dodany tekst: czw 18 cze 2009 15:41:10 GMT-1

Cytat: mika w 16 Cze 2009, 07:53:24

a co do duphastonu to się wypowiadać nie będę ;)

Mika, czyżbyś uważała, że duphaston to ściema? Chętnie usłyszę Twoje zdanie

justynaaaa2

Cytat: mary_popins w 18 Cze 2009, 16:39:05

ja nie mika i za bardzo się nie znam, ale mam wrażenie, że duphaston ma działanie krótkofalowe  :knuje: pomaga raczej osiągnąć jakiś cel i na tym kończy się jego działanie ;) dalej już nie działa, no chyba, że nadal się go zażywa  ;) ale raczej typowym lekiem bym go nie nazwała, przynajmniej u mnie nic nie pomógł na dłuższą metę ;D
ale tak jak mówię, ja się nie znam, opieram to tylko na swoich doświadczeniach ;)

mary

Lekarz, do którego trafiłam w zastępstwie mojej gin. wydaje się być wielkim zwolennikiem duphastonu i twierdził, że duphaston czyni cuda w kwestii ciąży ;)

magdalinska

mary, a jak wasze starania?

mary

;)

magdalinska

:D no to powodzenia :D

mika

Cytat: mary_popins w 18 Cze 2009, 16:39:05

Dodany tekst: czw 18 cze 2009 15:41:10 GMT-1

ach długo by opowiadać ;) generalnie duphaston powinien być przepisywany dziewczynom we wczesnej ciąży, które miały problemy z jej wcześniejszym utrzymaniem, pojawiały im sie plamienia itp, gdyż on zawiera progesteron który wydzielany jest w drugiej fazie cyklu i jest bardzo potrzebny w ciązy
natomiast gin czesto przypisują go na "wyregulowanie cykli" co jest totalną bzdura i do tego przyjmowany w pierwszej fazie cyklu skutecznie hamuje owu i jego skutkiem ubocznym jest powstawanie torbieli
generalnie duphastonu nie powinno brać sie :
a) jeśli poziom hormonów jest ok
b) brać w pierwszej fazie cyklu
c) bez monitoringu!!!
Mówię tu oczywiscie tylko o stosowaniu tego leku jako wspomagacza rozrodu, że tak powiem :) bo on ma oczywiście wiele innych zastosowan np. w leczeniu endometriozy ale takie leczenie nie wspomaga bezpośrednio rozrodu, tzn. nie pomaga osiągnąć celu jakim jest ciąża - przynajmniej bezpośrednio

golinda

generalnie duphaston powinien być przepisywany dziewczynom we wczesnej ciąży, które miały problemy z jej wcześniejszym utrzymaniem, pojawiały im sie plamienia itp, gdyż on zawiera progesteron który wydzielany jest w drugiej fazie cyklu i jest bardzo potrzebny w ciązy

[/quote]

ale też w stwierdzonej już podczas ciąży niedomodze lutealnej

mika

golinda toż przecie o to mi chodzi ;)

golinda

no ale Ty mówisz, że dziewczynom, które miały problem z donoszeniem
a mi chodzi o to, że duphaston pomaga w ciążach zagrożonych z powodu niedomogi (bo wystąpiły plamienia)

mika

bo mi sie wkradła literówka, w pierwszym moim poście powinno być: pojawiały się plamienia ;) chodziło o to że pojawiały się tez przed ciąża i we wczesnej ciąży:) a to że tym zagrożonym rozumie sie samo przez się ;)

golinda

proszę się więc na przyszłość wyrażać precyzyjnie ;)

mika

Cytat: golinda w 18 Cze 2009, 19:06:19
proszę się więc na przyszłość wyrażać precyzyjnie ;)

tak jest szefowo :D

wrobelek0403

mika , elve - jak mozecie zajrzyjcie na 28dni pod moj wykres  :blush:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

Korzysta ktoras jeszcze z 28dni? Mi lekarz zasugerowal jednak, zeby mimo pracy zmianowej  mierzyc temp. I jak ktos od nas jszcze aktywnie korzysta, to moze tez zaczne. A jak nie to rejestruje sie tylko na go28days.com ;) Oszczedniej bedzie ;)

elve

mobka zarejestruj się na miesiąc próbny na 28dni, jest bezpłatny a pomoc bezcenna
potem możesz się przenieść na darmowy serwis

mobka

elvelve akurat jestem w polowie cyklu wiec na razie poklikam na angielskiej wersji, w nowym cyklu przeniose sie na darmowy miesiac na polska wersje :) Na razie jestem ciekawa, czy ktos od nas jeszcze na 28dni zostal, bo juz prawie wszystkie w ciazy ;)

elve

hihih to o czymś świadczy, nie :D ?

zaglądamy nadal, nie mam opłaconego konta, ale komentować wykresy nadal mogę

mobka

No to jak nic nie wyjdzie w tym miesiacu, to w przyszlym przerzuce si ena polskie 28dni ;)

konwalia

ja nie jestem ani w ciazy ani na 28dni, stwierdziłam, że zacznę jak po roku nie będzię dziecia

mobka

Konwalia, ale ja ze tak powiem ma wieksza presje - moja torbiel na jajniku mnie dopinguje ;) Jka sie w 6m-cy nie wyrobie to ide na laparoskopie ;)

elve

konwalia eee tak samoobserwacja na luzie jest fajna :) choć z tego co pamiętam twój organizm daje ci dość jasno znać w której jesteś fazie

mój się kamuflował, żadnych objawów poza temperaturą i szyjką, nawet śluz się w cyklu niepsecjalnie zmianiał, więc obserwacja była dla mnie wielkiem odkryciem

konwalia

to fakt, wiem kiedy mam owu-odczucia wlasne to sugerują(kiedyś usg je potwierdziło, ale to były czasy nie chcę) i po pierszym stresujacym cyklu wrzuciłam na luz, zobaczymy