28 dni

Zaczęty przez ishka82, 28 Lip 2008, 17:15:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mika

Justa w takim razie to może być objaw bezowulacyjnych cykli albo wahań hormonów (albo ciąży ;) ale wtedy temp. byłaby wyższa ;) ) może wartoby monitorować cykl żeby sprawdzić co jest grane i przebadać hormony - chociaz prolaktyne, estradiol i progesteron

justynaaaa2

mika dzięki za porady  :thankyou: na razie jakoś się tym nie martwię, bo w sumie do niczego mi to niepotrzebne na ten moment ;) więc nie panikuję, mam nadzieję, że do momentu kiedy będę chciała mieć dzieci uda się wszystko wyprostować  :pray: bardziej mnie to wkkurza niż martwi z punktu medycznego ;)
mogę podejrzewać, że to po tabletkach (brałam ok. 7 lat) wszystko mi się poprzestawiało, bo wcześniej cykle były regularne i wszystko było w porządku :)
już raz brałam duphaston na wywołanie i faktycznie dostałam tak jak powinnam, potem miałam powiedziane, że jesli następny cykl się wydłuży i okresu nie będzie to mam przyjść i będę musiała zrobić badania hormonalne, ale okres dostałam ;) co prawda po 38 dniach, ale dostałam, więc myślałam, że dalej już się wszystko odblokowało i będzie ok, no ale niestety...
jeśli nie dostanę okresu do przyszłej środy to pójdę do gina i pewnie dostanę skierowanie na badania horm., nie ma na co czekać i przedłużać tego, skoro można wszystkie nieprawidłowości zacząć wykluczać juz dzisiaj :)

zuzia

justynaaaa2
zajrzyj na ploty :)

mika

justynaaaa2 dobre podejście, oprócz hormonów - koniecznie usg z oceną endometrium!

justynaaaa2

Cytat: mika w 28 Kwi 2009, 23:01:54
justynaaaa2 dobre podejście, oprócz hormonów - koniecznie usg z oceną endometrium!
zapiszę sobie i powiem :) będę udawać mądrą i nie dam się zbyć ;)
teraz jak będę miała od maja darmowe badania to się przebadam wzdłuż i wszerz :)
myślę, że nie ma na razie powodów do stresu, więc jestem dobrej myśli ;)

mika

justynaaaa2 pewnie że nie ma powodu do stresu :) wszystko będzie dobrze  :thumbup:

wrobelek0403

laski, mam pytanie: za dwa tygodnie upływa mi termin płatnosci na 28dni. Na razie nie chce przeduzac abonamentu, ale czy te dotychczasowe dane mi nie zniknął i konta mi nie zliwiduja???

ps. no chyba, ze któras z Was przedłuza abonament i nie ma komu podarowac jednego miesiaca - to ja chetnie  :blush: :blush:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mobka

A ja laski mam inne pytanie ;) Jak wiecie, pracuje na zmiany, w tym nocki... i tak sie zastanawiam czy w moim przypadku jest w ogole sens prowadzic pomiary... kiedys jak nie pracowalam jeszcze, to nawet przy jakis tam przesunieciach +-1-2h w te czy we wte, powmiary byly w miare czytelne... a teraz sie zastanawiam, jak z mierzeniem temperatury po nockach... no i troche przeraza mnie mierzenie o 4:40 w przypadku, gdy bede miala druga zmiane i bede mogla spac do 10 ;)

abkasia

ja nie prowadzilam obserwacjo i nie mierzylam temp w czasie staran..

mika

mobka w którejś z metod jest wariant z pracą na zmiany, ale ja nie pomogę bo się nie znam

Dodany tekst: 31 Maj 2009, 15:21:11

np. metoda bilingsa zakłada pracę na zmiany
http://npr.pl//index.php/content/view/78/43/

mobka

O, Mika dzieki - poczytam :)

abkasia ja kiedys prowadzilam pomiary z ciekawosci ;) A teraz hmmm caly czas po cichu licze, ze ich nie zaczne... no, ale jakby co, to chyba przez jakis czas z checia poobserwowalabym organizm ;)

Dodany tekst: 31 Maj 2009, 15:31:35

mika przeczytalam, czyli najlepiej mierzyc po prostu po przebudzeniu sie... no to moze zaczne od nastepnego cyklu - zobaczymy co na wykresie wyjdzie ;)

abkasia

mobka ja proponuje zaczac starania, bez wnikliwych obserwacji i stresu... radze spontanicznosc, jesli ona nie przyniesie skutku, wtedy zaczac obserwowac bardziej wnikliwie wlasny organizm... :D

elve

abkasia pozwolę się nie zgodzić, w moim przypadku obserwacja pozwoliła uniknąć niepotrzebnego stresu i dała sporo satysfakcji
i dzięki temu wiem kiedy się moje dziecko poczęło ;)

wrobelek0403

i zadna mi nie odpowie na pytanie ??  :blush:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

dane nie znikną, konta nie zlikwidują
nie będziesz tylko mogła nowych dodawać

abkasia

Cytat: elvelve w 31 Maj 2009, 17:40:26
abkasia pozwolę się nie zgodzić, w moim przypadku obserwacja pozwoliła uniknąć niepotrzebnego stresu i dała sporo satysfakcji
i dzięki temu wiem kiedy się moje dziecko poczęło ;)
ja tez wiem, kiedy poczelo sie moje dziecko :D a wiem ze taka obserwacja, dla jednych jest pomocna dla innych nie.. bo to ze bylo OWU i bylo zblizenie, nie znaczy ze bedzie ciaza.. ale dobrze jest znac wlasny organizm, ja zawsze mialam regolarny cykl, z latwym do zaobserowoania czasem OWU..

elve

abkasia no ale nie każda ma to szczęście, ze ma regularne cykle
ja nawet nie wiedzialam, ze miewam bezowulacyjne
i dzięki obserwacji nie ma terminu porodu na połowę sierpnia ;)

wrobelek0403

elvelve dzieki  :beer:

konwalia

Cytat: abkasia w 31 Maj 2009, 18:01:45
ja tez wiem, kiedy poczelo sie moje dziecko :D a wiem ze taka obserwacja, dla jednych jest pomocna dla innych nie.. bo to ze bylo OWU i bylo zblizenie, nie znaczy ze bedzie ciaza.. ale dobrze jest znac wlasny organizm, ja zawsze mialam regolarny cykl, z latwym do zaobserowoania czasem OWU..

ja sie nie mierzę, nie testuję owu, a wiem kiedy mam i ciazy i tak nie ma :( -a cykl zawsze miałam regularny

abkasia

Cytat: konwalia w 31 Maj 2009, 22:27:35
ja sie nie mierzę, nie testuję owu, a wiem kiedy mam i ciazy i tak nie ma :( -a cykl zawsze miałam regularny
no wlasnie... ja to rozumiem, bo tez musialam troche poczekac na ta ciaze, mimo, ze jak pisalam cykle mialam bardzo regolarne i owulacje tez... cierpliwosci konwalia, napewno juz wkrotce bedzie efekt tych staran ;)

elve

u mnie też nie było od razu, choć w porównaniu z innymi i tak dość szybko
organizm rodzi się swoimi prawami
konwalia głowa do góry, nie frustruj się na samym wstępie

konwalia

dzięki dziewczyny  :beer:,
nie zamierzam świrować, dlatego poczekamy i zobaczymy co z tego wyjdzie, chociaż małe rozczarowanie jest, kilka dni czułam sie inaczej, a potem to uczucie znikło, test neg i okres tydzień poślizgu,
ale jestem dobrej myśli

OlaFasola

Ja po odstawieniu tabletek mam zadziwiająco regularne cykle, 27 dni każdy, niemal co do minuty. Testy owulacyjne mówią, że owulacja 13 dnia jak w zegarku. A mimo to trzeci miesiąc starań i znowu się nie udało :(

panikarola

fasola, moi znajomi tez tak sie starali wg testow, ale dopiero po roku i w niezłej panice się zorientowali, że to na trzeci dzień czy któryś po tym, jak na teście owu wyjdzie kreska należy rzeczywiście sie starac. ale zakładam, że to sprawdziłas... a mierzysz temperaturę?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

konwalia

Cytat: panikarola w 01 Cze 2009, 11:11:50
fasola, moi znajomi tez tak sie starali wg testow, ale dopiero po roku i w niezłej panice się zorientowali, że to na trzeci dzień czy któryś po tym, jak na teście owu wyjdzie kreska należy rzeczywiście sie starac. ale zakładam, że to sprawdziłas... a mierzysz temperaturę?

dziewczyny podzisiwm, że wam się to wszystko chce mierzyć, sikać na testy owu- z moim tylko znam sibie, nie dziwię się, że przy pierwszym cyklu się nie udało