placki ziemniaczane nieco inaczej

Zaczęty przez jo_miekka, 24 Lip 2008, 16:33:57

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jo_miekka

Napadło nas na plaki :)
Przepis tu: http://pieprzczywanilia.blogspot.com/2008/07/nie-cakiem-zwyczajne-placki.html

A tu efekt uzyskany przeze mnie.
Wyszły pysznie, smażyłam na patelni grillowej -polecam :)

salsa

robie cos bardzo podobnego-tzn placki z ziemniaków i cukinii
do tego dodaje równiez parmezan lub inny ser żółty o ostrym smaku (bez fety i bez miety) ale za to z odrobina chilli i gałki muszkatałowej
do tego robie sos czosnkowy lub tzatzyki (albo smietane jak mi sie nei chce)
czasem podsmażam kilka plasterków boczku

robie tez wersję z pieczarkami i szynka w srodku

:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

ja też dałam do tego sos czosnkowy, a ta mięta nadaje bardzo fajnego smaku, mile się zaskoczyłam

jusia

Ha! wiedzialam, ze u jo dzis na obiad coś dobrego ;)
ja za plackami nie przepadam, ale moj maz wielbi, jada je z sosem czosnkowym, a ja lubie z cukrem  :-[
a z cukinii tez robilam, ale samej byly takie pulchne jak biszkopty ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

vobi

Cytat: jusia79 w 24 Lip 2008, 21:08:47
ja za plackami nie przepadam, ale moj maz wielbi, jada je z sosem czosnkowym, a ja lubie z cukrem  :-[

to u nas jest na odwrot - ja lubie, a maz do ust nie wezmie... nie wie co traci!

Kasia

ja tam placki uwielbiam po zbójnicku lub węgiersku


mniam :) mniam :)

vobi

Mii najbardziej smakuja placki ziemniaczane po wegiersku ... w schronisku na Stozku  ;D Nie wiem sama, czy naprawde maja takie dobre, czy tez otoczenie i lekkie zmeczenie po wejsciu robia swoje ;)

Beata

jo_miekka

a jak je smażyłaś? chodzi mi głównie o tłuszcz, bo tradycyjnie to u mnie pływają, a tu przyznam, że bardzo mnie zaskoczyłaś.


jo_miekka

Beata smażyłam na oleju zwykłym, ale starałam się nie lać za dużo, na patelni grillowej jest o tyle fajnie, że dużo mniej tłuszczu potrzeba, żeby coś usmażyć, ona się świetnie rozgrzewa, ale i na zwykłej jak smażę placki, to po prostu na kropli oleju i potem ewentualnie dolewam

golinda

ja czuję wstręt do placków ziemniaczanych, bo jako dziecię byłam nimi karmiona z cukrem i śmietaną
co za ohyda! ziemniaki+cukier+śmiatana! fuuuuuj!!!!!!!!!


vobi

Cytat: golinda w 25 Lip 2008, 15:26:06
co za ohyda! ziemniaki+cukier+śmiatana! fuuuuuj!!!!!

no, takiej kombinacji to nie znam, moze dlatego lubie bramborowe placki :D

dragonfly

Cytat: vobi w 25 Lip 2008, 15:50:58
Cytat: golinda w 25 Lip 2008, 15:26:06
co za ohyda! ziemniaki+cukier+śmiatana! fuuuuuj!!!!!

no, takiej kombinacji to nie znam, moze dlatego lubie bramborowe placki :D
najlepsza kombinacja jaka moze byc (smietana kwasna obowiazkowo musi byc)
no i oczywiscie placki po wegiersku :)

salsa

Cytat: Beata w 24 Lip 2008, 23:05:56
jo_miekka

a jak je smażyłaś? chodzi mi głównie o tłuszcz, bo tradycyjnie to u mnie pływają, a tu przyznam, że bardzo mnie zaskoczyłaś.




na oleju, tak jak ziemniaczane, polecam do ciasta dodac kieliszek wódki, nie wciagaja tak tłuszczu jak te bez wodkowe!
potem czesto je kłade na reczniku papierowym na chwile zeby jeszcze odsaczyc z tłuszczu



GOLINDA!
placki ziem. (te wersja tłusta) + smietana + cukier  = OCHYDA
zmiejszyc ilośc tłuszczu, zmienic słodka smietana na kwaśną i mamy jedno z moich ulubionych dan, a te po wegiersku mogą sie dla mnie schować:) lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)