faszerowane pomidory

Zaczęty przez koka, 24 Sie 2007, 00:48:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

koka

Hejka,

Dzis jak chcialam podzielic sie z Wami moim nowym kulinarnym pomyslem, ktory powstal w akcie desperacji z powodu braku czasu i tego, ze w naszej lodowce zazwyczaj hula "halny"
Wyjelam wszystko co mi zostalo i oto co z tego powstalo (czas przygotowania ok 20 min, a moj maz tak sie tym zajadal, ze az uszy mu sie trzesly.:)
Wiec do rzeczy:
4 pomidory (twarde!)
2 torebki ryzu Basmati,
1/2 kostki Fety light (nie z powodu kalorii, ale dlatego , ze jest smaczniejsza:)
gałazka rozmarynu
dwa zabki czosnku
1 opakowanie przecieru pomidorowego np Cirio
kilka lyzek oliwy
I do dziela: ryz ugotowac, w tym czasie wydrazyc pomidorki, odcinajac "czapeczke" i wydlubujac lyzka miazsz. Wrzucic miazsz na patelnie, do rozgrzanej oliwy, podsmazac, aby troche zmiekly, dodac przecier pomidorowy, wycisniety czosnek, rozmaryn i kawalek fety. Wybeltac, aby cala sie rozpuscila. Dorzucic ryz, chwile podsmazyc.
Mase nalozyc do pomidorow, przykryc je odcietymi czapeczkami, posmarowac oliwa i w zaroodpornym naczyniu wrzucic na 20 min do piekarnika na 120 st.
Pychota!!!
Ps; ryzu nie solcie - feta wystarczy
Bonne Apetite:)

salsa

Cytat: "koka"1/2 kostki Fety light (nie z powodu kalorii, ale dlatego , ze jest smaczniejsza:)
gałazka rozmarynu

nie cierpię fety light, kupuje tylko pełnotłusta bo ma jakis smak :)))
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

koka

to dodaj pelnotlusta. Przeciez to nie problem:):):)

nionczka

A ja nadziewam pomidory tez miesem mielonym doprawionym ziolami albo kuskusem z  przyprawami.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

brzmi super, musze wyprobowac - glownie farsz :)
szkoda, ze wczoraj nienatknelam sie na ten przepis
zrobilam papryki nadziewane -nastepnym razea chetnie wcisne taki farsz w papryki  :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

iosellin

uee koncentrat pomidorowy pakowac do swiezych pomidorow? zbrodnia :P
ja polecam bardzo prosty i zarazem bardzo smaczny sposob na nadziewane pomidorki - otoz po wydrazeniu ze srodka pestek solimy delikatnie, wbijamy do pomidorka cale jajko, sol+pieprz i na wierzch troche startego sera. Moze byc plesniowy jak k to lubi:) i do piekarnika ;p