Lasagne a la salsa:) - mięsno-szpinakowa

Zaczęty przez salsa, 23 Sie 2007, 20:07:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Lasagne przepis mój, kolejny efekt moich eksperymentów

moja ulubiona Lasagne to ta , ktora robie sobie sama  8-)
lubię te klasyczna , z samym mięsem i beszamelem, ale kiedyś stwierdziliśmy ze taka to możemy  zjeść wszędzie i zaczęłam wydziwiać ze szpinakiem. wyszło takie, ze z beszamelem już nie robie:) na beszamelowo chodzimy do Agnieszki a na nasza zapraszamy znajomych do nas:))

zatem-do dzieła! nie dorobiłam sie ciągle glinianych naczynek na lasagne wiec robie w brytfance do sernika:))) wiec mój przepis(proporcje mniej wiecej) jest wąłsnie pod klasyczną standardowa brytfankę do sernika:))


sos miesny:

około kilo mielonego miesa, najlepsza wołowina, ale robiłam kierys z indyka i tez wyszło dobre, wiec jak kto lubi:)
dwie średnie główki cebuli ( jak zapraszamy Age to bez cebuli bo ona cebuli nie lubi)
czosnek-ilosc dowolna-u mnie standard to cała główka ale my uwielbiamy czosnek, można dac około 4 ząbków
pula pomidorowa, nigdy koncentrat-to istne świństwo, moja teściowa robi na jesieni genialna pulpę do słoików, ale można kupic gotowa albo zrobić samemu (podam wam potem rpzepis bo jest banalny)
bazylia, oregano, zioła prowansalskie (jak ktoś woli-przyprawa do spaghetti)
przyprawa a la Vegeta- jak używam kucharka
pieprz sol, chilli (jak ktos lubi ostro)
wino, białe lub czerwone-ostatnio wlałam białe półsłodkie i wyszło super:) a jak nie ma, to trudno, kiedyś zamiast wina daliśmy trochę whisky, bo moj maz uwielbia i wyszło genialnie:))

robi sie tak jak sos do spaghetti
na oliwę wsypuje trochę chilli, jak sie wydzieli zapach to wrzucam czosnek posiekany!! nigdy do sosów nie wyciskam czosnku, to zbrodnia
i zaraz posiekana cebule, pilnować zeby sie czosnek nie przypalił bo bedzie gorzki
jak sie odrobinę zeszkli-wrzucam zmielone mięso i je przesmażam ale cały czas rozdrabniam, nie ma nic gorszego niz zbite w gruby mieso w sosie
jak zmieni kolor i zacznie wyparowywac woda robie mu tak: posypuje słuszna łyzka Kucharka i zaraz zalewam połowa lampki wina
wysmazam az do wyparowania płynu i wlewam kolejne poł lampki wina
potem smażę co jakiś czas próbując  AŻ mięso będzie miękkie. Wtedy zalewam je pulpa- wystarczy jeden słoiczek-to ma być mięsny sos a nie zupa pomidorowa:) dopiero wtedy dodaje przyprawy ziołowe, bazylie, oregano , zioła prowansalskie, co lubicie, doprawiam do smaku
jeszcze chwile gotuje na wolnym ogniu i gotowe,  

w tym samym czasie moj mąz robi szpinak

do lasagne wole mrożony, rozdrobniony, wyciągam go wcześniej z zamrażarki,zeby był miekki:)
robie go tak-czosnek pokrojony b.drobno ( ja około 4-6 zabków ) wrzucam na rozgrzana oliwe i chwile mieszam, po minucie wrzucam na to połamany juz szpinak , zmniejszam ogień
przykrywam i pozawalam szpinakowi sie rozmrozic
jak to juz nastąpi to ieszam go dokładnie i wlewam smietane, albo serek naturalny, albo jogurt grecki, albo naturalny. tak zeby sos stał sie pistacjowo-zielony ( na smietane po powiedzmy mały kubek lub poł duzego)
sole to i pieprze,  szpinak  trzeba porządnie posolić    

lasagne, suche takie z pudełka, nie obgotywac ani nic, makaron ma być w lasagne  al dente a nie tak jak to często sie dostaje w knajpach-rozmemłane

moja cudowna brytfanke smaruje masłem
układam płaty lasagne na przemian: płaty, mieso, ser(duzo) płaty szpinak ser płaty mieso ser itp a do wyczerpania
pamietam przy tym zeby na ostaniej warstwie znalazło sie cos (czyli mieso lub sszpinak) i ser
sera to mi na to z kilogram idzie

do pieca nagrzanego do 200 st C
wsadzam to na około godzinę , zadne tam 45 min jak napisali na pudełku płatów lasagne:)
godzina wystarcza:)

podaje z winem,które pozostało mi z gotowania
czasem robi sałatę z winegretem

nadaje sie do odgrzewania, choć rzadko coś zostaje :)

jesli o czyms zapomniałam to dopisze, ale chyba nie.....

pozdrawiam wszystkich, którzy dobrnęli do konca:P :mrgreen:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

aniak1211

Ide robic na jutro obiadek.... :mrgreen:

Wlasnie lasagne wedlug przepisu ;-)

Mam nadzieje ze mi wyjdzie pyszna!!!

salsa

aniak1211,  :)))))))))))) czekam na opinie:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Salsa - widze ze Ty bez zapiekanego sera zyc nie mozesz:-)) Tez bardzo lubie, ale jak zjem wieczorem to spac nie moge  :-/ . Musze wrzucic kiedys przepis na Käsespätzle, to takie kluski z duszona cebula i serem zoltym. bardzo proste ale pycha. Moze zreszta juz gdzies jadlas.

By the way - a gdzie Ty z tym boa wystapilas? Mam gdzies takie pomaranczowe po mamie, musialabym poszukac.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zuzia

Cytat: "mayagaramond"Salsa - widze ze Ty bez zapiekanego sera zyc nie mozesz:-))

nie tylko salsa. Mój K. jak z kolegą robili lasagne to potrafili zuzyć 2 kg sera na 1,5 blachy lasagne. Zresztą on do czego może to tarty ser daje. A jak przypadkiem nie mam sera do lasagne to wygląda jak kopnięty szczeniak i któreś z nas idzie do sklepu.

salsa

Cytat: "mayagaramond"Salsa - widze ze Ty bez zapiekanego sera zyc nie mozesz:-)) Tez bardzo lubie, ale jak zjem wieczorem to spac nie moge :-/

eee, bez przesady, ostani zapiekany ser jadłam dwa tygodnie temu
nie mogę żyć bez czosnku i sałaty:D i pomidorów jeszcze
w zasadzie codziennie jem sałatkę, na śniadanie uwielbiam biały serek
podaje takie przepisy, bo lubie to jedzenie ale nie jemy tego codziennie:)))))

np wczoraj na obiad był krem w brokuł z grzankami czosnkowymi
nalesniki z chilli con carne:P

[ Dodano: 08-10-2007, 23:17 ]
Cytat: "zuzia"Mój K. jak z kolegą robili pizze to potrafili zuzyć 2 kg sera na 1,5 blachy lasagne.

lasagne bez sera?! a co to za wynalazek:D

[ Dodano: 08-10-2007, 23:20 ]
CytujBy the way - a gdzie Ty z tym boa wystapilas? Mam gdzies takie pomaranczowe po mamie, musialabym poszukac.

na imprezie francuskiej:) to była impreza w stylu cabaret de paris lata 20 :) miałam jeszcze perły, i długa fifkę do damskiego cygarka:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

aniak1211

Lasagne zrobiona,a ze jest pozno a ja syta to jutro sprobuje :-D

Wyglada i pachnie super ;-)

salsa

CytujLasagne zrobiona,a ze jest pozno a ja syta to jutro sprobuje :-D

?????????????????????????????????
jak mozna nie sprobować czegos co sie własnie ugotowało?!  :shock:
i to jeszcze cieplusiej lasagne?? nie wiem jak bedzie smakowała CI jutro;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

aniak1211

No i sprobowalam lasagne.

PYCHA....
Coprawda na zimno ale ja tak lubie :-D
I to bylo moje sniadanie,malusie :mrgreen:

salsa

Cytat: "aniak1211"No i sprobowalam lasagne.

PYCHA....
Coprawda na zimno ale ja tak lubie :-D
I to bylo moje śniadanie,malusie :mrgreen:
no jesli na zimno pycha, to juz mi kamień z serca:) ale sprobuj kiedyś zaraz po pierwszym wyjściu z pieca, wtedy mnie osobiście smakuje najlepeij:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

aniak1211

Ja to i na zimno lubie :mrgreen:

zuzia

Cytat: "aniak1211"Ja to i na zimno lubie :mrgreen:

mój K. lasagne dnia następnego (vel wieczorem jeżeli lasagne byla na obiad) to już je tylko na zimno, w ogole tego nie odgrzewa.

salsa

Cytat: "zuzia"to już je tylko na zimno, w ogole tego nie odgrzewa.

ja niestety lubie odgrzaną, wiec ja w piecu podgrzewam, w mojej brytfance do sernika:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

julka

Cytat: "salsa"moja cudowna brytfanke smaruje masłem

Salsa, możesz mniej więcej podać wymiary brtfanki? Bo jak z grubsza oceniłam składniki, to nie mam w domu czegoś, co to pomieści i w czym to Twoje dobroctwo upiec?  :-/
A może któraś już piekła i napisze w czym?  ;-)

salsa

Cytat: "julka"Salsa, możesz mniej więcej podać wymiary brtfanki? Bo jak z grubsza oceniłam składniki, to nie mam w domu czegoś, co to pomieści i w czym to Twoje dobroctwo upiec? :-/
A może któraś już piekła i napisze w czym?

kochana to sie wydaje ze duzo, ale kilka warstw...
taka najbardziej klasyczna na swiecie brytfanka sernikowa, no taka ze jak wsadzis do pieca to cały piec zajmuje
kiedys w takim wymiarze tylko były:)))) moze potem zmierze :)
pare groszy w tesco
aha-ja robie tak, ze niektóre płaty mocze w zimnej wodzie i łamie wzdłuż-dzieki czemy nie trace boku brytfanki i załadowuje cała-od brzegu do brzegu
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

hahaha Zuzka:):)

no tak temat zaginął to i ja nie mierzyłam:P
ale sernikowa brytfanka jest tylko jedna-taka klasyczna no:P

zreszta-kupiłam sobie wreszcie porzadny sprzęcior do pieczenia lasagne:) i juz brytfanki nie używam:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

a jaki to jest "porządny sprzęcior do lasagne"?

salsa

no to jest taka brytfanka na zapiekanki, wymierzona na tradycyjne płaty lasagne:P
jeszcze do tego chce sobie dopkupić tez z kamionki takie małe, zeby sie dało robić na porcje od razu:) na razie mam duża w pierwszej kolejnosci bo chciałam mieś uniwersalną, jak np moj mąż robi zapieknake z ryżu:P albo jakis innym makaron zapiekany, albo zapiekanke z piersi kurczaka-jest super!
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

salsa
a fotkę wrzucisz? albo chociaż link gdzieś do sklepu netowego?

salsa

Zuzia, mam małe problemy z aparatem:P

naczynie kupiłam w normalnym sklepie z naczyniami:P

ale znalazłam na necie foto kilku

to cos pomiędzy tymi naczyniami:

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

#20
i cd....

małe są jak mała, ta ostania:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

a ona taka ceramiczna? nie taka...... blaszana? :D

salsa

ceramiczna nie blaszana
mam jeszcze awaryjnie drugą, szklaną:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

katgoli

salsa- wczoraj wyprobowalam Twoja lasagne. Byla po prostu pyszna, maz zachwycony juz sie cieszy na resztki dzisiaj wieczorem  :ag:

Stawiam wielkie  :drunk:

salsa

Cytat: katgoli w 01 Wrz 2008, 10:58:16
salsa- wczoraj wyprobowalam Twoja lasagne. Byla po prostu pyszna, maz zachwycony juz sie cieszy na resztki dzisiaj wieczorem  :ag:

Stawiam wielkie  :drunk:

ależ sie cieszę:)

to smacznego:)

odlewam!  :piwko:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)