Bukiet z czerwonych kwiatów

Zaczęty przez sandstorm, 23 Sie 2007, 12:34:17

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sandstorm

Dziewczyny szukam bukietu z czerwonych kwiatów. Ma być niewielki. Okrągły najlepiej. Byleby nie zwisający! Chodzi mi mniej więcej o coś takiego. Wklejajcie zdjęcia jakiś bukiecików. Dzięki :)

zuzia

może coś takiego?

[ Dodano: 23-08-2007, 12:44 ]
i jeszcze takie

mika

albo coś takiego,t e które nei są czerwone to oczywićcie mogą być

sandstorm

Ten ostatni jest super :) I ten, który trzyma ta babka. Dzięki :) :*

mika

mam więcej ale nie wiem czy mogę dodać wiącej załączników

[ Dodano: 23-08-2007, 13:12 ]
i następne

rubin04

A macie jakies bukiety z piwonii?
W czerwcu będa?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

odradzam bukiety, które wyglądają jak wielka róża. są piękne, pytałam o nie w kwiaciarni, koszt to ok 450 zł(no zależy która kwiaciarnia), ale nie dają gwarancji, że bukiet dojedzie do Kościoła, tz każdy płatek jest oddzielnie klejony i czarnieje po kilku chwilach.

mika

Cytat: "rubin04"A macie jakies bukiety z piwonii?
W czerwcu będa?
a to są piwonie bo ja się nie znam ale tak mi się wydaje??

[ Dodano: 23-08-2007, 15:00 ]
kolejne czerwone

rubin04

Tak, własnie coś takiego, tylko czerwone mi się marzą..
Najpierw chciałam z konwalii ale Maraxela jak mnie zobaczyła powiedziała ze do mnie, do mojego chrakteru musza być kwiaty w zdecydowanym kolorze.. tak sobie sprawe przemyslałam i coś w tym chyba jest...

Ale nie chcę róż, tylko takie bardziej ogrodowe kawiaty wiec pomyślałam o piwoniach :)

mika

rubin04

Piekne! dzięki. Chyba zdecydowanie chce piwonie - sa takie troche "niepoukladane" - zupełnie jak ja :)

mika

rubin04

Mi sie najbardziej kuliste formy podobaja..
Nie wiszace, tylko takie proste..
Dlatego tez rozw3ażam czy samabukietu nie zrobic - chcę by był taki prostu: kwiaty zwiazane satynowa wstązką i tyle :)

mika

ale większość tych kulistych form i tak jest  nabita w mikrofon żeby się kwiaty łużej trzymały

rubin04

hmm... Ale w kosciele plus dojazd i wejscie na sale chyba przeżyją bez wody. ja nie planuje sesji foto.. No ale musze sie dowiedziec jak z ich trwałością.

mam6lat

"odradzam bukiety, które wyglądają jak wielka róża. są piękne, pytałam o nie w kwiaciarni, koszt to ok 450 zł(no zależy która kwiaciarnia), ale nie dają gwarancji, że bukiet dojedzie do Kościoła, tz każdy płatek jest oddzielnie klejony i czarnieje po kilku chwilach...."

a ja sie z tym nie zgodzę
w szkole florystycznej, gdy na zajeciach pojawiła sie  kameliowa trudno było nam-kursantkom uwierzyć, ze nie jest nietrwałą ozdobą...a jednak - mój "szkolny" bukiet zaczął brzydnąć dopiero po 3 dniach :)
nauczycielka wytłumaczyla nam, ze miedzy płatkami tworzy sie specyficzny mikroklimat, wiec wiedna bardzo powoli;
małe kamelie robiłam dla dziewczynek komunijnych i namówiłam 3 panny młode - każda choć miała obawy ostatecznie była zadowolona i zdziwiona trwałością;
warunek -kwiaty róz musza byc świeże i opite wodą w tzw turgorze - w kwiaciarniach (uwaga: w niewielu potrafią to zrobić) prawdopodobnie wykorzystują płatki przekwitających (tych co sie nie sprzedały i zdarzyły się zestarzeć) kwiatów;
kamelie wykonuje sie na 2 sposoby" mocując płatki na cienkie druciki albo na klej (nie byle jaki tylko specjalny do żywych kwiatów - ten jest zaskakująco mocny i ani nie "pusci" ani nie odbarwi kwiatów (tubeczka 27zł)- jaki stosowaliby w tej kwiaciarni? jesli mówią ostrzegają przed rozsypaniem lub odbarwieniem)
cena tego typu bukietu - wysoka, ale po pierwsze to "najwyższa pólka" (wina też są w róznej cenie - na niektóre mnie nie stac, ale nie twierdze, ze są złe), po drugie
to bardzo pracochłonny bukiet: ostatni robiłam razem z siostrą przez kilka godz. - wyobrazcie sobie: nawlec na 2 druciki płatki odzielone z 20 róz, potem te druciki owinąc tasma florystyczną itd itp....
są 2 mozliwosci - albo w tej kwiciarni nie ma nikogo, kto umiałby taka zrobić - wiec odradza,
albo jest ktoś kto kiedys zrobił byle-jak z byle-czego....

ja polecam takie bukiety, co wiecej uwielbiam kameliowe :)

aniak1211

Ja tez bylam zainteresowana takim bukietem i odradzano mi,pewnie ze wzgledu ze pracochlonne,a moze pracownica tej kwiaciarni odradzala bo wiedziala ze wykozystuja tam malo swieze kwiaty do slubnych bukietow o czym przekonalam sie na drugi dzien  :roll:

Jakbym miala pewna kwiaciarnie to bym wlasnie taki bukiecik zamowila,jest piekny :!:

eva_luna

dziewczyny powiedzcie mi- czy mi sie wydaje czy ja widzialam wsrod tych bukietow czerwone storczyki?? Jesli tak, to kusi mnie rezygnacja z rozy i zamowienbie bukietu czerwonych storczykow.... pytanie tylko czy to farbowance czy jednak udalo sie wychodowac...?

rubin04

Mam6lat - mam pytanie - jak z trwałoscia piwonii?
I czy w połowie czerwca dostanę je bez problemu?

kalwa

aż się zapytam bo wcześniej się nie interesowałam tym tematem twierdząc że mam jeszcze na to czas :-)
ile wcześniej należy zamówić bukiet i ile kosztuje taka przyjemność??

zuzia

kalwa,
wszystko zależy od kwiaciarni i kwiatów. Jeżeli np. wybierzesz sobie konwalie i uprzesz sie na nie to pewnie skądś ci je sprowadzą, ale i czasu potrzeba więcej i droższa to będzie zabawa.
Bukiety zaczynają się chyba tak od 70 zł do..... najdroższy o jakim słyszałam to 600 zł. Moja kulka z róż kosztuje ok 150 zł w małej kwiaciarni na mazurach i muszę go zamówić jakieś 1,5 tygodnia wczesniej.

eva_luna

Cytat: "zuzia"Moja kulka z róż kosztuje ok 150 zł w małej kwiaciarni na mazurach i muszę go zamówić jakieś 1,5 tygodnia wczesniej.

A moja rozowa kulka w Gdansku kosztuje 200..

mam6lat

czesc,

"jak z trwałością piwonii?
I czy w połowie czerwca dostanę je bez problemu?"

czerwiec jest miesiącem peonii (piwonii), choc mam wrazenie ze ostatnio w maju było ich wiecej...
to kwiat, który w cieple (a tak jest zazwyczaj o tej porze roku) błyskawicznie rozwija sie z pąka w kwiat (rano kupiony w południe jest już otwarty)
oczywiscie bukiet swierzych kwiatów spokojnie może "wystapic w kosciele", pod warynkiem, ze beda świeże i jak najdłużej trzymane w wodzie (rozwiniete sa bardzo wrażliwe na brak wody) z doświadczenia moge powiedziec, ze niezbyt nadaja sie do układania w gąbce florystycznej (czy w mikrofonie flor, czy w kompozycjach w gąbce na stoły) - nie wiem...moze nie maja siły pić wody trzymanej przez gąbkę?
czyli świeżutkie "na własnych łodygach" tak
w połowie czerwca- raczej tak (przy normalnej  pogodzie)

"ile wcześniej należy zamówić bukiet i ile kosztuje taka przyjemność??"

wg mnie przy zamawianiu bukietu optymalnie 2 tyg przed,
jesli chodzi o całą obsługę kwiatową (kosciól, sala), szczególnie w sezonie ślubnym warto jak najwczesniej zarezerwowac (zaliczkowac) termin, kwestie doboru kwiatów itd pozostawic mozna na pozniej - bo może się zdarzyć, ze na ostatnia chwilę nie znajdzie się wolnego florysty do tak dużego zlecenia;
ceny zależą jak sie pewnie domyslasz i od pory roku, doboru kwiatów, typu bukietu, miasta róznią się tez tym, czy zlecenie wykonuje kwiaciarnia, czy florysta nie utrzymujący lokalu kwiaciarni;
(mój przykład: W-wa, nie mam kwiaciarni, mam zarejestrowana działalność gosp.- architetura krajobrazu, ogrodnictwoi florystyka, bukiet typu biedermajer kosztujący w kwiaciarniach 250zł robię za 130-170zł)

zuzia

mam6lat,
szkoda, że nie dzialasz na Mazurach. Nie mialabym problemu z wyborem kwiaciarni.