soczewica - zupa fakes; farsz soczewicowo-grzybowy

Zaczęty przez panikarola, 05 Cze 2008, 12:04:17

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

jak w temacie - tylko oprocz zupy z wiadoma wkladka lol.....
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

jo_miekka

ja lubię w wersji potrawkowej (coś jak potrawka z ciecierzycy lub fasolka po bretońsku)
mozna tez zrobić pierogi, można ugotować i zmielić na miazgę -> powstaje pyszna pasta, można nią faszerować bakłażany, pomidory, można dodać do duszonych warzyw...
oj, dużo mozna, dużo...


panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zosia2007

Panikarola aby ci wena dopisala przy gotowaniu tez polalam:)

panikarola

dziewczeta, znalazlam sobie taki przepis, ktory do mnie przemowil, ale tam pisza, ze soczewice to tylko pol godziny w garnku gotowac juz z tymi innymi skladnikami. myslicie, ze to ok? nikt sie nie pomylil? bo w innych netowych przepisach kaza soczewice moczyc cala noc. i nie wiem co jest grane??? wyjdzie mi ta zupa czy nie probowac?

obiecuje 5 piw za podpowiedz!!!!!!

http://mistrzkuchni.pl/przepis_1004.html

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

nionczka

Ja nigdy nie mocze soczewicy, ale uzywam drobnej.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

dzieki, nionczka!! moja tez drobna, moze wyjdzie...
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

sonja

Panikarola z soczewicą są też pyszne pierogi, widziałam też przepis na tartę, który na pewno wypróbuję. Robiłam też chilli z soczewicy i było bardzo smaczne:)

panikarola

jak mi poskamuje ta zupa to pewnie bede kupowac soczewice czesniej, to moze i do pierogow kiedys dojde :)

masz sojna piwko!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

panikarola

#10
ok, to reasumując, moj przepis na użycie soczewicy: zupa fakes.

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Fakes___zupa_z_soczewicy,,5408287,9495.html

http://mistrzkuchni.pl/przepis_1004.html

zrobiłam już kilka razy, czasem jeszcze dodawałam mięso mielone (ale możliwe, że to barbarzyństwo). przepis jest prosty - nawet ja tego nie zepsułam. w wersji eleganckiej można podać też z serem feta i oliwkami czarnymi na osobnych talerzykach, ale tak nie miałam okazji jeszcze serwować.

a nionczka pochwaliła się w innym wątku, że też robi zupę z soczewicą, ale z curry. dowód: http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,1701.0.html
a o konkretny przepis trzeba ją ścigać bezpośrednio :)

za pozostałe wskazówki :piwko:, ale nie próbowałam, bo wiecie, ja musze mięc przepis tak krok po kroczku ;;)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

gioseppe

ja uwielbiam naleśniki z soczewicą i grzybkami :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

gioseppe

FARSZ Z SOCZEWICY

szklanka soczewicy (zielona)
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
3 kapelusze obgotowanych prawdziwkow (ale bez tego tez moze byc)
2 duze cebule
2 lyzki oleju
jajo na twardo
jajo surowe
majeranek
sól, pieprz

soczewice oplukac, zalac woda, moczyc 2h (ja mocze przez noc)
odcedzic, zalac goraca woda i zagoowac az zmieknie, odcedzic :)

posiekana cebulke zeszklic (ja dodaje tez czosnek)
jajo na twardo rozgniesc

soczewice, grzyby i ziemniaki zmiksowac lub zmielic
wymieszac z cebulka, przyprawami i jajem

i farsz gotowy :)

przygotowac nalesniaki i nadziewac farszem - SMACZNEGO

/farsz nadaje sie tez do makaronu :) /
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

gioseppe

farsz pasuje i do caneloni i jako dodatek do sosu - ale nie jest lejacy wiec trzeba wymerdac i tez smakuje ;)
dzieki  za piwko


EDIT:
ten farsz bardzo dobrze smakuje tez jako nadzienie do rolad miesnych + sos grzybowy
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP